17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Цецо с потурите и калпака дали ще е там?

Наем 8 000 - 10 000 за три дни и таван на цените. Организаторите май са се поолели малко....

Те са се отказали защото са чули кой е организатор- известния клиент на прокуратурата Симеон Караколев. Не са глупави кръчмарите- знаят че тоя разбойник ще ги прецака сериозно. Ами се чудя на хората от Родопите как позволиха този мошеник да окупира събора. Жалка работа.

От тези събори последствията са осрани поляни и гори,милиони пластмасови кофички,чаши и пликове!

В ГЕЛА СЪБОРА Е КЪДЕ, КЪДЕ ПО ДОБЪР. НЕ ЗНАМ КАКВО МУ СЕ ПРЕХЛАСВАТ НА ТОЗИ РОЖЕН.

винаги ми е било интересно как хората пресмятат печалбата на "алчните търговци" но никой не иска да се захване с тая работа и да изкара същите тия големи пари. ами ако мислите че далаверата е голям защо не се захванете вие. знаете ли какви десетки хиляди левове ще изкарате за няколко дена. само трябва да си приготвите малко пари да купите 100 кила месо и 2 чувала с картофи. отивате и почвате да продавате. за няколко дена изкарвате поне 20-30 000 лв. взимате работници. давате им 200-300 лв. не им плащате осигуровки и изкарвате ,много пари. много е лесно. защо не пробвате да станете богати. ……….. това винаги е присъщо на бедния и глупавия - да брои парите на другия. не мисли как той да изкара, а брои как бил изкарал комшията, как бил измамник как...…..и т.н. ами стани собственик на фирма, това поне е лесно, наеми хора, плащай големи заплати, осигуровки, служебни коли, телефони, дрехи, храна и т.н. стани богат човек. не се крий в дупката и да смяташ че месото струвало 5 лв. за килограм пък те го продавали на кебапчета за 25-30 лв. всички смятат надценката "в пъти" печалба спрямо разходите. но колко месо ще продадеш, колко бира ще продадеш при условие че българина е известен със своята пестеливост и много от хората си носят и храна и пиене. така че вместо да смятате колко изкарвали лошите ресторантьори, станете вие бизнесмени и изкарайте вие тези пари пък и нали сте добри хора може да пуснете бирата по левче, кебапчето по 80 ст, минералната вода по 80 ст...….изобщо народни цени. обичам да чета коментари на бедни и завистливи душици които пресмятат печалбата на лошите и алчни ресторантьори.

Приятелю, така е. Ние българите все в чуждата паница гледаме, ама то не е само защото сме много алчни и завистливи, но и защото сме много мамени. Преди две седмици се върнах от Гърция. Как може там една Кола в магазина да е евро и двайсет, а в ресторанта евро и осемдесет, а на нашето море бутилка минерална вода от литър и половина да е единайсет лева при цена в магазина петдесет, осемдесет стотинки / Хора показаха касова бележка тук в нета. То бива надценка, ама.... Иначе съм съгласен че десет хиляди лева наем без надценка не се избива, ама и вие сте виновни за тия наеми. Не е луд тоя дето яде баницата, нали я знаеш тая приказка. Ето сега трима ресторантьори се отказали, ама други трийсет освен наема ще дадат още толкова рушвет за ги вземат тия заведения. Хайде сега тази година никой на не наеме заведение пък виж да следващия събор колко ще е наема. А като падне наема, и като пуснеш кюфтето на народни пари ще си купят и тия дето си носят сандвич от вкъщи. Туй ти го казвам от личен опит. Щото и аз заминах за Гърция с една торба манджа, и както заминах така си я върнах. Все пак предпочитам да хапна ципура за шест евро вместо да нагъвам сух сандвич. Виж ако ципурата беше двайсет евро / колкото е скумрията на нашето море / сандвичите нямаше да останат.

2-ма познати го правят от 3 години на Рожен, добри пари си изкараха. Тази година пак са там. Тези ходи ги разправяй на баба ти, може и да ти се върже.

Ама къде се намирате бе , как ще продаваш храна на такива цени , Изроди??!!

Искат ти 10 бона наем - някой има ли идея как се избиват 10 бона за няколко дена?

Трима са се отказали, но другите не са - те явно знаят как. Ако те интересува питай ги.

на последното издание. Да не ги слагаме всички едновременно за трите дни - средно по 50хил. на ден там. От тях поне трима от четирима са си купили нещо от скарите в един момент. Т.е. около 37 500 купувачи на ден. Средно всеки да е взел вода, 2бр. кюфте и бира, тъй като някои са яли доста, а други са пили една бира и са карали на сандвичи от вкъщи - пак е много занижено. От продукт са вземали чисто по лев като гледам на какви цени са се отказали - 4х37500 - около 150 000 хиляди лева. Ще има 11 ресторанта, т.е. едва ли 2016 са били 50, слагаме ги общо 15, средно по 10 000 лева на един печалба дневно преди таксите, данъците, транспорта и разходи за персонал, оборудване и прочие. По три дни - мисля, че ще избият разходите и ще им остане по някой лев. И пак казвам - общата стойност на продуктите е вероятно два пъти повече. Ако някой иска да прави по чисто десет хиляди лева на ден с бира-скара - май е трудно вече, не сме 1992г. с кварталните кръчми. Важното е хората, които са отишли, да са доволни от това, което са яли и пили и да не се чувстват ограбени с раздути цени.

Да забранят скарите. ... Всеки да си носи ляб и лютеница....

Министерството на туризма отпускал 10 хиляди лева. Ама как са ги събрали толкова много ? Ония от културата и те супер дашни с техните ...хиледарки. Бравос на държавата, но като погледнеш то разходите само на един министър ако реши да посети събора ще надхвърлят 100 бона от раз. Друго си е чалгата да се събере - то мадами, то гюбеци, то министри от сой … . Боже колко изпростяха нашите "патриоти".

Мутри, провинциалисти и парламентарни тарикати. Типично за България. Всеки живял в тази страна знае, че там са на принципа ден година храни и да станат милионери за 1 седмица. Затова и все повече хора емигрират, затова и все повече хора ходят на туризъм/почивка в други държави. Най-бедната страна от ЕС е със сходни или по-високи цени от страни като Германия.

Тези събори вонят на национализъм и фасизъм.

В смисъл, че има много фасове ли? Това е така. Какво лошо има в национализма? Ако може логичен и стегнат отговор :)

За теб Хитлер е бил добър човек явно.

Циганино .... беж към Индия!! БЪРЗО!!!

Като всяко посещавано събитие, и това се изроди. На Гела е същото. Воня на "скара", от която ти се обръща стомахът, коли по поляните и в горите, бесни "мадами", че никой не им казал, че с 12-сантиметрови токчета няма да се получи. Бой (буквално) за места по поляните. И някъде из тая кочина се чува срамежливо просвирване на гайда. Как да не иде човек? Вече не стъпвам на такива "събори". Същите идиоти ги срещам всеки ден и тук.

Къде тук? В Сф ли? Ако е вярно предположението ми, си за окайване. А ако си набил и няколко десетки евро от заем за "ново строителство" си купи сапун, въжето ще ти го изпратя по куриер.

Щерев, комплексите лекуваш ли си? Пий си хапчетата, ако в аграрната аптека можеш да си ги набавиш.

И защо не правят събора в Гърция ? Хем по-евтино хем няма да пълним гушата на тези алчни хора

Ще бъде разпънато най-голямото българско знаме там! Патриоти търчете, търговци - мълчете. Иначе излиза нещо друго...

1 седмица и 10 бона наем... тва прави по 1500-1800 на ден защото и първия и последния ден са половинки. При 10часа продажби прави по 180лв на час. При тея цени... Ненормално е да искаш такъв наем и да слагаш ограничение за цените. Да си продават организаторите на тези цени или да свалят наемите.

Две кюфтета - 3 лв, едни картофи 3 лв, една бира 2,50 - ето ти ги 8,50. 20 килента на час и си ги избил. Ако не купуваш само за себе си, а и за жената/аверчето/синковеца сумата набъбва. Както виждаш не всички са се отказали - тоест има достатъчно, които са преценили, че ще си избият инвестицията. А ако сложиш по 5 лева на халба и 4 лева на кебапче (примерно, не знам според теб колко трябва да е) мислиш ли, че ще се продадат?

Тва при положение, че всички продукти са без пари. Ти знаеш ли какви са цените на които зареждат? Колко от тия 1.50 за кюфте се дават на доставчика на суровината? А колко е надницата на тоя зад скарата? А колко е ДДС, което трябва да плати на държавата? Мислете малко като пишете.

Браво, за теб оборота е печалба!

Аз това го сметнах само примерно като някакъв минимум, в действителност оборотът вероятно ще е доста по-голям, особено като напече и като са пили по няколко в жегата. Виж, отказали са се само трима. На всички други 11, които не са се отказали сметката явно им излиза. Като искаш иди ги питай каква им е „тайната“.

Браво че се досещаш. Защо този разбойник Караколев събира наем след като държавата поема разноските. ????? Намаля партийната субсидия и хайде по друг начин да се пълнят партийните каси и джобовете на разни приятели на Цветанов

КОЛКО време още трябва да мине, докато българските търговци разберат че се богатее, НЕ от цени, А ОТ оборот!!!

От кой оборот бе паляк?! При наем 200лв/час какво трябва да продаваш и в какви количества, че да остане нещо за тебе от малката надценка?! 1.50 струват кебапчетата в селската крайпътна кръчма, дето човека сам си мели месото за кюфтета!

Когато се възобнови Роженския събор, Валя Балканска заяви, че повече няма да присъства, заради рекета, на който бяха подложени и търговци и потребители. Идеята на събора винаги е била да събира хората и съборът сам по себе си е за хората. Не за да си напълни някой гушката за 2 дена. Опорочиха го. Срам за вас, срам!

Да има 10% държавни или общински скари и закусвални, тоалетни, а 90% да си слагат каквито цени искат. Като има клиенти, значи цената е справедлива...

Да не бъдем злобни, добре - а колко ще получат изпълнителите, някой пита ли? Все пак те изнасят събитието. А е сигурно, че повечето ще пеят, свирят и тропат за тоя дето духа, а кебапчийниците ще одимяват орталъка.

Едни ще откажат, други не. За такъв оборот си заслужава.

По същата логика, филмовите звезди, трябва да работят за 20к$,а не за 20 мил. $... Ролка филк, камера, каравана, обяд, душ... Като има клиенти какъв е проблема цената? Общината да финансира соц.слаби клиенти...

филмовите звезди се снимат безплатно в независими филми, а това е събор - не е боевик.

Как не го научихте българския, бе братушки. На български се казва "екшън", а не "боевик".

Събор грънци! Цигания и свинщина!

Всеки който мисли че търгорците ще забогатеят от 3 дена събитие, да извадят 10 бона за наем, 5 бона за стока и да ходят да я продават на каквито искат цени - ако искат и на себестойност могат да продават.

ок, оборотът за вас вече нищо не значи

Аз не съм търговец, но си представям как набивам 15 бона, идва някаква буря на третия ден, консумация няма а пък наемодателите си искат наемчето - какво правя тогава:)

ще дават ли касови бележки

И? Касовата бележка ще те направи ли по малко жаден или гладен за 3 дни?

Има лотария с тях, може да ми се падне събор за печалба.

събора е касичка на Герб, вижте организаторите, цените който са им позволени да налагат, общи снимки с някой господа управляващи и ще вържете схемата.

този Симеон Караколев много оборотен бе, не стига че организира събора на овцевъдите в Арбанаси а сега и този в Рожен. Браво добре го лансира Бойко.

Ми хайде да сметнем, Окейчо - Кебапче - себестойност около 0.60 лв, бира -около 1.00лв, картофки - около 1.00лв - това прави 2.60лв себестойност - да сложим 1.00лв разходи за ток, заплата, наем, транспорт (макар да е много) - 3.60 себестойност - това цялото ще се продава на 7.00лв - т.е. 3.40 печалба от подобен "пакет" - малко ли е?

Като си свикнал на повече, да малко е.

Преди 10-15 години работих в заведение, та мога дам пример.Там за персонала, салата - зеле, царевица и моркови 0.60 ст., за клиента - 2.40 лв.Ха сега си направете сметка как ни клатят като клиенти.

няма лошо в това да се прави бизнес , но той трябва да изглежда така че предоставяш услуга за задоволяване на нуждите на хората, а сега бг бизнеса изглежда като "давай парите и изчезвай от тука"

кюфте и 500 ml вода трябва да се продават до 1,50 лв./брой, наливната бира - до 2,50 лв., пържени картофи - до 3,00 лв. -- Че то и това са космически цени ! 3 лв/ 100 г. замразени , предварително нарязани ГМО-картофи, идващи от майната си?! Тия са луди ве! За 3 лв ,при сегашните хипер поскъпнали картофи, ще взема 3 кг, ще отиде да речем 100 --150 г олио и 50 г сол за изпържването им , т.е. 30 ст за олио и 5 ст за сол, т.е. общо 35 ст за опържването на 3 г картофи. Работа за 1 час (със обелването и нарязването), при 10 лв/час надница, общо pd изпържване на 3 кг картофи става 10,35 лв, т.е. себестойността на 100 г излиза 35 ст и то белени картофи, а не ГМО - картофите от найлонова торбичка. Т.е. тия спокойно правят х10 и при jdud обявените цени! Жив пладнешки грабеж!

Ако добавя и тока за 1 час - да речем 1 кW - още 25 ст, за 3 гкг, - стана 10,6 лв/ 3 кг, т.е. за 100 г себестойността става, хайде да кажем 40 ст, не повече. Пласнешки обир!

Е щом е толкова лесно - давай. Отказали са се трима, значи има свободни места. Взимай едно от тях и почвай да продаваш картофи на тези цени и да ставаш богат меринджей.

Ми добра идея...

а ти иди на море в Гърция

Ми то трябва да си абсолютно ненормален да платиш 10 000 лева и да продаваш бира това са поне 20 000 халби бира; отделно тока за климатизатора за бирата -зер няма да продаваш топла бира и студена скара. Та си спомням де първите години на събора на Рожен -истински празник за посетителите, скарата от "барбекюта" на дървени въглища, бирата охлаждана с ледени блокчета, но пък и хората не наблягаха на това -идваха с друга нагласа

Ми то трябва да си абсолютно ненормален да дадеш за една вода примерно 5 лева.Или за търговците девиза е ден година храни.

Личи си какъв продукт си драги. Четеш библията като дявола. Аз казвам спомням си първите години на този събор -тогава нямаше НАЕМОДАТЕЛИ ыкоито да печелят от палатката. Да идваха и търговци на скара бира, като бай Ставри, идваха и търговци на джундурийки за "спомен" от ръка се продаваха песнопойки. А и още нещо: НА РОЖЕН СЕ ХОДЕШЕ С РЕЙСА ОТ ПЛОВДИВ И СМОЛЯН, ИЛИ С КАРУЧКИ, ИЛИ НА САМАРА (дано знаеш какво е това). Някои си носеха домашно приготвена закуска. Тук там някой Вартбург или Москвич и хората идваха с ДРУГА НАГЛАСА да се видят, да се запознаят, да празнуват -а не да се напият и сбият

Аз да съм писал че е нормално вода да струва 5 лева.Точно и за това писах за девиза на търговците.

Този фестивал нали беше купен от варненска фирма и затова местните фолклорни състави бяха отказали да свирят преди 1-2 години. Или нещо се бъркам?! Ходил съм преди 13-14 години и беше невероятно преживяване. Имаше само сцени и почти никаква търговска част. Миналата година обаче чух много разочаровани мнения свързани с комерсиализирането му.

Всичко омаскарихте бе, да еба и скапаният капитализъм!

Поздравления Вова! Абсолютно си точен! Маскарите искат да дерат кожи, че не и по една! Мръсни печалбари ненаситни!

Ех, Вова ,ех братушка всичко съсипаха гадните капиталисти. Нищо, че всичките до един са чада и внуци на най-върлите комунисти. А и те самите са страстни русифилисти.

Да не продават ментета

Като не искате таван на цените, да ви сложат ли таван на печалбата?

Пак гледате на печалбата. Сага и ХЕИ, и Данъчните, а вероятно и други служби ща събират парсата. Това вече не е народен събор откъдето и да погледнеш. Защо някой трябва да строи палатка "ресторант" и да я отдава на концесия; на това ако се даде разумен отговор ще сторя поклон!

Mineralna voda kupena za stotinki i pordadena nad 1,50 e obirdjiistvo!!!

А според теб колко трябва да е? Лесно е да се съди отстрани.Това не е постоянен обект, значи трябва да се сложи наем, разходи за път, разходи за заплати и осигуровки, ако не са наети специално за това лица, трябва да се начисляват командировачни. Трябва да се калкулира и цена на брак, защото водата може да не попада в тази графа, но храната като цяло - да. Освен това никой не те кара да купуваш кебапчета от там, аз лични никога не си купувам храна от подобни обекти - предпочитам да си нося. В края на краищата никоя фирма не е задължена да работи на загоба и никой не те задължава да купуваш на високи цени, нали? А и цена 1,50 не е чак толкова висока. В супермаркетите вече е около 60-70 стотинки (бутилираната за супермаркета е около 40 стотинки), по гари и автогари е около 1 - 1,20, да не ти казвам колко струва на летището, ще ти падне чейнето!

какво летище бе, трябва ти една сергия - нито си строил, нито летял

И кебапчето летиии

Какви осигуровки, какви командировъчни? Работил ли си подобна работа - това да не са евродепутати?!