Планът на Тръмп: Ударът срещу „Северен поток-2“ ще е през декември

Ако бъде отменен Законът на Джонс, американският природен газ ще е по-евтин от руския за европейските купувачи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в едната посока печели ,в другата губиш .

И после руснаците, като смъкнат цената под твоята, кой друг закон ще отмениш?

Много "ако"-та прочетох!))))

Тръмп може да е сигурен ,че и руската газ ще спадне с колкото е необходимо ,така ,че конкурентността да се запази.

Значи днес американската газ наистина е по-скъпа от руската... и за да я направят по-евтина за европейският пазар трябва да бъдат вложени пари и нерви;)

Тръмп дали се прави на глупав или действително е такъв ? И за децата е ясно, руснаците могат да маневрират с цените. Америка е на майната си. Руснаците винаги могат да смъкнат цените. Да не говорим, че превръщането на втечнения газ в газ годен за употреба също струва доста пари.

Трудна работа. Целия процес от добиване до доставяне е много сложен и предполага голяма волатилност на цената, големи спадове но и големи покачвания, и несигурни доставки. Всяко едно забавяне ще се отразява негативно на тези индустрии които разчитат основно на газта като енергиен ресурс. А такива в Германия много и броят им расте постоянно. Току що прочетох че Сименс са подписали договор за участие в проекта Arctic LNG 2 за втечняване на газ който е най-големия по рода си в Русия, което показва че германските инвестициите в руската газова инфраструктура растат постоянно. А това което Дони разправя е някаква виртуална реалност, нещо като космическите войски.

Айде пак мечти от приказките. Зимата Атлантика е най-прелестното място за корабоплаване а тези танкери са с платна. От друга страна тръбите са неподвижни и руснаците могат винаги да свалят цена под тази на американците

Добиването с фракинг е скъпо. Втечняването на метан става при над 300 атмосфери още по-скъпо. Преноса с кораби - още по-скъпо. В момента Германия покрива 12% от нуждите си с газ от Катар, който не струва нищо и само втечняването и транспорта му е в цената и пак е по-скъп от руския. Освен това, Русия почва да изнася на изток, все им е тая за Германия, ако искат искат. Единствения начин е, Тръм да изнасили гермаците да купуват на двойна цена от Тексас. И цената е с транспорта, кой го грее какво струва в Тексас, в Сибир струва още по-малко

Ка вземе парите от обмитяване на немските автомобили и ще субсидира фракинга. Много е умен Тръмпчо. Германците ще си плащат

Браво Дони!!!

значи се оказа че поредния руски балон се спука. Американската газ 96 долара, а руската 245 долара. хм... благодаря ви братушки за поредното клатене. как да не ви мрази човек.

Ако се пресметнат и транспортните разходи до Европа, цената нараства до 296 долара за 1000 м3.

Абе ти прочете ли какво пише? Осмисли ли го? Разбираш ли въобще за какво пшше или вида Русия, Фащ и газ в 1 новина и почна плюенето?

В момента: САЩ продават Втечнен газ на Цена 8 Долара /mbtu или мБТЕ ... Русия продава на Цена 3.4 Долара/mbtu или мБТЕ ... При Цена По-Ниска от 4.5 Долара /mbtu.. мБТЕ САЩ са на Загуба. Това е положението.

Нагла лъжа. С транспорта цената нараства до под 170 долара за 1000 м3.

Добре си кръстил пасквила който си написал - ЛЪЖА С фракинг газ не се добива, а петрол. Газа е вторичен продукт и е безплатен на практика. Тръбите по СП се нагнетяват до 220 атмосфери, докато ЛНГ е с около 1-2 атмосфери, защото е втечнен с охлаждане и намалява обема си 600 пъти. Цикълът за охлаждане е с КПД над 7 и на практика е доста по-малко енергоемък от нагнетяването на газ в тръбите дълги 2000 км. Втечняване и пренос на 5000 км са около 50-60 долара за 1000 м3.

почти нищо не струва превръщането на втечнения газ в газ годен за употреба. Просто се спира охлаждането му, но може и леко да се затопли.

Научил си думата волатилност ли? И си мислиш че можеш да пляпаш всякакви глупости? Германия потребява 90 милиарда куб м, А по Северните потоци ще идват 110 млрд. + 20 млрд втечнен газ + 50 милиарда от други източници. Реално Германия няма нужда от толкова газ и ще реекспортира или ще намали през тръбите и СП2 ще стане чиста загуба. Търсенето на газ в Германия, Холандия, Белгия, Франция и Обединеното кралство се очаква да спадне с 16% до края на следващото десетилетие от нивата от 2016 г.

Защо триете истината пак! Щото имаше 2-3 думи на английски ли? и в предния коментар пише mbtu, ама не го триете. Цената на газа в САЩ е 2,65 долара и е много по-ниска от цената на руската газ ПРИРОДЕН ГАЗ (HENRY HUB) ЦЕНА СТОКОВА 2.65 щатски долар 0.00 (0.26%) 01:33:00 AM Индикация за EST MI

Законите на физиката (термодинамиката) са неумолими: при втечняване на метана КПД е много нисък, а при обратното превръщане в газова фаза е необходима енергия, т.е. още загуби. Както и да го смятате, цената не може да е по-ниска от транспортираната по тръби. Между другото, руснаците също имат завод за втечняване на метан на находището "Ямал", което е много по-близо до Германия. Цените, естествено, ще са по-ниски от американските. Тръмп го е подкарал като съветските ръководители преди години - със закони и санкции да регулира световната икономика. Е, знаем как завършва всичко това.

М’ми какво като руснаците шели да продават втечнен газ от Ямал? Ако американските ни съюзници,Катар,Азербайджан,Туркмения,Иран,Кипър,а вбъдеще и Израел,Египет иМароко започнат да продават газ на Ервопейският пазар то руснаците ТРЯБВА да се съобразяват с цената на предлагането от конкуренцията и да продават на конкурентни цени!