Минималната заплата в Германия е увеличила производителността

Въвеждането на минимално заплащане не е довело до спад в заетостта, а до повече мобилност на кадрите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

неграмотните мигранти със сигурност са увеличили производителността :)))

Съкращения, несигурност и страх сред най-големите немски фирми от много месеци насам, но на нашите пак им се привиждат че там тревата е най-зелена. Всеки може да отиде и да опита от хубавия живот. Няма граници и бариери.

голем страх, голямо чудо - рекорд на заетостта (ниска безработица) за всички времена ама пак психопатите се тормозят душевно - ще дойде ли заплатата, ще има ли пенсия, ще изплатя ли кредита, ще фалират ли банките, ще ме хване ли корона вирусът, ще ни нападнат ли арабите, ще падне ли самолетът като летя за ваканцията, ще падне ли сняг за ски през отпуската и т.н. ... не се живее братче - стах голям - УЖАС ти казвам не се издържа и ШЕСЕМРЕ!

их как ма трият :) да кажа пак рекорд по заетостта в Германия - най-ниска безработица откакто се води статистика. Ама психо-зомбитата пак ще умират от страх - ще има ли заплата, ще има ли пенсия, ще платя ли кредита, ще фалират ли банките, ше ни хване ли короната, ше ни нападат ли азиато-аFриканците ... ужас голям - ШЕСЕМ%РЕ!

Само 15% от работещите са на МРЗ, останалите са на над МРЗ. А как е в Бг?

Със или без взимането под масата. В Германия колко процента взимат под масата а се осигурявт на минимална?

"инималната заплата беше вдигната до 8,84 евро през 2017 година и 9,19 евро през януари 2019 година. " Малеее... ние сме си добре. Германците карт с по 9,19 евро на месец. Много им е ниска заплатата бе. Тоя олиго... кога ще го уволните. Една статия не може на да напише. Пълни простотии на гоогле преводача ми.

Ти май гледаш само цифрите - на час е 9.19 евро! 144 евро на ден. 9 пъти по висока от минималната в България на месец!

Пардон! 144 лева на ден, т.е ~ 1500 евро на месец. Е не 9, а 6 пъти по-висока от нашата минимална.

я погледни дали пише думата ЧАС в изречението. Минимална заплата, минимално часово заплащане - 2 различни неща. Дори преди малко сложиха ЧАС в предното изречение. Споко. Чета аз. Чета.

На тях корекция, на нас курекция.

Софиянецо, ако под стандарт имаш предвид цените на стоките и услугите - не е по-висок. Цените са или колкото у нас или по-ниски. Можеш и сам да го провериш в някой онлайн магазин от Германия. В тази връзка 1600 евро не е малко.

като платиш 40% данък и още 800 евро за наем :)

Една бърза сметка показва, че за нормален работен месец от 175 часа минималната заплата е 1600 евро. Знаем, че стандарта там е висок и не съм наясно дали това е много или малко.

от 1600 евро вадиш 200 евро за здравна и ти остават 1400, От тях вадиш около 200 за пенсионна и безработица и ти остават 1200. На тях плащаш 20% ДОД и оставаш с 960. За гарсониера плащаш 400 (е няма как да искаш в центара на града) и оставаш с 560 от които 60 отиват за ток и други. Та с 500 евро караш накрая - точни колкото да ядеш. Ама това си е минимална заплата. В повечето страни с минамална заплата си жив-умрел.

Я сега сметни и за България. Ама да не излезеш на минус само. А за надбавки, отпуски и прочее да не почваме въобще да говорим. А за инфраструктура, човешко отношение, чистота, коректност пък хич.

така е. кога съм твърдял противното? А надбавки от 2006та няма вече.

Какви надбавки няма? За нощен труд има, за събота или неделя също има. Урлаубсгелд и Вайнахтсгелд също има. Бъркаш се нещо.

Урлаубсгелд няма от 2002ра Вайнахтсгелд има тук там - под 10% и се равнява не както преди на една заплата, а едвам 30-40% които се изяждат от данъка дори. Хайде позволи ми да знам повече за Германия от тебе. все пак съм от 2001ва тука.

явно бъркаш Германия с Австрия където има 14 заплати и едната се води Урлаубсгелд, а другата Вайнахтсгелд. Само че в крайна сметка се развнават на 12 германски заплати тъй като са по-малки от в Германия при същия стандарт.

в някое селце или общежитие за социално слаби. и като е в селцето още колко за транспорт?

Забрави, че малка част от немците работят на МРЗ. МРЗ в Германия облага ли се с данъци? А дали не се възстановяват някои разходи? А немските социални служби дали оставят човек да живее с 500€ на месец? Колко е прагът на бедност в Германия?

Нищо не съм забравил. Човека ми пита. Аз му отговорих с разбивка тъй като от 2001ва живея в Германия. Соц. службите не ГО ОСТАВЯТ ДА ЖИВЕЕ С 500, а са 1600 и то напълно осигурен. Хайде без манипулации. с 300 евро можеш да се храниш, без да се оливаш.

Облага се. До 450 евро не се облага.

За 2019, концерна Фолцфаген има приходи от над 200 милиарда евро. Що да не плащат по 2,000 евро минимална заплата? Подобна е ситуацията и с другите немски фирми от ранга на Мерцедес, Ауди и прочие. В България няма фирми които да имат приходи от десетки милиарди евро годишно, така че няма от къде да има по високи заплати от колкото има в момента. Повечето българи не искат да разберат че възможностите на българската икономика не могат да предоставят заплатите които българите намират за нормални. Една държава не е по различна от едно семейство..изкарва толкова, колкото позволяват способностите и знанията на членовете на това семейство и възможностите които средата предлага. Задружна и колективна политическа воля в комбинация с предприемчив народ, има какво да направят в България. Може да се направят договорки с ЕС за забрана на внос на определени неща (примерно зеленчуци) и да се субсидира българското производство..може да се намалят ДДС и акцизите на бензина за да стане по евтин транспорта и редица други неща. Тези договорки са възможни с ЕС но трябва да имаме политици на място! След като политиците създадат средата, тогава ще бъде момента на народа да се хване и да се възползва. След едно 10-15г ще имаме отрасли които могат да се конкурират и зад граница и тогава договорките може да се премахнат. ЕС е може да бъде много гъвкав което се вижда от преговорите с отделните членки по най различни въпроси..на всекиму според възможностите. Но това уви няма да стане в България...мятат се една шепа евро пари за да може една малка шайка да краде и да пренебрегва интересите на България и в Брюксел са доволни!

Не отчиташ само една малка подробност. За това трябва квалифицирана и можеща работна ръка, която към момента почти я няма.

глупости на търкалета. тия цифри сега ли си ги измисли или ти ги написаха?