БЕХ потуши (засега) напрежението в "Марица-Изток" с 55 млн. лева

50 млн. ще компенсират спада във въгледобива и ще покрият ремонти, а 5 млн. ще отидат за повишаване на заплатите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За мен не е проблем да бачкам това и другаде ..понеже съм си ел. Ремарке..аз...изобщо няма да ти обяснявам за кви условия става въпрос. Виж ся ...офисен плъхокк...ей за тва сме на тва дередже ...щото ги мислим ..ако станат. Нямам думи за ей такива набедени разбирачи.

Тоо па щял да съхранява слънчевата дневна енергия. В какво бе хитрец. Ааа батерии ,ти имаш ли идея колко мгв е мощността на тец 2. Ши са молите на слънце ,ми да видим ,като изпраска минус 10 навън. Затваряме ги,прайм теца на газ...бай путин се събужда крив някоя сутрин и баам цената двойна. Нави ся ар ем би. Идея си нямате кво ни чака. А иначе ми е ясно ,че простите шопи ,не ги еббе за 100 000 пряко засегнати,след затварянето. Ма ше ги заебббе ,като си видят новите сметки за ток.

Време е ремаркетата като теб да се реализират на чужд трудов пазар. Не виждам проблем такива разбирачи да се трудоустоят. Пък катаклизмите дето ги рисува щедро финансираната и леко замътена главица ще ги помислим АКО дойдат.

Наш Пламенчо -бивш за=ка-пе-че в армията се появи. Как така случайно ЖЕНА МУ И ДЪЩЕРЯ МУ РАБОТЯТ В НАП и то на високи постове? Какво да говори? Естествено,че тиквата е любимеца му.

Спряха строителството на АЕЦ и обновяването на Козлодуй за да харчат пари във американските централи. Синдикатите обслужват чужди интереси . Така се поддържа високата цена електроенергията. Народа като спи да го духа.

България е втората в Европа по наличие на ГЕОТЕРМАЛНА енергия след Исландия. Този вид енергия се води екологично чист (възобновяем), а съоръженията за добив на такава биха се самоизплатили за месеци!? Регионите, подходящи за добив на подобна енергия, в повечето случай съвпадат с основните консуматори. Квс праим още Теменужки?

Въглищната енергетика е обречена. Разбирам ги хората, че от това си вадят хляба, но е по-добре младите от района да не се хващат там. Възрастните постепенно ще се пенсионират и така с годините най-безболезнено може да се закрият тези мини. Тук трябва да добавя, че ползваните в България лигнитни въглища са много слабо-калорични. В Уикипедия ако погледнете пише, че в Украйна, голяма част от чернозема е по-калоричен от нашите въглища!!! Освен това тези ел.централи имат Ел.КПД около 40%. Като се сложат и загубите по ел.мрежата то до потребителите стигат 1/3 от енергията. Или с други думи ако включите ел.печка у вас за да се топлите, то в електроцентралата ще трябва да се генерира ТРИ ПЪТИ повече топлина от горене на въглищата. Така вие получавате само 1/3 от топлината и ЛУКСА на чистата стая. Определено бъдещето е на "по-зелените" енерго-източници. Според мен е добре България да инвестира повече пари в слънчева енергия. Инсталираните мощности трябва да са неколкократно над небходимите ни, защото ще работят само денем. Дневния излишък може да се ползва за някаква преработка в смисъл съхраняване. Например може да се произведе водород и да се ползва за производството на въглеводородни газове. Като въглвероден източник могат да се ползват пластмасови отпадъци, масла и дори въглища. Въглеводородните горива са ни добре познати и вече усвоени за употреба, а също и за накакво съхранение във времето. Така многото слънчева енергия от деня ще бъде ползвана през нощта или на следващите дни. Въглищните централи могат да останат като резерв за студени и мрачни зимни дни. Големия проблем който остава НЕ е технически. Големия проблем е да се задоволят нечии интереси.

Едно време един министър на енергетиката каза така: идете вижте в марица изток как правят ток: от пръст правят ток....еее какво искате, от пръст се прави ток и то евтин ток, много.разбирачи много философи, да ама като се прибереш в къщи и натиснеш копчето и да ти светне да знаеш че над 10000 човека на непрекъснат режим работят за тази екстра за жълти стотинки, само си пижелайте това да не спира че майка ви жална

Лелееееее ... що малоумие и плиткоумие се изписало тука ...платени тролчета! Лоши и крадливи синдикатите в държавните мини, ама всеки се натиска работа там да почне .... що ????

САМО ТЕЗИ КЮМЮРДЖИИ НЕ СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ СА ОБРЕЧЕНИ. ЩЕ ВИ ХРАНЯТ КАТО ЖЕРТВЕНИ АГНЕТА ОЩЕ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ, а като минат изборите ще ви теглят ножа. НЕ СТЕ ЛИ РАЗБРАЛИ, ЧЕ НЕЩАТА ВЪРВЯТ КЪМ ГАЗИФИКАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛИТЕ?!! ВИЕ СТЕ ОБРЕЧЕНИ!

Разбрали са и цоцат като за последно( не кюмурджиите) шефовете им и на шефовете шефовете.

Ако се пресметне какво са унищожили и какви са произвел то ще трябва да затворят веднага

Ами там чистач ката получава 2000 лв. осен тоа издържат и берое. за какви помощи говорите бе пендели?

Много ми е интересно,някой който пише тук а въобще си няма и грам понятие що е мини и що е ТЕЦ.И ако влезне зимно време в тия мини за няколко часа ще запее съвсем друга песен.Не трудно а адски е трудно.Не съм работил там но над 300 пъти съм бил вътре и съм го видял.

Чудим се - тия местните работници от Раднево, Стара Загора и района - верват ли че ще вадят въглища до 2030 или 2050 година - бухахахахах.

вЕрваме или не вЕрваме не е въпрос за дРЪвени глави. Факт е, че масата коментиращи не правят разлика между въглищна мина и електроцентрала. А има. Колкото от пиле до кренвирш (да обясня по-разбираемо за брата шоп). Не достигат хора, младите напускат защото е трудно и ангажиращо-пречи на фейсбука. Старите се пенсионират (и обикновено умират след няколко месеца, защото им е било лесно). Та затуй и Снежанка напоследък ходи с две джуджета - няма хора. Обаче никой не забелязва, че акцента е "български централи". Общо са 4,една американска, една италиано-руско-американска, една уж българска с централен офис на Сейшелите май и българската ТЕЦ-2. Та не си мислете, че ще ни намажат с мед. Ще подпрем ТЕЦ-2 до изборите и после ще му мислим.

С въглищата е свършено,и никой няма да позволи да продължаваме така.Полша си осребри закриването на централите с въглища.Вие пак го проспахте-от мързел и тъпотия.

Нашето правителство ясно е декларирало своето отношение към комплекса "Марица Изток" и централите, които работят с въглища. България ще продължи да разчита на тези централи поне да 2030 година, с хоризонт до 2050 година, каза Теменужка Петкова. Ама Нуше какъв е този хоризонт до 2050 г.,че то тогава , държава няма да има. Ами обясни ли им на работниците там,че държавата ще трябва да плаща милиарди за вредните емисии/които са над лимита установен от ЕС във връзка със зелената сделка/ От къде бюджета ще вземе пари,и дали обществото е съгласно с това,след като вие в последните 10 г. проспахте всички срокове и възможности да подготвите Мариците за един плавен преход към нови технологии,закривайки добива на въглища.

Честито данъкоплатци! С нашите данъци избори се купуват, теца на загуба, но заплати се увеличават. Отвратен съм как с лека ръка се харчат трудно изкараните от всички нас държавни пари.

Мутренско-мафиотски социализъм в действие!!!!!! НИЩО НОВО....................................

България ще продължи да разчита на тези централи поне да 2030 година, с хоризонт до 2050 година, каза Теменужка Петкова. Много ми е инт. как Теменужката прави планове за 2050 при положение, че като я гледам на колко е год и какво здраве е не се знае дори дали ще ги доживее. Ама важното е да се спаси ся до Коледа електората пък после ще го мислим пак. Като се надигнат, пак ще им хвърлим 20 мил. и да млъкват

И какво са потушили !!! Данъкоплатците плащат прескъпа електроенергия и не само това, но и с парите пак на същите данъкоплатци плащат да им продават още по-скъпа електроенергия !!! От къде се събра тази самозабравила се гмеж, не мога да проумея !!!

и тея ще бъдат калкулирани в цената за потребителите , да не мислите че им е дал сметка с 50 М вътре

Страшна новина е това! Измислете какво да ги правите тези хора. Намерете им друга работа - да слагат солари, ВЕЦ, ПАВЕЦ, АЕЦ , ВяЕЦ , електриджии, слънчеви колектори за топла вода... все едно какво ще е , но да дадете 55 млн лв + обещания за още и още всяка година, та вие ме дерете за да си купувате електорат!

Те си купуват роби, ама няма да е за дълго. И това е заем, не знам защо не го пише във фалшивата новина.

Нищо не сте потушили, купувате си избори.

Заем на силно задлъжнели държавни фирми, без никаква опция за връщане и после фалити. Ето така се точат нашите данъци и се купува електорат.

Защо не го каза на Костов, когато продаваше печеливши фирми за 1 лев, а държавните фирми в лошо състояние ги остави да тежат на държавата. Същевременно, повечето от тези на които бяха подарени успешните бизнеси, успешно ги фалираха.

Може и на Костова да го е казал да та еба в тъпака

Като зел мъни от БАХ и ГО. До следващия път, когато тази гушестата ще трябва сама да ги изкарва. Но интересното е кой е до нея, че го бяха позабравили пелтекът-защитник и борец за..каквото дадат там.

Толкова са некадърни, че няма накъде повече ! Добре, че все още го има АЕЦ Козлодуй да ви плаща квотите ,заемите и заплатите !

ти си много кадърен сигурно?

В Канада енергетика и води са държавни.

Марица изток 2 е държавна. И?

Не случила на държава...........................

Това е най-лошо стопанисваното държавно предприятие. Не е тайна че в региона където живея са плаща на хора за да те уредят в тецовете да започнеш работа там. Тъй като заплащането е едно от най високите в нашия регион Ст. Загора, Нова Загора Сливен, Ямбол. За да започнеш работа там или трябва да наследиш мястото (т.е. баща ти се е пенсионирал и застъпваш на негово място) или да си платиш на най-високо ниво. В същото време работят хора с основно образование със заплата от 2000 до 3000 лв чиста пара, втора или първа категория труд. Чистачка взимаше преди 5 години 1200 лв. чиста заплата. Да не говорим за шефовете там цифрите са несъизмерими. Мой съсед се пенсионира преди 7 години и му дадоха обезщетение 50 хил. лева. за дългата си трудова дейност в ТЕЦ Марица изток. Да е жив и здрав човека да си ги харчи със здраве. Така че не се учудвам като виждам че тецовете са пред фалит. Тръгнали са по спиралата- огромни заплати, ниско ефективно производство, лошо стопанисване, никаква модернизация. раздут персонал, преди имаше огромни кражби н горива сега не знам как е, морално остаряла технология. Не напразно никой не иска да започне работа в частните (американски) тецове. Там нещата са коренно различни откъм заплащане. Всеки се натиска за държавния ТЕЦ. А най-лошото е че ние работещите в реалната икономика, в частните предприятия ще покриваме с нашите данъци и скъпата електроенергия, загубите на този ТЕЦ с десетки години напред.

А защо забравяш футболният клуб Берое. Там заплатите на ритни топковците не са по 1000лв. Колко милиона отиват годишно за това.

Около -4-5 милиона , това не е огромна дупка. Дупката е в самата централа !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Купува си Борисов държавната администрация и други избиратели с нашите пари. Оставка!

да дадат и на Берое, да има за трансфери на мамуни :)

Преподавател по Конституционно право: Отказвам да бъда управляван от войнстваща арогантност, безпард

Едно нещо ми посочете държавно, което работи добре: БДЖ ли, Прокуратура, Полиция, Съд, тецовете, мините, здравеопазване - всичко е пълен брак, може би АЕЦ прави изключение ама не съм сигурен

Защо в Англия, в Швеция и т.н. държавното работи чудесно и е печелившо.?

Мини Марица изток са непрекъснато в дългове!! През тях се плати дългът на БЕХ към частните ТЕЦове над 600 милиона евро!! Просто се продават по евтино въглищата без печалба!! Та чрез Мините се покриват загубите на частниците!! А в добавка дори не се мисли по въпроса след 15 години какво ще се прави когато ще се наложи да се прави рекултивация, когато спрат да закупуват въглища заради Зелената сделка!! Така се управлява държавната ни собственост ............. А СЕ ПОПИТАЙТЕ ЗАЩО НЯМА КАНДИДАТ ЗА КОНЦЕСИЯТА НА МАРИШКИЯ ВЪГЛЕЩЕН БАСЕЙН, А ЗА ВСИЧКО ДРУГО ИМА??

Ами закриите БЕХ бе - пак пробема е в държавата.

поне знаеш ли БЕХ какво е и кой го управлява??

Още едно доказателство, че живеем в комунистическа държава. Вместо да фалира тези нерентабилни мини държавата налива пари в тях. Все едно да наливаш вода в пясъка. Преди 11 г. като фалира Кремиковци какво стана? Останаха ли гладни хората? - Не! Намериха си работа в други сектори на икономиката, едни тук, други в чужбина.

млък невежи

Живял си ти хахахах!! Кремиковци фалира заради Иван Ти костов!! А мините фалираха заради такива като Бойко! А хората напуснаха България драги глупако!!

ТЕЦ Марица издържат и футболния отбор Берое! Разбира се по волята МУ! Заплатите на футболистите ще се повишат ли! Защо тикви трябва всички българи да издържаме един футболен отбор! ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО?

Колко трябва да са крадливи и прости за да копат пари от земята и пак да са на загуба - закривай и да не съм чул повече за тях.

И мините и тецовете са пример за вредата от социализъма в икономиката. Да се закриват веднага и да се научат да работят - няма само ние да им плащаме заплатите с нашите данъци. Моята фирма, ако е на загуба фалира - държавата няма да ми налива пари. Там са събрани само връзкари и близки на шефовете взимат големи заплати, а шефовете крадат като за световно.

Драги, не ти е виновен социализма! Виновни са всички министри и политици от последните 25 години!! До 1989г. България имаше индустрия за която се произвеждаше ел. енергия и също се изнасяше!! Сега ти драги пишеш глупости щото просто си поредното объркано българче дето си мисли че соца е нещо лошо!! Сега драги Мини марица изток се явява място през което политиците правят пари и сумати частни фирми си пълнят джобовете!! В КОМПЛЕКСА РАБОТЯТ 3 ЧАСТНИ ЦЕНТРАЛИ, А МИНИ МАРИЦА ИЗТОК ОБИРА ВСИЧКИ НЕГАТИВИ И ЗАГУБИ НА ЧАСТНИЦИТЕ! ИНАЧЕ СИ ПРАВ ЧЕ ОТ МИНИТЕ СЕ КРАДЕ ЯКО, МНОГО ЯКО !!

Абе ЗОМБИ, ама наистина си зомбиран! Ква индустрия и енергия смепроизвеждали бе!?! Не знам за теб, но аз помня режимите на тока през зимите на 80-те години!!!! тъпанар!!!

Бате социализъма като цяло фалира - и не само в България а в целия соц блок. Добре че беше СССР да ви налива пари и въпреки това фалирахте няколко пъти държавата и преди и след 89 година. И не глупости не пиша, защото имам печеливш бизнес от 20 години насам с клиенти главно от чужбина. А тия локуми дето ги разправяш са си просто празни приказки. Индустрия в България имаше - дали беше печеливша е отделен въпрос.

По времето на Бай Тошо бях главен счетоводител в различни предприятия - да индустрия имаше, но не и печалби. И няма как да е друго - всеки крадеше от чистачката до шефа. Единици бяха печелившите предприятия, който оставяха печалба въпреки мързела и кражбите на работещите в тях. То и затова си замина социализма - парата свърши.

какво плащаш ти бе тунъо въгледобив да да да,.,.

Свинете раздават народни пари наляво и надясно, за да избутат до изборите и там те си знаят, как да броят резултатите. Оставка, изроди!

Кога ще се направи счетоводна ревизия на тия измислени синдикати? За 10 години не съм получил нито един финансов документ срещу стотиците левове членски внос! Спрях да им пълня гушата преди 3. 10-те дена отпуска в повече да си ги заврат отзад

В интервю за ЕвроНюз, председателката на ЕК – Урсула Фон дер Лайнен, остро разкритикува Борисов, и намекна, че за Европа е най-добре да си отиде сам, за да не се случи по-негативен сценарий. “Борисов се превръща в проблем за ЕС, какъв пример даваме на Беларус, като не можем да изчистим корупцията от собствения си двор. Ние подкрепяме протестите в Минск, а мълчахме за тези в София. Така излиза, че граждани на ЕС, каквито са българите, имат по-малко права от белорусите, които все пак са извън съюза...” – бяха думите на първата сред комисарите. Според нея, за ЕС е най-добре Борисов да подаде оставка сам, и да се проведат избори, което е нормалният начин за излизане от остра политическа криза. Иначе може да се стигне до “по-негативен сценарий”, който ще навреди не само на Борисов, но ще има “силно ехо” и в Брюксел. “При нужда съюзът може да окаже допълнителен натиск, вкл. да замрази дейността на българския Еврокомисар Мария Габриел, като посочена от ГЕРБ. Ако народът на България казва, че правителството е корумпирано, то излиза, че и ние в ЕС крепим комисар, излъчен от тази корупция. Това не е приемливо за 500 милиона европейци...” – добави Фон Дер Лайнен. Всичко това става дни, след като световните медии бяха залети от новини за побоищата, организирани от Бойко Борисов, с цел да потуши протеста и да остане на власт. Вероятно именно широкият медиен отзвук е причината за коментара на Фон Дер Лайнен.

Нима тази наистина е казала подобно нещо след 2 месеца мълчание?

Приятелката му Урсула, с която се перчеше и безсрамно прегръщаше да изрече всичко това. Сега остава и другите му европейски приятели, на които козируваше и поднасяше подаръчета също да изразят подобно мнение и с него е свършено. Може и затова да раздава милионите с лека ръка, че да слага капани за тия след него като източи бюджета напълно и изхарчи всичко.

Хората вече знаят езици,имат достъп до информация, не може просто така да ги излъжете!

Родният край на моя съпруг е зариринат с изкуствено хълмове от експлоатацята и добива на въглища от ТЕЦ-овете край Гълъбово. Селяните зарязаха засипаните си и опустошени земи и се хванаха на работа в централата.Още се водят дела, нескончаеми съдебни процедури.. Преди дни получих около 300 лв за това, че през мястото на една наша нива минава голям дълекопровод.Сега електропроизводството е под въпрос, но хиляди хора ще останат без поминак и БЕЗ земя!Че не е екологично чисто производство въгледобива всеки петокласник го знае, но правителството не мисли за помимъка и хляба на тези хора. Да се създаде нов помимък с бъдеще, да се построи завод за преработване на някаква селскостопанска продукция от ХАСКОВСКИВ КРАЙ- ЦВЕКЛО, ПАМУК, СЛЪНЧОГЛЕД - ДА СЕ ПОДГОТВЯТ ПЛАНОВО ПРОИЗВОДСТВА И СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ СЕГА. Нищо не се прави и после хората ще са прд свършен факт и държавата ще дигне ръце. Ама в България държавата се освободи от всичко, от всякаква отговорбост - разпродаде без пари почти имуществото си в частни ръце на ,,наши хора". Капитализмът може да бъде планов и за това трябва да се грижи държавата, за да може закриването на големите енергийни мощности да ес посрещат без сериозни трусове в социално и икономичско отношене.

Како Станке ,без индустрия няма силна икономика,а основата е енергетиката,и въглищата ще продължават да са важна част. Тия либерастки"Зеленихайвери" ще оттекът до няколко години. А пък тия приказки за селскостопанска продукция са вятър и мъгла,то и сега има пустеещи земи ама никой не произвежда..

Пълни глупост, къде са тези изкуствени хълмове, Ма?

Госпожа, това си е лична мисия, човек адекватно да се адаптира към променливите условия.. Не сме дървета, или колчета.. Можем да се преместим, да научим нов занаят и т.н.

В масква има място за всичките ти схеми. Чемадан, вакзал и да та няма от БГ

Някой случайно да знае защо шефовете на синдикатите от години се движат с охрана ? Ей ,така просто си питам..... :)

Щото народа много ги „.обича.”...

В мариците се краде като за световно, чистачката веро, шоферите нафта, а за шефовете ви е ясно.

Тия 55млн са само държавния тец 2 или и за американските 1 и 3? Те субсидии взенат ли и защо????? А яко не, защо не се нуждаят, да не би защото договорите са изцяло в тяхна полза, особено в частта въглеродни квоти, които ги плаща ДЪРЖАВАТА И ЗАРАДИ КОИТО ДОГОВОРИТЕ ИМ ТРЯБВАШЕ ДА СПРЕНИ ОЩЕ 2007 Г

Става въпрос за мините, тец-овете са отделна работа :)

Който е луд да вярва на тази. Тецовете ще бъдат ликвидирани рано или късно. Тези като нарочат нещо за унищожаване няма прошка.

мините ще бъдат ликвидирани, а тецовете ще минат на отпадъци и газ бе душа!!

_stankow

Затварянето на мини Марица-изток, което е нескривана цел на нашите западни унищожители, ще бъде още по-тежък удар от закриването на 4-те атомни реактора в Козлодуй и спирането на АЕЦ Белене. Като минат американските централи на американска газ и токът ще скочи 2 пъти. И продукцията ни. Която и сега се крепи на международния пазар само заради ниските цени на енергията и ниските заплати.

Браво..Станков ...е е питай Тиквока дали му пука и дали въобще знае за каво става въпрос ...щото той май е на друга планета вече ... И тещ синдикатчета ...май е време и те вече да бъдат закрити ..дупе и гащи с властта от години ,нещастници .

Оххх мамини сладки. Ама че на глеци: Ако спрат да крадат шефовете на ММИ само за около месец - Мини МИ ще живнат. Ама как се спира?! Нема спиране.

Те шефовете не крадът, те си вземат комисионни те, които им ги тикат външните фирми, а парите от довитите въглища отиват в София при тиквата за избори.

Да се закрива незабавно и държавата да мисли за алтернатива. Най-големия замърсител в Европа е този ТЕЦ.

За ММИ става дума. Ама кой да направи разлика между ММИ и ТЕЦ2! ПС Не казвам че Живко Динчев е по-малък к радец от шефа ма ММИ; да съм ясен, де.

_stankow

Кремиковци като го закрихте и промени ли се въздухът в София ? Нали уж той беше най-големият замърсител ? Нито стана по-чист, нито по-мръсен. Демек нямаше никакво влияние. Ама го нарязахте на парченца.

Пий КУРкума и жожоба, бе олигофрен. Знаеш ли каква е разлика от ТЕЦ и Мини?

Чезвай, мърша

в

до изборите....пък после ще викаме че другите са виновни и че нещата се случват защото ние не сме на власт.... Стара изпитана практика....защо ОБАЧЕ СИНДИКАТИТЕ УЧАСТВАТ в това ,а не кажат какъв е плана за закриване на въглищните централи пред обществото???????

Няма нищо по-продажно от българските синдикати. Който им е сърбал попарата, знае за каво говоря. Като се започне с този от снимката и се свърши с Янка Такева, чиято дъщеря е служител на Министерски съвет, всички са един дол дренки - ПРОДАЖНИЦИ.

Вместо да инвестират в програми на заетост за бъдещите съкращения те наливат нови 55 млн в ремонти и повишаване на и без това високите заплати на този ТУМОР. Ясно е че до изборите няма да затвори ама поне да не генерира нови загуби от въглеродни емисоо които НИЕ бедните ще трябва да плащаме!