Експерт: Може по-рано да затворят "Мариците"

Това може да се избегне, ако страната ни представи ясна визия за региона, за да получи финансиране, казва в интервю за 3e-news.net Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да стоим заводи за свещи,газени ламби и памперси за целио ЕС! така ще спечелим пари да си купуваме ток от Турция ако има и за нас!

Тия нехранимайовци от Мариците от '60г. на миналия век получават на готово тоя въглищен трошляк. Време е да обърнат процеса и следващите 80г да почнат да залесяват и да посаждат треви. От космоса се вижда изораната Земя 20 на 10 км.

Американците ни дерат като за последно. Плащаме им най-скъпата ел. енергия в света, а те не плащат за военните си бази у нас. Спряха енергийните проекти и с нищо не компенсираха загубите за българите. Продават ни несъществуваши изтребители на двойни цени и будалкат тулупа Каракачанов за още ... Да не си спомняме, че са бомбардирали български градове през ВСВ .... От американците само беди и нещастия за българите

На никой не му пука за региона, работниците или каквато и да е регионална икономика, просто ще подарим на американските Марици ядрен блок, от който ще печелят повече и готово.... грабежа да върви, това ги интересува и политиците и корпорациите....

Извода е един-трябват грамотни хора,а не калинки?????

Да ги затварят, след като са нерентабилни за българския данъкоплатец! Защо бай Мангала Костофф сключи договор с американците, който е заробващ за българите???? Защо да продължаваме да плащаме ток на 3-и пъти по-висока цена от Мариците???????????

от специалисти...

На всеки му е ясно,че МАриците с това управление от 20 години назад са пътници. С тези хора назначени там, които половината не знаят какво работят, ако ги питаш да го напишат на един лист. Всеки стои и мълчи и очаква някой друг да му свърши работата, но това е типична БГ черта. Ослушват се да дойдат избори, да ги излъжат пак, че ще имат работа още 10 години и да се радват. Наивници сме си и наивници ще си останем. Да лъжат народа от джипки и самолети, пък нека си стоят в калта. Всеки вика " мен кво ме интересува, аз да се пенсионирам пък другото не ми пука" Да се пенсионират ама после децата ти с твоята пенсия ли ще живеят ? Да вземат компенсация ама държавата като няма пари да ги плати , какво ще вземат всички знаем...... За този комплекс трябва брутална чистка и то не под формата на наши и ваши, а на такива, които работят и такива , които не работят. Не може американската , въпреки по малките си размери да има 10 пъти по малко персонал и да успява. Всеки умен човек знае, че проблема е в УПРАВАТА... НО тя пък прибира 50 000 и нагоре на месец и не я интересува !

До 2025-та трябва да се затвори само грохналата държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", американските могат да изкарат до 2030-та, освен ако не решат собствениците им да се оттърват то тях доста по-рано.

Ние сме роби на наглосаксонците. В един по новому брандиран робовладелски строй с розови панделки по веригите. Ние сме хранителен ресурс за наглосаксонците и ще ни оглозгат до последно. А най-досадното е, че в това време трябва да слушаме кресливите им джендър-соросоидни недоразумения, опиянени от ректумните си фантазии за светлото евроатлантическо небитие

Поздравления за хубавия коментар.

Бъдещето е в електрическите автомобили.Ток ще трябва в големи количества.

България има въглища за 250 години напред. България има злато за 1500 години напред. Вземаме си златото и ставаме Катар на Балканите

И как по-точно ги изчисли?? Да не би случайно и експерт геолог да стана?? Покрай всичко останало? Имаш ли представа например, чебър нещата които добиваме са толкова нискокачествени, че никоя държава не желае да ги купува? Имаш ли представа, че на практика не се изнася злато от България а се изнася златна руда? Което е много по-скъпо, отколкото ако рудата се преработва в България. Само че, процесът на преработка е изключително мръсен, и правителството забрани да се изгради преработвателен завод.

Само престъпници може да затварят блокове на АЕЦ и да спират Белене . Най-евтината енергия.

И най-чистата!

Запознай се в дълбочина на въпросите с цена и екологичност на ядрените централи и после пиши. Иначе е меко казано смешно.

А решението на всички проблеми е толкова елементарно - просто трябва да се отменят рекетьорските квоти за въглеродни емисии, да се изтеглим от парижкото споразумение и споразумението от Киото или поне да ги суспендираме за 20 години и всички проблеми ще се решат. Всички беди идват не от обективни условия на пазара, а от чиновнически произвол на международно ниво. Ясно е като бял ден, че тия зелени политики имат единствено за цел да запазят доминантната роля на икономиката на определена страна над останалите. На нас ни трябват политици осъзнаващи проблема и готови да се борят за интересите ни, но за съжаление нито една партия не се интересува от това и явно всички са ни предали/продали на запада.

Не знам какви хора работят в тези институции, от които зависи докога и как ще работят "Мариците", но явно не си вършат работата както трябва. Фактът, че Гърция открива нова огромна ТЕЦ на въглища, а ние не можем да спасим съществуващите, значи има неглижиране и некадърност на нашите специалисти и отговорни служители.

А Германия хич не мисли да се отказва от въглищните си централи. Модеринизира ги и продължава да си ги ползва. Ама няма страшно - ще затворим нашите и ще купуваме от Гърция и Германия ток. Само дето не знам с какво.

В Германия закриха всички рудници за антрацитни въглища през 2018 г. Но Германия има план за бъдещето си и го следва безпрекословно. През лятото продава Германия електричество от ВЕИ на нулеви цени, просто защото го произвежда така или иначе. Там има кой да мисли за 100 години напред. Тук политиците мислят не във време, а в пространство - "от техния до моя джоб".

Дебили.... от 10 години поне знаем, че въглищните централи трябва да се затворят. През това време трябваше да се направят алтернативи...... какво направихте бе цървули? А сега да ви светна двата реактора в Козлодуй им свършва живота. Трябва нещо да се направи! Боже колко са зле.........

Та кога им свършва на двата ядрени реактора живота, вие ясновидец ли сте? Наскоро получиха лиценз за експлоатация до 2028г. - 2029 г. и после може поне още един-два пъти да им се удължи с по 10 години, ако са в добро техническо състояние.

Американци да затворят американските централи?! Значи или са взели, каквото им се "полага" или само ще тупкат топката още има няма 10-20 години.

Иронията е, че договорите с американците могат да служат за оправдание да държим централите отворени още малко ..... Тъпотия Трябваше отдавна да има изградени заместващи мощности. Ама това не изнася на тоя крадливец и всичката продажна сган.......щото алтернативни мощности значи навлизане на малки и средни фирми на пазара и шут в гъза за Ковачки

при сегашното ниво на електропотребление тези централи могат да бъдат затворени без абсолютно никакъв проблем за енергийната стабилност на държавата. За съжаление, договорите които са подписани, а те са подписани преди правителствата на Борисов, включват такива тлъсти обезщетения, че на практика ще ни излезе по-евтино да ги купим тия централи.

Така твърди този ман, а дали не прокарва американски интереси, за което да му е платено?!

Има ама няма. Стига сте плашили гаргите, червенушковци.