До 2025 г. на свободния енергиен пазар ще излязат и домакинствата

Тази седмица предстоят нови промени в Закона за енергетиката за още по-голямо либерализиране на пазара на енергия. Поне 27 на сто от крайното потребление ще е от ВЕИ към 2030 г.,

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой може да започне да мери ЖЕ, висейки по клоните съвсем скоро, а още по-добре и да си гони главата по надолнището.

Бля,бля,бля........и никаква конкретика!

За едно офисче на месец плащах преди около 4-5лева. След като влязох в системата им, плащам 7. Разбивката показва допълнително още 2-3 такси. Мислете му.

Дотогава няма да има домакинства. До 2025 г. всички ще сме умрели от Ковид!

Гответе се мои сънародници .Навеждайте се и отварайте.Както се казва дупе да ни е яко.Те няма да натискат много.Само малко..........

Като се има предвид , че у нас истински пазар НЯМА, дори и за домати и краставици, представете си какви спекулативни цени ще има, всичко на гърба на народа........

В Германия 1 кв/ч ел. енергия е около 60 ст , и няма нощна тарифа. Скоро време очаквайте същото и в България, благодарение на нашите "мъдри" управляващи...

А ще мога ли да монтирсм фотоволтаици за собствена консумация съобразно поъреблението. А ако предозирам с производството ще ми изкупят ли излишъка без да ми искат документи като за електроцентрала. За един преател питам де

pompai

Работя в Мини-Марица Изток и Псувам ГЕРБ всеки ден ,защото не дават сигурност на нас . Гадно е да не знаеш какво те чака и кога ,но и ГЕРБ ще го разберат на пролет. Всички в мините искат да знаят до кога ще работят ...нищо повече . Германия прие закон миналата година . До 2035 затварят мините и на който му остават до 5 години до пенсия ,директно го пенсионират и така човек като знае е спокоен и си прави сметките.

Имаме нужда от превод: - какво значи на разбираем език "преминаване от дългосрочен договор на... договор за разлики" при производителите на енергия? - какво значи "механизъм на капацитети"? - какво значи " справедлив преход за всички"- битовите потребители ще имат ли справедлив преход и в какво ще се изразява тази справедливост? - какво значи "всеки ден актуални цени на търговците"? всеки ден ли ще подписваме договори за доставка на енергия ?всеки ден чичо гошо ще е на енергийната борса? - какво означава "милиарди инвестиции" от гледна точка на цените за крайния потребител?

И какво стана с обещанията на ГЕРБ, че няма да съсипват "Марица-изток"? Защо не отидат да кажат това на хората в Стара Загора и района, а досега лъгаха, че централите ще работят до 2030 с хоризонт до 2050? Ако бяха въвели механизъм за капацитет до края на миналата година, централите можеха да работят до 2030, а сега още през 2025 ще затворят.

Потвърждавам за цената и липсата на нощна. :)

Ще плащате яки сметки и ще си траете!

Цените и сметките само нагоре..важното е фирмите на клона да лапат както посредниците с топломерите :)

Глупости. Къде го прочете това? Само малоумник може под 27% зелено производство до 2030 г. да прозре затваряне на Мариците през 2025 г.

Е точно това е проблемът. Че тука уж либерализира, ама ограниченията за граждански инсталации са безумни. А трябва да направят нещата като в Германия и може и 50% да минем до 2030 г.

Точно така, ама малко е само електроенергията. И водата трябва да се търгува на свободния пазар и без това вбъдеще ще е по-дефицитна стока.

Това е за домакинствата, но за производството цените са 36 ст/кВтч. Очевидно цената до 60 ст е заради доставчиците, а не заради цената на производство на електроенергия.

Много усложливо в закона ще забравят за въвеждане на балансови електромери. Всеки който си монтира фотоволнаици /свързването към мрежата е безплатно/ да може да подава в мрежата произведения ток. През деня подава а през нощта ползва обратно от мрежата. Засичане в края на месеца и ако си ползвал повече от подаденото го заплащаш. Ето това е зелена енергия.

НЕ ЛЪЖИ, че мразиш ГЕРБ. Точно това, което казваш, че ще разберат на пролет ще е преломната точка. Всички ВИЕ ще обърнете резбата и ще забравите много добре какво сте говорили против тях и веднага ще запеете старата песен на нов глас. САМО да ви кажат синдикатите ПУСКАЙ НОМЕР .... и веднага сте първи цялата рода пред урните !!!! Тоя филм сме го гледали, продажници. Сега като почна да ви става топло покрай дупарите и веднага се усетихте ама това, че 10 години къртите на хубави заплати хора, които дори не знаят какво работят там е друго нали ?! Много ми е инт. да видя 10 индивида напуснали Марица и започнали частен бизнес. Е разбира се ТАКИВА НЯМА !!! АРТИСТИ !!!!!

Това са цитати от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2019/943 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 5 юни 2019 година относно вътрешния пазар на електроенергия б)най-късно от 1 юли 2025 г. производственият капацитет, който е започнал производство за търговски цели преди 4 юли 2019 г. и е с емисии над 550 грама CO2 от изкопаеми горива за kWh електроенергия и над 350 килограма CO2 от изкопаеми горива средно на година за инсталирана мощност в kW не се ангажира, нито получава плащания или задължения за бъдещи плащания в рамките на механизъм за осигуряване на капацитет. Държавите членки, прилагащи механизми за осигуряване на капацитет към 4 юли 2019 г., адаптират своите механизми, така че те да са в съответствие с глава 4, без да се засягат ангажиментите или договорите, сключени преди 31 декември 2019 г. Без механизъм за капацитет ТЕЦ няма да могат да издържат финансово.

И какво казваш 36 ст/кВтч-евтиния ли е? И после ще очаквате тая индустрия да плаща големите европейски заплати, данъци, аколологични регулации... и да е конкурентна с китайската, индийската, турската или американската индустрия? Ами няма как да стане, за това се изнасят извън ЕС-Сименс, Фолксваген, Мишелин и др.

pompai

Ела ти да работиш тук,щом заплатите са добри? Знаеш ли ,че от 20 младежи които почват работа тук,до 6 месеца 5 напускат ....защо ли?

"кръгова и безотпадна икономика" В превод: влизат отпадъци - излизат отпадъци. И се прелива от пусто в празно...

Яко ще се мре

Помогнал съм на над 5 младежи така , че няма смисъл да ми обясняваш ЗНАМ всичко от до ! Знаеш много добре, че там са за 60 % рязане на персонала !!!!

Това значи. Дали си и вярва, кой знае?

Мисля си как се закриха много общински сметища и за сметка на тях се появиха хиляди нерегламентирани. Мисля си как зелената енергия прави електричеството скъпо и хората минават на отопление с въглища. Мисля си за елетрическите автомобили, които струват колкото апартамент. Кое е по-вероятно - обикновения българин да си купи Нисан Лийф - най-обикновена кола, за 70 000 лв или да се превърнем в автомобилен музей на открито като Куба? Ако мерките са непосилно скъпи ще ни вкарат в Третия свят. А те са.

Какви зелени сделки, кой го прие това на референдум ? От написаното разбрах само , че всъщност няма да има свободен пазар, както у нас никога не е имало впрочем. Цените явно ще растат поради присъствието на пиявици посредници. И никой да не си помисля да купува недвижимости в Старозагорско, ще падат яко.

pompai

Да за рязане,но от администрацията . От 7 500 работника 1500 администрация? Ти да не си от нея? И така е във всяка държавна фирма. Всяка държавна фирма е на загуба . Така е и в държавата.

Целта е ясна - непрекъснато и драстично нарастване на цените на ел-енергията и възникване на масове битова енергийна задлъжнялост.