Бизнесът се оплака на премиера от скъпия ток на борсата

АИКБ настоява пред Борисов да се предприемат конкретни действия за овладяване на ситуацията

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бизнеса с комунистическите заплати и оправданията, че всичко му е скъпо ако трябва той да го плаща и всичко трябва да бъде така както е ако народа плаща.

Само в Китай има 996 ГВ мощности за производство на електроенергия от въглища и в момента се изграждат допълнително 25% от тази мощност. За в сравнение в БГ имаме 4,3 ГВ и заради емисиите, които се плащат само в ЕС, сме отворили огромна дупка в енергийната система и страдат всички - мините - не им плаща ТЕЦа, ТЕЦа - огромни загуби, заради скъпите емисии, търговците и бизнеса - също на загуба, заради високата цена на енергията. И парите се прибират от банкерите-спекуланти на борсата за емисии и може би 20-30% се инвестират в "зелени"проекти. Още повече няма нищо пазарно в това емисиите да са 5 Евро/тон в началото на 2018 и сега да са 5 пъти по-скъпи. Няма как правителства и граждани да приемат това. Нищо екологично няма в тази цена.

монополен капитализъм. Нали уж било добре енергетиката да е в частни ръце

Асоциация на Индустриалния Капитал на България. Леле боже, звучи така все едно България има индустрия.

тока е 350 вместо 100 лева заради Ковачки и Доган!

Не само. основен продавач е НЕК и при определено търсене просто намалява предлаганите количества и хоп цената почва да се качва. НЕК така си чисти дълговете, защото заплаща на ВЕИ и ТЕЦ твърди цени, а продава на по-високи колкото може. Както винаги имаме псевдопазар с който се цели задлъжнялата НЕК да се стабилизира за сметка на купувачите. Примерно през преходния период от 1 юли 2018 г. до 1 януари 2019 г. всичката електроенергия от ВЕИ с мощност над 4 МВт се продава на борсата от НЕК. И НЕК бърза до 1 януари да одере максимално пари.

И какво? Като казах, че тока е 350 вместо 100 лева заради Ковачки и Доган, веднага ме изтрихте. Егати лакеите. Май и вие се храните от енергийната мафия

Решението е лесно, строим още един АЕЦ и изриваме всичкото "вятър и мъгла" - перки, панелки и всичките ТЕЦ-ове. Слага се един нормален % печалба на АЕЦ-а и тока твърда цена. Никви миксове и глупости, за да лапат разни комисионери. Ама има едно голямо НО...първо трябва да изринем всички накацали да дерат по 10 кожи от тоя народ.

Нов АЕЦ е с цена по висока от тази, за която пишат в статията.

Румен Овчаров и Ковачки са активирали подставените си лица сред търговците на ток . Планът за дестабилизация на страната върви с пълна сила и подкрепа на руските блядки !

Ще бе, нали е пазарна икономика. Ми кЪк тъй? Кък се манипулира тва чудисо велико пазарната икономика? ЛибИрална Ивропа тъй каза - пазарна икономика муй майката. Тва банки, борси, корпорации, картели и все благини на развитата западна дУмокрация са все пазарна иконимка...нЪл тъй? Що рИветИ?

Корнелий

Ей тъй! Като ти кажат, че задължително трябва да се купува токът от ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата на 500 лева, а останалото от АЕЦ и межд пазар на 100 лв се получава средна цена 350 лева

За съжаление нашата борса за ток няма нищо общо с международната. Правителството бетонира изкупуването на тока на всички ТЕЦ-ове, които произвеждат пре скъп ток, за да помогне финансово на ДПС и Ковачки. Така - на нашата борса токът излиза 350 лева, а на международната - 100 лева.

В ЕС нали са екколози,тока е зелен,автомобилите и те ще станат зелени,а Китай, Индиая Русия и САЩ вървят напред и не им пука за екоевро тъпотиите. Само евроджендърите ще се борят с глобалното затопляне за смета на народите си.

Бизнеса и депутати, политици са навързани като свински черва. Ще ги видите заедно по социални събития, бизнеспаркове и т.н. Разиграват цирка- добрия- бизнес и лошия премиер, който ще нареди да падне цената на борсата- и хората ще се умилят от добрия премиер и бизнес. Бизнеса и премиера си правят предизборни спектакли за вдигане на рейтинга- а реално заплатите в България на ЕС масово са 500- 600 лв. бруто, а сметките за ток и парно са по 200- 300 лв. зимата за обикновените хора. Тока е непосилен за хората, не за бизнеса, за бизнеса премиера ще го намали, ама за хората няма да си мръдне пръсте, щото ще каже, че не се меси в ДКЕВР- тя е независима. Бизнеса плаща по 2- 4 лв. на час за труд в България на ЕС, за който на Запад в ЕС се плаща по 10- 12 евро на час. Къде отива тая разлика от 16- 20 лв. бизнеса не казва, премиера мълчи.

Вие като вдигате цените, обяснявате на хората, че това било свободен пазар. На вас като ви ги вдигат - тичате при държавата. Един умник обясняваше преди време как щял да си купува ток от Франция. Нито премиера ни е премиер, нито бизнесмените ни са бизнесмени.

Само че нашата 'свободна борса' за ток е длъжна да купува скъпия ток от ВЕИ-та и ТЕЦ-ове, за да има за всички политици. Та само с промяната на един закон, тока може да поевтинее двойно, партийните централи да загубят милиарди, един Ковачки да фалира и 1000 миньора да останат без работа

Бизнеса и вожда - слънце разиграват поредния изтъркан спектакъл. Бизнеса риве- асоциацийки на Радосвет Радев, Домусчиев и т.н., вожда- слънце се намесва и решава проблема. Ама бизнеса, асоцийацийките му и вожда- слънце да вдигат заплатите на хората- в България на ЕС плащат по 3-4 лева за 8- 12 часа труд, а за същия труд в чужбина на ЕС плащат по 10- 12 евро на час. Над 2. 5 млн. кадърни българи работещи в чужбина, изгонени от бизнеса, асоциацийките му, вожда- слънце като " некадърни и мързеливи" ще го потвърдят.

Е нали искахте борса за ток че щяло да ви е по-евтино? А като пак наши хора се наестиха там и почнаха да трупат пачки, сега ама защо така целия без вазелин

казаци пишат писмо на султана-или българска демокрация от 21 век.

ба нали оРиваха ортАлъка за свободен пазар ,как всичко щяло да си дойде на мястото.Ето ви "свободен" пазар", айде взимайте си митовете и легендните и бЕгайте да копате на село откъдето сте всички.

Що реве бизнеса срещу борсата на енергийните вятърни и фотоволтаици, непроизведения ток от американските Марици, който също се продава на борсата. Да плаща бизнеса да не се ослушва, нали искаше " пазарна икономика", те ти пазарна икономика. АЕЦ Козлодуй- най- евтината електроенергия на пазара, не са вдигали цената, поне не пишат в медиите! За оскъпения енергиен микс- дето Козлудуй май беше до 25 % с евтиния ток, бизнеса да риве на ДКЕВР, фотовалтаиците, Вятърните, и американските Марици, не на правителството!

дали са дошли със оръжие за целта?

Блокираха ми профила , това ли свобода на словото ?

пускаме профила, влизай смело

На биснеса ако му е скъп тока, а при мен всичко е на примоция!

Бизнеса рива ли за " либерална пазарна икономика на МВФ, СБ, Сорос и САЩ"- държавата да не му се месела. Сега да ни риве бизнеса. Да вдига заплатите на хората, не да плаща по 3- 4 лв. на час, а за същи труд българите да взимат по 10- 12 евро на час в чужбина. Няма пак народа да изнася на гърба си бизнеса и бизнес елита на бизнеса, които не можели да "фалират"- ама " либералната пазарна икономика, казва, че фалита е най- нормалното, когато не отговаряш на пазарните условия".

Нашата страна може-би е единствената в цивилизования свят, където личните интереси са над обществения интетес. Щом някой реши да печели повече, средствата нямат значение. После се чудим защо умните, образовани българи заминават и не искат да се върнат. Защото свикват на друг ред и други взаимоотношения. Твърдя го от личен опит.

В тая изтрадана пазарна икономика чакаме Батман да намести местата.

За затвора са всички, които твърдяха, че усреднена цена на тока от АЕЦ Белене 150 лв/МВч е непосилно голяма. При това, това е цена на тока от 2020 до 2080, което ще рече, че това е цената през 2050 година, като преди това ще е много по-ниска, а след това ще е по-висока, поради инфлацията. Включително Иван Иванов (КЕВР) е за затвора, освен него: Иван Костов Маатинчо Димитров, чафута Касчиев, сороската НПО агентура Трайчо Трайков Делянчо Добрев и т.н. Всички тези получават пари от американско-костовите ТЕЦ Марици, както и от фондации като "Отровено общество" и "америка за България", за да унищожат българската енергетика.

А за това, че тоалетната артия е скъпа, пак ли на боко-батмана тиквочев да съ оплачем? Тук държава ли имаме или някакво племенно образувание?! И африканците задминахме, ама от обратнатъ странъ!

тока им скъп,нямали работници,неплащали заплати,ами дайте им само да печелят без да плащат но ток ни вода ни заплати,абети ревльовците

Какво конкретно може да направи Слънце МУ, освен да свети по силно - хахаха

Е на'л пазарна икономика да..ва - що рев , но като за частни лица потребители ... тишинаааа .

Ние изобретихме мутро-банкянската икономика! И тя трябва да е нещо като "дивия запад"...ама пак си е някакво постижение, като за мутро-дебили.