Регулатори на ЕС обискираха доставчиците на храна "Диливъри хиро" и "Глово"

Разследването на антимонополните органи е заради предполагаем картел при онлайн поръчки и доставка на храни

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Намерихте ли под вола теле ?

В едни други времена имаше други учебни програми. Още от деца знаехме , че при капитализма неизбежно се стига до монопол. Защо се борите с монопола, след като сте създали и живеете в общество на монополите ?

lu4ka

Нещата са прости. Вижте реклама на коя компания за доставки тече по телевизиите! От коя държава е? А сега погледнете курса на долара спрямо еврото! А сега погледнете "кризата" с горивата в Европа! А сега се запитайте: Кой не иска икономически силна Европа, за да си пробутва боклуците и оръжията на добра цена?

Като прочетох това за картела и ме напуши смях. Щото по определение картелът е споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия – конкуренти на съответния пазар, насочени към ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени или ценови условия за покупка или продажба, разпределяне на квоти за производство или продажби, или разпределяне на пазари, включително при манипулиране на публични търгове или конкурси, или процедури за възлагане на обществени поръчки. Ха сега да видим какво е ЕС - просто заменете предприятия със страни и ще видите, че всичко си пасва. Много отдавна терминът "свободен пазар" е станал оксиморон. Няма такова нещо в природата, останало е в далечното минало. Но иначе "силно борим" картелите! Като няма хляб - дайте на паплачта зрелища! Нищо не се променило от времето на древния Рим.

Защо не минат на проверки и у нас. Тук са картел до картела.

Ми не, не съм съгласен. ЕС не е картел. ЕС е система от взаимообвързващи договори и съглашения, които покриват и защитават интересите само на една група страни в ЕС, в частност най-много на Франция и Германия в резултата на което останалите са принудени да съкращават произвадствата си, да ограничават инвестициите си и да отварят пазарите си с предимство само за фирми от въпросните страни. Класически пример са търговските вериги за хратилни стоки на Бунге и Юниливър. Те държат 90% от пазара в България.