Над 1 милион европейци вече сами си произвеждат енергия

От тази възможност се възползват основно живеещи в западната част на контитента, докато в източната добри примери има основно в Гърция

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И ще стават повече. В страни, където няма сатрапи и тотални продажници, които правят далавери, та да се поддържа хранилката на ЕРП-тата.

на свободен човек ,някаква си комисия давала ПРАВО нито съм римлянин ,нито роб за да ми дава някой си чиновник ПРАВА,мога да правя каквото и кактпо поискам , а тази комисия може да се възползува ,ако знае как иначе чиновника е Обречен .справка 1917 год.

Някой държави задължават енергофирмите да изкупуват или да държат на "банка" енергия от потребители. Тоест всеки човек има право да си продава произведеното електричество. Не ви трябват батерии у дома. Панелите и инвертора са вързани към мрежата. Да речем правите 15 киловата на ден и в момента на производството ако имате включен уред, то директно ползвате. Ако ви няма у дома, то електричеството заминава към енергото. В края на месеца колкото киловата сте предали, ви се приспадат и след това ви се начислява сметката. Ако сключите договор може и да продавате, но изкупната цена не е много изгодна. Инвестицията е към 8000 евро, като ви се приспадат от данъците около 1500 от тази сума. За 10-тина години би трябвало да се изплати, но това е оптимистичен вариант. По-скоро да са към 15-тина. Единственото красиво нещо е, че инвертора ти показва на едно от менютата на дисплея колко CO2 не си замърсявал от произведеното всеки ден, в месеца и на годишна база. Голям келипир иначе няма. За пълна енергийна независимост на дома- още е далечна работа.

шо за евродиректива ? давала право на хората да си произвеждат енергия?,само не разбирам кой може дами забрани? този ЕС си оставеа същата д....та к...а.даите да напишем директива че им даваме право , и ние да намажем от тази енергия.Абсолютна простотия

Всичко е въпрос на математика и държавна политика. Ако не можеш да изплатиш инвестицията или държавата няма политика за подкрепа на собственото производство, защо да го правят хората? За статистиката? Отдавна са го казали умните хора - "Интереса клати феса". Има и филантропи, но те по правило са малко

Системата е измислена и работи. Монтирати си система 1+киловата мощност. През деня когата ви няма произведения ток се подава в ел. мрежата а вечер ползвате от мрежата 220 в. в края на месеца се прави баланс колко сте подали и колко сте ползвали. Ако сте ползвали повече от подаденото си плащате а обратното не ви се плаща. Така се постига по малко замърсяване на природата.

Измислена е отдавна, но не е тази. Аман от пишман енергетици, дето не правят разлика между ват и волт. Виж как се мени потреблението през денонощието и кога са пиковете. Системата е оразмерена да се справя с пиковото потребление, което е сътрин и после от вечерта до нощта. През деня си има излишък в производството и отк не й трябва, ами се чуди какво да прави с произведения, защото мощностите не се пускат и спират по няколко пъти на ден. Ако си на къра или на остров, битовите фотоволтаици са ефективно решение, но за Европа са пълна простотия и лицемерие - разходваме и пилеем ресруси като за последно, обаче сме "екологични", щото сми си сложили два фотоволтаика и въросът е решен. Тези скапаняци западняците виж на какви средни разстояния пътуват, за да ходят на работа, а да живеят в къщи. Трошат гориво, все едно е война, обаче "пестят ток". Ха, ха. Отделно, виж какъв е делът на цялата комуникационна структура - Интернетът ако беше държава, щеше да е 4-тият най-голям потребител на електроенергия. И кво правят толкова в нета? Забавления и губене на време в 90% от случаите...

Ако банките давап по лесно пари и се слагат по болоковете тока да стане по евтин-

Една петкиловатова соларна( 20 панела по 260 вата инсталация е 4000 евро. Акумулатори, инвертор, монтаж - още 4000 евро. На 5 години - смяна на акумулатори - 1500 евро. За 20 години - 4000 +4000+3*1500= 12500 евро. Кой може да си позволи този разход? Със заплата 600 евро/ месец това не става. При 10 годишен заем трябва всеки месец да се плаща по 120 -130 евро. Но при над 1500 евро заплата става примамливо да се инвестира в соларен парк, ако има къде да се разположи!

Бъркаш доста в сметките. И в концепцията. Но както в българския език има дума която дори да сбъркаш всички букви пак се разбира коя е така и въпреки, че прав си няма много смисъл :)

По твойте сметки инвестицията се избива още на 5 година - 8 хиляди евро инвестиция -16 000 лева, за всеки който плаща 270 лева средно на месец общо ток и парно за 5 г - 16200лева. Оттам нататък сметката му е 3000 лева на 5 години или 50лева на месец. Това е при сегашни цени на ток и парно, като се има предвид , че непрекъснато се вдигат, ще излезете на плюс още на 4 г., няма да ви надписват сметки и нервят и излиза супер изгодно.

Аха, 1 млн. от над 500, т.е. 0,2% - голямо постижение. Отделно, тези "производители" живеят в къщи и големи имоти. Интересно как ще си елесктропроизводител в градска среда, камо ли в жилищен блок. Целият континент от нас на запад стана едно голямо село - вечер от самолета всичко долу свети, вкл. и междуселските пътища. Населиха всичко и разсипват природата, обаче 0,2% сами си "правят тока", като естествено ни се спестява след колко време се избиват енергийните вложения в тези фотоволтаици и какъв е нетният им ефект, щото ако кажем, че за живота един панел избива два пъти вложената в него енергия, значи крайният резултат е 0,1% нетна полза - чудо голямо. То само интернетът и комуникациите са един от основните потребители на електроенергия в развитите страни, та по-малко да си качват снимки в сураткетаба, да плямпат глупости по телефоните и да гледат риалитита, нетният ефект ще е минимум 5%.

1 от 500 е 2% , а не 0,2%. Предлагам да ядем по един път на ден, ще спестим. Ще го правиш ли? Не вклюкчвай зимата отоплението а лятото климатика, пак ще спестим. Ще го правиш ли? Най- вероятно цялото ти семейство е с мобилни телефони. Откажете се от тях. Ще го направиш ли? Задай си сам въпроса "колко от придобивките на цивилизацията си готов да се лишиш".

от малцинствата ли си ?Те са ''големи'' сметкаджии ,като теб ! 1 млн. от 500млн. било 2 %.... и ромите така си купуват евтини бНвета и мерджани и реват :Д

Климатици не ползвам - жегата не е толкова страшна, колкото изнежените граждани я смятат. Тази зима парно почти не съм пускал - добра изолация, малко по-зимни дрехи вкъщи, а не по тениска и това е. Горе-долу по един път на ден ям и рпоблеми нямам нито със студовете, нито със жегите, хеле пък с килограмите. Половината телефони са обикновени - без 4G и прочее неща, които основно товарят мрежите. Интерсно ми е колко процента е 5 от 500, т.е. след като съкратим на пет - едно върху сто.

Тъкмо научих магарето си да не яде и то се гътна :(