МВФ препоръча увеличаване на максималния осигурителен праг

Фондът препоръча на България всеобхватни структурни реформи, за да се постигне приобщаващ растеж, който да помогне за сближаване на доходите с другите страни от ЕС

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

МВФ както винаги, много се е загрижил за нас.Явно е,че фондовете/пенсионни и др./ са празни, но това не е дъното.

Да си таковат и какакта тия експерти! Докога здраво работещите ще издържат хайлазите?!?

МВФ да си гледат работата. Няма как да харчиш повече отколкото изкарваш. Когато, ако стане почнем да изкарваме повече, тогава ще харчим повече. Останалото е от рогатия и води до дефицити и мизерия за хората.

Докога, бе?

Отрицателни лихви по кредити Сър... Вече ще ти плащат за да вземеш кредит. Парите в обращение са повече от благата които могат да се купят с тях.

Егати мушмуроците. Поне открито си го казаха - в България осигуровките не са осигуровки, а вид данък. И затова като не може да се пипа плоския данък, нека вдигнем осигуровките - все едно е, нали?

Горанов не може да сочи нищо, тъй като е тотално неграмотен. Проблемите имат решение, но никой няма пипе да го намери, пък и да го намери няма да уйдисва на тези, които му плащат.

Немогат да ни се начудят на това поддържане на ниски доходи

На демагогията трябва край. Как Румъния от 01.01.20 повишава на най- мизерната част Пенсионерите стандарта за да ги извади от мизерията. Повишение със 100% както следва: 01.01.20 г. с 40 %, от 01.01.21 г. още 40% и от 01.01.22 г. още 20 %. Така може да се доближат доходите. Иначе пенсионерите са обречени на геноцид ! Пък и таван 30 г. Никъде го няма това вече!! Мутрите във властта си живучкат и безмозъчно управляват.

Kenn1111

Колкото по голяма мъгла и сложни думиблъсканици с неясно съдържание толкова по зле за хората.Не е нужно да си икономист за да си наясно с проблема.Ниски доходи-високи разходи.Това води до обедняване и оскотяване на народа и го тласка в емиграция.Чета шеги от сорта взеха им търкането на талон чета и сега се юрнаха да обират де що видят.Друг факт е че българина се е обезверил че с труд може да се изхрани и да има нормално съществуване.Безконечния преход псевдо демокрацията и разбойническото управление му изсмука и последните сили та даже един свестен протест не може да направи.

Горанов- Едно е да завършиш Кембидж друго е в Свищов!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Но на МУТРИТЕ във властта това им трябва!!!!!!!!!!!!!!

Нужно е да си икономист за да не дрънкаш общи приказки. Например - взимаш 4000лв. заплата. Да но не можеш да се осигуряваш на повече от 3000лв. За теб зле че като ти дойде време за пенсия ще ти падне размера на пенсията а освен това е зле и за другите защото твоите вноски не стоят на влог някъде си а от тях се плащат пенсиите на текущите пенсионери. Не е ли по-добре и за теб и за тях да се дигне осигурителният праг? Даже и защо да го има?

"и увеличаване на данъка върху недвижимите имоти"- Някои сън не ги лови, че в България голяма част от хората живеят в собствени жилища. А това дава много по-голяма независимост и затруднява манипулирането на хората. "Моят дом е моята крепост". Не го е казал българин

Трагедия, дано не сте икономист.

Сталинка си е осигурила дебелия гъз със тлъста запата без грам данък, но няма против да обяснява, как другите трябва да режат от залъка си, за да издържат кафяви търтеи - така нареченото "равенство"

Друго си е Кембидж!

Не ми се иска, но ще го кажа и аз: Както е тръгнало, напоследък всичко лека-полека поскъпва и народа не се усеща какво се случва. Герберите не усещат, че ножа вече наистина е опрял до кокала. Досега хората стискаха зъби, но чашата прелива и наистина положението става трудно. Не съм поредния мрънкащ тъпанар. Семейството ми си докарва добри доходи за нашите стандарти, но вече се налага да правим ограничения в много неща, което е дразнещо. Ако вдигнат и данъците на жилищата, на следващите избори няма да гласувам за комунягите, но със сигурност няма да са и Герб. Няма значение за кого, важното е да не са от тези изброените. Аман, вече....

Международния валутен фонд се чуди как да скубе народа Впива се като пиявица Дамо се вдигат данъци- ставки -години на пенсиониране

Може ли някой експерт от многото институти и организацийки да обясни точно и ясно какво е това иконом. растеж и как трябва да се разбира?! Защото в крайна с/ка имаме едно виртуално понятие. лишено от реален смисъл, с което всеки жонглира, за да се скрие , че нищо не е такова, каквото изглежда и го представят.

Обаче м-рчето Горанов мечтае да стане милионер (поне така го цитираха медиите) и всико друго за него е без значение.

Много интересно! Явно съм много тъп, та не мога да схвана как така увеличавайки максималния осигурителен праг бихме могли да намалим социалното неравенство. Според моето скромно мнение напротив, това би разтворило ножицата между бедни и богати още повече. И кой им е казал на тия, че по отношение на плоския данък има постигнат обществен консенсус? А доходите ни ще се сближат с европейските на куково лято!

хайде пък ти обясни като си толкоз умен как това ще намали социалното неравенство: Ти ще взимаш 3000лв пенсия напр. вместо 1000, а оня с ниската, благодарение на твоя висок осигурителен доход, вместо 200 лв ще взима 205 лв! Супер! Блазе им на бедните!

Много интересно как едни се "утрепват от работа" по плажовете на Доминикана и незнам къде си, а други "некадърници" хайлазиват" на работните си места по 12 часа за минимална работна заплата.

Би трябвало да остане същият, само ако е единствено жилище или ако притежаваш второ, трето, но в тях живеят семействата на децата ти. Има такива случаи. При по-голям брой жилища, за останалите да се плаща висок данък.

МВФ иска България да не бъде конкурентно способна, а да линее в тинята.

мръсните копелета ни убиват вече 30 години1 сега искат пак ПОВИШАВАНЕ НА ДАНЪЦИ! СМЪРТ И ЗА ВАС БЕ!

То всеки си докарва добри доходи и мрънка. Мрънкащи ще има винаги. Колкото повече се задоволяват потребности, толкова повече се появяват нови и по-скъпи. Хората обаче само мрънкат и не правят резки движения, защото може да загубят и нивото до което са стигнали. Ако наистина си с профила, който си описал, ти пак ще гласуваш за ГЕРБ и в това няма нищо ненормално. Така ще постъпят и други около милион и половина гласоподаватели

Хората получаващи заплата 3000 и хората получаващи зашлата 10000 (20000. 100000 и т.н.) лева на месец в момента имат еднакъв социален ангажимент към държавата. Това казват от МВФ. Това означава, че личният социален ангажимент на бизнесмен от ранга на Кирил Домусчиев е равен на моя. какво ще стане когато се вдигне тавана (или изобщо няма таван) 1. Ще се вдигне социалния ангажимент на хората с по-високи доходи 2. Респективно това ще позволи да намалее социалния ангажимент на хора с по-ниски доходи 3. Ако общият резултат от разликата между първите две точки е положителен, това ще позволи да се увеличат социалните плащания и ще направи държавата по-ефективен разпределител на социалните средства.

Уж се ривем чи сми бедни но се наблюдава едно интиресно явление В голям процент не се яде манджа сготвена в къщи а се ядат все купени готови храни се джиджи биджи Не се топи хляб във манджата и така де се яде Тоя народ под 40 години не готви

КУПУВАШ 1 3КГ мисо 10 кила кратофи 5 кила боб 2 кила леща 2 пилета 5 кила лук 15 хляба и стига за един човек да си готви цял месец и да е нахранен

би трябвало да пълнят съответните фондове, които при увеличаване на осигурителни праг, ще трябва да плащат по-високо обезщетения, на платилите по-високи вноски. Т.е. ще трябва да им плащат по-големи пенсии и т.н. Не виждам как това ще увеличи пенсиите на хората, които се осигуряват върху минималния осигурителен доход. Ими може би ще въведат в някакво правило на Робин Худ в осигурителната система - вземаме от богатите и даваме на бедните

би било да се въведе данък върху стоките над определен праг, както е в някои други страни. Напр. за автомобили на цена над 40000 лв. и т.н.

А какво стана и тези дето са внасяли повече ,пенсийте им ги приравниха с тези с мслки осигуровки.А ЛЪЖА Е ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯТ КОНСЕНСУС ЗА ,,ПЛОСКИЯТ ДАНЪК,,А ЗАЩО ИЗПУСНАХА ДАНЪЦИТЕ НА БОЖКОВ,А НЕ ОЩЕ ДА ОБИРАТ ДОРИ И ТЕЗИ С ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ.МАФИЯ Е ЦЕЛИЯТ СВЯТ.ОБИР САМО НА БЕДНИТЕ ,А ЯХТИ,ОСТРОВИ ,ИМОТИ НЯМА ДА ГИ ПИПАТЕ,КОРОНА ВИРУС ДА ВИ ХВАНЕ

Днешните пенсии не се изплащат от фондове събирани преди 40-50-60 години, защото такива е нямало. На 10.11.1989 пенсионен фонд нямаше. Това означава, чв днешните фондове, не събират само бъдещите пенсии, а изплащата и днешните. Това е причината да не говорим за робинхудовци, а за ограбени от комундетата пари, които ние днес връщаме на родителите си, като социален ангажимент.

Оня с ниската, ще вземе по-малко, защото пенсията се изчислява спрямо средния осигурителен доход. Т.е. махне ли се тавана най-бедните ще обеднеят още повече, а държавата ще прибира повече пари.

вече оправдаваме престъпленията с модерни термини , мутрите са си мутри , белите якички не променят същноста

Като се вдигне осигурителния праг, ще се намали тежестта на по-ниските доходи, хората ще плащат по-ниски данъци .

Като се вдигне осигурителния праг ще се смачка 'средната класа'. Ще има разделение на богати и бедни. За какво са ни хора, които не се чудаят как да си платят сметките?! Да почнат да мислят за некви други неща? Как се харчат парите от данъците им например?

Ако осигуряването носеше ползи,нямаше да можем да се вредим от циганите да се осигуряваме!Да,ама циганите НЕ се осигуряват-следователно,осигуряването в тази му форма НЕ Е добро нещо!

направихте тази връзка. Никой няма да плаща по-ниски данъци, ако се вдигне осигурителният доход. Осигурителните вноски и данъците са две отделни неща. Просто с парите от данъците допълват осигурителните фондове и ако от осигуровки се събират повече пари, в осигурителните фондове ще прехвърлят по-малко пари от данъчнит е приходи и ще им остане да харчат повече, т.е. министерството на финансите ще има повече пари. Дали те ще отидат за бедните?... Какво от досегашната практика на хората, които харчат държавните пари Ви кара да мислите така?

В разходо-покривната система винаги от днешните вноски се плащат пенсиите на хората, които вече са се пенсионирали. Дали тези пари се събират в осигурителен фонд или се внасят направо в бюджета няма значение (в Обединеното кралство напр. няма отделни фондове, а осигурителните вноски се внасят в общия бюджет, от който се изплащат и пенсиите. Капиталовите фондове са нещо друго. Там всеки има собствена сметка и парите му се натрупват и от тях се плаща после пенсия. Но те в повечето страни са доброволни или професионални, а навсякаде досега основната държавна схема е разходо-покривна. Проблемът е, че тя е измислена при друга демографска ситуация и днес вече е подложена на много голям натиск и трудно ще оцелее в сегашнеия си вид.

А нещо за данък на земеделската земя не казаха ли, че 5-6 фирми лапат евро субсидиите а и изкупуват земя на данъчна оценка- декъра по 100-200 лв. а реално я плащат 1500-2500 за декър. Това не е ли сива икономика или имат силно лоби някъде?!?! Къде са ДАНС и прокуратурата... А нещо за необлагаем минимум не казаха ли тези от МВФ?

Изходът не е във вдигането на данъци. А в събираемостта им на всички равнища. Не да вдигнат данъка на този, който го плаща. А да си вземат данъците от този, който не плаща и хитрее. Както и други мерки: - има хора, на които се водят по 3-4-5 автомобила - за всеки следващ автомобил данъкът да бъде увеличен с коефициент - за луксозните возила данъкът да се увеличи напр. два пъти - и без друго те се плащат през фирмата, а не лично от ползвателя - да не се пипа данъкът в/у недвижимите имоти - трябва да се пипне данъчната основа в/у която той се изчислява - да престане държавата да делегира свои дейности /напр. в сферата на социалните дейности/ на външни частни фирми и НПО-та. А сама да се организира да ги извършва. - и ще трябва най-сетне да се съкрати държавната администрация. Гледам в НАП и НОИ - все повече електронни услуги, а персоналът не намалява. А не правителството да се насочва към най-лесното - да се вземе още малко от склонните да плащат и да не хитреят за всяко нещо.

до кога ще тормози бедните. Блъскал човека цял живот събрал пари и сега те му ги вземат с ниски лихви и висока инфлация. Римляните в България са вече 1 милион, не плащат данъци, не работят и децата им получават пари за да ходят на училище, не за някакви интелектуални резултати. Отглеждането на деца от деца на запад не се допуска. ЕС има много сериозен проблем с превръщането на България в гето.

Парите трябва да се вземат от някъде. Иначе вдигане на пенсиите вече сме го правили. Жан ги направи дори милионери.

МФВ да препоръча не увеличаване не данъците, а увеличаване не ДОХОДИТЕ!