Ключови заводи спират работа заради високите цени на дървесината

Само в Кроношпан, с мощности в Бургас и Велико Търново, Фазерлес - в Силистра, и Свилоза - в Свищов, са заети пряко над 1000 души, а индиректно над 5000

Обратно в новината

Коментари - Ключови заводи спират работа заради високите цени на дървесината | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека фалират българските алчни крадци и престъпници наречени за благозвучие капиталисти! Никаква милост и пощада за тях!

Навсякъде в нормалните държави който добива или обработва дървесина или залесява или плаща за залесяване а тук само грабяд..ами да затварят малко ли г.грабиха..нали имамеевтин руски петрол нека внасяме дървесина

И ПРЕВРАТ ТРЯБВА ТУК!!!НЕ ЕС ЩЕ НАРЕЖДА ЖИВОТА НИ ТУК,МАЙКА ВИ ЕВРОПЕДАЛСКА.ЗАПАДА ПРОПАДНА ОТ КАК РЕШИ ДА ЗАБОГАТЯВА ОТ ПЛАНДЕМИЯТА КОВИД.ЩЕ ВИ СЪДЯ ДО ДУПКА УТАЙКИ КЪДЕ МИ УБИХТЕ СЕМЕЙСТВОТО С ТОЗИ ПРОТОКОЛ ОТ СЗО С КОЙТО ВИЕ УБИВАХТЕ ПРОКЛЕТНИЦИ ДОЛНИ.МНОГО СКОРО ЕС ЩЕ БЪДЕ РАЗЧЕКНАТ ОТ ТОВА КОЛКО ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ ЗАРАДИ ШИБАНИЯТ ИМ ЕКСПЕРИМЕНТ!!! ТОВА Е МНОГО ПО-СЕРЬОЗНО ОТ ПУТИН СПОРЕД МЕН,А ВОЙНАТА ЗА ТОВА СЕ СПРЕТНА,ЧЕ ДА НИ ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО!!! УМРЕТЕ ЕВРОУТАЙКИ!!

Откъде накъде ще ни взимат дървесината турците мамка им тарикатска.

Всеки иска да купува евтино и да продава скъпо.

Браншовата камара да възстанови унищоженото в годините на демокрация и тогава да се обажда. 30 години само сеч без залесяване. Завали ли и стават потопи.

Чудя се след като всичко минава на алуминий и пвц къде отива толкова материал. По рано дограмите, обзавеждането всичко беше от дърво сега не стигала.

Износ. Ще се скъсат. Другите държави си пазят горите, а ние сеч.

пак лъжи пак пропаганда...... бърза справка показва че цената на дървесината зизнасяна от канада е паднала и е една от най-конкурентните.... къф точно ви е проблема да си я купите от там?? корабите също не са сккъпи и превоза в големи количества я осъпява с няколко процента.... ама тука проблема май е че нямаме капацитета за толкова и един кораб ще ни стигне за година и кусур а за да е ефтин превоза требе по кораб на месец... тогава и вашите цени ше може да са конкурентни и пласмента ще е сигурен

Че дървесината от Коми а сигурно и тази от Канада не са нас. Тая дървесина е суха няма смола, и се напуква за нула време.

Бай Ганьо нали е изобретателен в кражбите и далаверите,та сега решил да ползва Европейските фондове.Има една програма на М,Земеделието,която плаща субсидии на Еденица площ ,ако косиш треволяка.Това си е чиста Програма за кражба и злоупотреба с фондове на ЕС.При нея арендатори взели под наем от бедните хора,да им косат местото срещу десет лева на декар,решили, че,могат освен субсидията да изсекат тридесет годишните дървета,които са поникнали по границите на имотите и започнаха,безразборна се4,без да знаят собствениците.От МЗ докато се усетят да спрат тая кражба,дървета изсе4ени и в Прокуратурата казват ,ами. "Неизвестен Извършител."

Само в България можеш да притежава гора за добив на дървесина и не можеш да си я добиваш,мафиотски закон на времето хората сами са почиствали речните корита от излишните дървета и са ползвали материала за огрев сега не можеш и държавата не може ,резултата е селата в Казанлъшко и Карловско.Редно е населението на пострадалите да заведе колективен иск срещу вносителите на този закон а преждевременно да ги поприберат по подобие на Турция виновните в кауша сами да доказват че са невинни.

Не си запознат. За да имаш имот с дървесина, има и препоръка на мястото на добитата дървесина да залесяваш, за да върнеш в естественият му вид мястото. Нали знаеш, че съвсем като не остане никаква гора заради това ти "умно" мислене, откъде след време ще намериш дърва??? И именно, защото е имало (това се и доказа, от жителите и от институциите) ПОГОЛОВНО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРА, се е случило бедствието в Карловско и останалите райони, защото нищо не спира водата или най-малкото да я забави и част от нея да бъде "разпръсната" из гората като вид гъба. Затова е редно темата със залесяването да бъде започната сериоцно и продължена за следващите години, иначе няма да се оправят проблемите с наводнените селища, които са близо или в подножието на планини. Проблемът обаче стои в няколко институции - да си свършат качествено работата и да няма компромис към големите и малките нарушители!

Георги, тези "ключови заводи" преди работеха главно с дървесина от Коми ССР. това кранче спря след веждането на "Демокрацията", и започнаха поголовна сеч на българските гори!. Ако не беше този закон, след 40 - 50 години Балканите ще останат голи баири!

Да не ни правят на маймуни.За трийсет години изсякоха горите ,без да залесят и едно дърво.Сега като искат да оцелеят трисет години няма да секат ,а само ще залесяват.Проблема е със липсата на строителната дървесина, първо поради безогледната сеч и свършиха боровите гори и второ, заради войната в Украйна спря вноса на дървен материал и от Украйна и от Русия.

"Въпросната наредба не защитава горите, а им вреди, защото възпрепятства санитарната и възобновителна сеч - тази, която прочиства дърветата, помага им да се развиват и се случва само след съгласуване и одобрение с компетентните органи." Чудя им се на тези гори, как са оцелели двеста- триста- милиона години без санитарна сеч и компетентни органи.

Зелените докато не ни уморят, няма да мирясат ! Какво им влиза в работата нашите гори ? Имаме 45 милиона декара гори и те нарастват заради самозалесяването на изоставяните полупланински площи. Имаме 600 милиона куб.м дървесни запаси. Които нарастват с 16 милиона куб.м годишно. От тях доскоро се сечаха максимум 8 мил. куб. м, тоест и запасите нарастваха. При това положение да се съсипе цял отрасъл - това е престъпление ! Още едно за човеконенавистническата идеология, знаете коя ...

Ще те заведа на няколко места, в близост до национални паркове, както и в близост до населени места, да видиш каква поголовна сеч е. Ти остави и пожарите, причинени от човекопитеците, но просто ще ти се дореве, ако имаш сърце и мозък, да го разбереш. И не, гората не се самозалесява с бързи темпове, ако така мислиш. Само там, където изобщо има такава възможност, тя се самозалесява за период от 20-25 ГОДИНИ, за да има годна гора, не говорим за храстчета и малки вейки на по 8 години, а гора с израстнали поне на 15 метра дървета за такъв период.... Сега сметни, за всичките 700-1000 сечища колко време ще е необходимо пак на тези оголени терени да израсте гора.

Вместо да си сложиш трайна настилка трябва да ползваш ламиниран паркет дето след една година се изтърква и трябва да го сменяш и отгоре на всичко да си сечеш горите.

Поръчкова статия, създава се нагласа че трябва да се разреши безогледната сеч... а дървената мафия продължава да сече безнаказано и да спекулира с цените.

Казват. Преди да отсечеш дърво, засади 3 дървета. Тогава всичко ще е наред.

А защо ги допуснахте да стъпят в България? Конкретно Кроношпан. Изтърканите заблуждаващи приказки "чужд инвеститор", "разкриване на много нови работни места", "модерни технологии съобразени с опазването на околната среда, съгласно НАЙ-новите европейски директиви", и безброй още изречени глупости.А някой помислили, че те идват за да опустошат горите, знаейки че идват в държава в която държавния служител срещу определена сума, си затваря очите за всичко нередно, докато те реализират високи печалби.Те са тези които вдигнаха цената на дървата за огрев, за да създадат монопол и да са основния купувач.Обгазяват постоянно Велико Търново и РОСВ твърди, че всичко е в нормите, а те се прикриват зад една мижава шумно огласена благотворителност.Продадохме се, евтино си продадохме държавата и сега вием, но както се казва късно е либе за китка.

Браво. Спираш да купуваш и да ги видим спекулантите как им мухлясва дървесината!

Дървеесината сее изнася къмм Гърция и други държави щото плащат повече,само Борисов ги спря,но те пък после го спряха него

Иначе не споменавате, че Русия е основен износител на дървесина и го прави на много конкурентни цени. И голяма част от дървесината в света идва точно от там. Сега защо са скочили цените на дървесината, да ви кажа ли? Ами заради санкциите, които подкрепяме като послушни васали. Та така ... нека им е зле в Русия ... пък ние ще мрем. Това е политиката на евро-васалните ни управляващи.

Дебил

Прави си другарю. Като не можеш да произвеждаш, изнасяш суровини. Затова има развити държави и развиващи се! Когато си се специализирал да произвеждаш само бомби и оръжия, такива технологии като ламиниран паркет вече ти се виждат извънземни и не ви ждаш смисъл да развиваш този отрасъл като може за изнесени 5 кубика дърва да си вземеш 1 кв-м ламинат

При толкова много гори и сеч в България къде е дървесината, Мунчо да вдигне юмрук и да каже някое клише, поне да затопли душите на бабите ако не друго

Сечта на дърветата трябва да бъде приравнена с предумишлено убийство !!! Пълна забрана и затвор за всеки който си позволява да реже дървета. Трябва да спасим горите си от гербаджийскоте корумпета. Само Промяната може да помогне !!!

Не случайно Путин каза : - Повече няма да ги храним ! Не съм за него нито за Зеления или Байдън , не се правете на умни , гледайте какво беше , какво става и какво се задава ....

Сандов се бори с глобалното затопляне. Българските пенсионети по селата се борят да не умрат от студ

Трябва да си луд за да си изсичаш горите

Хората които коментират явно нямат представа за какво говорим. Големите заводи като Кроношпон не разчитат на незаконния добив защото той не е редовен и регулярен и доставките не са сигурни. Отделно те подлежат на много проверки и не поемат тези рискове. Разчитат на законни добив. С намалянето на " законния" добив се целеше да се намали общия добив на дървесина защото незаконния си върви.

Хах, пичага, покрай законното, ако знаеш и колко незаконно се изсича, май ти не знаеш за к'во става въпрос....

Затоплистите от ДБ и ПП и тази сфера ли успяха да одрискат...

Хах, те изсекоха де що има, са па като нямало сеч, средяло на гората :D Аве, аланкоолу, вреди ви на вас, не на гората...

Палфингер нямат работа , няма евтино желязо от Украйна и Русия !

За платения руски трол. Можеш ли да ми дадеш линк другарю към документа за вноса на дървесина в България от русия за последните 30 години? Можеш ли да ми кажеш къде да намеря документи за милионите кубици дървесина дето сме внесли в България за всичките 45 години велика комунизъм? Щото не уважаемо платено руско тролче дори и при комунизма изнасяхме дървесина.

Путин забрани износа на необработена дървесина за Европа . Потърси , прочети , трола платен си ти !

Платените тролове изказва твърдение и не могат да го подкрепят с доказателства. Зададох конкретен въпрос и за конкретна държава- България. Разбира се платената мърша продала се за дребни стотинки за да води руска папаганда не може да отговори.

Гледайте какво ще стане с горивата , и те нагоре .

Няма евтина дървесина от Русия . Няма и да има ! Като тръгнат фалитите отиде бранша , после всичко внос на цени х 5 .

Русия пък какво общо има,дървесината изчезна с идването на промяната още преди войната

Тук някои хора така са си подали задните части към САЩ, че направо ми е жал какво ще им се случи.

Дървената мафия се опита да хлъзне и Борисов 2017г бише същото,но баце им намери цаката като ограничи износа,сега благодарение на промяната живнаха, видяха и те светлина в тунела

Истината е в Коми. Я някой да каже колко ж.п. гари, автогари ж.п. линии, пътища, жилищни блокове, кина, ресторанти, читалища, училища........... изоставихме в Коми за да робуват българите из Европа.

Не си в коми? Заедно с останалите предатели водещи платена руска пропаганда?

Кво правиш тука тогава бе, говньо? Ай чиба къде Коми тогава.

Що така нито един копейкаджия не ще да живее на хубаво в русия?

ама не садят. После, "Кой ми сра в гашите?" . Тези дебили знаят , че за да възстановят изсеченото ще им отидат повече пари отколкото са извадили от сеченето. Тука , някой изостанал умствено пак хвали Путин. Добре че му сложиха санкции. Положението със сибирските гори е трагично. И руските бат Боковци като нашите. Да се свършва вече..че

ЗАКРИВАЙ, важното е че няма да работят с евтина, руска дървесина, по-добре 5 000 без работа, отколкото да се подкрепя Русия, ако трябва пръст ще ядат но никаква работа с окупационна дървесина.

Значи и без американска дървесина, защото и тя е окупационна.

Всеки знае, че дървената мафия и огромните пари от дървесината са в ръцете на мафията герп-дпс. Кметовете по места са само от тези партии, вероятно отчитат про;цент от парите нагоре по веригата към партийните номенклатури. Тия плъхове накрая ще опоскат цялата страна. България ще остае една гола пустиня, без флора и фауна, без природни ресурси.

Проблема с липса на дървесина е от няколко месеца след идването на промяната,още не беше почнала войната в Украйна.и да,в мафията е проблема

Смяна на властта и всички държавни служители. Само така можем да се отървем от ГЕРБ и паяжината им.

Скука е налегнала родината. Зеленски ходи на кино в Берлин, държавата му отива на кино също. Дървесината била скъпа, ми ходете в Коми. Хем бол, хем евтино. Там и нафта и газ колкото щеш. Но не е евроатлантическо след цивилизационния избор, ще купуваме трупи от Канада и горива от САЩ. Какво значи тука някаква си цена, както писал поета.

Ех няма ли да се намери един министър да спре и безконтролното отдаване под аренда по партийна линия на наши хора и обезрибявяне на държавни язовири ... Всичко е опоскано от гербиджоците

А дървената мафия какво мисли по въпроса?

Сечете , пари правете и България обезлесете ! Дано БОГ ви нахрани за алчността ви !

Явно никой не осъзнава как бавно бавно умираме !!! Ще става все по трудно скъпо и сложно !!! Явно ви харесва да живеете по този мизерен беден нещастен и робски начин на живуркане !!! Младите бягат възрастите умират ! Бизнеса затваря ! Цените растът !

Тези работи, дето пишете, някак се разминават със статистиката. А за умиране то... На България... Нали разбирате, че все по-малко младежи ще искат да останат в страна, управлявана от двамата генерали и техните пидгласници, когато могат да отидат във всяка държава от цивилизовано свят... Ъъъ.. Расия не е в числото на цивилизованиясвят.

Типично мислене на глупаците ! И тук е зле ама и при Вуте е зле значи съм спокоен !!!

Дървената мафия е в ръцете на гроб и дупясе ... не се правете , че не се знае .. Браво на министъра който спря сечта !

Освен това по времето на тиквата камионите с дървесина вървяха като влакови композиции за износ !

Това беше преди ГЕРБ. Или бъркаш времето, или си трол.

За тези предприятия има регулации и при тях се изисква задължително доказване произхода на дървесината. Затова те разчитат именно на законната санитарна и оздравителна сеч. Както ина промишления дърводобив-и такъв съществува. Пък твоята дървена мафия глупако разчита на циганите с резачките и същата не си продава продукцията на тези предприятия. И именно дървената мафия глупако, реже наред и оставя след себе си погром.

Ама проблема "глупако" е не че няма регулации, а че няма контрол....разбра ли "глупако"!

Значи от една страна ти трябват документи от държавата за произхода на дървесината. От друга страна браво на държавата че била наложила контрол? Е хайде сега другарю да ми обясниш как хим се че ще незаконно хем получаваш документи от същата тая държава хем тая държава си била вършила работата?

Вярваш ли си на глупотевините, които плямпаш?! Колко кубика ще откраднат циганите и колко ХИЛЯДИ ще отмъкнат незаконно големите преработватели?!

Абе моето момче на тия предприятия им искат документ за произхода на тая дървесина. Циганите дали издават документ за произход моето момче?

В същото време, преди около седмица Путин бише на откриването на нов напълно автоматизиран дървопреработващ завод в Карелия. До там летя с вертолет. Запада отсега нататък ще купува дървесина от Финландия, руската дървесина ще я сънува само. Санкции и контрасанкции. Евродебилите сами се гръмнаха в коляното...

Кажи кога заминаваш за русия на хубаво копейкаджийче?

"До проблема се стигна заради наложените изкуствени ограничения върху добива на дървесина - заповедта за намаляване с 30% на сечите във вековни гори на служебния министър Христо Бозуков от края на 2021 г. Въпросната наредба не защитава горите, а им вреди, защото възпрепятства санитарната и възобновителна сеч..." До проблема се е стигнало, защото не знаете какво всъщност е санитарна и възобновителна сеч, ами сечете безконтролно наред, щото е по-лесно и доходно. Няма контрол и наказания.

Значи 60 % са малко като санитарна сеч?!!

Калпазани ща плащате.

Нямахме такива проблеми.

Абе вие по горите ходили ли сте, да видите за каква "санитарна" сеч става въпрос?????? Дървената мафия е.а мамата на горите!!!! Това е резултата от годините липса на контрол! Сега ревнахте нали...предизборно?!?

Дървената мафия не разчитана законната сеч, на която разчитат тези предприятия.

Тези предприятия са в основата на незаконната сеч. Подкупва лесничеи, а там, където не могат, ползват методи на натиск.

Само за сеч се говори. Никой не залесява... Гората се сече така, както не се е секло по турско, когато делиормана е обезлесен напълно.