Работодателите вече изпитват за перфектно владеене на български език

Оказва се, че писането и разбирането на официалния език в страната е проблем

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А работодателите кой ги е изпитал и кой им е дал права да изпитват?

Това не е от днес. Всички знаем за кмета, който събрал циганите и им рекъл - ето това е оптичен кабел, а това е метален кабел. Кабелният може да го крадете и предавате на вторично суровини , но недейте да крадете оптичния защото той не се приема на пунктовете. И кражбите намалели, но не изчезнали защото не всички разбрали за какво става въпрос и продължили да си крадат кабел по инерция.

за строителството е важно, трябва да можеш да разбереш когато ти казват "Пай сее", иначе ще има лоши последствия

Важи и за ДИР. Имат много проблеми с кадрите.

Аз съм нещо като управител на фирма в София и имаме 54 служителя. Явават се млади хора, завършили университет с отличен успех и така нататък със самочувствие, но накрая се оказва, че те не могат да анализират, да извличат информация от текст например. Не могат после да приложат тази информация в определени казуси после. Проблемът наистина е сериозен, защото на икономиката ни не й трябват само "бачкатори", а хора които наистина да си използват главата. Имам служители, които няколко часа са чели и мислили над някакъв казус, а като се съберем на съвещание следобеда се оказва, че те дори не са разбрали казуса.

Не става въпрос за дребна правописна грешка, като сбъркана буква и запетя, или текстообработка под ексел, уърд и др. Става въпрос за умение да разбираш и да боравиш с текстове.

Пич ти ако им приказваш само за казуси Направо сте се разбрали Както си написал тука седем или осем пъти се повтаря думата казус остава да бъде и бели.

Не съди за всички по себе си, пич. Това, че не можеш да разбереш какво е написал човекът не означава, че ти си прав.

"Нискоквалифициран персонал в малките населени места". Я го кажете направо - има едни хора по селата, дето си мислят, че все още живеят в Османската империя, а не в България. И не виждат смисъл да учат езика на "раята".

За 420 лева толкова. :))

...то не може така, само работодателите да имат изисквания към персонала... - всеки работодател трябва да владее, най-малко - турски и цигански ПЕРФЕКТНО - периодично да организира мероприятия и поемането на разноските им, за сплотяване на колектива (напивания в кръчма) по възможност всяка вечер - осигуряване на гъвкаво работно време - да не държи сметка на служителя - защо е закъснял или не дошъл на работа - осигуряване на допълнителни бонуси - например служителя да може да си краде от фирмата каквото си поиска ... и други подобни елементарни бонуси с цел по-добра мотивация на персонала моля да бъда извинен за неперфектния български

Хаха, кво станА бе, "работодатели"! Не преди много време искахте три езика и две категории шофьорски книжки, пък професура от Кеймбридж щяла да бъде "предимство"! А сега нещо май се обърнаха нещата, а! Да не е заради кривото съотношение на това, което искахте, срещу това, което предлагахте, а?

Да знаеш перфектно език - това може да са хора, които се броят на пръстите на едната ръка. Но се съмнявам в това. И дори и това е невъзможно. Трябва да са специалисти във всяка една област - медицина, химия, машиностроене, инженерство, спорт и т.н., и т.н. Всяка област има специфичен език. Не може да знаеш всичко. Всеки ден се появяват нови думи и изрази. Смешно е да се твърди за някого това определение - перфектен език. Писането и разбирането на езика е световен проблем. За съжаление той расте у нас със всеки изминал ден.

Абе дървен философ, става въпрос да ползваш според нормите за грамотност стандартен книжовен български език! Кой ти говори за професионален жаргон и термини, какъв световен проблем българската грамотност, де те почукаха, ти къде се пукна!

Ами ТЕЛЕВИЗИИТЕ?! Там кошмарът е най-голям, направо огромен! Там наемат САМО пишещи идиоти! В БНТ са в състояние в едно изречение да допуснат 3 правописни грешки! В БТВ е същото. В останалите - още по-зле! Което значи, че и работодателите им са същите калинки. Понякога се чудя как не се срамуват.

Интересно, как виждаш правописните грешки по телевизията?

Владее Силата....

А изпити за сричащи депутати ще има ли?

Не за президенти!

Ами, прекрасно! Но относно правописа в статията... пред "и то...." се поставя запетая. Освен ако това не го водят за висша форма на познаване на граматиката... ама то не е.

За яснота - изречението трябва да изглежда така: "Проблемът е констатиран в малките населени места, и то при набиране на нискоквалифицирани кадри...".

Т. нар. редактор просто е демонстрирала, че и тя е жертва на описаната в статията закономерност.

Хем да говорели български, ....а нещо друго, да са нобелови лауреати за по 600 лв на месец , не искате ли ? Това в България не са работодателите, а ненормалници , които не знаят кво искат да правят, наемат човек и дори не му казват какво и как го искат от него точно с протоколи, инструкции........това в България е отвратително, казвам ви го като човек работил в 5 други страни.....Никъде няма такова нещо като в България, никакво въвеждане на хората в работата, никакви протоколи, които да се спазват, карат хората да четат от интернет глупости и всеки прави квото знае и както прочел там

какъв е тоя джендър с руса перука на снимката, бе, някакъв викинг ли е?

Защо джинджир бе бате, нали мотор :D

Те добре изпитват, ама кой ще проверява резултатите? Тях кой ще ги изпитва? Неграмотността е навсякъде. Като гледам какви ги сътворяват в администрациите, където би трябвало да са грамотни всички.....плаче ми се...

Прав/а си. И аз работя в т.нар. администрация и нямаш представа какви чудеса от храброст се наблюдават. Аз обаче, доколкото ми е позволено, хващам едно химикалче и... поправям! Дискретно де, ако може, да си вземат бележка.

Спокойно, не си "вземат бележка" - повтарят едни и същи грешки. Не се хаби, освен ако не го правиш за собствено забавление.

Сякаш самите работодатели владеят български?!

На Виваком в менютата на телевизията също написали " българска христиАнска телевизия"...отколкото време и не го поправят, така си стои.....к'ви работят и във Виваком тогава!?

А в рекламите, лелееее, там обаче поне е смешно. Те и без това са жалки.

Хи хи, елате да видите Шише джам в Търговище как "владеят" българския - с шефове турци, български турци или както искате там ги наричайте ангийски не ти трябва, ако щеш да ти е майчин, не знаеш ли турски няма работа. Там и софтуера е на турски.

Спряха да говорят за потурчването на цяла южна България....

"Работодателите констатират, че кандидатите за работа не владеят добре български език и нямат умения за работа в екип." ..... Те РАБОТЯТ В ЕКИП, само, че когато си "берат дърва или желязо" .. или когато бият българи и полиция....

Така е! До това ни доведе 30 години експерименти на гърба на малките деца. Имам предвид безобразната програма, която се изучава в училищата. Децата масово се отказват да учат, защото така поднесен материала е не ясен и почти невъзможен да се усвои. Може би шепа "професори" писали тези "глу- пости" само знаят, за какво иде реч. НО забележете точно тези хора преди много години са учили нещата по съвсем друг начин, и може би затова са станали "професори". Да учиш в 6ти клас схема за ток, нещо което едно време се учеше само и единствено в специализираните техникуми след 8ми клас.

Абе образ, аз едно време съм учил схема за ток в 4-ти клас по трудово. Освен това, днешните 6-токласници би трябвало да са по-умни от едновремешните 8-мокласници.

МИ развъдихте си паразитите, НО те не могат нищо и не стават за нищо. Нека ви е. Изгонихте хората, сега нямало кой да работи.

Във фирми с шефове - български турци, не се вземат работници, различни от български турци. И там предимство е връзка с ДПС и добър литературен турски език.

Такова нещо - "български турци" НЯМА!!! Както няма и "японски гърци" или пък "френски китайци"!!!!!!!!

Нали все някак трябва да се наричат, тея дето са се родили в България и се смятат за турци? Онези думички с майчиния език , въобще не ми харесват. Не за друго, но съм баща и съм обиден на това. Считам го за дискриминация на бащите. А щом педалите (джендъри) искат премахване на дискриминацията, значи и моето искане е прово.

Или дървени камъни

....да не говорим,че ДПС е ЕТНИЧЕСКА партия забранена от БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ!!!!!

Забранена или не - дава пари на послушните си последователи. Докато всичките останали партии, само крадат! Най много по някое и друго кебапче на циганите преди избори...

Имаше тук на тази територия един народ( и все още го има), който владееше български от него излизаха прекрасни строители, шофьори, градинари, лекари, инженери... Но го полазиха политици-крадци и предатели и унищожават и прогонват този народ, развъдиха цигани, а сега реват, че няма работници, не знаели български.... Еми няма и все повече няма да има.

Е може ли така да дискриминирате новите БЪЛГАРИ - ЦИГАНИТЕ????? А те толкова се надяват да направят България циганска държава...... работодателите са РАСИСТИ не са либерални най-вероятно и са националисти и ПАТРИОТИ!!!!!!

Разказаха ми един случай от строителството. Турчин под 25 години не знаеше колко са 15 сантиметра. Казват му "Дай 15 см. надолу" той премества с 1 метър. После си признал че не знае колко са 15 сантиметра. Той изобщо беше неграмотен.

Редно е, защото стана страшно с неграмотността. И в телевизиите да изпитват, че какви безумия пишат по субтитри например...

стига фейк бе! На робовладелците им трябват производствени единици да бачкат, не филолози!

А ТЕ МЕРИНДЖЕИТЕ ЗНАЯТ ЛИ ГО? И ТИЯ , ДЕТО ИСКАТ ДА ГИ ВКАРАТ ОТ МОЛДОВА И УКРАЙНА И ТЕ... ИНАЧЕ - ОТ МУХАТА СЛОН!

Ми то и чистачката трябва да е завършила ПРАВО, така ли?

Ха ха ха ха, верно ли бе?!?!?!Верно в тази държава всичко е на обратно.Може и входно ниво по физика и химия за продавач консултант да направят.Или биология и литература за зидари!!!!

Казва се "вярно", а не "верно". Шоп ли си?

Ко? Да уча български ли? И що? Да учи патрона цигански. На мен ми е през циганския ... нос. Да е мислил като си е гонил българите. На мен тия негови номера не минават. А е решил да ми се гаври с парите, отнасям колкото мога да открадна и хас-му-кар !

Правилен български език откъм граматика, пунктуация и употреба на думите владеят може-би 2 % от населението. Следващите коментари ще бъдат доста нагледен пример за това.

Така е ... за съжаление. Почти няма коментар без грешки.

Впрочем, вашият коментар е показателен. Открийте си грешката.

До 222 Ако бяхте наясно с "Пунктуация и семантика', нямаше на напиште коментара.

Цитат: "Непознаването на граматиката и неправилната употреба на пунктуацията сериозно накърняват достойнството на пишещия".

Е то па всички работодатели са с българска филология

... циганите си търсят работа. Добра новина. Лошата е, че други работодатели на българска територия искат сдъвсем друг език