Може ли Румъния да спаси света от глад

Северната ни съседка е изправена пред трудна задача: тя стана алтернативен маршрут за износа на блокираното украинско зърно. Но могат ли румънците да се справят с това предизвикателство и да спасят света от глад?

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ам утре руснаците като си вземат Одаса, Рени, Измайл? Или те трева пасът и са кьорави...

Аз си мислех, че ще минаваме от леб на мамалига, а то какво било...

Забравих да кажа, Румъния произвежда малко-повече от България, но има тройно повече население, което означава че България може да направи доста големи печалби от износ на земеделски култури. Въпрос на време е според мен Турците да започнат да изкупуват Добруджа и цялата дунавска равнина по модела на Тракия. В България има толкова много пустеещи полета, че човек трябва да го е срам направо, но нали всички станахме граждани. Няма защо да се сърдим на големите зърнопроизводители че печелят добре.

"Големите" зърнопроизводители печелят добре защото контролират изкупните цени и квотите за износ. Нашето зърно се изкупува на ниски цени и се изнася , а след това същите търговци внасят по-скъпо ( но ниско-качествено ) зърно което се пласира на родния пазар. В схемата участва "отговорни" чиновници в министерствата, агенциите и митниците. Квотите за износ се раздават на определени фирми, далавери се въртят и с държавния резерв ( да не дава Господ да се наложи да го ползваме!) Зърното което се внася за хляб е нискокачествено , старо или бракувано. В много случай то вече обработено с химия семе за сеене което не е било използвано или е негодно.

25 камиона по 20 тона = 500 тона / за ден , та за 40 хиляди дена , горе долу 1300 години.

Колега, не по 20, а по 2000камиона може да се товарят на ден и изнасят от Украйна без проблем. това обаче се забелязва и не е много ефективно. Влаковите композиции са доста по удобни,

13 години.

На мен защо ми лъха на неспокосана пропаганда. Само за информация - единствено в Северна Африка и на Арабския полуостров не може да се отглеждат важни растения поради географски особености. Дали DW са наясно че Африка е континет по-голям от северна Америка. Наясно ли са че Африка може да произвежда повече земеделска продукция от всеки друг континент, стига да не ги мързи Негрите. Наясно ли е DW че Арабските държави са достатъчно богати от износа на петрол че спокойно могат да се конкурират с Европа и Северна Америка за кавито искаш земеделски продукти, което означава че глад там няма да има. Знаят ли DW че Китай е наел в Сибир близо до границата си огромни площи, които никога преди не са ползвани за ниви а сега започва техния златен век. Държавите от централна Азия - всички завършващи на ,,стан" тая година ще купуват зърно от Русия, защото не са налагали санкции и няма да страдат от продоволствена криза. Знаят ли DW че цяла Латинска америка няма нужда от европейска продукция, щото точно там си произвеждат всичко. Продоволствена криза е възможно да има единствено в Умовете на големите аграрни коцерни - BASF,BAYER и мн. други, които са наточили зъби за украинското зърно, което да продадът с огромна печалба за тях разбира се , но им Пречат гадните руснаци.

Нещо повече, дори в Северна Африка и Арабския полуостров може да се отглеждат храни, стига парите и ресурсите, които се разпиляха покрай ковид-измамите и последните няколко войни да бяха насочени към опресняването на вода за тези райони.

Колега, съмняваме в тези пустини да се отглежда зърно. Там като копаят кладенци, вместо вода искача нефт.

Поредната доза глупости. Някакви си 20 милиона тона зърно, едва ли могат да са фактор за световният глад

Още заглавието вони на зеуени еугуени.