Електротехника и електроника на първо място по износ

Стойността на износа на бранша за 2018 г. достига близо 7 млрд. лв.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мисля че се касае за фалшива новина.

Добавете "евтина" -> "евтина квалифицирана работна ръка". Специалисти има достатъчно, но не за 500 Евро заплата. Същите вземат в Германия 5000 Евро

никога не съм виждал българска електроника след 1989, иначе преди това почти всичко дето имах беше сделано в България, дори Правец компютъра ми. Я ми кажете, за пример, една от тези велики постижение на съвременната българска електроника, да си купя нещо - я компютър, я умен-телефон...

който ми слага минус, очаквам най-малкото да ми каже марката и продукта на съвременна българска електроника!!

работата ясна - минуси има, примери няма, т.е. хора без аргументи вярващи в химери за великата съвременна българска електронна индустрия!!

аз имам Телевизор София 81, още работи все едно вчера е излязал от завода, бие по-качество на образа всички съвременни боклуци. имам и машина за хотдот, страхотна българска, но и тя е от 80-те, щото и аз като тебе след 1989 български продукт в електрониката не съм виждал. а и почти забравих печката си мечта, 50 години по-късно е още като нова!!

Касови апарати и ПОС терминали не си ли виждал?

е на тях кое им е българското - надписа на пластасата ли, в кой завод се правят българските компоненти за тези български изделия?

Български са много повече отколкото iPhone е американски. Най-малкото се асемблират в България.

Ами какво да ти кажа, Сенсата, Мелексис, Яазаки, Осрам, Шнайдер , Датекс, и още десетки предприятия със заводи, да не споменавам свързаните със тях големи софтуерни компании като SAP, VMWare, HP, Jonson Controls, които пък създават условия за хиляди по-малки софтуерни фирми... Това, че имената не са български няма голямо значение - заводите и фирмите оперират в България, дават хляб на български работници, плащат данъци... На половината коли, дето се произвеждат в Европа и не само, голяма част от електронните компоненти са произведени в България. Мога да ти кажа, че Мелексис в момента произвежда изцяло сензорите, вграждани за BMW. Потърси във фейсбук групата "Какво се прави в България"....

това не са нито Български марки, Нито Български Продукти, нито са Разработени от Българи, изработването на чужда Интелектуална Собственост с Робски Труд във Васална и Колониална Територия, не е Местен продукт. Това са Технологии изработени извън страната. Който казва, че АйФон е Китайски, щото е произведен в Китай, не е със всичкият си... та същото е и с тези продукти!!

Може да се добави IMI в Ботевград - 530 млн. лева износ за 2018, BHTC в Божурище. А заплатите, особено на добрите специалисти, се покачиха сериозно през последните години. С инженерно образование и опит в бранша не може да си лузър за често цитираните 500-600 евро - реалността е в пъти повече.

Явно не си от бранша. Има доста големи и известни фирми, но електроника не е само ТВ и телефон. Сега реклама ли да им правя поименно?

Я, опорките на сганта се сринаха...

герберската ли!