Българската енергетика 2018: Голям шлем или сметки без кръчмаря

Догодина предстоят важни решения за втората АЕЦ, както и за тръбата от „Турски поток“

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Турски поток и Южен по същество нямат много общо. ЮП е газопровод за доставка на газ до Италия, това е ракетата носител на проекта, към нея бяха прикачени още две тръби, които да намалят доставките на газ през Украйна, една за Турция, една за балканите и централна Европа. Италия се отказа, поради увеличилата се заради санкциите цена, което обезмисли проекта. Италия можеше да лобира за проекта пред ЕК, защото е от голямите играчи, България, не. Тези газопроводи са геополитика и който не го разбира, не не схваща нищо.

Дискретно и възпитано се намеква, че "кръчмаря" (поздравления за терминологията) е ЕК. Ще уточня, че не е "кръчмар", а собственик. При това безпощаден към анексираните от него територии. Същият кръчмар си прекарва цели два северни потока, а за нас измисля хиляда вида енергийни пакети, паркети и мокети. Плюс още хиляда неизпълними условия за деверсификации и достъп на несъществуващи и неизпълними технически "трети доставчици". Замислете се кой ще вложи пари да доставя на нашия малък пазар допълнителни количества газ, с каква инфраструктура, на какви цени и т.н. безсмислици. Ясно е какво ще се случи-ще провалят и Турски поток, няма да направят и Белене. Ще има дефицит на газ и той ще е зверски скъп. Токът, ако изобщо го има, ще е толкова скъп, че няма да смеем да светнем една проста ламба докато п.каем. А за цените на другите неща, зависими от газ и ток не е нужно да говорим. В същото време се проектират Северен поток 3 и 4. От кръчмарите.

Това ние поданиците отдавна го знаем. Още от спирането на проекта за тръба за Турция щото нали през морето не ставало. Прекараха си Син поток, а ние получихме поздравления. После спряха Бургас-Александропулос, поздравления. Спряха Белене.....поздравления. Спряха Южен поток....поздравления. НИКАКЪВ ТУРСКИ ПОТОК НЯМА ДА ИМА. Газпром пуска мухата да види реакции. Те искат гаранции не от нас, ние сме нищо, а от ЕС. Ония веднага почнаха боя по нас докато нашите шунди си отворят устата. Искаме ли газ? Да руски втечнен или катарски, но от сащ. Честито дебили!

ЕЕЕХ, било е действително голям шлем. За съжаление сега е голям ЧЛЕН.Ега ти и евроатлантическите ни ценности!!!!!!

как ще се реши въпроса -> как ще се реши въпросът (отговаря на вълшебната думичка "кой", а не "него").

Надяваме се на голям ШЛЕМ, но както винаги ще получим голям ЧЛЕН.

Тази статия е много глупава, като цяло. А цялата система с каране на газ до Варна и после към Сърбия удължава трасето с поне 150 километра. Е това е тарикатско за повече транзитни такси. Но е също толкова глупаво колкото карането на трасето до Турция от страна на Руснаците, вместо директно да се отклони тръба от морската част. Тази руска простотия всъщност помага на конкурентните проекти, като позволява Турция да извършва кросовър доставки като прибира транспортни такси за сметка на Русия. Всъщност ние имаме сметка от по дълги тръби, Турция има сметка от излишната обиколка. Това ще се отрази в крайната цена за Сърбия и нататък, но косвено и на Русия, която вероятно ще опита да компенсира поне частично това оскъпяване. АЕЦ с тези реактори без руснаците не виждам как ще се строи. Китайци и Корейци е по вероятно да предложат нови проекти, като цената е намалена за да влезе в рамките на исканото. Корейците имат свой блокове, а китайците имат лиценз за АР1000, който изчистен от родилните грешки е доста изгоден финансово. Обаче най добре е да се прави 8 блок на Козлодуй и да се ползва готовата инфраструктура, вместо да се прави нова. Всъщност може с руснаците да се договори един блок в Козлодуй, като част от сделката е прибирането на втория реактор от Русия. При всички случаи обаче остава въпроса за цената и там без преференциален период трудно ще мине. При китайците може да стане, защото имат излишни пари и могат да не търсят бърза възвръщаемост, а само дългосрочно вложение с период на изплащане 50-60 години и цена около 11-12 ст/кВтч без да са притискани от лихви.

Не е ли 7-ми блок на Козлодуй? Да, без руснаците няма как да се строи, но не може да има и проект с други реактори, защото целта е да се използват платените и складирани тук реактори.

Турция не е транзитьор, а прадавач. Турция е прословутия хъб. Те купуват газа от Газпром и го продават. Духай супата.

"Или общо разходи от 3.1 милиарда евро. За същите или почти същите дейности, както предвидените през 2008 година." - да сравняваш платените пари за 10% реализиран проекти, с тези за 100% реализирани проекти и да се чудиш що има такава голяма разлика, е признак за дълбока некомпетентност. Иначе Теменужка е може би единственият министър от тия които от сутрин до вечер обикалят телевизиите, който може да се похвали че за целия си мандат досега, не е постигнала абсолютно нищо на никой фронт.

Голям шлем ли? И фирмите на КОЙ ще се облажат! Не, надежда всяка тука оставете!

Русия и САЩ се пазарят за енергийните проекти, минаващи през България :) Боко послушно слушка квото му кажат и двете страни... и после се прави, че стратегически е спечелил...

Пак прочетох статията и у мен се събуди подозрението, че колегата "Дада" е написал статията. Само той може да лъже така виртуозно и да прави грешни(нарочно изопачени) бакалски сметки. :))

Красиви сънища, ами, чесстито!

Ми лъжлив боклуко, опровергавай ме там където правя сметки с алтернативни такива, а не с перазнословие и общи приказки. Естествено, че нямам нищо общо с тази глупава статия. Аз пък бих казал, че е точно в твой стил.

Тази статия е пълна с лъжи и манипулации!

Тоя където е писал статията е против всякакви енергийни проекти в България . Под натиск на Америка страната ни ще се окаже вносител на ток и всякакво гориво на високи цени .

Кой дебил писа статията?? Кой къде каза че България ще плаща 16 милиарда евро за Южен поток??? Що за нескопосани лъжи и лакардии??? Това за ония 80% ли е писано? Аман от послушни гъзоблизции на ГЕРБ и дегенерати. Истината е следната Аец Белене беше обявена от на стойност 6 милиарда Евро през 2008 лично от Путин на пресконференция. Сега 2018 говорят за над 10 Милиарда Евро за изграждането и! Южен поток която Бг трябва да плати за изграждането на тръбата през бг територия е 4 милиарда евро.( Справка Уикипедия и др. източници ) Като се очаква България за 25 години да спечели около 16 милиарда Евро от транзитни такси. Сега каква ще е цената на турски поток през бг дебилите няма как да знаят но могат да продължат да спекулират. Та продажни лъжливи мекерета от ДИР - кого заблуждавате???? Ами нали всеки може да отвори интернет и да прочете какви са цифрите??? Тъпи шизофренни патерици на джендърите от ГЕРБ. Много ли сте горди с министърката си Теменужка, която даже не е чувала, че има нещо като закона на Ом, а се води министър не енергетиката???

Продължавайте така със сметките и след... има няма няколко века, всичко ще ни излезе безплатно:)))!!! А дотогава, честито на печелившите по веригата, а на останалите... продължавайте да си мечтаете за... "Голям шлем":)))!!!

Пенсионери, БСП ви лъже, че ядрения ток е евтин и че цената, на тока от Белене ще има нещо общо с цената му от Козолодуй.

Руснаците и мекеретата им в България реализираха мангизи покрай Белене, Турски поток, Лукойл и прикритите като "американски" централи Марица. И за догодина пак ще има схема. Отделно на това продажната мутра Борисов плати 77 милиона евро, за да продължи монопола на Газпром. Монополът на Лукойл е гарантиран отдавна, там сметката я плащаме по бензиностанциите. А идиотите гласоподаватели събират стотинки от есемеси за тежкоболни дечица.

От написаното по-горе ако не друго поне става ясно че управляващите нямат абсолютно никаква енергиина стратегия за България! Същата се очаква да представлява задълбочено проучване за необходимата текуща енергия на страната, както и за развитието и поне 30 год напред ! Същата трябва да има задължително проучване за развитие на енергетиката в региона, както и перспективите за същата в ЕС! Видно е че цялата ала-бала "Българска енергетика" се гради на базата как разните лобита в бранша да усвоят едни милиарди! Същите много добре са наясно че накрая масрафа ще го плати данъкоплатеца за да могат те да си "карат Бентлитата"! Които се сещате са им от джобните пари...

Аз разсъждавам простичко с житейска аналогия - малките/миноритарите/ в големите проекти са винаги от "женската " страна. Да се прави голям бизнес с Русия или Турция е по-скоро опасно отколкото печелившо.

Браво за статията!

20 милиарда евро е сената на проектите а не тази която трябва да плати България

Не си спомням Помпео да е разрешил АЕЦ и потоци в територията. Засега само ефки наложи, може и някой Макдоналдс в Дамаск да построим, със Саудитски пари. :-)

Нищо ново под слънцето. Чрез енергийните проекти Русия си осигурява икономически и политически комфорт. Но тя не е първо откривател. Подобни са желанията и действията и на другите световни играчи. Бедата за България е, че решенията винаги са били в ръцете на група ( без)родни политически негодяи, както преди, така и сега.

Еий сега Парламета да гласува $5 милярда за Ф16 и след това ще си вкараме и американски шихтов газ от Добруджа...

Първо - катастрофата във Фукушима стана не заради земетресение а поради цунами, което унищожи дизелгенераторните станции, които не бяха защитени. Земетресения в Япония са ставали хиляди и централите си работеха. Второ - с новия финансов механизъм проекта Белене няма как да се случи. Трето - ядрените технологии са общо 4/четири/. избраната за Белене е ВВЕР. Няма как да бъде променена тъй като вече имаме два купени реактора. Другите глупости във статията ме мързи да ги коментирам.

Прав си Ото, катастрофата във Фукушима е резултат от земен трус в океана (естествен или изкуствен е под въпрос) предизвикал цунамито. Би ли направил разбор на четирите вида реактори с техните плюсове и минуси? Между другото да отбележа една немаловажна подробност: реакторите във Фукушима били прясно заредени с ядрено гориво 2 месеца преди катастрофата.

Тази статия е съчетание от откровени глупости.

През 1998-ма год. отказахме присъединяване към СИН поток.. Тогава с 300-400 млн. долара можехме да имаме и тръба до Сърбия с капацитет 36 млрд куб. м. на година. Приехме само да увеличим съществуващата тръба от 8 на 18 млрд. за Турция и Гърция. СИН поток отиде в Турция.. 2009 год. Путин са среща с Бойко в ГДАНСК. Путин му казва - "Бургас – Александруполис го обсъждаме вече осем години. Кажете ни простичко: „Не и край!” – и ще затворим тази тема!"... И се появи тръбата Самсун-Джейхан.. Пак в Турция... 2016-та год. След поредните ОСЕМ години чакане.... Южен поток взе, че стана ТУРСКИ поток... Просто някои от УЖ българските политици много държат Султана да ни е кръчмаря...

Това не е вярно, Син Поток Винаги е бил до Турция. Ния трябваше да платим морската част за да ползваме част от капацитета, който едва наскоро беше достигнат. Т.е. 20 години щяхме да пием студена вода и да плащаме лихви. Освен това зависехме от Турция да построи тръби до България или да ползва тези по които им доставяме през тези 20 години. 36 милиарда куб м. на годинаса тотална смешка, защото цеият Син поток е 16 млрд. куб. м. Чак сега се опитват да вдигнат капацитета до 19млрд куб.м. Та преди да се питаш вземи нешо да научиш.

Не знам какво образование има авторът на "материала", но очевидно е отсъствието на всякаква логика при написването му. Дори елементарната математика му убягва! В цената на Южен поток е включена, например, огромната сума за изграждането на морската му част, за което България не дава и една стотинка. Толкова манипулативна боза отдавна не бях срещал. Жалко, че dir.bg дава трибуна на подобни недоразумения.

Южен поток щеше да е 4 тръби, сегашната ще е една. Друг е въпросът дали и кога ще се напълнят 4 тръби.

Със сигорност щяха да се напълнят, никой не строи проект с такъв мащаб, ако неможе да го напълни. И така две от тръбите на ЮП се изместиха малко на Юг и станаха ТП, а другите две отидоха доста на север и приеха името Северен Поток 2. та така ... голям шлем през крив макарон.

Тя стана като македонския войвода дето пратил заместника си да купи оръжиеза четата, ама "п'ари нема'-действай, щото за оръжие "сакат или паре или дупе".