Дарителска кампания за опазването на витошките гори

Набират средства за продължаване на активната борба срещу вредното насекомо корояд-типограф

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бих се включил с труд, с пари не защото като ги дам и край, не знам къде и за какво отиват. Ако ми кажат какви капани или др.материали са нужни, бих купил и бих ги монтирал лично, така ще знам че парите са отишли по предназначение.

Само Витоша?

Jaxon

лелее положението е на истина е сериозно с този корояд.

Кой пусна корояда? Явно е необходима дървесина за сеч. Не е ли така?

tonk11

Абе ти нормален ли си? Този проблем е от 10 години когато белев беше шеф на парк Витоша. Със сеч не може да се реши и всички го знаят. Що не се поинтересуваш малко преди да пишеш?

Jaxon

въпроса е защо не се взеха мерки да не се разпространи този бръмбар.

tonk11

А не, не така! Да идат при престъпника еколог Белев. Когато преди години всички предупреждаваха за този проблем той заяви, че там е резерват и никой не може нищо да пипа. А сега да го набарат и да оправя проблема.

Кога ще е първата копка?

Дайте да дадем! Аз съм готов да подкрепя кампанията със събиране на капачки и дори с благотворителен дарителски СМС!

Няма ли кампания за поправяне на лифтовете и ски съоръженията?

С труд при залесяването.

Не може ли двата милиона евро вместо за кораби да отидат за Витоша, а за корабите ще събираме с СМСи?

Благодарение на икономически престъпници като Тома Белев, на Витоша е забранена санитарната сеч на нападнати от корояд дървета. В резултат заразата става масова, защото поразената дървесина не се маха. Капани за корояд е уникална простотия и няма да има никакъв друг смисъл, освен усвояване на пари от зелената клика около Белев. Тази дървета просто трябва да се изрежат - те вече са мъртви, и да се изнесат. Това би имало смисъл и ефект. Другото е "дайте ни още пари".

Никакъв ефект няма да има, освен още малко дърва за огрев, при това не особено ценни. Рязането с бензинови резачки и навлизането на всякаква техника с двигатели ще прогони животните далеч от местообитанията им. Рязането е съпрооводено с неминуемо утъпкване на почвата край дърветата и разширение на пътеките, което ще доунищожи още от и без това редките витошки растения. И най-важното - очакваният ефект няма да се случи, тъй като голяма част от изсъхналите дървета са паднали, гният, короядите са практически и в тези гниещи отломки по почвата, а да се съберат от там е практически невъзможно. Два броя корояда да пропуснеш - след няколко години потомството им е достатъчно, за да не си личи че е имало смисъл "почистването". Борбата с този вредител може да се води единствено с щадящи биологични и химични методи като предложеният. Може да има и по-добри, но рязането на засегнати дървета няма практически никакъв смисъл, освен стопанският - да се снабдим с дръвца за зимата.

И в чие меню е този корояд? Защото това е био-метод.

Черепа да направи дарение, нали изкупи половината хижи на Витоша и си инсталира Гл. архитект на р-н Витоша - Миро селяндура.

Браво на РББ, но защо държавата СПИ?!!! Димов, тук няма нищо за крадене и няма смисъл да се занимаваш, а? Няма "рента" от Цеко - няма далавера! Защо трябва частни фирми да вършат работата на дъжавата - МОСВ, ДГС и прочие?!!! Природните паркове са от първостепенно значение, нали уж се борехте с мръсния въздух в София? С какво с данъци, които ще откраднете в последствие! Строи се метро защото може да се краде, купуват се кораби на Холандия защото има под масата...