Мая Манолова атакува пред КС забраната пенсионери да заемат държавна служба

Според омбудсмана заради текстовете предстои уволнението на хиляди пенсионери

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Помните ли преди три години синдикатите в МВР как плачеха, че състава е амортизиран и не бива да се вдига възрастта, защото хората били много изморени и следвало да минат в заслужен отдих. Какво стана? Пробутаха закона за запазване на, назначените по време на комунизма кадри и щедро ги възнаградиха с пенсии и заплати. Вижте ги сега хрантутниците, как си вдигнаха стандарта и как не дават и дума да се изрече да си ходят в къщи. Имали сили за работа и били големи специалисти. Ами не знам колко са големи като специалисти, но ширищата се престъпност не е намаляла, напротив. 5000 ако си отидат от МВР, 5000 млади момчета и момичета ще почнат в МВР. 5000 семейства ще си останат в България и няма да емигрират. Това се отнася и до другите министерства. И още и още по темата може да се пише. Вярно е, че в Българие не всичко законно е морално и този закон е един пример за това. Тежко ни!

Тази и такива ,като нея последни ще затворят вратата на обезлюдена България.Проклети да сте!

За никого не е тайна расизма, който съществува в нашата държава, по отношение на етнос, между половете, така и по отношение на възрастта. От българските народни приказки знаем, че народ който не уважава възрастните си жители-пропада- в днешно време- остарееш ли- отритнат си отвсякъде-като се почне, че не на възрасните не се дава място в автобуса и се стигне до лекарските кабинети, където докторите предварително са ги отписали. Ще кажа какво ми направи впечатление в един от големите американски хипермаркети-Costco-там възрасни хора проверяват стоката, а също презентират новите продукти- не работят на 8 часа, на 4 часа, но се чусват пълноценни , а и някой долар към пенсията

С пенсионер военен президент какво друго. Козата мая си защитава статуквото. Емигрирайте, тези са захапали кокала и няма хускане ,докато опънат петалата.

Тази да коментира и ситуацията с циганите у нас.

Тази мисли че пенсионерите ще гласувата за нея на следващи избори. Долно леке се оказа Манолова. А безработните млади хора ма шундо????

Нека си го кажем направо - това си е открита защита на дъртата партийна номенклатура. Която заема благи държавни службици. Всъщност закона не забранява да работиш след пенсиониране - той ти забранява да работиш като държавен служител. Демек, като голям началник. Щото като държавен служжител в пенсионна възраст ти вече си голям началник. По цял ден раздаваш команди, негрите работят за теб, а ти получаваш рушветите. Защо никой от тези не иска да отиде в частния сектор. Или да с еконкурира с другите - те искат да продължават да работят като началници.

В МВР на заплата и пенсия едновременно и с 20 заплати на куп "работят" около 5000 души!!!!!!Така законно се източва пенсионната системаа кандидати?о сега не съм видялда се търси служител в МВР с обява за работаА частният сектор плаче за работна ръка.Щомса толкова добри,да се хванат на работа в частния сектор.Да си плащат данъци и осигуровки сами-ако успеят да изкарат пари!

МАЯ

Още от 1999 г. законът дава възможност на работодателя да освободи с предизвестие служител, който е ПРИДОБИЛ право на пенсия. Преценката е на работодателят - ако човекът е навършил пенсионна възраст, но е кадърен, работоспособен и иска да работи ... да го остави. Ако иска ... да го уволни и да го прати в Пенсионното да си придобие пенсията. Сега се престараха ...... щом човекът е УПРАЖНИЛ законно правото си на пенсия, но си работи, защото върши работата си перфектно, колкото и да е кадърен и колкото да е необходим на работодателя ..... не може. Има пенсионери на 55-59 г. в разцвета на силите си (напр. Бойко Борисов), които нямат право да са държавни служители. Това си е възрастова дискриминация.

Щом са в разцвета на силите си, защо се пенсионират? Така им е добре, хем пенсия, хем държавна заплата! Ами да се откажат от заплата и да работят за родината, щом са толкова незаменими.

Относно твърденията на част от коментиралите, че няма кандидати за държавна работа поради ниско заплащане : заплащането е ниско заради надутия щат. Когато напуснат вече стигналите пенсионна възраст и се направи разумна реформа, заплатите ще се увеличат. Огромно число нищоправещи чиновници- велики експерти, затънали в бюрокрация, правещи обикновения човек на клоун, разкарвайки го с дни от гише на гише, едновременно на заплата и пенсия - богата държава сме. А младите хора - кучета ги яли! Давате ли си сметка, че след някоя година няма да има пари за пенсиите ви?

Аз съм пенсионер и който иска да работи в в частният сектор.За пръв път управляващите ще вземат адекватно решение,трябва път на младите и те ще се научат с времето.Аз съм за младите да работят и администрацията да се оптимизира.

За мое голямо съжаление в този сайт пишат правно и функционално неграмотни дибили.Ще ви припомня една притча."Един цар заповядал да унищожат всички стари хора защото било суша и нямало с какво да ги хранят.Един син скрил баща си....."Краят го знаете. Питам.Ако в една държавна болница е назначен добър лекар и той е добил правото си на пенсия какво да го правим.Да го изгоним ли. Хубавото на този Закон е че като навърши пенсионна възраст Цветанов,Цачева,Борисов ще ни освободят от своето присъствие.

лекарите не са държавни служители. Тук иде реч за чантаджиите в МВР МНО Общини, министерства , държавни агенции......

всеки пенсионер може да работи по трудов договор, промяната се отнася за държавните служители със служебно правоотношение.

До една "Българка".Вижте госпожо,говорите без да познавате нормативният документ ,който атакува Манолова. Първо.Този закон не засяга МВР и Армията. Второ.Това противоречи на Конституцията." Какво мислиш ти ,няма значение.Всички са с равни права пред Конституцията. Миналата година една българка осъди Държавата пред Европейският съд за дискриминация. Помни ми думата.Този закон ще падне като противоконституционен.

нова кола/метла/с дръжка,бе?

Кой млад юрист ще започне работа в община с малка заплата ? Никой !В министерство, също . Бзказармените тлъсти задници за 4 лева майка и родина продават

Този път Мая се изложи!

Само тоя път!

Нека да работят след пенсионна възраст. Но или пенсия, или заплата.

Така не става. Всеки, който е работил, трябва да си получава пенсията. Но не трябва да работи на държавна служба. Имат много добри заплати, защото са големи специалисти. Сигурно още на изхода на държавното учреждение ги чакат по пет - шест бизнесмена с предложение за работа (такъв кадърен човек как да го изпуснат). Отделно има едно наследство от Иван Костов. Тогава държавата нямаше пари за хората на държавна работа и заплатите им бяха ниски. Освободиха ги от личните осигуровки, които всички наемни работници плащат. Държавата вече не е същата, има много пари, държавните служители печелят по-добре от повечето наемни работници в частния сектор. Да започват да си плащат личните осигуровки!

Другарко Манолова, с какво Ви изнудиха/изкушиха за да направите това предложение.

BRCK

Няма лошо бе - нека работят пенсионерите. Ама докато работят - да не получават пенсия. И да не им отдържат вноски за пенсия и здраве и тн. Така е честно!

Ало, Омбусманчето! Майче, срамота е баби и дядовци да работят в Областни, Общински управи, в министерства, агенции и подразделенията им като РИОСВ, Горско, Басейнова и т.н. и т.н. Нормално ли е? Н Я М А незаменими хора! Как да имат стаж децата, като не им даваме възможност да се научат. ПО-ДОБРЕ ЛИ Е ДА ГИ ИЗПРАЩАМЕ ДА ЧИСТЯТ КЪЩИ, ДА БЕРАТ ЯГОДИ ИЛИ ЦВЕТЯ? А да не говоря за МВР - там дойде ли време да се покриват нормативи за физическа подготовка се вадят бележки, че са болни. АБЕ, джанъм като си болен, как ще тичаш след престъпник или ще гасиш пожар. В МВР всички с кореми са параолимпийци и ако не са пенсионери, ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ДЛЪЖНОСТ! Ясно ли е Маичка? Тъкмо събра малко червени точки за 100-летницата и сега се изака на метеното. ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР НА ДЪРЖАВНА РАБОТА НА ДЕНЯ ДА ИЗЛИЗА В ПЕНСИЯ! Ако е чак толкова голяяям капацитет ЩЕ ГО ВЗЕМАТ В ЧАСТНА ФИРМА ВЕДНАГА!

Нали и президентът Радев е пенсионер,а е на държавна служба?!И той би трябвало да е аут или да се откаже от пенсията и върне купищата пари,които е получил при пенсионирането си.

МАЙО, ТИ ЕЛЕКТОРАТА НА БСП ЛИ ЗАЩИТАВАШ?! БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ,ДЕТО СА СЕ НАМЪРДАЛИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА И ОТТЪРВАНЕ ОТ ТЯХ НЯМА?! ДАЖЕ ИМА ЕДНИ С РЪКАВЕЛИ, ОЩЕ ОТ ТАТОВО ВРЕМЕ!!! МЛАДИТЕ ДА БЯГАТ НАВЪНКА ДА ГЛЕДАТ БАБИ И ДА МИЯТ ЧИНИИ С ПО ТРИ ЕЗИКА И ОБРАЗОВАНИЯ,А СТАРЦИТЕ РАЗБОЙНИЦИ,ДЕТО НЕ ВЪРШАТ НИЩО,А ХОДЯТ НА РАБОТА ЗА РАЗНООБРАЗИЕ,ДА СТОЯТ,ТАКА ЛИ?! ТОЗИ ПЪТ СЕ ОЛЯ!!! КОГО ЗАЩИТАВАШ В МОМЕНТА?!

предстояло уволнението на хиляди пенсионери.И какво от това? Така трябва ма Майче, на когото не му харесва, да ходи на пазара на свободния труд. Къде в Конституцията се казва, че всеки пенсионер, трябва да е държавен чиновник?

Senator1

СДС имат голяма вина за това състояние при пенсионирането. когато приемаха закон за имуществото на тоталитарните партии, предложихме да не се признава за трудов стаж времето прекарано на щатна работа в тези партии и организации. Предложението беше акламирано от ал.йорданов, но без да спомене и думичка, кой го е предложил. А имаше две телеграми по това предложение-до СДС и до НС. После този пишман седесар се изцепи, че това било хубав ден за демокрацията. И точно тук сбърка. А какво точно последва, питайте Филип Димитров. От САЩ им рекнаха, че ги будалкат и спряха кранчето от Програма "Демокрация". Трябваше да изгори някой, и се реши това да е Филип Димитров, който нямаше никаква вина за изцепките на ал.Йоррданов. В тази ситуация, ал.лилов измисли този НОИ, и така осигури стаж за активните си дерибеи и партократи. Желев не реагира подобаващо, което му коства развенчаването като автор на антифашистка критика ужким изказана в неговата книга "Фашизмът". Книгата му беше горена като през средните векове-на клада. ...позорна демокрация?!

грамофона ли зе да прескача?

Просто пенсионери не бива да заемат длъжности в предприятия, учреждения и т.н., които са на бюджетна издръжка. Това си е по същество двойно смучене от бюджета. С особена сила важи за военни и МВР, които отгоре на всичко прибират по 20 заплати при пенсиониране. Правото на търуд за пенсионерите би следвало да се реализира в частния сектор. Установено е, че пенсионерите са по-съвестни и старателни работници и служители. И доста работодатели са доволни от тях. В конкретния случай г-жа Манолова не е права. Тези които са в пенсионна възраст и искат да работят на бюджетна издръжка да не се пенсионират.

само дето отдавна нищо не могат!

Чорбаджията ми не мисли така, търпи ме, пък и добра заплата ми дава. А и в две фабрики в София поработват няколко пенсионера, мои съвипускници (инженери), които бая работа отхвърлят. Та обобщението е леко погрешно. То си е казано - "Който си може си може"

Senator1

СДС имат голяма вина за това състояние при пенсионирането. когато приемаха закон за имуществото на тоталитарните партии, предложихме да не се признава за трудов стаж впремето прекарано на щатна ралбота в тези партии и организации.Предложението беше акламирано от ал.йорданов, но без да сдпомене и думичка, кой го е предложил.А имаше две телеграми по това предложгение-до СДС и до НС. После този пишман седесар се изцепи, че това било хубав ден за демокрацията. И точно тук сбърка. А какво точно последва, питайте Филип Димитров. От Сащ им рекнаха, че ги будалкат и спряха кранчето от Програма "Демокрация".Трябвашше да изгори някой, и се реши това да е Филип Димитров, който нямаше никаква вина за изцепките на ал.Йоррданов. В тази ситуаци, ал.лилов измисли този НОИ, и така осигури стаж за активните си дерибеи и партократи. желев не реагира подобаващо, което му коства развенчаването като автор на антифашиска критика ужким изказана в неговата книга"Фашизмът". Книгата мубеше горена като през средните векове-на клада. ...позорна демокрация?!

ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИ ХИЛЯДИТЕ ПЕНСИОНЕРИ! АЙ СИКТИР!

Простака си остава простак.Защо "атакува"?Много ясно,заради капута дето е до нея.Свикнаха на МНОГО,без работа и сега иди и им го отнеми.Не,няма как да стане ,а тава че за младите работа няма ....Обудсман,ненужна длъжност.

Подобрете държавната администрация да се работи като в частна фирма и пенсионерите сами ще си тръгнат. Даже едвам ще изтрайват до пенсия.

после да не се чудите защо терминал 2 е под обсада от млади хора...нито тиквата нито импексова ги искат! за сестра галева да не говорим.

Senator1

Пенсионер е човек, преастановил да работи поради навършване на определена от закон възраст с право на социален екзистенц. След като правото на труд е погасено, неприемливо е отново без нов даговор да се работи на същата работа, понеже качестгвото ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ е погасено, тоест не се притежава повече след като се подадат документите за пенсиониране! Не може ей така до пенсиониране е държавен служител, а после пак на същата работа какъв служител ще е без ресдпективното упълномощаване или с трудов договор или с граждански.Но последният изключва прлилагането на клаузата за държавен служител по принцип?

юрист любител...тури му пепел! Пълна каша ти е в главата.

това е прекрасно! пенсионерите са бъдещето на нацията! според мая и бсп!

А, тука другарката се пообърка...Пак ще я изгонят от някое такси. Не е редно уважаема, хем пенсия, хем заплата от държавата. Знаем, че вие другарите много обичате да смучете от държавата, ама стига толкоз

един работещ пенсиониран взима месечно около 3000лв.и са на високи постове/ най-ценните кадри/ ха-аха-ха.За да останат почват да правят съкращения на подчинените си за намаляване на бюджета

Нямаш идея за какво говориш повечето пенсионер в МВР се връщат на трудов договор и по маки заплатии щото е толкова игодно в МВРто ми е чудно що няма наплив а е точно обратното тенденцията е от МВР към частният сектор .Също ако случайно дойде нов човек "народа" пак ще плаща и заплата и пенсия само че на различни хора

Аз пък съм за това, пенсионери да не могат да заемат държавна служба. За първи път не съм съгласен с Манолова.

г-жо Манолова, респект за всичко, което вършите вие и представляваната от Вас институция, но в случая не съм съгласен с вас. В държавната администрация работят пенсионирани военни и полицаи, които веднъж взимат тавана на пенсия, след това взимат едни минимум 1200 лв., а някой и до 2000-2500 лв. и не работят абсолютно нищо. Пряк свидетел съм на това нещо, държавната служба е особена с това, че не се плащат данъци в размера в който се плащат по трудов договор, т.е. тези хора ощетяват бюджета и държавата, т.е. всички нас. От друга страна всички тези хора при пенсиониране са взели по 20 заплати накуп, а ние в частия сектор да не лапаме мухи, това е страхотна несправедливост и това е единственото хубаво нещо, дето направиха от ГЕРБ. Съсредоточете се в битките с монополисти, защото с този си ход ще загубите много поддръжници.

Ще питам вие какво си мислите, че като дойде митичния нов човек да работи в МВР няма да се плаща и пенсията на предишния и заплатата на новият нищо не работещ?

Хубав коментар, само дето ГЕРБ им дадоха право да вземат пенсия и заплата. Спомням си Бъчварова как успокояваше синдикалистите. Те искаха едно, а получиха друго. Искаха увеличение на заплатите за всички полицаи, а запушиха устите на старите служители като им дадоха възможност да доят едновременно Бюджета на МВР и НОИ.

Мая е симпатяга!

Майче забрави и Циганите и за тях трябва да пледираш и те са Вашата гордост

Манолова може и да не е част от БСП вече, но БСП не я е напуснало... Против всичко, непрекъсната борба за всеки цигански глас.

От утре на работа да се наемат само пенсионери, съгласно становището на другарката Манолова.

Пенсионерите могат да си работят в частните фирми колкото си искат. В държавните фирми и организвации трябва да отстъпят място на младите. Мая Манолова да вземе да се пенсионира и да си гледа живота защото дърпа дявола за опашката!!!!!!!!!!

Ами тя явно смята и след като се пенсионира да е на държавна работа.

че с това си действие, тази госпожа ми падна в очите. Явно и тя е лобист.

Тука вече не съм с съгласна с г-жа Манолова, при цялото ми уважение към нейната работа.... Трябва да се даде възможност на млади хора да влезнат в държавните структури и да внесат свежа промяна в закостенялата система.

Госпожо не искат да стават държавни служители младите, заради ниски заплати и нужната дисциплина. Безказармени хора които не са се клели в България искат милион и то намомента

Обобщенията са лошо нещо. Има хора които желаят, но нямат необходимите "връзки". Мога да Ви засипя с примери, но не е времето и мястото.

Функционал

Това е така, но все пак има свестни дървета сред младите, поне на тях да дадат шанс.

Да бе, затова тези не могат да ги изгонят докато не умрат. Заплатата уж ниска, но редовно изплащана, няма безплатен извънреден труд събота или неделя... И накрая на годината 112 милиона лева бонуси .

Петя, вие ходила ли сте в казарма? Клела ли сте се? Познавате ли държавна служителка, която не е безказармена и се е клела?

Въпреки,че сте наслагали минуси,Петя е права отчасти.Има длъжности,примерно в МЗХГ и агенциите към нея в които заплатите на инспекторите са по около 800 лв.И това са заплати на служители с голям стаж.И има много незаети щатни бройки,защото като се пенсионира някой,никой не иска да работи на неговото място.Да не говорим за условията на труд на някои места.Само в системата на БАБХ има незаети над 100 щатни бройки.Самият Порожанов го заяви в прав текст миналата година-при тия ниски заплати ще бъде така.

ДЪРЖАВНИ " ХРАНТУТНИЦИ " ПЕНСИОНЕРИ НА ХРАНИЛКА НА НАРОДА ДО ГРОБ ДРЪЖТЕ ГИ ДО НАПИКАВАНЕ , А ПОСЛЕ РЕВ ,ЧЕ МЛАДИ ХОРА БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ

ще останат търтеите на никаква заплата другият път.Безказармените либрално идиотизирани млади боклуци искат милион и то веднага

" предстои уволнението на хиляди пенсионери" Така е, но ще отвори места за млади хора, които вместо да емигрират, ще останат тук!

на 600 лв. брутна заплата

Все още има хора, за които 600 лева са пари (това са по 20 лева на ден). Жалко е но ги има, защото по добре 600 отколкото нищо. Отколкото да молиш възрастните си родители да ти оставят левче за кафе, след филията с маргарин. Картината в България е жалка, но по-жалко е, че тези които трябна, не я виждат.