17-11-2017 20-11-2018

Коментари

браво! дигни лихвата на 5%. Сичките на колекторскити е чси. ЕТО ТОВА ШЕ БЪДЕ ЯКО ШОУ!

не разбирам какъв е тоя вой? ГЕРБ не са най-интелигентните хора, но в никой случай не са толкова глупави сами да се застрелят в краката, като вдигнат лихвите. При положение, че от години има псевдо-политически натиск от народните маси тъй щото държавата да намали лихвите.

В друга статия, по-подробна се казва че след премахване на Софибора, който в момента е 0.163% лихвите по вече дадените кредити ще се обвържат с базовия процент към датата на договора за кредит. Дългосрочните ипотечни кредити усвоени преди повече от 7—10 години бяха давани с измислени БЛП на всяка банка от сорта на 6-9%. Постепенно БЛП бяха заместени и обвързани със Софибор при левовите кредити и Юрибор при евровите, които последните години започнаха да падат, съответно доведоха до намаляване на месечните вноски. Сега се оказва, че всички стари кредити ще се върнат към първоначално уговорените лихви...затягайте коланите

Поредната доза простотия от ЕС, трансформирана от идиотите в ГЕРБ така, че да удря по джоба на народа.

някой знае ли, че въпросния Софибор от дълго време е с отрицателни стойности, но това, не значи, че банките връщат на клиентите си по кредитите лихви нали?

Гробарите пак с нова сопа за народа!!!

Статията е написана максимално неграмотно. Благодаря на драскача от ДИР. Толкова неграмотни ще са и новите правила за лихвите. В ЕС, лихвите са по-ниски отколкото в БГ, пък и кой каза, че не може да се преизчислят към Юрибора? Единствено ме притеснява, че Менда внася промените - пак са намислили нещо, което не е добро за народа.

Както винаги до сега, Хампарцумян и Тошев ще ни докарат от девет баира вода, за да ни "уверят", че всичко се прави за клиентите им, т.е. за препълване на собствените им джобове. А нещо да се чува лихвите по депозитите да излязат от мъртвата нулева зона???

От лаконичните оскъдни пояснения са ясни 5 неща: 1. Поръчката, или по-точно казано нагаждане е от ЕС; 2. Кой го внася; 3. Премахват вътрешния индекс защото е отрицателен и "влияе лошо" на покачването на лихвите!!! 4. Ще се променят редица закони в угода на промените. 5. За НОВИТЕ правила пише само в заглавието, но в статията ЛИПСВАТ.... Т.е пиар статия за някои.

Какво ни интерисува от кого е "внесено". Наблегнете на точното разяснение.

Откога трябваше да махнат това недоносче Софибор и да го заменят с Юробор, както е по белия свят. Единсвеният въпрос е как ше реагират нашите банки - от една страна има дъргосрочни кредитни договори с фиксирана лихва към индекса, на база на която е изчислена цената на кредита, от друга страна Юробор е традиционно близо до нулата, а това не се харесва на банките...Като цяло не вярвам условията по кредитите да се променят в ущърб на пладците.

Проблема е, че няма да махнат банковата надбавката, ако ще Юробор да е -10.

Няма как левови кредити да се обвърже с евров индекс, не се изказвайте неподготвени.

Ще го измислят....ВЕЛИКИТЕ умове.

При условията на валутен борд и фиксиран курс? Ами интересно моят 20 годишен ипотечен кредит в лева как е обвързан алтернативно с Юробор?

Първо казва се Юрибор (euribor) и той се взима предвид и в момента, когато кредита е в euro. Но няма как да се ползва при левовите кредити, а повечето от потребителските кредити са в лева. А и няма как да се отказват кредити в лева занапред, защото все още това е единствената официална валута в България. От статията изобщо не става ясно какво ще се случва - как и дали ще се движат лихвите по кредити в лева?

МИ ТО Е ЯСНО БЕ ПИЧ! ШЕ ти го обясни образно: начи, софибор е отрицателен, бфб ти пада с 26% за един ден.....кофти, лихвите не мож да вървът нагоре. Обаче, ЕВРИКА! ШЕ ВЪРЖЕМЕ ЛИХВЕНИА ПРОЦЕНТ С БОРСАТА У ФРАНКФУРТ. И МОМЕНТАЛНО ШЕ Е ЗАКОННО ДА СТАНЕ 10%, КАТ СЕ ПРЕСМЕТНЕ И РИСКЪ! НАЙС, А?

И? Сега какво? От статията нищо не се разбира! Ще има нови правила. Менда ги прави отново по "заръка" на ЕС. Щастливи кокошки, прави краставици, .... по-високи лихви?! По-високи лихви, ама печатницата веднага ще се срине. Сега да очакваме Хампарцумян и Тошев да ни разяснят ситуацията и да ни успокоят, че нищо всъщност няма да се случи.