ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокали и мандарини

Препаратът хлорпирифос се използва от фермерите, за да пречат на насекоми да вредят на плодовите насаждения

Обратно в новината

Коментари - ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокали и мандарини | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

олеле, а при нас има едно магазинче, дето предлагат пресен фреш от портокали и ги мачкат в една машина както са си с корите!!

Портокалите които се пръскат или мандарините Никой не казва С какъв препарат са третирани дали е по време на въвеждане и развитие на самите плодове или след тяхното събиране за по-дълго консервирани транспортиране и ......

Елате у наше село и няма да имате нужда ни от доктор, зъболекар. Очакваме ви, земя бол, само да ви се работи и отглежда животни, но точно тия животновъди и градинари бяха ударени и на нехранимайковци с връзки им дадена или продадена земя. Няма как да ни разберете.. Ако не се пръскат дръвчета та.. Червея.. Ако животно не се храни с храна качествена нищо не става. Тези, които са на ти не четат, телевизия, телефон не.. И амет инженер пенсионер, кой разбира от земя дпс го остави и продаде на бг, от всяко дърво не става свирки. Земята пустее по селата. Кой желае еко всичко, заповядайте, че и малцинства днес отказаха да работят.. И няма кой да ви подаде рушвет..

дали производителите ще престанат да си пръскат насажденията (демек - зорлем да си намаляват добива). И още по-важното - КЪДЕ в Европа ще се изсипва всичката пръскана продукция?

Господи , колко е зомбиран този народ на тема ПЕСТИЦИДИ!!

Растително защитните работи май не са ви ясни.

Всички препарати си имат карантинен срок, след който би трябвало да са безвредни... Но не са... Фирмите производители лъжат, защото така им е изгодно.... На теория, колкото повече престояват плодовете, толкова по безвредни трябва да са

На практика е обратното - една част от пестицида се изпарява, но друга попива в плода. Карантинното време е свързано точно с изпарението на препарата.

Много познато ми прозвуча и .... Нуреле Д. Аз 20 години пръскам с него овощните дръвчета и чак сега ще го забраняват. Преди много време забраниха и БИ-58 но се появи веднага под друго име а сега май пак си го има като БИ-58.

да внасят смело у нас какво ли не беше - пилешко със салмонела, 20 год. отлежало телешко...

Заради гадните пестициди измират и ПЧЕЛИТЕ , които са ИЗКЛЮЧИТИЛНО ВАЖНИ за планетата и живота.

Абе важното е, че има банани целогодишно.

Бедна ви е фантазията какво ползват в растителната защита Турция,Китай,Индия и др.силно "развити" страни.БАБХ нямат пари да изпълнят дори задължителните проверки по оценка на риска.Отделно някои търговци/мургавите винаги са първи/ изкупуват негодни,вредни,бракувани и подлежащи на унищожение продукти в ЕС /основно съседните държави/ и ни хранят.

Аз спрях да купувам цитрусови плодове. Такива тежки алергии карам, че не е истина. Един път очите ме сърбят, друг път клепачите ми се възпаляват, трети път устните ми ставаха сини. Докато разбера от де ми иде живот ми се отече.

но май не си разбрал защото не е от портокалите , от синтетичните перитроиди няма как да се получава това

А най-опасния от всички - хербицида Глифозат, кога ще го забранят? Той е още по-голяма отрова, която остава по пшеницата, заради практиката да се пръска непосредствено преди жътва. Обаче без него добива пада и не е изгодно, а?

Много си далеч от земеделието и от глифозата , така че недей да бръщолевиш глупости за неща дето не са ти ясни.

Би ли обяснил по подробно как пада добива на пшеницата ако не се напръска с глифозат точно преди жътва. Това явно са нови научни разработки достойни за Нобелова награда.

В ерата на интернет да напишеш такава простотия! Няма смисъл да ти слагам минуси - ти самия си минус.

Явно трябва да поясня, че не ме разбрахте. Може и да съм го написал твърде неясно. А ако сте от част от бизнеса, нищо чудно и да не ви/ти изнася. Написах, че глифозата е част от отглеждането на масовата пшеница - triticum aestivum, която също е и хибридизирана и ако не се пръска периодично по време на зреенето не би имало толкова голям добив накрая. А пръскането преди жътва е масова практика, за да доозрее и да я изсуши, за да е по-лесна за жътва.. Достатъчно съм се ограмотил, а вие тролчетата и останалите, които искат да научат повече - на английски език има достатъчно информация за това както е "Crop desiccation". Има и достатъчно научни статии по въпроса за ролята на глифозата и крайния добив.

И още едно уточнение - за пръскането преди жътва "доозряването" е нужно именно заради неравномерното зреене на културата и има доста подробна информация и в youtube по въпроса и то точно от производители, които обясняват задълбочено защо е тази практика!

И турските вносни плодове и зеленчуци са бъкани с пестициди, а контрол май няма никакъв! Даже на някои лимони пише, че кората е обработвана с пестицид и не е годна за ядене. Спрете да тровите хората!

Няма проблем, забраняват ги. Само се питам какво ли ще ядеш тогава, че без препарати за растителна защита 8 милиарда души ще изхраниш... някой друг път. Проблема не е в препаратите, а в това КАК се използват. И защо се забранява доказал се препарат, вместо да се контролира ПРАВИЛНОТО му прилагане.

Проблемът е наистина в препаратите! Има студии, които показват пряка връзка между концентрацията на хлорпирифос и аутизма при децата - в САЩ всяко 69-то дете страда от аутизъм, в районите, в които се пръска хлорпирифос, всяко 21-во дете. За да скрие тази връзка, Dow Chemical (производителят на тази гадост) спонсорира някои “учени“ да доказват, че ваксините са причина за аутизма, а не техните препарати.

Май не знаеш, че всички пестициди са (уж) по-малко токсични варианти на съответните БОВ?