Повече от половината от българите в чужбина можело да се върнат у нас

Една трета от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

..... в момента получавам месечно еквивалента на 9000 лева чисти на месец и живея добре ..... Как мислите, дали заради патриотичните призиви на г-на Любомира Стойчева ще се върна да работя за 2700 на месец, в държава пропита от корупция и станала, заради мафиотската клика на Боко Тиквата, нарицателно за корумпираност в света (като единица мярка за корумпираност) ..... , а ?!

Апропо - като я видя тази статия с тези изявления , незнайно защо , започва зверски да ме сърби средният пръст ....... !

Половината българи в чужбина /около 1.5 милиона/можело да се върнат в България да мизерстват ,ама друг път.

В страна от ЕС сьм от няколко години. Плащам там здравни осигуровки и ползвам мед. услуги. Идвам си тази година в "моята родина" , изваждам си справка от МВР за времето, в което сьм отсьствал и в НЗОК ми казват, че макар да сьм плащал там осигуровки, трябва да внеса 1000 и тук, эа да ми вьзстановят здравните права и то 6 месеца след като внеса парите. Какво излиза: да дам 1000 за услуга, която не сьм ползвам и 6 мес. след това да се водя здравно неосигурен, т.е. пак да си плащам всичко. Не, благодаря. Вече няма балами.

Може да няма балами, но неграмотните си оставате постоянна величина. Ползването на здравни улуги в ЕУ е уредено отдавна, даже и в България. Това явно не пречи на нечували за формулярите Е104, Е106 и пр. да плещят глупости за двойно плащане.

Можело да се вьрнат, ама надали!

Не правете тази грешка, да се връщате в България! Когато се появи някой като Орбан, да! Сега сме под командването на една некадърна мафиотска структура ГЕРБ-ДПС-БСП-ПФ , с началник неграмотен пожарникар!

Тук няма сигурност, полиция, съд, прокуратура, всички са продажни. Медиците са те гледат в ръцете и са некадърни. Училища и университети не дават качествени знания. Хорската среда е отровна - завист, злоба, лъжи и лицемерие са на почит. Ако си честен и добър , ако си нормален, няма живот за теб тука.

В България бих се върнала, само ако се доближи до стандарта поне на Полша, или Чехия, но и когато се махне престъпността, беззаконието, корупцията и автокрацията, т.е. не скоро. Може би след 5-10 год, най-рано. Може би...Познавам хора, които се върнаха от Канада, но после пак дойдоха.

Уважаеми дами и господа, вие от тази авторитетна асоциация, нека оставим настрана подробностите и факторите от вашата анкета. Но искам да ви задам следния въпрос - защо не изчислихте, разходите, спрямо възрастта, съответно дали хората, попълващи анкетата ви, са семейни и съответно не съпоставихте най-елементарните такива разходи - за живот, сметки, данъци, гориво, хранителни продукти и дрехи, спрямо минималната/средна работна заплата за Република България, стигат ли изобщо парите за да се покрият всички тези неща, което и определя стандарта на живот в България, сравнено със стандарта на живот в държавата, в която попълващите анкетата живеят в момента? И дали след направената съпоставка, хората в чужбина биха се върнали ПЕРМАНЕНТНО в родината си? Мисля че всички знаем отговора на този въпрос. Но в случая вие, уважаеми дами и господа, не сте си свършили качествено работата в това ваше проучване, та чак и сте кнстатирали, като за капак, типично по нашенски си! Жалко, много жалко!

Елементарно е. Живее се добре , където стандарта на живот е висок. Това не е така в БГ , съответно и 20,000лв да дават за някои професии, като има беззаконие, убийства, джигити, недосегаеми, висока престъпност няма как качеството на живот да е по-добро от развитите странис висок стандарт.

Я да видим сега. Глутници кучета, джигити газещи децата ни на пешеходни пътеки и тротоари, мутри засичащи коли и биещи шофьорите, корупция на всички нива, простотия до шия... Ще се върна ама друг път.

Ще се върнат само пенсионери за да си харчат нормалните пенсии с които могат да преживяват в държавата с измислени цени и химизирани храни.Нормален човек не би се върнал.На Калотина има опашка от чакащи да се преселят от ЕС в най-бедната държава от същия.Ако някои си мисли , че положението ще се подобри значи вярва в извънземните и магиите на управляващите ,които ни облъчват ежедневно с всякакви хвалби без покритие.

Като ще се пенсионираме, директно заминаваме при децата в чужбина. Тук с тези пенсии, лекари, престъпност, ни чака глад, рекет и насилие.

По-скоро да създават предпоставки да си харчим парите в БГ, а не да ни ги взимат с косвени и преки данъци и да пълнят гушите пак на мутрите. Като купя храна, телевизор, дрехи, имот - храня и други семейства, и то пак на работещи хора, а не на мутрите в/чрез правителството. Ама така на "мислещите за народа" законотворци не им изнася..

Та вие не можете да спрете тия които са решили да се махнат пре 2019 но щели да върнат тези които са вече навън, хахахах.... някои ще се върнат но през филтъра ще са само некадърните да оцелеят навън...

В бг е хубаво за ваканция. Пириод.

от миячи на чинии да станат УТ специалисти едва ли. За това трябва мозък.

ИТ

Щели да се върнат , ама надали.....

вдигнете данъка на работещите в ИТ сектора и не само няма да се върне никой ами и от останалите никой няма да остане....

Блажени са вярващите...

В момента съм в чужбина и мога да уверя господата работодатели , че за 2.7 чисто дори няма да си дигна гъза да ида на интервю.... Печалбата била с 20 процента повече , ми увеличета заплатките господа - може и да се върнат някои.... ама надали.

Това е средната заплата в сектора , Г-не. Стой сси там, където си.

Това трябваше да го пуснат в рубриката "Вицове".

това некоя герберска калинка, дет се страхува, че ше и истине местото го е измислила. да изпъкне, нищо че е тотален фейк. връщат се 2 милки и кво прават? като им спре токъ примерно.....или им фалира застрахователната компаниа? или им изтарашат жилищетои поуициата каже: ми нищо не можем да направим....ами кат го оберът и набиат на убицата щот е гаден соросоид? гоуема забава ша е с тез, взвръщенците. ше ги бухаме кат голи охлюви.

Може би,но надали,

пак ще эаминат,като видят какво става, само време ще губят

Да изгарят от желание да хранят с труда си шайка политици и 1 милион орки.

на всички тези 2млн българи толкова им е домъчняло за мутрите и буда че направо се препъват да се върнат в Булгаристан Мутроланд....измислете нещо нормално

За празниците може би. Но за постоянно да се завърнат едва ли.Със сигурност искат но финансовите възможности когато са ограничени и не стигат нямаш избор.Тази е горчивата истина.

защо не вярвате бе ! има снимка на българка , върнала се от Пало Алто и сега работи в комуникационен център . има снимка

И каква е била в Пало Алто? Чистачка нощем по офисите ли ?

Поредните глупости! Ще се върне някой- друг път! Дори да не гледат новини от БГ, да не слушат роднини и приятели как е тук, да се върнат експериментално за някокло дни, да се огледат и пак да видим! няма и да си помислят повече за връщане- дори и за почивка лятото!

Дъра бъра два чадъра. А заглавието още повече.

да да ,ама не-връщат се само некадърнита и неуспелите,които си мислят,че парите валят от небето!

И Рон Джереми се завръща, да ви такова.... показа го Гала по НОВА!

Колкото по-дълго време българите са в чужбина, толкова по-малък е шанса да се завърнат. Особено, ако имат семейства с деца и децата им започнат училище ...

Нямам намерение да се връщам. Поздрав от скандинавието.

Всичко най-хубаво. Много здраве и щастие. Поздрав от България.

Стой си на хладно лято /3 м./ и ледена зима /9 м./

Много ми е интересно , как успяхте да ги анкетирате и От кой пръст си изсмукахте тази глупост ?

Ехаа............какво ли стълпотворение ще настане на границите, че и по фирмите, за назначаване на работа :) :) :D

аха..ще се върнат да ги управляват крадци и некадърници ... кой идиот написа статията ?

oops!

да не ме отвее навалицата

Щели били да строят ново летище, което щяло да бъде само за пристигащи ... един терминал за програмисти и един за всички останали ...

ЛЪЖААААААААА, пропаганда, не е вярно, по-скоро два пъти повече то миналата година са избягали тази, не лъжете, еййййййййййй, ние си знаем България в момента е 5 милиона и малко, от тях милион и половина на циганите, три милиона българи и 5 някакви други българи!!!!!!

Може и всички да се върнат след като имат български паспорти. НО въпроса е за чих.

И защо да се връщат? За да ги газят по пешеходните пътеки и да ги бият по кръстовищата ли? Много са си добре даже там, в цивилизацията! Тука е джунгла, не е за нормални хора! Ако искаш да водиш нормален и спокоен живот - Терминал 2! Другото са напразни надежди и безвъзвратно изгубено време сред животните населяващи територията!

Направо ги чакайте на летището още от утре...

и да работим за комундетата ли? да не ни е изпила куковица мозъка

Я кажете поне една професия, в която може човек да дойде от друга страна в България за да получи професионално развитие? Разбира се говорим за законосъобразни професии а не за печатане на фалшиви банкноти или крадене на луксозни автомобили.

Ей ся, пайте се, идвам си. Само да се загащя и си идвам. Като депутатите престанат да са задници, а политиците - гъзове, може и да се върна. А дотогава, ще чета новините на дир.бг и ще се радвам, че навреме съм се изнесъл от Родината. Поздрави от слънчева Холандия.

Живеете в голяма заблуда - никой не ви и очаква в България. Живейте си прекрасния живот в чужбина, харчете си и пенсията там. Лично аз не съжалявам, че такива "българи" не искат да се връщат. Напротив, моля се да си останат там, където са избягали. Поздрави на иначе прекрасната Холандия!

Като гледам духом си още тук. Нуждата ти да ни убеждаваш в прекрасния живот навън е съмнителна.

Чак когато попаднеш в бездушните западни общества разбираш, че не всичко е пари.

Ма да знайш, многу йе злье тука. Многу. Ма то едно зле. Цените на храните са по-ниски от тези в България. Бананите имат вкус на банани. Ябълките - на ябълки. Дори доматите не са пластмасови. Да, да, правилно се сещате - пластмасовите домати, дето ги произвеждат тук - вие там, в България, ги ядете. Щото са евтинджос и траят дълго. Да не забравя, държавата връща данък. За миналата година ми върнаха 2000 евро. Не ме разбирайте погрешно - това не са социални помощи. Просто държавата е взела за 2017 повече пари и сега е честна и ги връща. Нещо, което в Родината ми никога няма да се случи. Поне, докато гошковците и андрешковците са ни политици. Много е зле тука, много. Не идвайте. Стойте си там, в Родината. Нали знаете - камъкът си тежи на мястото.

Като си толкова задоволен, за кво висиш тук?

Една от най-безумните и фейк статии които съм чел. Средната нетна заплата на ИТ про в сектора в Германия е над 5 хиляди евро на месец. Ниско грамотни и необразовани субекти искат да се върнат, за да си купонясват и да харчат, след месец пак тръгват... защо ли ?

5000 евро преди данъците. Само здравната ти е 400 евро.

Не ги мисли, пак ще са с 3+ накрая.

Тоочно така. Преди данъците. След - 3200-3800 (зависи от семейното положение). А срещу тия 1200-1800 имаш една от най-добрите здравни служби в света. Едно от най-добрите (и практически безплатни) образования в света. Имаш улуците, службите, спокойствието. Едно чудесно пенсионно осигуряване (1500+ евро пенсия). А с получените 3000+ се живее като КРАЛ - цените са равни или по-ниски от в БГ. И ако жената удари едно рамо, сте в горната средна класа. Аудито се купува ново от магазина... Как да се върнем бе?

Не е вярно. В Холандия, където живея, цените са по-високи отколкото в Германия. Тук плащам по 130 евро на месец здравни. Можеш да плащаш 400 евро по свой избор, но тогава собственият ти риск е много по-малък.

Не знам как е в Нийдерланд, но в Германия здравната ти е процент от заплатата, като има таван - след това не расте повече. Тарикатското е, че колкото плащаш ти за здравна, толкова плаща и работодателя. Т.е. ако плащаш 400 евро, общо здравната ти е 800! И за това болниците в Германия живеят добре и са на изключително ниво.

За същата длъжност разликата няма да е фрапираща, ако говорим за ИТ. Твърде вероятно е да се доближава, ако не по номинална стойност, то по покупателна сила. Като извадиш разходите за живот, които са много по-скъпи, махнеш носталгията и си по-близо до семейството ти и везните доста се накланят на тук. Така, че статистиката си е ок. А и видимо се случва. Над 50% от роднините и познатите ми се върнаха и то не по финансови причини. Просто видяха, че втора класа в очите на местните.

Според нумбео (сайт са сравнение на цената на живот в различните градове), средния кост аф ливинг за Берлин е близо два пъти по-висок от този в София. Тоест, ако взимаш 3,453.20€ в Берлин ще поддържаш същия лайфстайл като в София с 3,600.00 лв. и това е ако плащаш наем и в двата града. Ако имаш собствено жилище нещата са доста по-различни. За един про ИТ 3600 лв. не са недостижима сума. На мен са ми предлагали близка до тази и то без да имам диплома по специалността. За преимуществото да живееш в собствената си страна няма да ти разправям.

Тези сравнения са повърхностни. Къде ще те лекуват по-добре, тук или там? Като ти се наложи да похарчиш 5 цифрена сума по доктори, ще видиш колко е евтино в България.

Хахахаха... Каква кариера бе.. Каде ги намерихте тези 30%..кой ще им плаща социалните.. Поне малко срам не изпитвате ли да пишете такива глупости.. Кой успял програмист ще се завърне в този кенеф..

Не е като да няма, но ти няма как да разбереш.

Много добре ги познавам тези дето са се върнали.. Те без да са осигурени едвали ще се приберат.. Не малко сам ги изпращал кам бг..

Пълни глупости...

На някой му се иска...