Китайската народна банка нареди затягане на кредитирането

Темпът и размерът на отпуснатите кредити не трябва да паднат под нивото за същия период на миналата година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви глупости пишете бе !? Смешници ! "...ключа към укрепване на отслабващата икономика...." ???? Китайската икономика отслабваща ? Ами западната тогава каква е ? Умираща ?

Много е смешно ! Събраха се видни специалисти да обясняват как Китай го закъсал с "банкова система на изкуствено дишане", сриваща се икономика и т.н. ! Демонстрират самочуствие и образованост с използване на сложни думи и термини без значение, че фактите говорят обратното !

Какви глупости пишете бе !? Смешници ! "...ключа към укрепване на отслабващата икономика...." ???? Китайската икономика отслабваща ? Ами западната тогава каква е ? Умираща ?

Китай-ската банкова система е на изкуствено дишане, общият дълг на Китай е астрономическите 39.4 трилиона долара, огромна част от тези пари са лоши кредити, годишният икономичиски ръст на Китай, не стига и 50% от годишните лихви по тези кредити да покрие, това което Пекин прави в момента е да закърпи някаква ликвидност, но това е до време, Китай се самопогуби с тези нива на заеми!

Тези нива на кредити към частния сектор всъщност спасиха световната икономика от тотален колапс след 2008-а. Ако не бяха огромните инфраструктурни проекти, наченати по онова време в Китай и съответното търсене на ресурси - като почнеш от Бразилия и Аржентина и стигнеш до Австралия, сега може би щяхме да сме още в хватката на втората Голяма Депресия след тая от 29-а. Верно е, че сега ще има известен период на по-нисък растеж и преструктуриране на всичките необслужвани кредити, съпроводено най-вероятно с девалвация на юана, но съм сигурен, че ККП е предвидила това много отдавна. Хубавото там е, че банките се контролират от правителството, а не обратното, както е на Запад.

не това са заемите на Си Дзипин, той увеличи общият дълг на Китай с над 400% за последните 4 години от царуването си!

Това е част от историята. В дъното стои стремежът на Китай да замести голяма част от износа с вътрешно потребление, но населението, особено извън големите градове, не е толкова платежоспособно и масово раздадените кредити се оказаха несъбираеми. От своя страна ККП пък нареди на частните банки да поемат тези лоши кредити като техни загуби и по този начин за пред света Китай все още представя що-годе добро състояние. Трябва да се добави също така и че данните, които Китай дава за икономическото си състояние са манипулирани и реалните цифри се намират по косвени пътища.

Значи Централната банка изсипва един куп пари за да гарантира отпускането на кредити... и някои "анализатори" твърдят че това цели затягане на кредитирането защото Централната банка е наредила да се постигне най-малко същия темп и размер на кредитите;)