Има ли риск от валутна криза в Европа през 2023 година?

Според експерти на японската финансова компания "Номура холдингс" най-сериозно са заплашени три държави извън Еврозоната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а пък спрямо чехия и унгария ние като че ли сме цъфнали и вързали или за нас просо нема думи

Прогноза - богатите ще ставаме по богати, бедните ще ставате по бедни. Такъв е Законът.

Не се опитвайте да разберета какво се слубва на финансовите пазари! Он повече от 30 години това работя съвсем професионално и ви гарантирам, че колкото по-навътре нализате в матереята, толкова по-сложно става. Ииии ... да ви кажа, това, че една валута се е обезценила или пък е "слаба" спрямо друга/и, не е никак зле за нея, напротив! Слабата валута стимулира икономиката!!! Така че не бързайте да плачете на "гроба" на "слабите" валути!!!:)))))) ... в това им е силата!:))))))

Би трябвало да им обясниш на читателите какво имаш предвид, не всякога слабата валута е плюс. Сега не ми се търсят показателите за България през 1996 г, - спред твоята теория тогава нашата икономика и износ трябва да са бумтяли. Ниска себестойност на продукцията и огромно предимство на външните пазари. Ама който си спомня тези дни хич не му се иска да ги преживее отново. А да, говоря за работещите на заплата и хора събирали левчета през целия си живот. Тогава разбира се имаше и огромни възможности.

Всичко спрямо долара.. Но разсъждения за долара няма. А би трявало.. На фона на бягството от американските ценни книжа. Китай продава и вече не е първи инвеститор в тях. Петролните шейхове и те си бият камшика от тях. Но и новата първа Япония вече разпродава. А купуват Великобритания и Белгия. Но за тез "силни" икономики на пънещите се за нови първи "инвеститори" си четете сами. Да се просветете, кой стои зад долара в момента на световните пазари. РЕЦЕСИЯТА.. Иначе, слаб опит да някара тулупите и матряла да повярва в еврото..

Леята и кроната се били понижили с 8% спрямо долара.... Хахаха, а еврото в същото време - с над 15%, обаче това леко са го пропуснали в новината;))

Не намесвай еврото в стил "вие ще биете негрите". Тук се говори за валутите на недоразвитите икономики, пък ти намесваш валутата на хептен развитите. Тръгнем ли в тази посока на размисли, хептен отчайващо ще стане, затова дай да се концентрираме върху чехи и унгарци и да се самоуспокояваме колко са зле по принцип, а не сравнено с нас.

На 3 декември Възраждане организира протест в защита на българския лев. Да заповяда всеки, който е против въвеждането на еврото (независимо от коя партия)!!!

И всички на тоя протест да си носят жълтите книжки !

Японски измишльотини по поръчка на евродилърите , само и само да превъртят инакомислещите противници на еврото в българия

За Бога братя копувайте рубли в тях ни е надеждата те са стабилни

С разбираеми думи, който си позволява да емитира/печати пари, които нямат стоково покритие, произвежда инфлация,обеценява съответната валута. За кокретни дянни може да поитаме Ж. Виденов и проф. Гечев.

Не само Ж Виденов и Гечев, причина за инфлацията бяха не само не, ами и всички управлявали преди тях. Печатането на пари започна още преди 1989 г. През 97-ма просто гръмна балона.

Някой помни ли как през Ноември, 1996, депутата Петър Димитров, шеф на Градския съвет на БСП във Варна, от трибуната на Народното събрание каза че ако опозицията излезе на улицата то курса нна долара ще подгони 6000 лева за 1 долар... само седмица по-късно започнаха действията на Костовите хора които окупираха кръстовищата в по-големите градове, и бяха пазени да не пострадат от разгневените шофьори от полицията, чиито министър по това време беше комуниста Кирил Добрев. На практика двете големи политически сили тогава играеха в един и същи отбор, то и затова Софиянски "овладя" инфлацията за една нощ а с житната криза се справи като обеща да достави 100 000 тона жито от Полша, доставка която така и не се случи но пък родното жито пак се появи на пазара;)

Костов беше протеже на Луканов и само баламурниците се връзваха на цирка БСП-СДС. Цирк, който продължава и до ден днешен, само буквите на акронимите са други.

Това комунистическите мекерета не се спряхте бе! Може ли да ми кажеш, защо докато управляваха комунистите държавата се сриваше и като взе властта Костов, нещата започнаха да се подобряват и така до ден днешен? Щото седесарите са много лоши? Ами ОК, нека да са! Аз предпочитам нещата да се подобряват и с всеки изминал ден да живея по-добре.

А също и просто Киро. Защото по ногово време 10 станаха равни на 1 лв от бай Тошово време. Сега с 10 лв и 1 кг сирене неможеш да си купиш!

Който не слушка веднага му организират случка.

Глупости на търкала

Кроната се понижила с 8% и била застрашена,еврото е с по голям спад ама не е ,включиха и японците в пропагандата.

Верно ли и колко процента е спада му ?

От 0,8 към долара до 1,02 днес е 0,97 смятай си щом можеш да пишеш предполагам ще сметнеш две числа.

Вместо да питаш, вземи сам си провери. Преди година курсът е бил 1,13, сега е 1,04. За домашно, сам си сметни дали това е спад с повече от 8%.

Не еврото се понижава, а доларът се вдигна.

Не корабът потъва, ами нивото на водата в трюма се покачва - ха, ха. Тук говорим за американския, а не за зимбавийския долар, бре, т.е. за световната резервна валута. Това е котата, от която се мери.

Голям смях и пропаганден бульон...ха дано се навием за еврото. Въвеждането на еврото, което е силно нестабилна валута е края на България. Това е като да купиш фабрика на девети септември. Европа вече не съществува, тя е унищожена икономически, финансово, духовно дори...

Сигурно и твоите спестявания са в евро ама крякаш тука..

Не крякам а пиша, различно е ... Извън фашизоидните ви опорки, истината е друга, тя е за инакомислещи люде...

Ха ха ха!!! Еврото било "силно нестабилна валута" !??? Умнико, да те питам, а левът силно нестабилна валута, ли е, щото от това 25 г. е вързан за еврото??? :))) Ти да усети някаква нестабилност или дискомфорт през това време???? Май твоето е пропагандна боза, тролче!?

Както добре се вижда валутите на комунистическите и пропутинските държави са пълна катастрофа !

Е толкова си и дилър ,еврото е 20% надолу ама пропагандата тръби друго да замажем падението на Европа заради САЩ.

За унгарците и чехите разбрахме, а левът с колко се е обезценил спрямо долара, барабар с еврото, за което е прикрепен, при условие че доларът беше над 2 кинта миналия месец?

А сега колко е курса на долара към лева ?

Сега е към 1,88, обаче на годишна база виж дали картинката не е сходна като при останалите. Тези неща не се гледат ден за ден и перспективите пред еврото спрямо долара са мрачни.

Може само да се радвате, че сме в борд, защото заедно с инфлацията ще трябваше да се справяме и с обезценяващ се лев. На Ханке трябва паметник да му вдигнем.

Ако се погледне и еврото е загубило 15% ама айде да си затворим очите и да сочим с пръст Унгои и Чехия.

Почти сигурно, без борд щеше срива на лева де е х2.

Я паметник воздвиг ему нерукотворнь,големи глупости си написал, не ти е лесно, хич не те слуша главата...

Сутрешна порция облъчване колко е важно да приемем еврото. До вечерта чакам облъчвания на тема насилие към жени че ИК имаме да приемаме. Ще има и доза заплахи на зелена тема.

Барем се излъжат татуираните умнокрасиви на още един буустър.. ааа или на поредната атлантическа опорка, не били ваксините този път. Въпреки, че те не знаят къде и какво е Атлантик

Скоро бях в Прага.Цените в магазините са сходни с нашите,а заплатите им са на друго ниво ;)

Отдавна изритаха комунистите и ченгетата и не им дадоха да правят приватизацията

Обаче в Прага не преименуваха улици, не бутнаха паметници и не дадоха на СДС да приватизира

А чешкото Баце наречено за благозвучие Бабиш и него ли го изчегъркаха или го почакаха да стане милиардер ?

четвъртата заплашена.

А дебилите тука врещяха за рублата колко била зле...

Рублата е извън всекакви класации с измислен курс определян от оня с гинекологичното име !

Зад рублата седи енергия и полезни изкопаеми за стотици трилиони евро/долари. Ама ти си смешник :)

Нова серийка на Кашпировски.

Мдам, по-добре е жизнения стандарт бавно и настойчиво да слиза все по-ниско - заплатите в технологичния сектор в Холандия гонят тези в София :-).

Че те кога ли са били нещо особено? Само тук ИТ секторът минава за голяма работа. В Западна Европа е просто работа. Още преди години ме впечатли, че текучеството на холандски колеги не беше към други фирми, а към други отрасли - кой отиваше в семейния бизнес, кой в администрацията, кой не знам къде, а датчаните направо ме изумиха - групово зарязваха всичко и отиваха в нещо като националната им гвардия да стават военни. Имаше моменти, когато вече не знаех на кого да звъня или пиша по разни въпроси, щото масово го бяха ударили на уволнявка, пък по-възрастните капацитети директно си оправяха пенсионирането и вече нищо не ги вълнуваше.

Пак крадете новини от БТА без да ги цитирате. Добавяте по някой и друг параграф, а останалото копирате без срам. Хайде, спрете се вече…

Цялата статия бавно и тържествено ни убеждава в ползите от приемане на еврото. По ми прилича на прозореца на Овертон, ама нейсе. Само тези, които си имат собствени валути, са заплашени, останалите не са... В Чехия ще стане страшно, а в Словакия- не!!! Ай сиктир, както казваше дядо ми.

Очевидно това е целта. Само че пак няма логика - валутният борд (и сговорчивите политици) достатъчно ни "пазят" от "съдбата на Унгария". Друг е въпросът, че и така можем да си потънем заедно с еврото .

Печатницата за тапети работи с пълна скорост, курсът на еврото пада,ама опасност няма, нали? Пак ни работите колко хубаво е да приемем еврото и хайде в Шенген. Където по устав могат примерно да ти оберат до шушка банките. Гьоибелс трева да пасе пред вас!

Факт. След година ще сме на дереджето - "Ако имаше сирене, щяхме да си направим попара, ама няма хляб".