Предлагат ли устойчиво развитие ВЕИ: некоментираната страна на проблема

Корпоративни лобита и „зелени” политици бързат да задължат правителствата ускорено да затворят ТЕЦ на местни въглища

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нямат дори идея каква е поддръжката на един такъв вентилатор.. тока произведен от него е в пъти над цената на тока от теца

включително и кимура и от евро-боклуците, горящи в ТЕЦ

Прекрасна статия!

Статията е малоумна, защото еднстранчиво се сравнява произвеждането на самата ВЕИ централа само с експлоатацията на въглищна централа. Ами като се задават въпроси за производство на части, строеж и рециклиране на ВЕИ, то да не би да няма такива разходи при призводството на части, строеж и рециклиране на въглищна централа и на филтриращите и системи. А колко често се сменят филтрите и колко е рециклирането им, а? Цената на енергопроизводствените мощности, строежа и рециклирането им както на въглищни централи, така и на ВЕИ централи е горе долу ИДЕНТИЧНА, разликата основно е при производството на електроенергия. При едните - ВЕИ тя на практика е безплатна и чиста, при другите е скъпа и мръсна. Като добавим към това и ежеминутното добиване на въглища с мега машини и транспортирането им до централите, разликата става огромна.

Статята не е малоумна, а едностранчива. Измамата е, че ВЕИ (фото и вятър) могат да се използват само докато са малък процент от цялата система (май са вече към 4-5%) и има кой да работи, когато те не произвеждат. Пускането в работа на блок от ТЕЦ е около 8 часа и спиране 1-2 часа. ВЕЦ са също ВЕИ и там няма такива проблеми. Затова страните отчитат висок процент ВЕИ, когато имат вецове. Китай снабдява с панели цял свят, но производството на ток от тях за тяхната енергоситема е под 1%.

Драги читатели, докарахме го до състоянието, не правителствата, не индустрията, не инженерите, дори не и еколозите,а банките да решават накъде ще поеме енергетиката!Ако банката отпусне кредити -ще се има разжитие на даден сектор, а ако не пусне -нама да има!Представете си банка отпуснала милиарди за вятърни турбини.Ще ли тази банка да отпусне и кредит за друг енергоизточник /АЕЦ например/?Напротив, за да си върне парите тя ще съботира всяка друга алтернатива.....

Затова има хиляди банки. Не е нужно да се обръщаш към тази.

ИДИОТ! БАЙДЪН ИСИЕ СА ИНВЕСТИРАЛИ ВЪВ продажбата на въглеводородни емисии, веи и еликтрически коли! Искаш кредит за тец, банката те одобрява и я сриват като северен и южен поток за секунди. НЕМА БАНКА НА СЕВТОТ, КОЯТА БИ ТИ ОТПУСНАЛА КРЕДИТ ЗА ТЕЦ ТЕЗИ ДНИ! Докът лакомите гъзове на байдънът не се задоволът.

Руско - германска уйдурма е това- да затворят родните въглищни централи навсякъде в ЕС за да направят навсякъде газови централи на руска газ... и да се хванат заедно да правят пари- едните от газа, а другите от машините и технологиите. Щото няма нормален човек дето да си мисли, че само от вятър и мъгла ще се прави ток... и газ ще си требе...

Всички мечти са безплатни освен "зелените" мечти...

Статията да не е писана от Христо Ковачки? Естествено, че Европа трябва да върви по пътя на замяната на замърсяващите ТЕЦ-ове с нови и по-чисти! Говори ми за зелени лобита - ами написаното изглежда платено от кафявите лобита!

А ние си сечем гората, за да се отопляваме. Щото искаме да се разхождаме по потници в къщи

Докато, недай Боже е станала някоя авария. Миналата седмица обшивката на ядрения реактор в Козлодуй се е напукала и затова мощността му е намалена. Реакторите са руски. В момента Беларус изплаща на росатом по един милиард евро за централа, която не работи и няма да работи, защото няма кой да купува скъпа енергия. В момента цените на енергията навсякъде в Европа са отрицателни. Руските смукачи гледат да ни пробутат корупционните си боклуци и да ни оставят да си ги чукаме от главата после. Както Беларус

Русофобството трябва да бъде признато за психическо заболяване. Какви отрицателни цени, психо, я провери в Евростат !!! Навсякъде, където са нацвъкали тия ВЕИ, токът е безумно скъп, в Германия е 32 цента на киловат, в Русия токът е 4,5 рубли, смятай колко е в евро това !!!

_stankow

Ако не се вдигнем и не наритаме зелените талибани - ще ни спрат Марица-Изток. Както ни спряха 4-те реактора, както спряха Белене, както спряха Южен поток, както нарязаха океанския флот и ракетите. После да не питате "ама защо е бедна България". Ми как няма да е бедна, като я деиндустриализират !? Като ни набутаха перки и панели за 1 гигават - спадна ли цената на тока ? По-чист ли стана въздухът ? Някой усети ли нещо ? Така и за Кремиковци говореха. Добре, нарязахме го. Е, по-чист ли стана въздухът ? Имаше ли промяна ? Някой изобщо забеляза ли промяна във въздуха. И Мариците да спрем - те няма да спрат. Нещо друго ще си изберат за спиране. Те не искат да дишате чист въздух. Те искат да им работите и да живеете в бедност !

Аргументите са ужасно тъпи и малоумни. Кремиковци караше суровини от хиляди километри. На практика след китайския световен дъмпинг няма как га не работи на загуба. Марица изток е с определен експлоатационен период. т.е. след това трябва да се прави основен ремонт или да се правят нови блокове. Но каквото и да е не пречи да стоят като студен резерв най-малко. 4-те реактора са сотдавна изтекъл срок на експлоатация и трябваше или да се затворят или да се инвестира неоправдано за модернизацията и то само на 3 и 4, защото 1 и 2 не отговаряха на никакви норми и на практика се нуждаеха от строителц=ство на нови блокове в които да се преместят реакторите. Белене беше спряна още по времето на Соца, после безмислено при спадащо потребление, беше активирана за лапане на пари. Южен поток беше убийствен с наложените условия и практическа невъзвръщаемост на средствата. Ей так с деидустиализация според кретените БВП скочи 10 пъти при цени съизмерими със времето на Соца.

никой не говори за водород? Защо никой не говори за газ? Значително по-малко замърсяват от въглищата. Защо се държим като удавници за въглищата - само това ли можем да горим? Или е много по-важно синдикатите да имат хиляди членове миньори, а ние после да плащаме сметката?

_stankow

Говори се за газ. Американски. По-скъп от руския. С него ще заменят лигнитите.

Толкова е по-скъп американския, че руслямците трябваше да намалят цената с 40% и то със задна дата.

И отде тоя водород?

Щото газ нЕма насекаде, а пък са малко местата дето не дуА вЕтАр и/или пече слАнце ;)

Силно лобистки и едностранчив материал. Естествено, че не всичко е злено в "зелената" енергия и че има финансови интереси в налагането на преструктирирането на една икономика в друга, но въпреки това доводите на въглищната индустрия са изключително нелепи. Ако се придържахме към тях, не трябваше да се допуска налагането и на ДВГ преди повече от век, да не говорим за последващи технологии с пъти по-ефективни от елементарното изгаряне на въглища.

Колко струва рециклирането на един соларен панел? Знаеш ли какво замърсяване има при производството му? Знаеш ли каква площ е необходима, за да достигнеш мощността на една въглищна централа например? И накрая имаш ли представа че най-големите замърсители са Китай Щатите и Индия. И трите държави нямат никакво намерение да спират въглищните си централи. А те имат повече отколкото всички останали държави взети заедно. И като сме на тая тема знаеш ли колко струва рециклирането на батерия на електромобил?

Колко често се рециклират соларни панели, момко? Посказка - срокът им на годност е 25 години?

_stankow

Аха, още не са изкарали 25 години слънчеви панели ... КПД-то им започва да спада още на 3-та година, на 10-та са за изхвърляне.

Лъжеш, Станков. Имам централа на 16 години. Дотук имам един панел пострадал. Подмениха си го безплатно. И не, КПД не е мръднало. Виждал си слъчеви панели само на картинка. Или " в опорните точки".

То щото ТЕЦ-а си е самодостатъчен, а рудниците са само за престиж :)

За 16 години ако не е паднал капацитета значи си с фотоволтаици от тоя модел дето произвеждат ток и нощем.

tonk11

Разбира ти главата от този материал. Я не говори като не разбираш. Въпросите които се поставят са много точни. Лошото е, че са пропуснали отговорите. Потърси ги и може би ще разбереш за какво става въпрос.

Зелени в зелената сделка са само доларите

Поредният некадърен превод на важна и интересна статия...

ВЕИ= ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ. TОВА Е БИЛО СИЛА В РИМСКАТА ИМПЕРИЯ . ТЕ СА РАЗЧИТАЛИ НА ВОДА И ВЯТЪР ЗА ЕНЕРГИЯ, НО СЛЕД РАЗВИТИЕ НА НАУИКИТЕ ОТ 19 ВЕК НАСАМ ДА РАЧИТАШ ОСНОВНО НА ТОВА ТРЯБВА ДА СИ ЛУД.

кофти, но порите на байдън са инвестирани в зелената евнергия и електричките. докът не си ги избие или не се преориентира - ежедневно зелено.

Отново доста глуповата статия относно Околна среда и технологии. Очевидно пристрастна и повърхностна. Жалко Дир.бг. Отивам да горя гуми и боклуци поне да си стопля душата.

Сама са задали проблемите на въпроси, но тук са пропуснали отговорите. Но е факт, че тъй наричаната зелена енергия, не е толкова зелена, колкото я изкарват. Може АЕЦ да е доста по-зелена енергия от тях и с оглед на количеството връщана такава.

Предполагам повечето ще предпочетем да сме заобиколени от отработени панели и ветрогенератори, отколкото от отработено ядрено гориво :)

Душата (барабар със задника) ще ти я стопли един чепат, с който Чичо ти Сам редовно те оножда и ти измъква бая парцци от джобчето на смъкнатите гащи, докато братчето му Сорос ти плаща медни центове затова, че си глупав джендър!!

То е ясно, че тъй наречените зелени производства, не са толкова зелени. Слънчевите панели се правят май с някакви отровни неща. Правят ги в Китай на въглища и го наричаха пренос на замърсяване. Връщаната енергия може да е по-малка от изразходваната за направата им. Зимата ефективността спада драстично. А точно зимата трябва най-много енергия. Заради неравномерността на връщаният ток, трябват мощности тип акумулатори, с разни отрови в тях. Вятърните са не от дъжд на вятър, а само на вятър. ;) Заемат и място. Сигурно трева да има вместо тези панели, ще се произвежда кислород за много хора. Храни можеше да се гледат на същото пространство. Има и на водни течения. Имаше и отопление с лед, че се освобождавала кинетична енергия при процеса на заледяване. Така че това всичко трябва да се оценява. Водните и там има първоначалното заливане на местност.

Браво!

Този не беше ли на някаква ръководна длъжност в ТЕЦа на Ковачки?

Не, в далечното минало беше изпълнителен директор на ММИ.

_stankow

Умен човек. Послушайте го ! Слушайте специалистите, не слушайте журналистите. Не слушайте зелените. На тях им плащат !