Гърция планира да стане "Флорида на Балканите" за пенсионери от Северна Европа

От данъци ще бъдат освободени имотите на преселниците и дивидентите, получавани от тях

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А нашите гении къде са ?

За да се заселят в Гърция западните пенсионери трябва да имат не малки спестявания ,първо за да закупят имот ,после за всички дейности по пренасяне ,ремонт и т.н. ,иначе с пенсията от Дания да речем ще могат да живеят доста сносно в Гърция ,иначе Гърция отдавна е станала Флорида на Европа особено за тези които искат да живеят до море.

Лятото в Гърция не се диша и не се живее- над 30 градуса и денем и нощем... Това хич не е за възрастни хора. България е с много по- добър климат в това отношение и има прохладни места.

Навсякъде по света пенсионата система се задъхва и няма изгледи положението да се оправи. Тая работа с пенсионирането е сравнително скорошна....влиза в употреба към 1800г в Германия. До тогава света е карал без пенсиона система. Хич не си мислете че нещо толкова деликатно и скорошно, има гарантирано бъдеще. Живея в държава дето не са имали комунизъм и ужким политиците мислят за народа, ама се оказа преди няколко години че за да закърпят дупките в бюджета, тайно са използвали 90% от парите в пенсионият фонд! Има ли пари някъде..събрани на куп, можете да сте убедени че ще има хора които ще им посегнат - прекалено изкушително е! И тука нациалноста е без значние...на всички ни трябват пари!

Германия е създадена през 1870 те . 1800 Германия не е съществувала.

вместо "1870-те" на български се казва "седемдесетте години на деветнадесети век".

В Турция ли живееш?

По принцип идеята за пенсионната система е добра и проста! Тя е система за взаимно подпомагане, която осигурява сигурност и достойни старини на населението, голяма част от което не са финансисти, икономисти или едри бизнесмени и не заделя необходимите средства през живота си за старините си, няма необходимата финансова култура и далновидност. Проблемът с пенсионните фондове възниква тогава, когато не са направени както трябва и държавата не е добре организирана, меко казано. С други думи по принцип и като идея пенсионните фондове трябва (и са) най-големите, тоест акумулират огромни средства, които изкушават неразумни или алчни и незнаещи управници да злоупотребяват и дори откровено да крадат (усвояват:) средства от пенсионните фондове. Така например при загадъчната смърт на медийния магнат и милиардер Максуел се оказа, че липсват милиарди лири от английските пенсионни фондове. Подобно нещо се случи и при избухването на аферата Енрон и основателят й Лий, който бе близък приятел с няколко американски президента.. Когато фондовете се управляват от почтени и компетентни специалисти добре и в държава, където се спазват законите, развита държава, не би трябвало да има сериозни сътресения.

Ами предстои им да се разочароват. Скандинавските пенсионери са свикнали да прекарват зимата на Канарските или Малага в Испания.

Не знам защо битува схващането, че западните пенсионери имат пари. В Германия например пенсионната система е пред колапс и за моето поколение ще вдигнат възрастта сигурно до 75 години. Има една малка група облагодетелствани държавни служители, които получават гарантирана висока пенсия само при 5 години прослужен стаж, а останалите пенсии не са чак толкова високи. Освен това върху тях в Германия се плащат и данъци. Има случаи, когато хора с 40 години стаж получават същата пенсия като социалната, т.е ако някак си преживееш до възрастта за пенсиониране, няма значение дали си се бъхтил цял живот или не. Пълна тъпотия. Какви имоти в Гърция ще купуват тези хора ? Там цените не са им по силите.

Горе-долу положението е същото и в Дания. Има една група пенсионери, които сега са на около 70 и нагоре, които получават много добри пенсии. Някои по/добри от заплатите, които са получавали като държавни служители. Сега обаче държавните служители са много ограничена група, а и пенсиите се орязват. Но тъй като в Дания все пак стандарта е доста висок, а през зимата в тези курорти цените падат, става така, че е доста по-евтино да живееш в Испания отколкото да останеш в Дания през зимата. Иначе желание за купуване на недвижими имоти сега няма. Такова се наблюдаваше в началото на 2000.

ги мислете гърците,те са добре и ще са все по добре,а ние с тези крадци наричащи се управляващи ще загинем безславно.

А България планира да стане "Банкя на Балканите". Ще вика балъци да позират с магнолии и тикви.

Време е и нашите глупаци да помислят за нещо такова. Армия от западни пенсионери търсят къде да живеят на спокойствие и да им е сигурно и една идея по-евтино.

Пенсионерите в БГ, независимо дали са българи или не, НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪК ВЪРХУ ПЕНСИИТЕ СИ. Това е една от причините България да е по-привлекателна от Гърция за някои британци. Не съм сигурен дали ще е законно гръцки пенсионери да плащат данък върху пенсиите, а германски да не плащат, при положение че и едните и другите живеят на територията на Гърция.

Зависи от законите в страната, която плаща пенсиите. Това, че се местиш да живееш в друга страна, не означава, че тази страна ще започне да ти плаща пенсията. Освен това в редица страни съществува изискване да живееш поне половин година и 1 ден, за да получаваш пенсията си.

Едва ли. В Гърция е скъпо за пенсионери а в България има цигани. Гърците да си дондуркат туристите. И без това го правят добре.

На думи звучи добре, само дето ме съмнява да "заприходят" повече от 20 или 30 хиляди кандидата. И то пенсионери.