Проф. Атанас Тасев: Поправката ЧЕЗ е нонсенс, ще падне

Не може държавата да се меси в частно правна сделка, ще станем за резил, смята експертът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

слугинаж долен

Ние за резил отдавна сме станали. Крайно време е правителството и парламента да де поинтересуват какво става в държавата, която са поели отговорност да управляват. Yes, Sir! и баба знае.

Доколкото разбирам, тези ЕРП-та работят с фиксирана печалба. Не е голяма като процент, но като пари - да. Загуба няма. Защо тогава ни убеждават, че това задължително трябва да е частен бизнес? Характерно за частния бизнес е, че преприемача поема рискове и като резултат може да спечели, но може и да загуби. Ако е иновативен, ако се труди, ако има визия, ако харчи разумно - ще спечели. Ако не - ще загуби. Дейности без риск трябва да принадлежат на държавата, защото частника не добавя никаква стойност, а фиксираната печалба може да се върне като дивидент в държавата или да се преразпредли между работниците в дружеството.

дори да е перфектна сделката остават открити много въпроси , които може да засегнат българите: 1. погледнете ел.съоръжения до които имате достъп- ще видите че голяма част от тях НЕ СА ПОДДЪРЖЕНИ В ДОБРО ТЕХНОЛОГИЧНО СЪСТОЯНИЕ (металните стълбове на преносната мрежа не се боядисват повече от 25 години и са опасно кородирали . Сега пазарджишката фирма ще тегли огромен заем за да плати сделката , а след това ще се наложи да тегли нови милиони за поддръжката на занемарените ел.съоръжения ...... и ще започнат едни аварии...... ще загуби и българската икономика и частните клиенти....(то и сега по селата токът много често се спира ...) Съмнението към тази сделка идват именно от опита на въпросната фирма да реши подобни въпроси в особено голям размер (повече от половината от преносната ел.мрежа ниско и средно напрежение).

относно поддръжката на съоръженията - би следвало отговорна институция у нас да направи обстоен анализ на състоянието на мрежата и да оцени дали продажната цена отговаря на готовността им. В противен случай чуждата фирма ще си гушне милионите а новите собственици ще затънат в дългове за да обновят съоръженията..... и понеже въпросът ще засегне много хора ще се наложи да се взема и политическо решение.........

......ще се наложи да се взема политическо решение .... , а политическите решения ще са свързани с бюджета на държавата.... а бюджетът се пълни от данъците и таксите , които всички плащаме.....

Да, предполагам, че част от инфраструктурата не е поддържана, както трябва, но това е въпрос на който трябва да отговори контролиращия орган. Моята теза е просто това, че частните ЕРП-та не носят никакъв финансов риск, даже когато изплащат заеми. Ако те печелят 5% годишно от парите, които са вложили, това е отлична печалба за безрискова инвестиция! Парадокса е още по-голям - ЧЕЗ е Чешка държавна фирма, а ние сме по-големи светци от папата и казваме, че е нон-сенс България, чрез собствена държавна фирма да участва. Това е истинския нон-сенс...

Този много добре знае къде и как да държи ибрика и как да подмива! Вижте каква гуша е направил от "правилни" експертизи и коментари! И как само облизва на Тиквата матрахалките! Справил се бил! Ами той нищо не прави! Просто се снижава, по примера на ментора си бай Тошо и чака бурята да отмине. Тези събития не се коментират от подопечните му медии, а те са 90% от медиите в БГ. В същото време се пускат калинките, гадинките и Цвинокио да отвличат вниманието с разни измислени и маловажни "проблеми"! Започва плюене по Президента, БСП и т.н. Въобще номера от селски вечеринки!

тоя само по физиономия го вкарвам в затвора за корупция.....

Има и много други самозабравили се като "тоя"... за затвора!

Не може държавата да се бърка на мафията защото втората е по-силна.

Не може държавата да се бърка в частни сделки, особено когато са напълно издържани по международното право! Национализацията и социализма за радост вече няма как да се случат ако и някои да се напъват в тази насока!

Пробутвай ги на семинарите на ГЕРБ.

Професорът е добре известен и е един от малкото наистина енергийни експерти в страната. Друг е въпроса чий интереси обслужва. Гинка не е обикновена селска пръчка, въпреки "офшорките", а маша на определени политически фактори, които искат да държат хляба и ножа во веки. Професорът експертиза има , гръбнак и чест не.

Отново ни пробутват криминални соросоидни дебили. Щели да станат за смях горките. Не за смях, а за затвора сте. Какъв частен субект може да бъде държавната ЧЕЗ, която е придобила имущество на държавата България? И защо трябва мръсните соросоидни дебили постоянно да се разпореждат с националното богатство?

Трябва да си мноооого прост, за да пробутваш лъжата, че путинските ченгета и Сорос имат нещо общо.

Приятелю, предполагам когато преди 18 години овластиха Путин ти не си бил раждан или нямаш спомени. Затова, ако обичаш, не се изказвай неподготвен. Вземи прочети малко, пък нека аз да съм простия.

Тоя платен "експерт" като стане зор за нещо веднага го викат! В средите никой не го знае тоя и по какво е професор...Такива глупости плещеше веднъж,че 9-токласник в техническо училище по енергетика би се засрамил от некомпетентността му в енергийните науки!

Гинка и сие да се махат. Народът няма вяра на необразовани, никому неизвестни и нагли "бизнесмени". Сделката да бъде между частни субекти и ДЪРЖАВАТА! Всичко останало прилича на пладнешки обир.

.......обещаха ми че това ще падне..." Моля? Депутати обещали на Вас?

Нали от такива експерти сме на този хал.Той е знещ,колкото гинка честната с честните пари.

1.Защо "професора" не коментира ,може ли в парламентарна република,да не се дава информация на народното събрание за "чистите пари" на Гинка. 2.Относно компетентност.Може ли санитар да прави хирургични операции.Фирмата на Гинка от 2 мил. лева да управлява 2 милиарда. 3.Може ли държавата да даде на неясна фирма с много пари да строи атомна централа??? Пази боже от такива експерти!!!

на ЕС е ...четвъртата вълна...господин лобист.

Частен глупак,професор.