Бизнесът: Студенти да връщат пари, ако не работят в България

25 млрд. лева е загубата за последните 30 г. от обучението на млади хора, които не се трудят у нас

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Готов съм да върна цялата сума , ако и вие върнете всички пари които откраднахте

Прави сте, разбира се, но пропускате да довършите останалата идея. Хайде сега да пресметнем какво щеше да стане, ако всички бяха останали в БГ и кандидатите за 1 работно място бяха 2 пъти повече. Точно така! :D Конкуренция и безизходица = заплатите щяха да бъдат даже 2 пъти по-ниски :)) А това би значело не 25 милиарда спестени лева, ами 50 милиарда, нали тарикати жалки?

Реалността с работната ръка В РБ от последните 20-25 години е видна за всеки който има очи!Това че на болшинството т.н.бизнесмени с моабета/давам ти 300 лв.пари/отдавна не върви ,се изразява в размера на българската емиграция и продължава.Просто лакомията и простотията на т.н.български бизнесмени е в пъти по голяма от конкурентите в реалния капитализъм.Не може в Германия да се плаща 50-70% от печалбата за работни заплати и 10-20% в Р.България.

Я ,па бизнеса да не би да ми плаща семестрите или издръжката...баси наглеците,ами намалете джиповете kurvite спрете да крадете ддс, и нещата ще потръгнат!?

Бизнеса плаща само заплати, а обучението се плаща от нашите данъци, и е редно парите да се връщат ако не се работи тук, така поне ще има повече и за пенсии и за здраве!!!

Няма кой да ми работи вече за 300 евро на месец.немотия.2 година карам тоя джип.това живот ли е.

ще осигур

Хаосът не е само в образованието Постоянните искания за заплати на учителите не ни предпазиха от криза с кадрите. Липсва перспектива и при финансирането по "програми" на ЕС. Бетон се лее по морскя бряг и в планините. Разсипията е навсякъде. Днес вземат пари от ЕС да построят нещо, утре - по нова програма го съсипват. Никой не говори конкретни неща. Съюзили са се бизнес, управници и опозиция да ни довършат. Затова хората заминават да си търсят късмета по широкия бял свят Важното е държавата все пак да си търси правата. А бизнесът да показва в годишните си отчети колко инженери е наемал на минимални заплати

Правилно е да се регламентират права и задължения по държавните поръчки, както и да се планират нуждите на държавата. Засега е пълен хаос

Добро предложение, но без перспектива. Основното е - реални запрати и бизнесът да не лъже с осигуровките

Хммм... Много "напредничава" мисъл, няма две мнения... По същата логика, бизнесът би трябвало да се санкционира, ако изнася в чужбина капитали, спечелени в България, благодарение на нископлатения труд и ниските данъчни ставки. С една дума: -Глупости.

Ами дайте им заеми да си отварят бизнес и те ще работят. За 20-30лв на ден ти ще работиш ли?

тия "бизнесмени". От ония лукановите ли? Аман от назначени комсомолци.

да не би да плаща на университетите, или пък бизнесът е червен и още си мисли, че държавата му принадлежи?

Парите са от данъци, които ги дава основно бизнеса. Редно е, ако висшето образование е на дотации, то който дава парите на практика също да има мнение. Щото ако за следване се плащат всички разходи от студента, то и той ще държи на качеството, което пък е доведе до повишаване на заплатите на качествените преподаватели. Не е ли това правилния подход - по-малко, но качествени преподаватели и висшисти?

Не е точно така. платените данъци вече са пари на бюджета и държавата решава как да си ги харчи. Все едно аз да имам претенции със здравните ми осигуровки кой и къде се лекува.

На кое казвате "бизнесът"? ... на бандитизма и мошеничеството ...

Искате да наложите модерното робство в България ! Закотвени в тинята !? Тая няма да стане ! Младия човек няма кой знае какво, та да му се запорира каквото и да било... Освен да му вземете акъла на младия специалист - друго не можете. А на тия дето са си купили образованието, парите ли ще връщате ?

Не е кой знае какво робство. Заплатите на Меркел позволяват за 2-3 месеца един наш специалист да си изплати с лихвите образованието, получено у нас.

Направо не мога да повярван какви глупости са говорили! Бизнесът като не може да привлече младите хора със заплата, професионално развитие и среда за работа, се опитва чрез държавата да принуди хората да остават . А нещо за стипендии + договор за работа, платени стажове,възможност за почасова работа за студентите и всякакви др. начини за привличане на вниманието и ЗАДЪРЖАНЕТО на младите хора в България , да са чували?!

Te са чували и ако ги питаш всички са супер въвлечени в образованието! Но за 8 години в университета(докторант към момента) толкова малко реално идват с някакви предложения или лекции.... че е срамно да си отварят устите даже!

колко са жалки и смешни....

Бизнзяс-ЪТ!? 1. Той дава суми = на пенсии в нормалните страни. 2. До 80% е СИВО-съмнителен - укрива данъци, не плаща осигуровки, бави заплати, често не плаща и т.н.. 3. НЯМА ЖИВОТ В БГ. Учени и висшисти имат реализация само в чужбина. 4. В БГ ДОМИНАРТ: мутризация, поп-фолк, певици, кючеци, ВИП-брадър, фермаджиии и

БизнИсА не иска да заплаща труда на хората , Осигурява ги на мин.РЗ и с нищо Не допринася за развитие на икономиката ни Хората търсят реализация там, където трудът им се оценява реално. Колкото за обезщетенията- логично е, да се връщат парите за държавна поръчка, още повече, че 5-6 хиляди лева годишно за образование у нас са " пари за семки" на наш специалист , работещ в чужбина. Нормално е да си върне парите в държавата, която го е обучила. В цял свят е така

Аз пък предлагам да искат въвеждането на феодализъм. Това май най-добре ще отговаря на нгласите на българските "бизнесмени".

Aug 31, 2018 - Задържан е работодател, който е убил работника си - заглавие от същия тоя сайт. Има и други такива заглавия.

Браво! Да живей! Айде сега българският бизнес да извади и сметка за последните 30 години колко са щетите, нанесени на бюджета от източване на ДДС, укриване на данъци, неплащане на осигуровки и други злоупотреби, с които е известен българският бизнес. Ей го и в момента ловят един едър хотелиерски бизнесмен, дето до вчера беше "индустриалец" и "работодател".

Предложението не е съвсем безпочвено, но нека е ясно регламентирано къде ще се работи и на каква заплата. Тогава всеки може да прецени дали иска да сключи сделка за образованието си като държавата осигури университетското място а въпросният индустриален капитал плаща после заплатите на младият изучен специалист за няколко години.

Безпочвено е отвсякъде. Щеше да бъде безпочвено, ако българският бизнес създаваше адекватни условия на труд и заплащане, щото тогава никой нямаше да си обира крушите и да ходи да гони михаля през девет земи в десета. Тия... даже и аз не знам как да ги нарека, така че да се ограничим с онова, което плува по повърхността на водата мръсния канал, сами си гонят кадрите от години насам, а сега реват като вдовица за краставица държавата да им реши проблемчето. Едно време специалистите (а и общаците) като бяха тук и искаха съответни на уменията им заплати, тия същите се правеха на тарикати, а сега се чудят и маят как тъй им се налага да сърбат такава попара, че и държавата да ги спасявала. Крайно време е да се научат какво точно означава ПАЗАР на труда.

Фирмата, за която работя, се изръси преди 4 години една тлъста сума с няколко нули от джоба си да ми повиши квалификацията. Това беше отгоре на моето си образование (нямам висше, самоук съм, но ме наеха за умения, а не за дипломи). В замяна на което аз поех ангажимента още 3 години да не напускам тая фирма, или парите назад. Подчертавам, че работодателят ми ми плати обучението, за да получи специалиста, от който имаше нужда, а не държавата. Няма да споменавам, че като минат тия три години, въобще нямам намерение да напускам, защото заплатата ми стана голяма в момента в който си повиших квалификацията и от тогава регулярно върви нагоре. Така че ако българският бизнес да спре да се отнася към потенциалните си работници като към крепостни селяни, ами почне да проявява уважение и да покрива нуждите СИ от компетенции, като повишава квалификацията на тия, които са се хванали да му работят, може би ще му изчезнат кадровите проблеми. Докато отвратителни типове като Домусчиев и оня техен говорител с вид на леке върху мазна дреха обаче са лицето на българския "бизнес" и "работодатели", ако ще да затворят границите, пак няма да има кой да им работи. Да се благодарят, че още не са се натъкнали на онази ситуация отпреди два века във Франция, от която е произлязла думичката "саботаж", или че тука синдикатите са продажници, че иначе щяха да танцуват като куклички, вместо ербапски да поставят искания и условия.

Евала батка,голям майстор си. А връзки няма ли

Нямах, и продължавам да нямам, щото съм терсене човек и много-много не се разбирам с хората, ама ако работодателят ми ме беше наел заради връзки, щеше в момента да се оплаква от същото, от което и българският бизнес. И дето викаш, че съм бил голям майстор - не съм. Среден майстор съм. Наясно съм и виждам почти всеки ден, че има хора, които са класи над моята в бранша, обаче напредъка си го дължа на комбинацията от това, че върша добра работа, и на това, че фирмата ми се старае служителите ѝ да са компетентни и доволни от работата си, вместо да вика "ако не ти харесва, се махай". Това е умения, което българският работодател има отчаяна нужда да придобие, вместо да се оплаква как всички бягат от него и да настоява държавата да му сервира кадри на конвейер.

На практика това е разликата, когато образованието и квалификацията е платена. А като следването е близко до безплатното, следват всЕкакви. А резултата е, че всички губим от това. А ако някой реши да работи в чужбина няма лошо, но да отделя от заплатата си, дори да не работи по специалността си, които пари да плаща на вуза, който е завършил, а държавата така ще инвестира другаде, вместо да дотира вузовете нахалост.

Айде "бизнесмените" да връщат заграбените по време на приватизацията заводи ако не плащат европейски заплати.Колко е загубата от масовата приватизация за последните 30 години искате ли да сметнем, а?

Бизнесът, ако обича, да си затваря устата! Много добре знаем, че сами си плащаме целия размер на осигуровката и данъка, а не само 40%. И ни дават за заплати някакви мижави остатъци, колкото да не умрем от глад! И е добре бизнесът да спре да крие данъци, щото добре се знаем, не е като да не.

Бизнес- небизнес , важното е, да се връщат на държавата парите за обучение, ако си учил на държавни разноски.

Когато бизнеса започне да плаща според способностите тогава студентите ще връщат пари.Ако спре скъперничеството, ще спрат и забежките.Има много млади и способни кадри но изискванията към тях са параграф №22.Дайте на кадърните, а не на любовници и семейства и тогава плямпайте драги ми"бизнесмени"С трици маймуни не се ловят и с пръдня боя не се прави.

A "бизнесът" какви пари инвестира в образованието на тези младежи и какво предлага за да ги мотивира да работят в България? Можеш да искаш някой да върне пари, само ако това е предварително договорено. Тези от АИКБ явно са много неграмотни, а и алчни!

Смешници, а какви заплати ще предложите на тези деца, за да ги задържите? Дайте да не се лъжем, голяма вина за това, младите и образовани българи да напускат, имат точно т.нар. ни бизнесмени, които предлагат ниски заплати и експлоатират служителите си максимално, да не споменаваме шуробаджанащината и т.н. По отношение на държавната поръчка, с кои очи искате децата да връщат пари, при положение че вие самите ограбвате държавата с неплатено ДДС, данък печалба и други? Наглеци!

В голяма част от случаите завършилите не намират с месеци работа по специалността си и това не се дължи само на лош късмет или липса на качества и са принудени да разнасят пици, за да оцелеят. Какво прави държавата в този случай, как бюрата по труда съдействат и активно подпомагат в намирането на работа тези хора?Ами вие още малко и данък детство ще почнете да събирате, ако някой емигрирал е ходил на детска градина в България. Кой бяга от хубавото?

Вярно е - бедна България финансира САЩ с образовани кадри.

А държавата ще осигури ли на тези деца първо наистина безплатно и качествено образование, такова че да не се налагат частни уроци, да няма такси, без да се налага да купуват учебници и не знам колко помагала? Ще осигури ли работа и европейски заплати на тия деца? Ще им гарантирате ли честни и открити интервюта с равни възможности за подбор на персонал? Защото ианче въедете ли го това изискване, ако сега половината деца ви бягат в по-конкурентните университети в чужбина, то полсе ще ви избягат 2/3. И още нещо - объркали сте поколението - днешните деца няма да ви преклонят главици лесно, защото Санчо, свободата е на върха на копието и най-ценното, след здравето. Хайде успешни реформи...

Когато се чуе нещо за "бизнеса", половин България изпада в колапс от смях. И един български университет няма в Топ 1000, а тия искат пари някой да връща, които дори не са техни.

Аз съм съгласен, че щом някой е учил по "държавна поръчка" трябва да има осигурена работа или да си плати, ако иска да ходи "навън". ОБАЧЕ (!!!), това би трябвало да са условията в една нормална държава с работеща икономика. Не може да се отрече, че т.нар. "бизнес" има основна вина за бягащите специалисти. Оттам пък държавата започна да поръчва на кило в университетите, те пък от своя страна гушат яко субсидии и става един омагьосан кръг - куцо, кьораво и сакато взема диплома, която пет пари не струва, щото най-важното е бройка да има, качеството вече е без значение. "Бизнесът" е недоволен от "кадрите", данъкоплатецът плаща за ненужни "специалисти", само университетите са на печалба и въпреки отрицателния прираст, отпускат още места. Някои дори (като УНСС) си строят нови корпуси, за да продават още повече дипломи. Още повече мениджъри, финансисти, юристи, психолози ... все такива, каквито имаме в изобилие.

Отдавна казвам аз да се въведе ангарийка и да се работи за ГеПи Груп, Киро Гела и Миню без заплащане, но всички се услушват.Въведете ангарията с държавен указ да дръпне малко тая държава, изпедерасти се народът иска вече и заплати да получава пък и претенции за заплатата има ай сектир че бизнесът разходи няма ли, това Майбаси, това охрани, трябва и едни 40% комисионни да връща.Мислете малко и за тоя бизнес, ще поработиш година две, пет за без пари, пък после може и някой лев да ти дадат ако си кадърен.Влезте им в положението, недейте така сега, подкрепете бизнеса с една ангария.

Ако "бизнеса" се идентифицира като правен субект веднага се организира едно сдружение и "вкарваме" бизнеса в съда, но не само в български и в международен. Тези дебили така и не разбраха, че хората не им са даденост !!!

Какво очакваш от банда потомствени комунисти.

Бизнеса, затова едно време НРБ имаше строго охранявани граници, както и 9 милиона население. Нямаше и демографски срив, нямаше и емиграция, нямаше и безработица. Хората са толкова бедни, че ако образованието не е евтино и достъпно, необразованите ще са няколко милиона. А когато е евтино и достъпно, всички образовани ще емигрират, защото пак мизерия. Та, бизнеса, май нямате успешен ход, освен да си наемете суданци, зулуси или някакви други роби.

Абе глупаци, държавата откъде ги взема тези пари - от родителите на студентите. Така че висшето е платено достатъчно; стига сте се чудили как да поробите и тази генерация, след като поробихте родителите им. Ако ви трябват квалифицирани кадри - конкурирайте се на трудовия пазар, а не с комунистически номера...

Тези 30 милиарда лева, или колкото са, се връщат под формата на чисти пари от работещите в чужбина. Отдавна има вече и печалба. А който учи в чужбина и живее в Бг, ще получи ли пари на реципрочен принцип?

"Бизнесмените" и без друго се издържат само от ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ НА ТРОЙНИ ЦЕНИ. Като изпълнят ДЪРЖАВНАТА ПОРЪЧКА НЕКАЧЕСТВЕНО, ДА ВРЪЩАТ ПАРИ И ПОВЕЧЕ НИКАКВА ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ЗА СЪЩИЯ "БИЗНЕСМЕН" до края на живота му.

Поредната простотия! Първо, държавната поръчка пак е платена, само че на по-ниска цена. И второ, всеки е редно да има избор къде да продължи след това да учи, работи, живее и т.н., без да бъде санкциониран за избора си. Ако толкова претенции имат, ами тогава на всички завършващи в България да им се гарантира работно място! Само се чудят от къде пари да лапнат. Но пък не се учудвам, че предложението идва от Варна - там такова крадене настана...

Не ми пука за бизнеса в БГ. Но защо от моите данъци да плащам за твоя избор? Избирай си и си плащай! Неплатено образование и при соца не е имало: ваяка година по сумарно 2 месеца безплатна ангария по бригади + 2 години безплатна наборна служба съм платил аз, за да завърша за ядрен инженер.Ти и такива като тебе искате метър да минете!

И още, след като завърших ме чакаше задължителен 6 годишен договор с АЕЦ-а! Та, след като съм си платил по тези начини, вече мога да ходя да работя където си искам по света.

Точно ! Който иска да учи държавна поръчка - да си отработи ученето ! Който иска да си вее ......... дипломата - да си плаща ! И тия набедени ВУЗове , те станаха повече от мераклиите ! Спрете им кранчето - да се оправят , те без друго служат като дюкян за купуване на дипломи на неграмотници с порфейли ! Кому са нужни тъпанари с тескерета - КАЛИНКИ ! Да останат да учат ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА само тези които после ЩЕ РАБОТЯТ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА и то в България ! Останалите - да си плащат !

Аз пък предлагам офшорни фирми да не могат да не могат да притежават собственост, и да оперират в България, и неплащането на пълната работна заплата да бъде криминализирано! Доста български "бизнесмени" си създават офшорни фирми, за да плащат колкото се може по малко данъци на държавата, а сега заревали, че завършилите студенти не искали да работят при тях (на мизерни заплати, вероятно), а отивали в чужбина! Държавният бюджет се финансира основно от данъци и такси върху обикновените българи, а не от "бизнесмените", че те да определят как той да се изразходва!

Съгласен съм да ми връщат пари, че работя в България.

Трябва да се измисли някакъв начин ,годишно по едни 1000 евро да бъдат откраднати за да се пълни хазната от българите зад граница. Само така държавата ще може да продължи без да се самоизяде и рзруши!

трябва драстично да се намали - няма нужда и кьораво и сакато да става висшист, та да се гордеем, че Черната Златка е икономист.

Що за глупости - държавната поръчка също се плаща. Просто с по-ниска такса. Т.нар. български бизнес що е така непривлекателен за младите хора та му се налаг да заробва младите хора, за да стоят в България???? Що бизнесът не натиска държават да си върши работата, за да стоят хората в България???? Реши всички проблеми Бизнесът - връзваме ги и готово! А на родителите, които плащат таксите в чужбина бизнеса случайно ще възстановява ли някакви пари ако децата се приберат в БГ? Пфу

При соца беше лесно. Държавата е собственик на средствата за производство , държавата си плаща за кадрите. Сега излиза, че всяко субсидирано обучение от държавата е субсидиране на частния бизнес, защото държавата не е собственик на средствата за производство. А пък отишлите да работят извън БГ, вече не са икономически субекти за БГ, така че загубата е още по-пълна.

Бизнесмените с образование от НСА да връщат пари, ако не могат да направят челна стойка. А тия дето са били в ДС също да връщат пари, ако не могат да напишат една страница без правописна грешка.

По-тъпо животно от бг бизнесмена няма.Наредил пред фирмата коли по 200 бона вместо да си осъвремени оборудването и да вдигне производителността.Плаща по 1000 лв заплата и после се бие в гърдите-аз храня Х човека.Какво храниш бе въшка те ако тръгнат да събират по кофите желязо и пластмаса пак ще изкарват толкова на месец, няма да останат недохранени и без тебе.

Хранел, все едно храни улични кучета и им хвърля по един кренвирш.Докато няма едни сериозни синдикати а не казионни палячовци така ще е в тази държава.Ще слушаме как ни хранят разни дебилни бизнесмени няма да се плаща извънредно работно време и реални осигуровки и т.н.

Georgie

А колко загуба има държавата от неплатени данъци, укрито ДДС и корупция "бизнеса", знае ли?