Борисов: Десетилетия говорехме за азерски газ, сега се случва

Газът от Азербайджан ще минава през България, но тепърва предстои да се изясни как

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бай хой - ние го направихме! То бива простотия ама чак толкова

Всъщност и сега получаваме азерски газ, но изкупен от Русия на по 80-90 долара за 1000 куб.м и после препродаден на Европа за 230-250 долара. При ТАНАП, ще получаваме пак "Азерска" газ, доставена през тръбата на Турски поток, която официално ще е води, че е с произход ТАНАП, а Турция ще се води, че я ползва за "собствени нужди". Така се спестяват разходи по преноса. Турция пак изигра Русия. Вместо да прекарва тръби през цяла Турция, накара Руснаците да направят такива под вода за тяхна сметка и да ги докарат до границите на ЕС. Русия в неистовото си желание да прецака Украйна, помогна да се осъществи ТАНАП, който трябваше да се строи още сума ти време и да глътне много пари. Номера е да подсигурят по Турски поток толкова газ, колкото успее Азербейджан да вкара в Турция и после прибират такса за пренос, без реално да има такъв. Важното е, че ЕС и Турция прекараха Русия и Европа си осигури алтернативен газ от Азербейджан. Ако Турски поток осигури повече газ може и "Ирански" да стигне до ЕС. Това нямаше как да стане при Южен поток, защото Азерския от ТАНАП или уж азерски, но от Син поток трябваше да минава поне през границата ни. Само че руснаците не искаха друг газ да минава по тръбите на Южен поток и прецакваха работата, което означаваше че трябва да се строят други газопроводи. Затова ЕС искаше да южен поток да се строи съгласно Третия енергиен пакет на ЕК, точно за да може да се ползват тръбите и за алтернативния. Джуджака се направи на хитрец и прекрати Южен поток, само че още не е осъзнал каква глупост е направил. Чудех се дали да отварям очите на путлерастите, ама вече е късно и Путлер се набута, че върна и милиарди на Турция за минали години, като същевременно ни осигури "азерски" газ. Пак повтарям схемата, ако някой не е разбрал. В Турция влиза газ за ЕС по ТАНАП от Азербейджан и Турция си я ползва със здраве, същото количество газ се изнася през България към ЕС, но без да има нужда Турция да строи тръби от източната до западната си граници, защото тази работа е свършена от Русия с Турски поток за сметка на Газпром. Това май му се викаше кросовър доставка или нещо подобно и се прилага масово при газовите доставки. ТАНАП без Турски поток беше трудно осъществим проект за доставки на газ от алтернативни на Русия източници за ЕС.

Бочеее аре пребирай се вече !!! Мангалта ни утепаа от бой!!! Знаеме ,че навън е по- хубаво ама това е родината бе Бочка !!!

Не мокри сънища,а реалност. Не сме били така превъзбудени от времето на Чешката инвазия през 1968-ма година. Скоро очаквам да се повишат и доходите-заплатите като дистигнат европийските нива. Инааче каво като прозореца е отворен,ние само гледаме и неможем да вземем участие в този прекрасен европийски живот- Да си в клуба на богатите и да си беден и не по-малко жестоко и безправно от тоталитаризъма. Нали ?? ББ,вдигай шоково ЗАПЛАТТИТЕ, а международното положение става все по международно,това е така,но тук положението е все така отчайващо но не е сериозно.

"Газът от Азербайджан ще минава през България, но тепърва предстои да се изясни как"...Така де, когато изясните как, тогаз ще говорим пак...Ех, Борисов, пак се изхвърли, както обикновено. С Азърбайджан имате договор за 1 млрд. кубика, а останалите до три? Май ще говорите още десетилетия на тази тема. Да повтарям ли поговорката за питомното и дивото?