Поскъпването на жилищата се забавя с около 2-3% до края на годината

Има очаквания тенденцията от второто тримесечие на годината за спад в броя на сделките да се отрази под формата на спад на ръста на цените

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

закакцо триете коментари бре лаици... да биткона казах е през август, после са имотите през октомври.

Тва Ганьо е нема такова говедо просто....некой да се гаври с тебе и ти да му викаш давай още.....как може да дадеш стотици хиляди за един коптор,който за нищо не става и вятър да духне ще падне.....знаете приказката за баницата......

Е ,че Ганя ако имаше акъл дали държавата щеш да е на този хал.

Все едно да питаш пияница дали е зависим от алкохола. Тръгнали да питат строителите дали има балон, ми естествено ще кажат че няма. Пригответе пари за компенсации че като гръмна балона ще се наредят на опашката на държавата да искат помощи нагласите, щото са им малко печалбите в момента

При 100 хиляди намаляващо население на година и при средна възраст 43, незнайно колко емигрирали, няколко хиляди студенти по малко в сравнение преди 10г. и обезлюдена половината страна, особено Севера, при 1600 лв. средна заплата с 1 милион на минимална, при 2.5 мил. пенсионера, 1.5 мил. деца и 2.5 мил. работещи, 800 хиляди от които на държавна работа, за какъв точно тренд говорим?

споко.. мой :) винаги ще има хора и за 200лв под наем ще дадеш и пак ще имаш пари, а дали ще продадеш имота не трябва да те бърка по скоро да ги имаш че да не зависиш от пенсията.. няма спасение от нея, но наемче от 200лв в най голямата криза е доста голям шанса да ти ги земат и като имаш 10+ имота по 200лева си супер

На мен мие много чудно едно, колко бързо много скъпи имоти стават много неугледни. Един приятел си купи апартамент преди 15 години някъде за около 100 000€ сега такъв може и да струва около 200 000€, Първо спрях асансиора, после плошадките на етажите се напълниха с неизпозвани мебели, колелета, стари хладилници и телевисори. Стайчката коята трява да е за охраната е пълна с някакви боклуци. Домофона не работи. Абсолютна мизерия. Хората дават луди пари после нямат по 50лв на месец за да поддържат това за което са дали 200 000лв. Българинът е странно животно.

Живеех в затворен комплекс. Само баровец. Имаше понякога текущи ремонти. Фирмата ги бавеше с обяснението, че част от хората не си плащат редовно. Иначе мойто возило струваше колкото гумите на повечето от останалите. Богатия ганьовец все мисли, че някой му е длъжен.

В апартаментите е така - имот е само земята. Това, което някой е сковал върху нея е потребителска стока с всички произтичащи от това последствия. Лично аз, имам ли съсобственици в имота или имам ли идеални части от него - пиши го бегал. От опит и перипетии, не само, че повечето имоти са си еднолично мои, ами вече гледам даже и да нямам съседи по оградата, че и от тях ми е писнало. Последните ми два имота даже от три страни граничат с улици, а от четвъртата - с общински за озеленяване. Иначе, това вашето са бели кахъри с мебелите и ремонтите. Тук отсреща един приятел в сравнително нова сграда - половината апартаменти са наематели, т.е. сещайте се колко пазят и вече "луксозният гипсокартон" в общите част е натрошен, обаче единият от наемателите е квартален дилър - с чадър от милицията и познай кво става... Постоянно троши домофона и заключването на входната врата, за да му влизат "клиентите". За да не се гледа и да не се плашат мищуриите, всички лампи в общите части са счупени. Собствениците са пропищели, но нищо не могат да направят.

Този балон всеки момент ще се спука,защото тези цени в момента не са реални.Не може кв.м.ново строителство да струва 160 евро негодниците да искат 1500-2000 евро.Търгашите измамиха много хора и те ще си плащат простотията до края на живота си.То вече няма кой да купува и предлагането ще става все повече и на все по ниски цени.Реалната цена е около 600-700 евро ва кв м. всичко друго е спекулации.

Чак па такива не са цените, каквито ги пишеш, но че има балон - има и то огромен. Само че е в цялата икономика. Тия 160 евро на квадрат ги няма от поне 15-20 години. Виж първо каква е цената на земята и какви обезщетения искат собствениците. После виж каква е цената на стоманата, бетона, тухлите, механизацията и труда. Всичко е откачило и строителството е просто част от пейзажа, а не изключение.

Прогнозата е 650 € за квадрат, след излизане от чистилището... Да не се радват, надяват и точат зъби някой граждани, защото и доходите ще паднат! Фиатните пари в момента, сериозно ще намалят обема си, с което стоки и услуги ще придобият реалните си стойности, без включена инфлационна и спекулативна надбавка! Блаженни са веруищите, че финансовата оргия ще продъжи...

А, ще продължи, ще продължи. ФЕД и ЕЦБ ни тласкат стабилно към стагфлация.

Такова нещо в икономиката няма. четеш много статии а не книги.

Инвестицията в имоти е най-сигурна.

Куитайския имотен пазар се срина, американския имотен пазар вече започна срива и дори слагачи като CNBC и Bloomberg от месец правят анализи колко ще е голям срива. Само тука, където се водят 3 войни (енергийна с Русия, по пътищата със самите себе си и на политиците със собствения им народ) цените трябва да растат щото ...логика.

Едни се готвят за срив на имотите. Други се готвят за срив на стойността на парите. Решавайте кое е по-реално.

и двете

Не знам някой да яде тухли...ако не знаеш в момента резервната валута е долара а не тухлата. казвам реалността-не го величая.

Много лъжете или по-скоро, безочливо принтирате лъжите на мафията, която сега панчиески се опитва да си избута имотите.

Всичките тези строежи са релано кражба!!! кражба от тези които не са глупави за да купуват, защото натовариха инфраструктура и канализация, натофариха пътища, паркоместа и откраднаха много зелени площи, тези които купуваха са престъпници, а инвеститор е мръсна дума, в градовете където имаше инвеститори стана по грозно, а там където нямаше е приятно и красиво

Още 10 години. Още малко да емигрират, още малко да измрат. И ще сме страната с 10 000 000 жилища и 5 000 000 население. Като си купиш дъвка, ще ти подаряват имот.

Че ние и в момента сме има-няма 5 млн. постоянно тук. Ти да не се връзваш на НСИ, че сме били 6 и кусур?

Бе не, ама айде, според нси ще сме 5, реално 4. Значи по имот и малко ще идва с дъвката. :)))) А иначе сериозно - в малкия град и селата около него е топ. Обръщаш се на единия край - малки китни села. Обръщаш се на другия край - Родопите се стелят и приканват да се изгубиш в тях. Преди години имах гадже, отиде да студентства в софия. Накрая остана там и се разделихме. Прав и път. Последно чух, че и било писнало да бачка за пътни и ипотека. Ама така е, сама се навря всеки ден да минава по люлинския ускорител :)

има хора които тези 10 години ги чакат от 20 години.

Пък аз всеки ден гледам една нова сграда. Лъскава, луксозна даже. Висят табелите за наем и продажба. Даже преди няколко дни бяха още по високи цените. Бяха сменяли табелите. Явно строителството поскъпва и като е готово и стои заключен имота. Строили преди две години, ама цените все едно от крайна им носят материалите. И кой ги регулира тия неща? Надуват си колкото си искат...

Браво ,много добър коментар.За жалост това е истината и нека овцете да се замислят дали да купуват скъпи имоти или да си живеят живота ,защото и с имоти и без имоти всички отиваме на едно и също място.Приятна почивка.

Преди 10 години напуснах София и само с пистолет на челото бих се върнал там в тази лудница и в този стрес. Нищо неможе да замени удоволствието всяка сутрин да си пиеш кафето на тишина и да виждаш и чуваш птичките които са край теб. Даже недоумявам как може да се дават луди пари за три бетонни кутийки. Какво купуваш? С тези пари земеделската земя която можеш да си купиш ще живееш като бял човек от рентата която ще получаваш. И няма шум, няма стрес, няма буркани и сирени. Тишина и спокойствие. Всеки си прави избора сам.

Не е точно така - навсякъде си има ред недостатъци, а в дълбоката провинция са даже повече. Ако си мислиш, че насред Еленския балкан е голяма тишина и идилия... Таман спрат моторните триони, започват тракторите с мулчерите, а като спрат те, започва кучешкият лай и гърмежите в гората.

Казвам ти, че съм си решил проблема със стреса. Не бързам за никъде, не влизам в задръствания, имам почти всичките удобства които ти имаш в СОФЕТО а може би и повече защото ти нямаш свобода живеейки в тези малки бетонни кутийки. Всеки сам си прави избора. Нямам проблем с топлата вода и газа и не се притеснявам този месец ще ми дадат ли заплата защото ипотекатс чака.

Айде, не ми разкрасявай и не ми говори глупости, все едно ние софиянците трева пасем. Имам имоти и в Балкана, и в Родопите, и в Тракия. Навсякъде има проблеми от различно естество и имам една папка със жалби, сигнали, преписки и т.н. В провинцията е див неофеодализъм и докато с местите дерибеи не се разбереш, че работата вече е опряла до престрелка, доста нерви ще изхабиш.

Това е исторически прозорец и шанс който всеки от нас има тук и сега. Цените на всичко се вдигнаха, но на имотите - още не Напролет цените шоково тръгват нагоре за да компенсират разликата от 2но гориво, 2но по скъпи материали, 2на инфлация. Квадрат в София под 3К Евро няма да има Докато някои направиха пачка и милиони, други останах по цървули и тоалетна хартия Кой разбрал разбрал

Или си брокер, или се набутал за имот, за да пишеш небивалици...

Американците се подготвят психически за 50% срив на имотния им пазар.

американците прогнозират спад до 10%, не 50%.

Ха, ха, в доста щати 10% спад вече е налице и сума народ се оттегля от сделките, вместо да наддава, както беше до скоро.

И ко правим сега, набута се да купуваш и няма балами на които да продаваш. Исторически шанс! Три хиляди евро на квадрат при наем от 1000 лева на месец....Лихва от 2,3 процента на пролет 5 процента, да компенсира инфлацията. Кой разбрал разбрал....

Насрахте ли се а Насрахте се Половин милион за кутийка в София Позор

ДА ВЗЕМАТ ДАНЪК 200%, 300%, 400% ЗА ВТОРО, ТРЕТО ЧЕТВЪРТО???? ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, ТОК И ВОДА ТИЯ ПУСТЕЕЩИ НОВИ СГРАДИ И ХОТЕЛИ? НЕЩО НЕ Е НАРЕД ХОРАТ НЕ МОГАТ ДА ПОДЪРЖАТ ЕДНО А ТИЯ ДЪРЖАТ НЕКВИ НЕФУНКЦИОНИРАЩИ И НЕ ДОХОДНИ СГРАДИ?????

Стига с тия глупости за второ, трето, стотно и хилядно. Ти знаеш ли разните фирми, строители, банки и т.н. по колко жилища имат, бре? Един инвеститор в сграда, докато не я разпродаде, апартаментите се водят негови. Разните банки си имат дъщерни фирми за имоти, които са собственици на хиляди обекти. Ако за второ жилище данъкът е 200% неясно от кое, то за хилядното колко трябва да е според теб? Сигурно 100000000000% и 100 тояги на гол гръб...

ЩЕ ПЛАЩАТ ИЛИ НЯМА ДА ИМАТ А ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ СРИВАТ СЪОБРАЗНО ДЕМОГРАФСКИЯ ВЗРИВ!? СТИГА БОГАТИТЕ БАРАБАР СЪС БЕДНИТЕ КОИТО ОБИРАТ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ... ;)

Тъпчо, наивен, банките движат света, ти с данъци ще ги товариш - ха, ха, ха. Криминални наддържавни организации като JPMorgan Chase ще започнат да се охарчват, щото някакъв никаквец, назначен от тях и картела им щял да им повишава данъците...

Забавя се само с 2-3 % - нищо работа!

Ще ви разкажа една тайна. Каквито и да са процентите, каквото ли стане във някакви воини или избори или каквото и да е времето: Богатите ще стават по-богати а бедните ще си останат бедни. Не си хабете времето с големия театър ами си живейте живота.

Това може би е бизнеса който укрива най-много доходи. Като започнем със строителните фирми, преминем към фирмите за недвижими имоти и се стигне до голямото разминаване между реално заплатена цена и действителна, обявена пред нотариуса. Имено затова националната статистика отчита ръст от „8-9 процента“ при реален такъв от 20-22 процента. Що се отнася до написаното, че „ако ръстът на цените на жилищата започне да превишава ръста на доходите на българите“ то е точно така. Ръста отдавна надвишава доходите, но „стакмистиката“ в България не го признава. Относно „новите инвеститори“ ми много чудно как ще си купиш жилище ще му направиш основен ремонт, особено ако е стар панел и ще го отдадеш под наем за да го избиеш за 30-35 години или ще теглиш ипотека която ще изплащаш 25-30 години и като сметнеш всички разходи по кредита и застраховки с лихвите се оказва, че си робувал за още половин имот. Та през зимата ми се струва, че ще има значителен спад на цените на имотите придружен с значително покачване разходите на живот. В най добрият случай цените няма да претърпят промяна но сделките рязко ще се намалят.

За укриването не е баш така доста отдавна, щото все повече са намесени банките - както от страна на строителя, така и от страна на купувача. Кое точно ще укриеш, като банката ти отпуска ипотека и ти търси самоучастие - все официално и черно на бяло. Освен самоучастието, отделно ще извадиш още една торба пари да дадеш под масата? Егати набутвацията. Строителят пък също работи с кредити и няма голям интерес да взима много пари на черно и после да трябва да ги изсветлява. Пари се крият от държавата, но не и от банките, така че тая работа е била актуална навремето.

Не ненаситните брокери и инвеститори са виновни, а тъпите купувачи които се заробват за 30 години, че и децата си цял живот да изплащат една некачествена дупка. Няма ли да се намери някаква институция да ги проверява тези лами, не стига че цените не отговарят на действителността, ами и квадратурите не отговарят с по 10 - 15 кв. Абе тъпаци спрете да им купувате боклуците и всичко ще се регулира само, инвестирайте в нещо друго.

Не мой да бъди!

а соще колко процента ще паднат жилищата в градовете ако няма газ или е много скъпа и има режим на тока ?

Ще раздадат по една евро ушанка и по една евро ватенка на евронаселението че по лесно да преживее санкциите и да ги подкрепя с истински евро ентусиазъм .

Тука май анализаторите са като в Румънско…: The National Bank of Romania (BNR) has hired well-known astrologer and fortune teller Minerva, several media outlets reported last week.

Не само жилищата ще падат. Всички цени ще се върнат на нива от 2020-а година. А може да видим и по-голямо поевтиняване. Защото както е казал един по-долу, пазарът има силна инерция. Докато обърнеш тенденцията и вече се бориш с новата тенденция.

Поскъпването се било забавяло. Пълно е с хиляди и хиляди празни кутийки, които не могат да си намерят дори наематъели, камо ли купувачи. Цените са надути много над пазарната им стойност. А самият пазар бива контролиран от ограничен кръг хора. Изпуснат ли му юздите....

Бай Ганя от панелката в Люлин пак мечтае за апартаменти по лев.

Ти с кутийки ли се нагълта, каун? Дръж си ги, рано или късно ще загубиш 90% от вложението си.

преди да паднат с по една 0 ...

Дайте му време, това е инертен процес. Относхно растежа през последните години - ами при нулев ОЛП, има наличие на много евтин капитал. Нормално е хората да взимат кредити и да купуват жилища. Когато, обаче, трябва да плащаш по 1/2 от заплатата си за кредит, нещата изглеждат другояче. Кото добавим и увеличените разходи по горива, храна и на практика всичко на пазара, то много бързо ще се появи и вторичен пазар на жилища. Трябва съща така да се има предвид, че много от строителите също работят на кредит и вдигнатите лихви натискат и тях много. Мога да се съглася, че 1-2 % може да бъде до септември. В края на годината, нещата ще изглеждат по-различно.

На строителите кредитът вече им е последна грижа - материалите поскъпват безобразно, но за сметка на това ги няма. Привикват набълбуканите "на зелено" да доплащат още толкова, или развалят договора и им връщат парите.

И ще е по-слънчево с 5%. До края на годината де. Баламурници, ако гръмне Запорожието жилищата в България няма да струват и колкото тухлите, с които са построени. До края на годината де, то пророци днес дал господ.

Аз пък очаквам спад на цените между 15% и 20% през зимата. В зависимост от международната обстановка, може и до 30% . А този " експерт" навремето продаваше дюнери в една маза до ВИНС -Варна!!! Дръжте си парите и не слушайте разни малоумници!

Брокерите на гилотината до един.

ДА СЕ СРИНАТ ! СКЪПОТО ЩЕ СТАНЕ ЕВТИНО, А ЕВТИНОТО - СКЪПО !