Двете големи отклонения на световния капитализъм

Тежестта на монополите и нарастващата зависимост на компаниите от финансовия сектор са основните пречки на икономиката

Обратно в новината

Коментари - Двете големи отклонения на световния капитализъм | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Крайност, която икономистът Адам Смит осъжда още през 1776 г. в своя труд "Богатството на народите". "Необходимо е винаги да се противопоставяме на ограничаването на конкуренцията, защото то позволява на търговците, посредством повишаването на техните печалби отвъд естественото им равнище, да обложат, в своя полза, с абсурден данък останалата част от съгражданите си" Не съм чел мистър Смит, но виждам как всичките му поклонници са пропуснали точно тази съществена част от идеологията му: ЕСТЕСТВЕНА ПЕЧАЛБА. Разумна или допустима печалба. Тук всички искаха да станат милионери за три дни. Е някой станаха, но другите... станахме РОБИ.

Крайност, която икономистът Адам Смит осъжда още през 1776 г. в своя труд "Богатството на народите". "Необходимо е винаги да се противопоставяме на ограничаването на конкуренцията, защото то позволява на търговците, посредством повишаването на техните печалби отвъд естественото им равнище, да обложат, в своя полза, с абсурден данък останалата част от съгражданите си" Какви са пе

Разделете евреите от парите и англосаксонците от политиката и няма да има прблеми!Сталин - Няма капитализъм, няма проблем! Изборът е Ваш!

Приятно написана статия, рядко попадам на такива.

Аз

Проблеми, следствие от едно единствено нещо - глобализацията. Обаче, за да не стане грешка, предвидливо е написано - "протекционизмът не лекарство". Брееееиий... И що пък да не е?! Хем ще ограничи растежа на мастодонтите. Хем ще ограничи изтичането на капитали и производство. Какво му е лошото, чудя се, на протекционизма, че защитата му се превърна в идеологическа мантра?! Ми какво - ще удари многонационалните мегакорпорации, ето какво. Които хем са нещо лошо, което нарушава нормалната работа на капитализма, хем не може да бъдат атакувани, щото ще ти врътнат кранчето.