Мая Манолова: Бонус-малус нарушава граждански права

Омбудсманът смята, че не е редно собственик на МПС да носи отговорност за поведението на друг шофьор

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Омбудсманът е права не може да вменяваш вина на неодушевен предмет в случая мпс

Не е права докато застраховката е на МПС-то а не на водача. Ако няколко водача ползват същото МПС, един каращ рисково и един каращ не рисково, риска за щета причинена от/на МПС-то се увеличава. Затова трябва да има и бонус малус докато ползваме безумната система да застраховаме само колата но не и водача за гражданска

drkskwlkr

Нивото на интелигентност в парламента е толкова ниско, че дори такива простички неща не схващат. Гласуват написани на коляно закони -- настъпват мотиката, приемат поправки -- хващат фазата, вкарват поправки на поправките -- блъскат се в стъклената врата... На този етап имам чувството, че шимпанзетата с пишещите машини от прословутия мисловен експеримент имат по-голям шанс да направят смислен закон от сбирщината в НС.

BRCK

Права е Манолова. И според мен застрахователите трябва да взимат точки само при събития които ги вкарват в разходи. Примерно защо да увеличават вноската на водач нарушил закона при положение,че те не са плащали нищо?

drkskwlkr

Възпитателен ефект има - нека застрахователите вдигат полицата на такъв водач, но да не прибират парите за себе си, а да ги превеждат към гаранционния фонд например.

реално погледнато ако се застрахова водача, а не автомобила, нарушителите на пътните правила няма да се отърват от черните точки независимо колко пъти продадат автомобила си. Така, че с известна доза жлъч трябва да призная, че Манолова е права... и току що някъде по сведа едно котенце умря.

а да.. и така изрядният водач, който реши да продаде автомобила си след 7 години ще може да запази бонус-а си, вместо да започне да трупа точки от начало.

Како,ти смяташ така,ама то не е ! Така че,трай си и това е !

Мая като юрист би трябвало да познава съдебната практика в тази насока, в която ППС може да причини щети на чуждо имущество и без виновен водач или собственик. На момента се сещам за поне три такива ситуации съвсем различни по същността си. Другото което също пропуска е, че нормативно гражданската е свързана с ППС и именно по тази причина и цената и се определя с един от компонентите самото ППС. Нека сме наясно, че и в момента има недостатъци. Като ще защитава някакви тези да наблегне на тази, в определянето на гражданската да не се включват превишената скорост без да е имало ПТП, неправилно паркиране и др., които нямат връзка с настъпило ПТП.

Колко плащат за коментар?

Права е Манолова. Сделката между правителството и застрахователите трябва да я плащаме ние. И тази сделка е поредният рекет над добросъвестните граждани.

Права, ама не този път.

Още един платен трол. ГО на МПС е безумие и трябва да се премахне! Тези приказки как шофьори ще злоупотребяват са просто безмозъчни. Как и с какво ще злоупотребят?

Всичко е на добросъвесните граждани и масовият народ на му кръвчицата