17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Жалко е, че Дир.бг отново ни залива с подобна помия... България няма нужда от ново ядрени реактори, а от намаляване на енергийните потребности на сградите, т.е. от топлоизолация. Това ще донесе много повече работни места и по-устойчива и екологична икономика.

ВЕИ без батерии е безсмислено, а ВЕИ с батерии все още е прекалено скъпо!

Този смешко Боянчо написал тази статия, не трябва да разглежда този частен случай, като мотив за налагане на ядрената енергетика. Я да отговори този енергиен експерт какво ще стане с ядрените и други централи при едно изригване на слънцето както през 1859 година, когато телеграфите са спряли работа. А ако е по-мощна магнитна буря всичко ще се наа......ка меко казано - чернобил и фукушима ще ни се видят като детски приказки

Ти се пази от нормалното слънчево изригване, че не ти е добре нещо! Да, и учи повече физика, вместо да плямпаш небивалици!

tonk11

Я ти кажи какво ли ще стане ако ни удари някой метеорит като тунгуския примерно? А ако ни джасне комета?

tonk11

И друго да те светна - магнитна буря и изригване трудно ще пречи на ядрения реактор.

мрежа ще спре да работи, нали там разните му процеси се контролират с ток, Фукушима какво стана, прееба се електрозахр. Това се опитва да каже човека, че мощно изригване може да бастиса цялата подръжка на АЕЦ по света...

Логиката на Боянчо: "нема регулация, нема междущатова свързаност, нема регулации, нема контрол над сигурността на системата, нема парно, нема складове за предпазване на въглищата, нема издържливи далекопроводи...извода: ВЕИ-то е виновно" Dir, вие сте едни драскачи, мислете какво публикувате. FAKE NEWS сте маини

Ходи на майната си и не се изказвай по ? които не разбираш. Гледай си ракийката, чалгата и герберските далаверки.

tonk11

9. Трагедията в Тексас не се случва заради ВЕИ (слънце и вятър). Всеки професионалист в сферата така или иначе знае, че на тях не може да се разчита в такива условия и затова зад всеки инсталиран ват ВЕИ мощност в системата се пази инсталиран ват конвенционална мощност. Никой не е и разчитал на тях. Това прочете ли го бе на майната ти?

Важното е че всеки си има де пушка де пищов в къщи :) Ся за една зима на 50 години, кой му дреме

Сега температурите са сибирски Не ги мислете Ще си купят или направят хеликоптери с пръскачки за размразяване на турбините ( както в Швеция) и ще се справят другата зима Проблемът е че ако в Тексас има сибирски студ - климатут наистина се променя

Ако потърсиш, ще разбереш че в тексас е било -31 не помня годината. Питай гуугъл

Нямам абсолютно никакво съмнение, че това е предизвикано с ГЕО-МЕТЕО Оръжието ХААРП. Всеки които види и знае какво означават данните от типа на спектралните радиовълнови полета, ще види отлично как започвайки поне седмица преди този срив едни гадинки започват да помпат гигавати в горните слоеве на атмосферата над Щата. После следва пик на радиацията, хората са го и заснели това като сияния в небето през деня и през нощта и после хоп, климата им се сдухал както никога. Този тероризъм се прави от много години. 2015 до 2018 Гърците здраво поапдаха в наводнения и пожари защото отказваха да си обслужват заемите. Една епична градушка в София пък беше директен намек от братушките и теханат система Сура, че ако не внимаваме, ще берем много ядове. Свидетели сме и това няма тенденция да намалява на КЛИМАТИЧЕН тероризъм, на микровълнов тероризъм, на квантов и вакинационен тероризъм, на икономически и медицински тероризъм. Да "ЖИВЕЕ" ДЕМОНкрацията, да "ЖИВЕЯТ" и всичките и сатанински мъпети начело на всички държави по света. Събуждане е нужно и знания за това как работи системата за събиране на човешка енергия ако искаме свобода и просперитет. Знам, че макс 0.001% ще разберът за какво пиша, но уви това няма да промени факта.

Ако няма кой да те прибере и изследва, защо поне не ти трият излиянията?

Трагедия е статията, но не факта, че американците "строят" къщи от картон, без грам изолация и после плачат защо урагани/торнада ги отнасят като куцо пиле домат. В Тексас не е по-различно. Когато се научат как се строят тухлени къщи с изолация, тогава няма да имат такива "трагедии". Това да ти замръзне тоалетната/чешмата показва само и единствено колко калпаво им е строителството.

Пълни глупости си писал. В Минесота където става до -40 купите са пак дървени. И вътре е топло. Дървото е мноооооооооооооооооооого по добър изолатор Орешарски тухлата. Прочети малко. Проблема е че тексаските къщи са строени за меки зими с разлика вътре вън 20 или 30 градуса и имат изолацията на тухлена къща, но нямат отопление на нафта и газ защото не се налага. В Минесота същите къщи имат добра изолация и локално парно така че вътре е топло и приятно. Не е проблема в картона глупако нагрей от едната страна парче тухла и картон и виж кое ще е топло от другата пък може и да вденеш какви глупости си писал.

Браво на автора! Добър анализ! Всеки който феноменализира ВЕИ подвежда обществото! ВЕИ могът да бъдат само добър АДИТИВ на класическите източници на енергия! Другото е "сън за щастие"!!!

В статията не пише ли, че точно ТЕЦовете и един АЕЦ са се сгомнясали? Ти чете ли статията@

Чети вместо да вряскаш глупостите си. И в статията пише очевидното, че някои от истинските източници - като АЕЦ и т.н. - са се сринали докато тия които искаш да пробуташ не са се сринали защото ги е нямало. Виж графиката с процентите за справка.

Всъщност изобщо не е така. В скандинавските държави например се наливат много пари и до няколко години ще минат изцяло на ВЕИ, а там температури като тези са нещо нормално през зимата. Просто трябва да планираш и проектираш подобаващо. А тази аномалия във времето се случва точно заради прекомерната употреба на въглища, петрол и т.н. Освен, че бълват отрова, която убива повече хора от всичко останало, горенето на въглища е основен причинител на тези аномалии. Транспортът е само 17% от емисиите.

Там са на централно отопление, което ако откажеш да члащаш те ГОНЯТ от сградата. Имат огромен добив на наефт и газ и не са толкова заплашени от пикове в потреблението! Видяла жабата, че подковават вола и.... нали вие сте същите философи-задклавиатурни!

По - тъпа статия не бях чел.Явно на "експерта " , написал това , му е платено много добре.Първо- къде тук е трагедията ? Четири дни без ток , за държава като САЩ е нищо. Да си спомним режима на тока в България , който продължи месеци.Второ - ако следваме логиката на "експерта", след трагедиите в Чернобил и Фукушима , човечеството трябваше , още преди години ,да се е отказало от атомните централи.Трето - случилото се с климата в Тексас не е изключение. По цял свят се наблюдават подобни аномалии .Те не са в резултат на работата на ВЕИ централите . а в резултат на работата на Топло Електрическите Централи.Хората са един опасен паразит за Планетата Земя.За това Тя ще продължи да ни мачка и унищожава ,както намери за добре.

Абсолютно точно! И аз се чудех кой собственик на мина/ТЕЦ е спонсор на нашия "специалист". Такива откровени глупости за ВЕИ можеш само по FOX News да чуеш по принцип.

Всъщност, единствените, които нямаха проблем с тока са тези със собствени перки и собствени солари по покривите си.

Абсолютно тенденциозна статия. В Тексас няма недостиг на електроенергия, а се срина инфраструктурата, която я доставя на потребителите, защото изобщо не е мислена за такива климатични аномалии. Уви, случва се понякога, но едва ли заради това "понякога", някой ще тръгне да инвестира. И в София не се живее на палатки, въпреки, че всички знаят, че рано или късно ще има разрушително земетресение.

Онзи ден, в най-големия студ, нямаше нито едно облаче. На обяд Оперативният сайт на ЕСО показваше, че фотоволтаиците произвеждат 690мвт. Най-високата мощност която съм виждал.

Въъъ. И как в Тексас са копали криптовалута без ток цели 4 дни?

Пак да се плюе по ВЕИ... Не ви ли е ясно, че все централизирано искат да правят всичко, за създаване на зависимости? Какво пречи да се разчита на ВЕИ, като всеки дом се обзаведе с такива И с батерии? Какво пречи да се направи, като в Австралия и да се изградят огромни съоръжения с батерии? Не е изгодно на статуквото... Има толкова много нови батерии, които са изключително подходящи и не са само един вид - литиево йонни, че пак да се почне да се ограничава до тях!

Батериите и те се скапват от студа. А и са скъпи. И траят по 3-4 години. Ти колко често си сменяш литиевата батерия на телефона? Никой не ще скъп ток.

Хубаво е когато има и способни да мислят за разлика на онези, които предпочитат да четат "датзибао" от господарите си или просто нямат потенциал да мислят. Зелената енергия се оказа вятър работа когато става дума за капризите на природата.

даДзибао

По тоя пример и спирането на АЕЦ излиза, че ядрената енергия е вятър работа, когато става дума за капризите на природата ...

Атомна централа да спре заради замръзване на тръбичка? Значи тя е много отговорна и е трябвало нейната защита от студ, пек и пр. да е по-сигурна.

Абе нали Федералното правителство още през 2011 година нареди да бъдат взети мерки точно такива работи да не се случват... къде е спало щатското правителство цели 10 години, при условие че това което става в момента е циклично и се проявява през период от около 40 години. Тоест всичко това вече се е случвало, предвидимо е и може да бъде избегнато.

Техас са имали препоръки да вземат мерки но те са с независимо електричество.Градчетата по границите с другите щати не са имали проблем.Но както винаги вместо да се влагат пари за подобряване на инфраструктурата защо да не се взема само печалбата...Сега обаче ще плащат за замръзналите деца и хора-защото тока не е спиран навсякъде еднакво.....

Пълни глупости: " Слънчевите централи си спят зимен сън така или иначе." - ами някой да почисти панелите. Да, няма да са в най-ефективен режим, но ще работят. Слънчевите централи не работят само лятото. "С идването на студа, вятърните централи буквално изчезва от картината - 30 GW" - чудно, а има работещи вятърните централи в арктическите области. И тука проблемът не са вятърните централи, а поддръжката и монтажа им ( непригоден за отрицателни температури) "Един блок в ядрените централи отпада, защото някаква тръбичка (на открито) замръзнала!!! " - ето тука вече леко напипваш проблема - липсата на изолация и пригодност за работа при минусуви температури. Оставаше да кажеш, че и ядрените централи не могат да работят в зимни условия. А купона в Тексас е само в началото си. Чакай само да почнат да се размразяват. Не само енергийната им система не е пригодна да работи при минусови температури. Например ВиК-то им също избуши ( масово тръбите не са изолирани и са се спукали, помпите също)

tonk11

Не е така. Слънчевите панели и въобще " източник" не може да работи горе -долу. Трябва да може да се предвижда производството. Перките са същата работа. В случая с перките не е проблема със студа - той не им пречи, проблема е с липсата на вятър. Обикновено при много ниски температури няма вятър. Явлението се нарича халитет. И когато не си готов да заместиш тези мощности с други - е това е ефекта.

Слънчевите панели така или иначе нощем не работят. И въобще цикълът им на работа никога не е бил плавен, дори в горещ летен ден. Но да казваш, че от паднал сняг са на нула е несериозно. За вятъра и перките: -6 до -10 градуса не са много ниски температури!

Информацията в статията като цяло е точна. Следват обаче изводите, които са абсолютно наобратно на събитията и поднесената информация! Чак е абсурдно :) Както и да е, друго от хибридката ДИР не може да се очаква. НО: Изводите за Тексас са поне няколко: 1) Тоталната им "независимост" от останалата електропреносна мрежа на САЩ им изяде ушите. Щатът е в пряк и преносен смисъл изолиран от мрежата на континента, изключая някаква смешна връзка с капацитет за два квартала. Това е по тяхно лично желание, точно за да са "независими от федералното правителство". Нещо, което авторът на статията препоръчва - независимост. 2) Хипер свободният и дерегулиран пазар на ел. енергия направи така, че моментните (т.нар. "спот") цени на ел. енергия да се изтрелят в небето, покачвайки се в хиляди пъти. Същите накараха някои ел централи да се ИЗКЛЮЧАТ от мрежата, за да не търпят финанси загуби (леко е завързано тук, но е така). 3) За капак, това е един от най-горещите щати - там рядко става по-студено от 10ина градуса. Съответно, и хората и щата има буквално нулева подготовка за такъв студ. Къщи, индустрия, нищо не е проектирано така. Хората нямат пухени якета, завивки, нямат изолация на къщите си... имат басейни, барбекюта и джапанки. 4) Оказа се, че дори снегорини нямат (никога не са и трябвали), съответно дори магистралите не може да се почистят - заемаха камиони от съседните щати. Така че, имат над какво да се замислят. Но определено нищо свързано със "зелената енергия" няма пръст в тяхната моментна драма. Така че къш с тия опорки!

Стоилчо си дрънка, говедата си мрът. Стоилча, усещаш ли как ти влиза опорката? И да викаш и да не викаш къш все така ще ти влиза, и на тебе и на говедата и на другите екоталибани.

Виждам, че САЩ са се запътили към 18-ти век! Няма лошо да се върнеш там когато си се родил! Като всяка империя, и тази има период на развитие, падение и залез! Е, САЩ с помощта на джендърите достигнаха до своето падение и с помощта на еко-терористите ще достигнат до своя залез! Аз не съжалявам, че света ще остане с една империя на злото по-малко!

Като не могат тогава да си набавят електрическа енергия от надеждни източници, само преди 2 века хората не са знаели какво е ток. В училище да ги подготвят практически за оцеляване без ток и да си ходят с фенерче в джоба.

то не е проблема конкретно в източниците, а в това, че нищо там не е проектирано за такива арктически студове. Там е топло, жега - всичко се проектира за ЖЕГА - 45+ градуса - да не прегрее, да не се стопи... подсилени климатици, фризери и т.н. А сега им се случи обратното, и нормално - сгънаха - и топлоцнрали, и вец-ове и АЕЦ... Ако поне малко имаха подготовка за "зимни условия", вероятно нямаше да имат никакъв проблем.

Какво казва българското посолство, има ли страдащи българи ? Отвориха ли линиите за връзка?

tonk11

А що мислиш, че ми дреме? Когато всичко им е наред плюят и проклетисват България. Като опре нажа до кокала рев - България не помагала, видиш ли. Да се оправят.

Ха сега тексасците да разберат що е режим на тока, както ние някога.

Това там е предизвикано от необичайно природно бедствие което ги хваща неподгитвени. Кой чака снежна буря в тексас? Нашето беше очаквано човешко бедствие каскетите фалираха държавата за 3 път и за да има леля Мара боза от 6 ст за който сега така жално плаче трябваше да продават тока. Що тока щото тия Правец компютри и тая индустрия тоя кремиковци тия велики соц филми и естрада тва изобразително изкуство на стругари тия АПК, ТКЗС тая велика армия всичко тва иска по един или друг начин доларе Русия смуче пара и тя, гастербайтерите в Либия и Сибир не насмагат и почваме тока да продаваме нямаме друго останало.

точно така е.

Как комуникира сега Хюстън с марсоходите и с МКС като нямат ток?

щото си прост. Кой ти каза, че космическият център в Хюстън няма ток?

А ти откъде знаеш, че космическият център в Хюстън има ток?

марсохода е от JPL, което е в Калифорния.

Седнал филистика, в 20 подточки да обЕснява нещо.... Я обясни защо СССР се разпадна и завлече стотици милиони човешки съдби в бездната? Ред държави в източна европа, азия, войни пламнаха, а ГДР си е още ГДР(30г.по-късно нема оправия) ??? Обясни ми бе, специалисте?

"СССР се разпадна, защото алчните комунисти решиха да живеят като капиталисти!" - извадка от речта на президента Петър Стоянов пред атлантическия клуб.

Алчните комунисти си бяха добре и при цоца. Разбраха обаче, че комунизъма няма да го бъде и решиха рязко те да станат капиталисти, вместо да дадат кокъла на друг. Затова и капитализма в бившия соц е някак така странен.

Само 600mW свързаност към други щати е безумие. САЩ явно трябва да си изградят нови опорни мрежи м/у всичките щати.

Другите щати имат нормална свързаност. Тексас е изключение, защото навремето някои техни местни политици така са решили - да спестят едни пари и понеже са смятали, че могат да са енергийно независими.

така е ама това си е по тяхно желание, нали са супер независими там. Може пък да им дойде акъла в главата сега :)

Още ефин експерт добре подплатен тъпанар!!!

Не е тъпанар, но си лобира за ядрената енергетика. Е ядрената енергетика по принцип не е зле, стига да е изпълнена безопасно и да не е робски обвързваща с Русия (както е в нашия случай).

А ти с кого искаш да имаш робска обвързаност ? Общо взето , който направи реакторът , той поддържа и доставя ядреното гориво. Не съм чувал да е много либерален този отрасъл.

Не си провивай мозъка. Запознай се по подробно с фактите и с изненада ще научиш ,че горивото на уестингхауз в огромен процент само по себе си пак е с руски произход. Руснаците се забавляват на вицовете за диверсификация. Просто така стоят нещата

...който рафинирано миксира достоверна информация с лично мнение и за капак - безумни изводи :)

Трагедията... Хохохохо, жалко, по-жалко, най-..., мегаж.., трагичножалко,..., пут.ерас.

Измряха ли от студ краварите

И кво, дори джендърите от САЩ разбраха,че без въглищните централи не може. Кога ли ще го осъзнаят и партньорите от ЕС и всички зелени НПО-та.

Докато нашето Баце е първа дружка с Ердоганя няма да стигнем до нивото на Тексас! Сега като вкара ДПС-ето във властта ще станем стратегически партньори с Ергоганя и той ще ни дава ток и газ! А ЕЦБ-ето ще плаща и ние е ще живеем да светло и топло! Тексас като си няма Ердоган нека студува!

В Тексас въпреки милионите мигранти, които още не са се адптирали като хората, имат БВП на глава от населението над 60 000$. Абсурд да паднем дотам докато бацето е приятел на ердо-то и двамцата ни урпавляват като Султан и Валия. Ще си седим с 9 000$ под Румъния (12 000 $)

Тези 60 000 $ ги осигурява ФЕД! Само ФЕД не достатъчен, трябва и някой който да поизвежда тока и да го достави!

Винаги след такива извънредни ситуации се появяват ''експерти'', които да си пробутат малоумията..Разбира се, имайки желание да си понапълнят търбусите.....Тази трагедия е е дреболия на фона на трагедиите след гръмнали АЕЦ, нали така тавариш еексперт? Или не си съгласен?

Като е гръмнал един АЕЦ, хайде да не правим повече такива. Като е паднал един самолет хайде да не летим повече.

То си е така, вече не се правят такива аец, а скапани самолети се заземяват, само се чудя с филите у бг как да заземим...

Е па голем праз ако бяха останали няколко седмици без ток. Преди 200 години човечеството още не е знаело какво е това.

Я се пробвай сега да живееш без ток един месец само, па тогава пиши!

Че не сме преди 200 години. Сега без ток си все едно извън социума. Така че не е проблема само в липсата на ток. Човечеството би могло да живее и без ток, Но ще му трявбат десетилетия да се адаптира донякъде

Когато целият социум остане без ток това ще е новото нормално.

Ама първо не е останал желия социум без ток и второ ако остане, ще мине едно поколение поне за адаптация.

Да ви светна - Студен Резерв НЯМА , има Топъл Резерв - Държавата Плаща на Фабрики с Огромно Потребление на ТОК , по 20 000 лева Месечно - ако се стигне до криза за Ток , да се спре Производството - като се компенсират Загубите .

tonk11

Глупости. Чакай и аз да те светна - първо - в България няма такива фабрики вече. Второ - фабрика или производство което потребява тлкова електричество, че да повлияе на системата по този начин никога не би си помислило да се изключи защото изключването ще трае часове а включването дни, ако е възможно изобщо.

Аз работя в такава Фабрика , явно познаваш само твоя си трудов Живот - в Павилони за сандвичи .

Извинявай, ти наясно ли си, едно голямо предприятие, примерно циментов, торов или завод за сода, което е с 24 часов непрекъсваем цикъл на работа как се спира и как се пуска производство - това става на етапи и отнема, както вече са ти писали: изключването от 10 до 24 часа, а включването - 2-3 дена. То и затова, когато не са си плащали тока с месеци и енергото ги предупреждава минимум 7-10 дни предварително, че ще им спрат тока. Защото ако им дръпнат просто така шалтера ще ги докарат най-малкото до производствена авария, а иначе може да се стигне и до екологична катастрофа в района.

Голяма трагедия. Ужас.10 см сняг и минус 10 по Целзий.

Когато не си подготвен е трагедия. Затова по нашето Черноморие ( Варна и Бургас) като падне 30-40 см сняг и затварят пътища, а в Родопите при 80-100 см чистят веднага и нищо затворено няма. В Тексас сняг не вали, защото са на юг ин не са подготвени за такава зима.

Нормално е да не си подготвен за обикновените хора и за дребния бизнес, но да спре цял АЕЦ заради замръзнала "тръбичка" е несериозно. Още повече, че за бурята са предупредени някоклко дни по-рано. Тексаският губернатор не образува тогава щаб за справяне с идващата буря и координация на действията, а прехвърли решенията на частните компании ( всеки да решава сам за себе си какво да прави).

Американците по принцип вярват, че тяхната страна е най-великата на света. Но според https://profit.bg/svetat/20-priznaka-che-sasht-ne-sa-nay-velikata-strana-na-sveta/ са "На първо място сме по три фактора – брой затворници на глава от населението, брой пълнолетни, които вярват в ангели и бюджет за отбрана."! Това е причина гражданите на САЩ да страдат Жестоко! Втълпено им е, че са НеПобедими!

Ако не беше очевидно, ме е финансово подплатено, това лобиране за конвенционални източници на ток би било крайно странно. Това, което виждаме от тази графика е че потреблението на ток в Тексас скача с над 90% в конкретния период. Знаем също, че това се случва веднъж на 10тина - 15 години (просто в Тексас е сравнително топло). Тезата на автора е, че за да се застраховаме за такива случай трябва да имаме конвенционални мощности, които стоят в режим на готовност. Това са около 35 мегавата конвенционални мощности или около 35 атомни блока като тези в Козлодуй, които се използват за по седмица в годината. През осталаналото време потребителите в Тексас ще плащат за това тези блокове да стоят в готовност - заплати, амортизация, режийни и една доста сериозна сума за печалби на собствениците на блоковете и корупция (за да може тази безумно тупа система да бъде прикривана). Защото решения от типа на това ВЕИ централите да се модифицират за да не замръзват (не е като да няма ВЕИ в Норвегия) или свързване на мрежите (за да могат по-топлите щати да помагат при нужда) не пълнят достатъчно джобовете на никого.

tonk11

Ами ако беше осмислил малко написаното щеше да разбереш какво е написано. Но с промития ти мозък не е възможно да стане.

Един път се умира! И е много тъпо през 21 век живееки в "най-развитата" държава в света да умреш от студ!

На глупаците от Тексас са им замръзнали перките понеже нямат подгревни системи против обледеняване. Там е топло и не са предвидени. АЕЦа им замръзва, че е на открито тотално. И става тя каквато става. При същата ситуация в Германия 50% от енергията идва от перки. Кофти е като се лъже брутално. И "експерта" и зелените мошеници лъжат яко.

tonk11

Всъщност пише, че няма вятър. Не са замръзнали перките.

Тази статия подготовка за увеличаване на студеният резерв ли е?? Щото от там май яките пакча валят къдрто трябва ;)

Защо не написахте "ПЛАТЕНО СЪОБЩЕНИЕ", както е по закон?

Да пият САМОГОН уискито не решава проблема.

Защо трябва да знаем за трагедията в Тексас? За да не говорим за чекмеджетата и пачките на Герб

Защото щом може да се случи в една от най-богатите и технологично развити държави, значи може да се случи и у нас. Климатичните промени са факт не само на територията на Тексас. Припомнете си зачестилите горски пожари в Калифорния, Сибир, Австралия и Амазония през последните години, както и екстремалните зимни бури в Европа. Спомнете си и разпада на връзката между електропреносните мрежи на Северозападна и Югоизточна Европа на 08.01.2021 г. поради претоварване на мрежата, когато стана авария в подстанция в Хърватия. Тук в България не усетихме нищо, защото времето беше сравнително топло за сезона и фактически останахме в зоната с достатъчно ток, но в Северозападна Европа много домакинства са седяли известно време без ток. От такива събития трябва да се правят изводи и да се вземат мерки за бъдещи промени в енергийната система, които мерки да са съобразени с климатичните промени.

"Как ще ги стигнем американците..."

но по-добре да ги не стигаме! По добре е да се опитаме да настигнем китайците, че ни избегаха много! Американците са изостанали във всякакво отношение и само страха от Русия който политиците постоянно набива на отделните индивиди все още задържа щатите заедно!

Тексас е 5 пъти по-голям по площ от България и с около 4 пъти повече население. Сравнения с българския енергиен пазар са неуместни и е нелепо да ни се пробутван внушения за необходимостта ни от АЕЦ.

Утре като завършат Северен поток 2 , ще бъде завъртян крана на Украйна , а в това число и на нас ! А Азерския газ се оказа абсолютен МИРАЖ ! Така , че догодина като ти замръзне демократичната коришка , съвсем друга песен ще запееш !

Турски поток е алтернатива бе хюмне!

Ние получаваме нашата газ от Турция! Нашето Баце е първа дружка с Ергоганя и като вкара ДПС-ето във властта ще сме не само партньори, а ще бъдем стратегически партьори! Ердоганя няма да ни остави без газ! А и строи АЕЦ и ток ще ни дава! Очаква се на река Резовска да строи нова АЕЦ, а вие вервайте на зелените терористи, те ще ви осигурят мечти някъде в далечното бъдеще. Аз предпочитам да вервам на Ердоганя! Да му мисли Германията, че ако няма газ по СП2 не мога да си ги представя.

Абе то тъй , ама ... Ако не дай си боже утре Ердоганя вземат , че го ОДУМКАТ ( веднъж май вече се пробваха ) , ЩО ще чиним ние тогиз , а ?

По-добре с централно отопление с лоша газ от Русия , отколкото зъзнещ Тексасец с модерен но разреден електромобил Тесла ...

ТЕКСАС е нещо ката американската ''СОФИЯ'' Всички селяци реднеци от Калифорния останали БЕЗработа отиват да живеят и бачкат и учат в ТЕКСАС

Тексас е щага с най-голямо БВП. Там са и центровете за космически изследвания и пр. Минал си и си змаинал покрай "тексаските селтаци" :)) Само Лос Анджелис и Ню Йорк ги бият в калсацията за икономически развити метрополиси, но то това е защото са по-големи.

Основната причина ясно е посочена - няма подготовка на енергийната система и електропреносната мрежа на щата Тексас при извънредни климатични ситуации. Нямат почти никаква връзка с електропреносната мрежа на другите щати, съответно не могат да получават или да дават при нужда големи количества ток от съседните щати. Тъй като са южен щат в който практически няма сняг и снежни бури, газопроводите им не са защитени от замръзване при екстремално ниски температури. Оказва се, че и една АЕЦ е излязла от строя поради замръзване на част от нейните системи - някаква тръба. Перките на ветрогенераторите са се обледенили, защото никой не е предвидил защита против лед в щат в който такива климатични явления по принцип няма. И ето, като се насложат няколко фактора, всичките до един свързани с климатичните промени, се стига до ситуация милиони да бедстват без ток няколко дни в една от най-богатите и технологично развити държави. И всичко това е резултат естествено от идеята да се спестят едни пари. Тези, които са градили преди години "независимостта" на електропреносната мрежа на щата Тексас са били късогледи и алчни политици.

че трявба да има сериозна система за бакъп. На този етап една такава систела няма как да не включва въглища. Но много моля, когато не сме в кризисна ситуация не изпускайте сажди! В близкото бъдеще просто ще се научим да акумулираме и съхраняваме енергията по-добре.

АЕЦ са единственото сериозно решение, защото те са най-сигурни и до ден днешен с най-малко преки и косвени жертви. Да, АЕЦ водят като се вземат предвид Чернобил, Фукушима, Three Mile Island, както и още около 76 инцидента - някои от тях доста сериозни - с изпускане на радиация. Относно акумулирането - има разработени всякакви технологии за съхранение на електроенергия - химически батерии, механични/инерционни батерии и какви ли не - всички те имат един общ недостатък - при ниски температури губят много голяма част от съхранената енергия. Така, че и батерии няма да ни спасят.

Засега. А атомната енергия вярно ,че е бъдещето. Но и там очаквам доста промени. Въглища/нафта за бакъп. Останалата част да се развива икономически и екологично целесъобразно.

Леееко тенденциозни изводи.

По планиснките села (особено в Родопите) се случва често да падне такъв сняг или да мине буря, така че да ги откъсне от света или да им спре тока за седмица. Хората там са го приели като нещо нормално и даже не им прави впечетление, понеже се отопляват и готвят на дърва. Лично съм почиствал път към подобно селище, затрупан от паднали по него дървета. Отделихме столовете настрана и хвърлихме клоните обратно в гората, понеже е важно за нейното здраве да има и гниеща дървесна маса. После един “набор” дойде с Уазката и започна да прави курсове към селото с по-едрите трупи. Това упражнение ни отне два дни. Накрая пътят беше проходим, а останалите да живеят в махалата (около 20-тина души, предимно пенсионери) казаха, че дървата ще им стигнат за следващата зима и няма да се налага да поръчват. Изводът за мен (както и за живеещите извън големите градове), е че зелената енергия е хубава идея, но ако разчиташ само на чужди приказки ще мръзнеш много. Няма лошо да се стремим към нея, но е добре да имаме резервен вариант, докато го правим. Пък и трудно ще ме убедите, че баба и дядо не живеят по-зелено от политиците и бизнесмените, които ми продават тази идея. Накрая само ще ви помоля да си представите един подобен сценарии в голям български град през февруари. Примерно тока и/или парносто спира за седмица в София. На третия ден ще сме се хванали за гушите.

Случвали са се аварии в София, където цели големи комплекси са оставали без парно. Покрай такива случаи често спира и тока поне в рамките на отделни блокове или подрайони - по подобни причини като в САЩ, претоварване на мрежата поради отопляване на ток. И никой никого не е хващал за гушите.

Не съм разбрал. Дай пример с линк за квартал от София, който е останал без ток за седмица.

Четете внимателно. Писах "без парно".