БУЛАТОМ: Без държавна гаранция няма да има инвеститор за „Белене“

Китайската национална енергийна компания също иска ангажимент на България в строителството на АЕЦ-а, каза Станислав Георгиев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами то отдавна е ясно, че без държавна гаранция никой няма да вложи пари. Кой ще се хване да инвестира в този сектор без да има гаранция, че енергията му ще бъде изкупена? Никой!

Ако знаят от сега че в търга няма да има желаещи, просто да не провеждат никакъв търг и да ограничат пилеенето на пари за такъв 'умрял' проект! Така поне биха постъпили хората в цивилизованите страни, за съжаление в съвременна България царят корупцията и невежеството, така че не се знае колко още пари на българските данъкоплатци ще се пропилеят или по-точно откраднат

да предложим реакторити на турция и като съучастие, като построят централа край одрин да ни дават ток! край одрин защото край морето няма вода за охлахдане! реки резовска и велека са непостоянни а марица и тунджа са яки и язовир ще се пълни!!!

Така е! Обаче докато Борисов и ГЕРБ са на власт държавна гаранция няма да има. Следователно, АЕЦ"Белене" няма да има! Изводът се налага сам. За да имаме АЕЦ"Белене" трябва да се махнат Борисов и ГЕРБ!

Бас държа,че никакъв инвеститор няма да прояви интерес вече,ситуацията в България е отчайваща. Заравяме "гьола"за колко милиарда беше и всичко пито платено. Все така най бедни и крадливи с най голям ръст в строителството чрез кражби и лукса с джибки,басейни,яхти,частни пристанища,плажове ,но за 2% от населението. България е това за сега ,бъдеще няма тук.

Странно. Коментарът ми беше изтрит. Защо? Може би защото цитирах Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече"? Или защото обърнах внимание на факта, че китайците искат гаранции не за пазара на бъдещата електроенергия, а за инвестициите си, и какво означава това за международната репутация на България? Кое от двете беше в разрез с иначе свободната политика за изказване на мнение в един от най-големите форуми в България?

Брей, Bulatom!!!! Остава и военно въздушните ни сили, да ги кръстят космически

Ако инвеститора не може да прави бизнес без държавна субсидия то той не е никакъв инвеститор, а най-обикновен мошеник и ние нямаме никаква нужда от него.

Ние не сме съгласни! Я как хубаво си работят Мариците!

Повечето от коментиращите не виждат номера тука. Дори и ако проекта е печеливш, въпросните чужди инвеститори пак няма да се избиват за да инвестират защото знаят как политичската ситуация в България може да обърне срещу тях когато на власт дойде човек с който не са се договорили. Да не говорим че идеята държавата да гарантира заеми е ясно покана за корупция и ситуация ала КТБ.

Предлагам, както някой по-долу, да разкараме фотоволтаиците (всички с държавни гаранции) и на местата им да сеем зеленчуци. Да откупим обратно от американците Мариците (пръскаме пари за какво ли не) и да си ги управляваме сами. Така ще поевтинее токът. Да пуснем китайците да строят Белене и да им гарантираме, че след инвестициите им няма да ги изгоним, а ще могат да си продават тока - на пазарен принцип. Да създадем предприятия-производители, които да консумират ток (сега е в излишък само защото промишленост почти липсва), и като произвеждаме стоки за вътрешния пазар, ще намалим вноса. Да възстановим селското стопансто (а не да избиваме без причината и малкото останали животни) и да осигурим препитание на населението в селските региони. Да се изкупува продукцията им на досойна цена и да се намали дялът на килограм/литър на прекупвачите. Те няма да намалят печалбите си, ще го докарат от повече оборот. Само да заработи механизмът за съществуване на една държава (на самоиздръжка, а не заробена със заеми) и се отварят едновременно работни места и пазар. Но на първо място трябва да изгоним от политиката всеки в момента действащ в каква да е позиция, който се е зарекъл да предотврати това нормално развитие. Повечето и пари са взели да го спират.

Тъп ли си, че не го разбра, пазарната цена на тока е около 7 ст, на киловат, за да се рентира АЕЦ белене, им трябва цена около 40ст на киловат. Те искат гаранция че ние ще им купиваме тока по 40ст за следващите 30 години.

Може би четеш друг роман. И, виждайки какво си написал мога ли да ти върна въпросът: "Тъп ли си, че не го разбра,.."!

АК честито на печелившите

АК честито на печелившите

БАЩА МИ, МИР НА ПРАХА МУ, КАЗВАШЕ - АКО КОМУНИЗМЪТ БЕШЕ ХУБАВО, ЗАПАДНЯЦИТЕ 100 Г ПРЕДИ НАС ДА СА ГО ВЪВЕЛИ. ТА АНАЛОГИЧНО - АКО БЕШЕ ТАКАВА ОГРОМНА ПОЛЗА , ЖЪЛТУРИТЕ НЯМАШЕ ДА МОГАТ ДА СЕ ВРЕДЯТ ОТ ФРАНЦУЗИ И АМЕРИКАНЦИ... КВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ТВА, РУБЛОФИЛИ? ВАШАТА ИЗГОДА Е ЯСНА - НИЩОЖНА ЧАСТ ОТ СУМАТА ОТИВА ЗА ПОСТОВЕТЕ ВИ... АМА МОЯТА Е МИНУС!

Ми те западняците-евреи го измислиха и го набутаха на изток та после по лесно да го завладеят

Да си дойдем на думата...

не е икономически проект, а далавера и постоянен източник на корупция в българския политически живот.

Е как ще има държавно участие като държавата отдавна е забравила как се прави това!Все пак от времето на Костов всичко е изцяло в ръцете на бизнесмените и инвеститорите,като в замяна на това определени лица биват щедро възнаграждавани.Заради което на никой не му стиска да промени модата и да прави нещата не в името на гущерите в джоба,а в името на народа!

До колко Станислав Георгиев е експерт няма да коментирам, но че пробутва врели некипели е ноторен факт.Във всеки един договор ако някой излеза от сделка без основание търпи неустойки.Дори и да не е специфицирано отделно -пак ще търпи неустойки по смисъла на правото.А колкото до Булатом -те имат дебели връзки с Русия и с бивши величия на БГ енергетиката.Така бяха нагласили нещата, че да са гара разпределителна за парите, но на Богомил Манчев не му мина номера.Капацитета на булатом е да пишат доклади на метода на клюкарките -ходят ,разпитват, преписват и накрая минестерството плаща.За друго нито акъл, нито капацитет.Не ме учудва, след като Богомил Манчев плаща колкото да не умреш от глад и просто всеки уважаваш себе си специалист никога няма да се хване на работа там.Е, ако си на принципа "ден да мина,самун да загине ", тогава става....

Да но само държавата може да направи една сделка незаконна, като прокара съответният закон. Затова американците толкова напираха за транс-атлантическият договор и затова човекът е прав - инвестиция, която ще се плаща десетки години изисква държавна гаранция под една или друга форма. Не защото има някакво писано или неписано правило, а защото здравият разум го изисква. Пример са "американските" ТЕЦ-ове... БСП-то им се откачи устата да ги плюват, ама за 4 години мандат в управлението и конкретно визирам министерството на енергетиката не намериха сили да разтрогнат договорите с американците.

Как не разбрахте че тази централа е още от сега известно че ще е неизгодна - разбирай че тока и ще е по-скъп от цената на която се произвежда и че който и да е инвеститор дали държавата или частник ще е на загуба. Ще спечелят руснаците като строители на проекта. Да изчакат още 15 години и реакторите могат да ги инсталират в козлодуй като заместващи мощности като закриват старите. По евтино ще е щото там всичко е построено.

Ами на пазарен принцип е, китайците друго и не казват! Не държат да обещаем, че ще им изкупуваме тока, нали това беше най-важното? А изискването им е повече от рационално, не може да ги пуснеш на пазара с един договор, за да инвестират, а като са се наинвестирали, да ги изгониш с друг. Политическата ни класа няма нищо класно, а отстрани изглежда като бордей, в който идея нямаш коя к.у.р.в.а накъде ще си обърне задника.

ТОВА Е ОТКРОВЕНО ПРИЗНАНИЕ - БУЛАТОМ КАЗВА - ПРОЕКТЪТ НИ Е НА ЗАГУБА, ДАЙТЕ ПАРИ!

Значи нови америански Марици. С държавна гаранция, бг народ ще бъде нагърбен да им купува скъпия ток. Не,благодарим. КАКВИ СА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ ПРИ КАПИТАЛИЗМА,НАЛИ УЖ ИМАМЕСВОБОДЕН ПАЗАР,А ТО КОМУНИЗЪМ ЗА ЕДНА ШЕПА МОШЕНИЦИ,А НАРОДИТЕ ТЪНАТ В СРЕДНОВЕКОВЕН КАПИТАЛИЗЪМ.

НЕ СИ ЗА ДОКТОР ТИ, ОНЯ КРЕМЪЛСКИЯ ГЛУПАК Е ЗА ЛУДНИЦАТА, ДЕТО ТИ ПРАЩА РУБЛИТЕ. РУСИЯ ИМА ТРАДИЦИЯ В ЦАРЕ ОТКАЧАЛКИ - ИВАН ГРОЗНИ И СТАЛИН, А ЛЕНИН Е СИФИЛИСТИК! НАУЧНО ДОКАЗАНО! САМО РИМСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ СА ПО- ОТКАЧЕНИ ОТ ВАШИТЕ. ДАЖЕ ВЪВ ФЕЙСА СЕ ПОДМАЗВАХА НА ПУТИН С ФОТО МОНТАЖ - НЕГОВА РИМСКА СТАТУЯ ... КРЕТЕНИЯ НА КУБ!

Соорски трол, за пост с Путин сигурно плащат двойно?!

243Win

Естествено, че няма да има! Няма нормален човек, който да си налее парите в абсолютно нерентабилен проект. И то без да смятаме ОГРОМНИТЕ разходи по съхранение на отработеното гориво в следващите 4000 години.

Аз съм против АЕЦ Белене, защото: 1. Вече платих за Цанков камък, от който не идват приходи, о продължавам да плащам за него и затова живея мизерно; 2. Вече платих за американските ТЕЦ-ове и продължавам да плащам за тях и затова живея мизерно; 3. Вече платих за кредитните милиони на Жан Виденов и затова живея мизерно; 4. Вече платих за дупката на Белене, от която не идват приходи и затова живея мизерно; 5. Очевадно е за всеки икономически грамотен, че проектът Белене без всякакви съмнения е абсолютно нерентабилен и е направен за да се налапат крадците във властта, а аз ще живея още по-мизерно; Не е ли КРАЙНО време КАТО РУМЪНЦИТЕ да излезем на площадите и да потърсим сметка на онези, КОИТО НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ, та ако ще и кръв да се лее!

Къде забрави КТБ, застрахователната компания, "опростените" милиарди несъбрано ддс от "наши" фирми, санирането и още знайни и незнайни милиарди кражби!

Аз пък плащам на боко 20 те милярда дето изтегли и открадоха и на любовницата му фотоволтаиците

И аз плащам за тях, не само ти. И за КТБ плащам, и за застрахователната компания "Олимпик" плащам, и опростеното ДДС, и за палатите, лимузините, дебелите задгранични сметки и даже за любовниците на ГНУСАРИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА! НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ?!

ми значи няма да има. Аз няма да гласувам за тези, които ще ме вкарат в непосилни за България кредити за някаква атомна бомба. Да се гледа, какво се случва в цивилизования свят- все повече ВЕИ, малки локални източници на енергия, без опасност от ядрени бомби, а и по-евтина енергия.

Ами, нормално е.. Кой луд би инвестирал в тази държава, след като правителствата се държат като ветропоказатели. Русия, която е парена многократно не вярвам да гледа със сериозно око на нас. Ние сме блятката, която си събува гащите пред всеки чужд, а после иска да има добро семейство. Е, не става.

ЦЪРВУЛ РУСКИ, ЩО ОБИЖДАШ БЪЛГАРИЯ БЕ! ВЪРВЕТЕ НА МАЙНАТА СИ! НЕ СТЕ НИ НИКАКВИ БРАТУШКИ! НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ, ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ!

Ако мафия може да даде гаранция - да, ама то няма държава, те търсят "държавна" гаранция!

Няма държавна гаранция, има народна такава! Ще я даваме ние, но предлагам да я дадат всички, които са за Белене, защото аз не съм съгласен!

АЕЦ Белене няма да се построи, никой няма интерес от това! Интересът на мафията и олигархията в тая държава е по-скоро проектът "Белене" да си бъде на етап - "Разглеждане", "Преценка", "Търсене на инвеститори и изпълнители" и пр. Целта е безгранично да се харчат пари на данъкоплатеца за този "проект"!!!

40% излишък на ток и без Белене. Високи цени на тока. Това е проблема.

Колкото и да плямпате без росия нищо не става ни централа ни газ ни военна техника едно нищо сме лаладжии

РУБЛОФИЛ, НА БЪЛГАРСКИ СЕ ПИШЕ РУСИЯ, ДАЖЕ НЕ ПРЕВЕЖДАШ ПРАВИЛНО! ДОБРЕ ЧЕ СТЕ ВИЕ,Ч Е ИНАЧЕ ЩЕ ИЗМРЕМ! АЙДЕ МНОГО СТЕ ВЕЛИКИ И ВАЖНИ. КАКТО КАЗВАШЕ ОНЯ ВАШ ДРУГАР - ДРУЖБАТА МЕЖДИ КПСС И БКПЕ Е ЖИЗНЕНОВАЖНА ЗА РУБЛОФИЛА КАТО СЛЪНЦЕТО ЗА ЖИВИТЕ СЪЩЕСТВА!

Ти си туркофил гаджал читак и обичаш кучешката

Чета само, че АЕЦ не ни трябва, защото нямаме нужната консумация и не е изгодно и т.н. Защо никой не споменава, че плановете за тъй наречената "зелена" енергия до 2020 г. отдавна бяха преизпълнени? Нима сред собствениците на ВЕИ-та и панелни паркове няма нито един от БСП или даже обикновен русофил? Странно единодушие! Рядко ни се случва.

Пускат по телевизииките някакви "експерти" да се надлъгват защо бягали и чуждите, че и нашите инвеститори. Ами, в страни като Германия или САЩ енергията за промишлеността е в пъти по-ниска отколкото в България, господа-другари. Кво, данък печалба ли? Ами ще си регистрирам фирмата или неин подизпълнител, да речем в Швейцария (данък печалба 2 процента). Очевидно, великите сили, които командват парада в България, НЯМАТ ИНТЕРЕС от развитието на съвременна енергетиката, която да осигурява почти безплатна стока тук, а ни използват само като суровинна база и купувач на остаряла и ненужна никому продукция като хъбчета, тръби, газец, реакторчета, "бойни" самолетчета и кво ли не още...

Слава Богу, че има и хора, които мислят. По минусите се познава кой в момента активно пише срещу развитието на страната ни. Най-вероятно едни момчета, които останаха извън НС и тук намират трибуна за изявите си.

Ми днес пак минахме за няколко часа на под 3000 МВт консумация. Налага се да изнасяме на много ниски цени заради свръхпроизводство и самодъмпинг. Още 2000 МВт са лудост. Ефект от тях ще има само 4-5 месеца в годината максимум, което прави такава централа неизплатима и то като се има предвид, че само добавката за строежа ще е към 20 ст. на всеки кВтч при 24 часова работа за 20 годишен период на изплащане на инвестицията. Най-добре е да се помисли за 7 блок на Козлодуй на първо време, а след 10-15 години и за 8 блок. Белене трябва тотално да се отпише.

Аз предлагам друго - да бъдат закрити поне половината фотоволтаични паркове и на тяхно място да засадят полето със зеленчуци. Не съм изпитвал по-голям срам от това да купувям на пазара полски домати. Ние учихме европейците как се отглеждат зеленчуци, сега те ни ги продават, защото полята ни вместо продукция, произвеждат ток - както твърдиш, ненужен.

Ти нямаш грам представа, че те са стройене на бивши полигони, дето земята не става за нишо и е пълна с цялата мендлева таблица. Аз предлагам ти да ядеш от целенчуците, и после деректно на химио терепия.

ПОВИШЕНАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ В БГ И ОСОБЕНО РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ НЕ СЕ ДЪЛЖАТ САМО НА ХРАНИТЕ, А СА ЕФЕКТ ОТ ЧЕРНОБИЛ. ДА НЕ ГОВОРИМ КАКЪВ ДЕБИЛ ТРЯБВА ДА СИ ДА СТРОИШ БОМБА В ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА!

... с държавна гаранция и баба знае - типично по комунистически, по руски...!?!?!? Да сте видели в САЩ например да има някога и някаква държавна гаранция за някакъв частен бизнес - НЯМА И ДА ВИДИТЕ...!!!!!! НАПРОТИВ, ЧАСТНИЯ ИНВЕСТИТОР ТРЯБВА ДА ДАДЕ ГАРАНЦИИ НА ДЪРЖАВАТА, ОСОБЕНО ПРИ АВАРИИ, ТАКА КАКТО СТАНА С ЯПОНСКАТА ФУКУШИМА...!!!!!! За да нямаме нов руски Чернобил, който убиваше, убива и още дълги години ще убива народа ни, причинено от нескопосаните руски технологии...!!!!!! Така че никакви държавни гаранции, АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ...!!!!!! А държавни гаранции се искат, ЗАЩОТО ИЗНАЧАЛНО ПРОЕКТА Е НЕРЕНТАБИЛЕН, с отрицателна нетна настояща стойност, с отрицателна вътрешна норма на възвръщаемост, с отрицателен срок на откупуване и от там и с отрицателна рентабилност... Това са четирите основни показателя за ефективност на който и да е инвестиционен проект...!!!!!! И да не се дава Унгарската АЕЦ за пример - там проекта е политически на ченгето от КГБ Путин, за да забие нож в центъра на ЕС - това е истината...!!!!!! Иначе лапачите големи шлемаджии в България отново са се настроили на лапане - Георги Първанов, Румен Петков, Р. Овч., Богомил Манчев и СиЕ, все доказани разбойници и крадци на държавни средства...!!!!!!

Това, че Белене НИКОГА няма да се изплати е ОЧЕВАДНО за всеки що-годе икономически грамотен. Обаче Белене ще носи и загуба, която ВСИЧКИ ние ще плащаме. Нали осъдиха виновните за КТБ, ами сега искат ново БРЕМЕ да ни натресат, МАМИЦАТА ВИ КРАДЛИВА МРЪСНА!

Ама изясни на хората, че един АЕЦ не е караджейката на Валентин Златев от Лукойл, която е сложил под язовир Бебреш да си прави ток и заради нея ботевградчани останаха без вода. Един АЕЦ дори и да няма клиенти за тока, него не можеш да го изключиш просто така. И разходите по него си вървят, независимо, че приходи няма. И нека хората да знаят, че не само АЕЦ-а няма да се изплати, но и дълго време от техните пари ще се удържа за издръжка на АЕЦ-а - заплати, амортизации, охрана, защита, суровини и материали. Дебело!

Ало, ДИР-ниците, оправете си скапаната манипулация на гласуването, викам!!!

Никакво държавно участие и никакви държавни гаранции! ЕДИНСТВЕНО И САМО - частна инициатиава! Кака ви Гинка ша го гарантира с 5 хил. лв, обаче после 50% от печалбата. А за гаранцията, която ще е на пазарен принцип - ще се вдигне и малко тока, че да се защити инвестиционния интерес - 200-300%, ама няма да е рязко, така че, никой няма да се прътиснява!

ГОЛЕМИ СЪКРАЩЕНИЯ ОТ РЕШЕТНИКОВ! ДАЖЕ НА ТАЯ ИНФАРКТНА ЗА РУСНАЦИТЕ ТЕМА КОМЕНТАРИТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ СА ВЯЛИ! ЕТО ГО МНЕНИЕТО НА НАРОДА , ДАДЕНО КАТВЕГОРИЧНО И НА РЕФЕРЕНДУМА - 85% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ АЕЦ!

РУСКИЯТ ЯДРЕН РЕКЕТ НАД БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА! РЕШЕНИЕТО - ДА СЕ ТЕГЛИ 2 МЛДР ЗАЕМ ЗА ПОКРИВАНЕ ЗАГУБИТЕ В БЕХ ОТ НЕИЗПОЛЗВАЕМИЯ МОСКВИЧ , ДА СЕ ИЗВИКАТ СВЕТОВНИТЕ ТВ И ПРЕД КАМЕРИТЕ ДА СЕ НАРЕЖЕ НА СКРАП, ДЖУДЖЕТО ДА ГО ЗАБОЛИ! ТАКА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ РЕКЕТЪТ!

сакън не дейти строя таз централа..... ние един път не можем да асфалтираме както трябва централи ще строят.... аре нема нужда... нале ще се изтрепем, ще краднат от винкел ще краднат от бетон.... и ето ви БГ Фукушима2

Не Фукушима, а български Чернобил.

И КИТАЙЦИТЕ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ НЯМА ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА ОТ АЕЦА! РУСНАЦИТЕ СА НА МЪЛЧАЛИВО ПРИЗНАНИЕ. НЕ ИСКАТ ДА ГО СКТРОЯТ НА СВОИ РАЗНОСКИ, ЩОТО Е НА ЗАГУБА -ФАКТ! А КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И РУБЛОФИЛИТЕ МЪЛЧАТ!

То само това оставаше - държавна гарнция и за белене да плащаме! Впрочем защо още никой не е потърсил сметка на тоя ПОДЛЕЦ И КРАДЕЦ, който подписа за американските ТЕЦ-ове ?! Или всички политици са се омазали там, та затова няма виновни?

А един друг довърши ЕРП-тата, но за него или добро, или нищо. Добре, че поне засега Гинка си замълча, но знаем ли какво става и там? От скандал след скандал изпускаме важни за целия народ въпроси.

Това е все едно да построиш завод и ако не ти върви бизнеса, да искаш от държавата да ти върне парите. Като имат съъмнения, че няма да са на печалба, да не се захващат! И без това обикновеният човек няма да види никаква полза от тази нова АЕЦ - нито токът ще поевтинее, нито нещо друго. Само разни червени чичковци ще напълнят за пореден път джобовете си.

ТОВАРИЩИТЕ ДА СИ ВЗЕМАТ НЕГОДНИЯ ЗА НИЩО РЕАКТОР - ДА ИМ ГО ДАРИМ С РЕШЕНИЕ НА НС, АМА ТАКА, ЧЕ ЦЯЛ СВЯТ ДА РАЗБЕРЕ КОЛКО СА НЕКАДЪРНИ РУСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ПОНЕ ДА ИМ РЕАЛИЗИРАМЕ ЗАГУБИ НА РЕПУТАЦИЯТА, И В СИБИР ДА СИ СТРОЯТ АЕЦОВЕ! МНОГО ЩЕ ИМ Е ИЗГОДНО! НАЛИ ТАКА ВИКАТ?

не само от Булатом ги говорят тези неща. Нещата, другари и другарки, отиват на много зле. Нито останаха хора, които могат да управляват държава, нито хора на които да им пука за това. Не знам за вас, ама аз влизам в хазартният бизнес и обявявам залози, кой ще ни прилапа.

ГОТИН,А КОЙ ПРОКАРА ИСКАНЕТО ЗА НАД 20 МИЛЯРДА,А ?!ЗАБРАВЯШ,ЩО ТАКА ?! ПИТАЙ ТИКВАТА ДА ТЕ СВЕТНЕ !!

И СЕ ПИШЕ МИЛИАРДИ, НЕГРАМОТНИ РУСНАКО! РЕШЕНИЕТО СЕ ВЗЕ , ЗА ДА ВИ СЕ ПЛАТЯТ ЗУЛУМИТЕ В КТБ И НАТЕГЛЕНИТЕ ОТ ВАС В ГОДИНИТЕ ЗАЕМИ!

Някой съвсем се оля! Хайде сега да изкараме руснаците виновни и за това, че в двете световни войни избрахме лошата страна и това ни струваше скъпо. Хитлер ни върна Южна Добруджа, но ако не бяха руснаците, щяхме да изгубим отново не само нея, а и още територии. Важно е да си коректен, иначе каквото и мнениеи да напишеш, изглежда несериозно.

ТИЯ ГИ РАЗПРАВЯЙ НА ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ! РУСНАЦИТЕ НИ ВЗЕХА ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ, ИЗЧАДИЕ РУСКО!

Белене няма как да работи 60 години до 2090г. По-голяма глупост от това твърдение не може да има.

Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Защото ако случайно при тази сложност на строежа и корупция бъде пуснато най-рано до 2030г, ще бъде затворено като морално остаряло много бързо.

оти ручахме жабетата ,а браточка?!за южнио поток също ,а ?!

и кво сега можем с конектора да си пускаме кеф ти руска, кеф ти- азерска газ. кой е минатия , братушка? хахахаа

АЕЦ Белене няма да се построи или ако се построи ще стои,като паметник на КРАЖБАТА и ГЛУПОСТТА, защото токът от централата ще бъде неоправдано скъп. Целият рев за АЕЦ е, защото ако отпишат реакторите - БЕХ фалира, на мига. А що се касае до прословутите електромобили - първо, трябва масово да навлязат в страната, което предвид цената им от + 50% към цената на нова кола от същия клас е трудно постижимо. В България ще навлизат евтини немски дизелаци в близко бъдеще всичко друго са измислици... И нормалния българин ще си зарежда електромобила ПРЕЗ НОЩТА, защото тогава тока е по-евтин и не го ползва, т.е. електромобилите няма да натоварват а ще БАЛАНСИРАТ енергийната система. И още нещо, държавна гаранция за АЕЦ Белене означава пореден ФАЛИТ на държавата, без надежда за въстановяване след това...

Китай го играе в комбина с Русия да ни прекарат. Китай пари няма да даде -не съществуват т. нар. китайски инвестиции - те ти отпускат заем и ти строят, нататък се оправяй. Това е схемата по цял свят, за това САЩ и ЕС взеха напоследък законодателни мерки. ЗАщото питайте в прехвалената Сърбия как е, Гърция също я изкупиха на кило.

Преди дни се върнах от Гърция. Да ти кажа, не живеят по-зле от нас гърците. Много е важно ако някой те изкупи, кой ще е той и за какво си му - ти или територията, която засега заемаш. За нас ако не са руснаците, има друг кандидат, който за пет века ни е нанесъл толкова щети върху манталитета, че явно никога няма да стигнем истинските европейци по мислене. Затова винаги сме поделени на две враждуващи половини и изоставаме непоправимо от културните народи.