(Не)решимите енергийни проблеми на България или политически инат?

Преговорите в енергетиката засега изглеждат оптимистични, въпреки историческите „червени линии“

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чок ташекюр бе аркадаш Бойко Ти ритна АЕЦ Белене у при нас стана Ак Кую 100% руска собственост Но ние не гяури и знаем,че Путин няма да си в отнесе в Москва.Остава в Турция и е гаранция за сигурността.Руснаците няма да бомбардират собствеността си Ашколсун за Ю.поток Руснаците щяха да ви ги направят със свои пари а вие сами от таксите печелехте по 600 млн д на година.Той е при нас като Турски поток и ние държим кормилото,т.е властта Сега ще ни плащате комисионни и дадохте 3 млрд.ле да го построите до Сърбия. Мерси у за Бургас ..Александропулос.Ние ще си взимаме джезата от танкерите на Босфора. Ще те наградим с най голямата награда на Турция Бенин гьотверен

Най-правилно е за енергетиката да решават само енергийни експерти, а не политици!

Няма как. Енергията е основа на всичко. Фактически колко е богат един човек, се определя от това с колко енергия той може да разполага в каквато и да е форма. Няма как тук да не се намеси политика. Поблема е, че сегашните политици са твърде алчни (което е човещинка), но и ужасно некомпетенти. Ама толкова некомпетентни че не щат да поканят поне некой енергетик, който да им каже дали са физически възможни далаверите дет въртят.

Пътят е един-ускорено изграждане на АЕЦ Белене. Паралелно с разработване на собствено производство на ядрено гориво фотоволтаици и ВЕИ

Ако построят нов АЕЦ, ще надживее страната.

Проблема е само един, и той е че енергетиката у нас е в ръцете на политиците и техните кукловоди. Важи и за всичко останало.

Както всички трябва да са разбрали до сега, енергийната криза е глобално явление и не е ограничено до България. САЩ и Китай вече отвориха държавните резерви за петрол като част от усилията си да свалят цените поне на петрола за собствените си потребители. Други държави - като Англия - обсъждат да направят същото. Който се интересува от темата, знае че цените на газта се качиха поради комбинация от фактори. Засилено търсене от Азия и Латинска Америка което привлече всички доставки от САЩ за течен газ да се насочат на там а не към Европа, както и събуждане на икономиката по тези места след локдауните от Ковид19. Не помогна и факта че в Европа имаше по малко вятър тази година което удари тока идващ от вятърните турбини. Прибави към това че поради политически причини ЕС се старае да купува колкото се може по малко газ от Русия + вкарването на газова борса в ЕС и имаш- както американците казват - перфектната буря! Имайки се в предвид некъдърното управление на България за последните 30г + факторите по горе, и се получава криза която много трудно може да бъде решена от което и да е българско правитеслтво.

Не я прочетох статията, защото нямам време за глупости. Само искам едно нещо да попитам. Атомната централа в Козлодуй я изградихме с наши пари, а отделно за АЕЦ Белене пак се харчиха наши пари, но защо тогава тока от не се продава в БГ, а по разни борси и тук естествено на многократно завишена цена. Оставам с впечатлението, че ние плащаме от данъците си поддръжката на централата за да бъдем ограбени. Къде греша?

Това е в ЕС. Тези простотии са измислени от ЕК. Ние само ги приемаме. Както казваха наверемето наще уж "демократи" - Който не му харесва кво правиме, да ходи в С.Корея (или Куба, Русия... по избор). Кой не ще там да ходи, тука си седи и го обираме. Но можеш да се възмущаваш на воля (в С.Корея викат не можело) Това е.

А ти що смяташ, че не се продава в България? Все пак АЕЦ покрива 40% от нуждите и не покрива пикови потребления.