Биковете* доминират на пазарите на акции в началото на август

На БФБ най-голямо повишение отчете индексът на българските „сини чипове“ SOFIX(+1.45%), следван от широкият BG BX40 (+1.08%), секторния BT REIT (+1.07%) и равно претегления BG TR30 (+0.93%)

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Странно нещо са пазарите. Как едни "бикове" могат да вдигнат акциите на едно предприятие, което има по-лошо представяне от предната година и по-малко продажби.

Това не са истински пазари, а полета за безчинства на спекуланти. Колко от участниците на тия "пазари" са реални производители и потребители? Залагам на 10-20%. Останалите са куп алчни спекуланти които само смучат от реалната икономика и не допринасят с нищо полезно.

Така е да. Има имплицитна и експлицитна стойност на едно предприятие. Експлицитната стойност са наистина активити, които притежата и продукцията, която продава и съответно печалбата, която прави. Имплицитната е точно борсовата стойност - или настроенията на инвеститорите. Точно имплицитната стойност създава балони, спекуланти и реално не допринася с нищо на обществото като цяло. Единствения принос до някаква степен е, че ако спекулантите са добри, могат да налеят пари в едно дори губещо предприятие като вдигнат цената на акциите му. Но тези пари нямат нищо общо с реално производство или положен труд.

От около година имам акции на ПИБ и съм доволен от движението. Купих ги на 1.50, вчера продадох част от тях на 2.09. Всичко е до това да избереш точния момент и да не се лакомиш много.