БНБ разреши на банките да отсрочват кредитите до 6 месеца

Банките могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В подзаглавието подчертано "разсрочват кредитите". Обаче смисъла на материала е съвсем различен. БНБ разрешило ако на лихваря му скимнело да разсрочел кредит. Ами той ше разсочи своя кредит и евентуално този на балдъзата, баджанака и хората на валст естествено. Защо да разсрочва на другите, като е по желание?

Изтеглете си парите , че след 6 месеца ще бъде късно.

Това е всяване на паника.

Във връзка с кризата искам да попитам БНБ за следното: Отпуснал съм почти безлихвен кредит на една банка ( под формата на депозит) и искам да ми се разреши да изисквам от банката да спре да ми плаща лихвата за следващите 6 месеца( в размер на 0,ХХ %) , но да ми гарантира, че след 6 месеца главницата ще бъде непроменена и аз ще мога да си я взема във всеки един момент?!

Ако правилно съм разбрал вместо да се измести целия план с 6 месеца без да се променя нищо. То той се измества, плащат си се лихвите за новите 6 месеца обаче видиш ли и за отсрочените 6 месеца се трупа лихва която се разпределяла по равно. Може и аз да не съм разбрал правилно но това не е ли натрупване на допълнителни 6 месеца лихви върху кредитите. Тоест банките са напред с едни 6 месеца лихви. Няма такава солидарност! Браво на тях ще натрупат 6 месеца лихви отгоре като чиста печалба. Хитро!

ама много щедра тази нашата банка!!! Какви неща само позволява... А иначе гадните банки като вдигат таксите, не питат, нали? И не чакат ни на БНБ, ни на КФН, ни на КЗП...

Имам чувството, че гражданите, които като стадо хукнаха да си източват кредитните карти в началото на карантината, доста се прецакаха. Първо - презапасиха се с излишни неща- безм ного да гледат качество/цена. Това като цяло беше излишен харч, който ще им натежи. Второ - ония лсух, че няма да си плащат задълженията ще излезе неверен. Ще платят и то с лихва, както е по договор. Моят съвет - не си точете кредитните карти на веднъж - харчете само толкова, колкото ви е крайно наложително в момента.

Какво значи "БНБ разреши"? Банките НЕ искат да разсрочват нищо, освен на свои хора. В другите държави ги задължиха да разсрочват и то без "къвкав подход" като "се гледа всеки отделен случай". Все едно да разреши на съседа да си раздава заплатата за благотворителност ако му е кеф. Ами ако не му е кеф? Пък и от кога на банките им е забранено да предоговарят условия по кредити, че да им се налага разрешение от БНБ?

това са мерки да не ФАЛИРАТ банките. НЯМА ДА ПРОВИЗИРАТ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ

А за кредитите до 1 500 лв.???

Е не тия с бързите кредити са наши хора, там не се пипа. Не знам само защо БНБ се напъва, да си събират статистиката и да пуснат една юбилейна монета.

Работя в сферата на финансите 26 години, влючително 2 години и в БНБ.Прочетох това нещо и спокойно мога да кажа ,че това не е документ ,а едни препоръки от БНБ, които търговските банки не са длъжни да спазват т.е. Централната банка за пореден път си изми ръцете като Пилат Понтийски.Това господа не са мерки за справяне с кризата ,това са безмислени съвети и мога да се обзаложа ,че няма да доведат до нищо добро.Нужни са не препоръки ,а наредби в кои от случаите и как клиент на банката може да разрочи свое задължение без да му бъде отказо от търговската банка.

Абсолютно съм съгласна с колегата. Работя в голяма търговска банка. Това е подигравка с хората, които очакваха реално разсрочване. Сега всеки може да прави каквото си поиска, ной-много да дадат някакъв гратисен период за главницата и то срещу лихва.

Разреши, а не задължи, демек остава си както е.

Направо си кажете истината и затваряйте банките. След 6 Месеца какво ще стане,хората от къде ще намерят тея пари? И дори да работят как ще се живее.