Германия, Италия и Гърция с по-ниска цена на руски газ от България

Според "Булгаргаз" обаче цената на руския газ за страната ни, посочена в доклад на Еврокомисията, не отговаря на действителната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

3,85 евро за киловатчас! Тия,от Дира съвсем не са в час! Поредната фалшива новина!

Трябва да се пише грамотно и с мисъл в главата. При 3.85 евро на киловат няма такъв луд да ползва газ.

Някой може ли да ми обясни защо цената на газта се измерва в киловатчас, а не в обемни или тегловни единици?!? Да не би газта да е с различна енергийна стойност за различните държави? Питам сериозно и се надявам да ми отговорите сериозно

Новината е ценна, понеже ни дава възможност да изчислим цената на руската газ на границата. Калоричността на газта е 1kwh за 0.107м3, значи посочената цена от 19.92 евро е за 107м3. Оттук лесно се смята, че цената за 1000м3 е 1000/107*19.92 евро или 363 лева за 1000м3. На страницата на Булгаргаз е посочена цена за крайни потребители от 456.65 лева за 1000м3, това без акциз и ДДС. Оувъргаз продава на крайни клиенти за 725 лева за 1000м3. Та не се чудете защо газта е скъпа, много са нашите маймуни на клона.

мерна единица киловатчас за газ?! целта май е да ни ошашявят!

Уреда в къщи който измерва консумацията ми е в мерна единица "кубически метра"!

Скъпа е, защото е "братска"! За Германия е евтина, защото през ВСВ доста народ пратиха в рая! Изводът е: "Бий, за да те уважават"!

1MWh е 107м3, 1000м3 са ти 9.35MWh, така ще можеш да си сметнеш по-лесно.

Ай, ай, ай...каква неграмотност-" българите плащат по 3,85 евро за киловатчас" ;) Вие ли зле преписвате, превода ли е лош? Изобщо това не е вярно. При положение, че киловатчас дневна електроенергия струва около 21-22 стотинки, мислете малко? Какви за тези цени?

Ако Германия, Италия и Гърция са управлявани от ГЕРБ и там природния газ ще е по-скъп!

За крайния потребител цената винаги е била умножена по две. Иначе да говорим за екология и да вдигаме данъци сме номер едно. Ако ще да ни подаряват газта, като дойде в нас цената ще е поне 300лв. за 1000М3. което е близо до цитираните цени по-долу Така е било винаги.

Лесно може да си го пресметнеш. 1 куб. метър природна газ при изгаряне отделя около 10 киловата. Виж си КПД-то на котела и ще разбереш долу-горе колко реално топлина влиза в системата ти за отопление.

{Киловатчас} -мерна единица за енергия. За тези, които ползват природния газ за енергиен източник много удобно защото веднага може да се прави сравнение.

Скъпа е защото сме крадливо племе.

Да, наистина има различна газ. Основно разбира се е метан, но в зависимост от примесите може да даде отклонения и за това най-коректно е да се приравнява за цена за киловатчас. Има и други показатели, които влияят на качеството, на газовото гориво, но това друга и дълга тема.

7 милиона българи хрантутят 20 руски ченгета-олигарси и 20 милиона пияндурници в Рашата !

А за горивата от руския анклав в Бургас да не говорим ! Най-висока цена преди облагане с ДДС и акциз , най-ниско качество , и най-смешни преки данъци платени от ватенките !

На майка ти п...... е скъпа. Количеството определя цената /повече - по-малко/, като при това цената не е показана коректно /по договор ,който е засекретен по неизвестни причини/. В същото време газът за домакинствата у нас е по-евтин от редица европейски страни. Това го посочве еврокомисията. Ако искаш ощи по-по-най-евтина газ развий икономиката и потреблението в България.

Какво се чудите? Германия, Италия и Гърция не са имали Плевнелиев за президент да им осере политиката с Русия... Никой не те кара да ги целуваш, но щом си зависим от тях, тогава си длъжен да си умен и да водиш правилна политика с тях, а не да се захласваш в плюене, само и само да те потупа по рамото посланикът на САЩ (демек портиерът на шефа ти, дири не самият шеф). Бай Ганьо се не научи да си гледа интереса.

Що бе, те са съгласувани с правителството и бюджета. Твойте ора,дет са на власт, за къв чеп се правят на ударени.

Това ни го обясняват постоянно защото е най-удобно, ама истината е малко по различна. Обясни ми купуването за 350 лева и продаването за 700+.

Е, забравяш правителството дето е на власт, а и в България няма 7 милиона население. Да не говорим,че ченгетата са на власт.

Трябва да се лапа, какво се чудиш. У нас всичко е по системата "ден година храни".

Бате Бойко, ако открие неизчерпаем източник на газ в България, бас държа че ще плащаме най високата цена в цял свят за собствен източник!

Ти откъде знаеш кои са моите хора !? Той вашето момче Бойко излезна най-големия русофил в България . Само дето правят театро с Корнелия за пред масите , и чебуРашките им се хващате на номерата !

А тия два милиона дето са избягали при загнилия запад що ги забравяш !? Дето пращат по два -три милиарда годишно .

Как се прави бизнес с газ и оръжия по България и други държави. Преди 15г бях една малко колело в една голяма машина която продаваше стратегически ресурси на държави от типа на България (с средиземноморско-ориенталски манталитет). Да кажем че продавахме трактори. Цената на един трактор е $1 милион и на толкоз го продавме. В процеса на сделката, започва да става пределно ясно че държавниците от другата страна са готови да купят тракторите НО само ако им бутнем нещо под масата. Понеже не можем да им дадем от този $1 милион на тркатор - не се включили вътре цени за подкупи защото те са различни в различни държави - вдигаме цената на трактора...и от $1 милион, го правим на $2 милиона...в зависимост колко искат чиновниците които ще одобрят сделката. След като решим това, остава да решим как ще им плащаме и после как ще купуват резервни части. Към резервните части, също добавяме тяхната комисиона защото те искат да живеят от тази сделка и в следващите години. Така 1 болт за трактора от 1 долър става 2 долъра...да има за чиновника които ще одобрява закупуването на резевните части. Плащането стаба от наша страна на техни фирми и поставени лица - защото ние получаваме парите. Така се постига едно парадокс....в нашият каталог Трактора е $1 милион, на България обаче е продаден за $2 милиона а на Гърция примерно - където има много корупция но в разумни размери - този трактор е $1,8 милиона. След това идва Ганьо Балкански от сивите маси и пита "Вашата фирма е толкова гадна. На нас сте ни продали трактори за $2 милиона а на Гърците за $1.8 милиона. Как не ви е срам. Вие сте виновни че ни дерете нас бедните българи. Има конспирация срещу нас българите и държавата", на което сдържано и спокойно обеснявам по горното!

Да добавя, отвреме навреме се появявяват и журналисти от различни медии и почват да ни обясняват как горивата примерно ще станат 2,70 защото имало криза с петрола и барела щял да стане 200$, нищо че в момента нивата са нормални дори да не кажем ниски от около 60-70$.

Вика му се акцизи мита и данъци.

Явно става въпрос за евроцента

Ами да напишат евроцента, де. Евро и евроцент едно и също ли е ?

Каква консумация и индустрия има таме да е по евтино ???

Тъпи журналисти - коригирайте си статията - цената не е в евро за киловатчас, а в евроЦЕНТА, разбира се! ЦИТАТ: Под нас са Румъния - с 3,35 евро за киловатчас, Унгария - 3,66 евро за киловатчас и Словения - 3,76 евро за киловатчас. Най-скъпо е синьото гориво за домакинствата в Швеция - 11,31 евро за киловатчас, Дания - 9,42 евро за киловат час и Италия - 8,89 евро за киловатчас.

Природния газ се измерва в метра кубични , които се преизчисляват в Kwh с помощта на представителен коефициент (който е различен всеки месец -- този месец ноември е 10.54, миналия беше 10.55). Така е от м. октомври 2017 -- съгласно европейските изисквания. т.е. 1m3 = 10,55 kWh . Представителният коефициент се определя на база сертификатите за калоричност на газовата смес, която се доставя на потребителите. Различна е защото освен руски газ има незначителен добив в черноморието и се изпомпва понякога от газохраниличето в Чирен. Тези сертификата са публичнодостъпни на страницата на "Булгаргаз". И самият природен газ е различен -- от 94 до 96,5% метан ( CH4 ), другото е етан,пропан , бутан , азот, CO2 и т.н. Затова и е най-справедливо да се продава в kWh, тък като това е непроменлива величина.

Dir, вие сте едни неграмотници !!! 3,35 евро/КВтч ! За ваше сведение топлофикация София продава 1 КВтч за 0,087 лв !! ! !

Благодаря!

Баси нескопосания фйлетон е тази статия! Ама прави са хората - газът се мери на киловтчаса, бензинът на метър, а квадратурата на апартаментите - в литри! По-сложно е било само с измерването на обемите, ама и там са на път да намерят решение - стига да се разберат, дали да се измерват в минути или в секунди. Така де - Европейската комисия го е казала!

Браво, компетентен и изчерпателен отговор!

Ами да беше обърнал внимание на това че Булгаргаз казва, че цената за България не е такава дори обявява че е по-ниска и била 17.81 евро/МВтч. Евростат смята цената на границата, т.е. цената на която ни продават плюс транспорта, а това означава още около 30-40 долара отгоре за 1000 куб/м. Някъде около 20,5 евро за Мегаватчас с транспортните разходи през Украйна и Румъния. Германия ползва Северен Поток 2 и оттам допълнителна отбивка на цената. Гърция и Италия получават газ и от други източници - Италия има терминал и има проект за газопровод от Африка, а Гърция в има в Атина терминал за втечнен газ откъдето получава газ и проект за газопровод Израел-Кипър-Гърция от залежи с обем 2,5 трилиона куб.м, достатъчни за 100 години захранване на цялото ЕС. Затова на тях Русия предлага по-ниски цени за да подбие конкуренцията. Ние нямаме никакъв избор, както и тези в източна Европа и затова за нас цените са по-високи, а и транспортните разходи са различни, което също дава разлики.

евро цента - пропуснали са "цента"

Всичко си е нормално. Принципите на пазарната икономика са валидни за всички. Всеки знае, че когато на пазара купуваш по-малко количество цената е по висока. Решиш ли да вземеш по-голямо количество, цената на която ти го предлагат е по-ниска. Същото е и с цената на газа. Количествата, които Германия купува от Русия са много пъти по-големи от това, което купуваме ние. Ето защо всичко е нормално и съответства на пазарните принципи. Спекулациите за лошата Русия, която ни продава скъп газ са за наивници!

От кога обем се измерва в кв/ч?

Ама вземете го увиличете та да ви олекне останали са още Българи може още да експериментирате

В българия покупателната възможност на данъкоплатците е 10 пъти по-ниска от Европейската Какво може да купи българина с една заплата: -половин хладилник или пералня или телевизор Европееца може да купи с една заплата -пет хладилника, перални телевизори и ще му останат пари. А газта изобщо не им е проблем защото нямат простотия Като КЕВР оправдаваща държавния произвол -

Ако си спомняте Путин беше заявил че цената на газта се повишава заради дистрибуторската фирма която беше на някой от БСП и мисля че беше Румен Овчаров но не съм 100% сигурен.

Проблема за цените на газта не е в руснаците, а в нашите "милеещи за държава и народа" политици. А и не само с газта е така.