България поиска сиренето и киселото мляко да получат защита в ЕС

От влизането ни в ЕС страната ни има 7 заявления за включването в европейския регистър на продукти с традиционно специфичен характер

Обратно в новината

Коментари - България поиска сиренето и киселото мляко да получат защита в ЕС | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И РАКИЯТА ТИПИЧНО БЪЛГАРСКИ АЛКОХОЛ, ПЪРВИ СМЕ ВАРИЛИ РАКИЯ В СВЕТА.

ехааааааааааааааааа А в България кога ???

Няма как да ги защитят - такива боклуци пълни с химия дето продават тука няма кой да ги одобри никъде в нормалните държави!

от 15 години сме в Съюза, Зоров сега ли се присети чак?

Тез ГОВНА дето са в магазините е пластмасовите кофички и кутии ли ще защитават като традиционни. Смях в залата. Кретенизъм.

И бахута!

Драаи сънародници. Ако бяхте пообвали сирене и мляко напр. в Дания, Германия, щяхте да имате много по- добро мнение за българските такива. Това се отнася и за зеленчуци и плодове.

Ял съм от старото кисело мляко (стъклен буркан с капачка от алуминиево фолио), ял съм и от скъпите нови кисели млека, ял съм и йогурти от Холандия, Гърция, Германия, Румъния, Турция. Пълен мит е, че българското е най-хубавото. Вярно е въпрос на вкус, но за мен лично е нива под всички други, особено гръцките.

Трите фирми които имат право да произвеждат суджук с наименованието Горнооряховски, произвеждат такъв продукт, който няма нищо общо с Горнооряховският суджук. И това е така, тъй като месото което ползват няма нищо общо с това, което е необходимо за направата му. По същият начин и със сиренето и киселото мляко. Тотални боклуци се предлагат в магазинната мрежа. Който е ял храни от времето на гадният социализъм, много добре знае какъв беше вкусът на киселото мляко, на сиренето, на Горнооряховският суджук, и така нататък.

Всичко беше по-вкусно по времето на гладния социализъм. И ти да ядеш суджук веднъж на две години, щеше да го превъзнасяш за нещо божествено.

кое сирене ? това с палмовото масло , предлагано на народа ? или това от мляко , предлагано на вожда ?

Гръцкото е класа над нашия киселяк

Сега ще има европари за това, почва нов програмен период. Иначе ми е ясно колко ще изнася Зоров продуктите си...

защитиха сорт домати , за 15 години заплати + бонуси

Писна ми. Искаме Шенген, визи за САЩ ,облекчения при пътуване на товари,като шофьорите не спят и ядат, рризнаване на сирената и млеката, ама непризнаване на Северна Македония. Това да не са писма до дядо Коледа? Къде витаем все още?

да знаеш бананите бутнаха комунизма , не е били поръчка от москва

Прав си за всичко, особено за дусжука. И празника на суджука, провеждан в края на май или началото на юни го оциганиха. Народа отива да плюска, да пие и да щрака на гюбеците с мазни пръсти

Банкянски суджук кога ? Също и тиквена Тиква ?

Хубавеце мой, На 52 години съм, и е лееекинко несериозно да ми говориш хуморески на тази тема. За протокола: от Горна Оряховица съм. на която вече и казват Грозна Оряховица, и то благодарение на капитализъма, демокрацията и свободата. А това между другото се случи и на много други градове и села в държавата на абсурдите. А не малко населени места вече не съществуват на картата на България, като такива в които има живот. И това пак благодарение на капитализЪма, свободата и демокрацията Този град вече не се слави с прозвището си - железничарски град, а вече е градът на богатите безработни. Иде реч за един етнос, покровителстван от всички правителства, от най-новото ни време, и най-вече тия от ГЕРБ.

По време на турското робство ли, бе, си варил ракия ?

да не те чуят Чилийците и Перуанците, че се карат за една бисерна ракия, че трябваше да обяснявам на едни приятели от перу които ме черпиха със техния "специалитет" че имам 10 бутилки различни видове от оригиналното му място.

Как само си вярват ,ами то в България нищо не е така както е написано.Нито има постоянно качество,нито е вложено нужното мляко,това са продукти от сухо мляко и палмово масло.Нали затова сме на първо място по Сърдечно съдови заболявания.все едно в ЕС да си мислят ,че в България има министър председател,няма такова нещо,той просто си плаща и сега трябва да им се плати ,за да стане това с фалшивите продукти да ги признаят.

ПРИЗАЙ, ЧЕ СИ ГЕЙ! ТО ДАЖЕ В ЕС Е ГОРДОСТ!

Това което съм свел като информация, няма как да го знам само аз. Всичко може да се провери. Чалганизацията и циганизацията са нещата които търпят само развитие, и следствие на това един цял народ тотално изпростя. За празникът на суджука просто не ми се говори. От над 5-6 години кракът ми не е стъпвал там. Мазни цuгaцu, мазна чалга и мазни гюбеци, това са нещата с които се слави сегашният празник на суджука в Горна Оряховица. Като добавим и некачественият суджук, и максимата - ден година храни, което означава, че за няколко дени, фирмите предлагащи суджук на този празник, трябва да направят якУ гуша, и картинката става напълно нашенска, евроГейска...

ШКЕМБЕ ПАТРИОТИ И ЧУЖДИ ТРОЛОВЕ -ТУРЦИ, ГЪРЦИ...

Ама ние и сирене ли сме произвеждали.... Аз такова нещо като сирене от България никога не ям, защото то просто е гадно и отвратително! Истинското сирене е от Германия и Франция! Нащо е пълна имитация и винаги си е било!

като цигарите.Развалихте ги, направихте ги сплав от смет и хартия, после ги забранихте и ограничихте. Те така и сега е редно - да се консумира нашето мляко и сирене в определени и ограничени места под наблюдения и забрана на медици. Тя, здравната система, включва и превенция. Едно време като баща ми запалеше цигара, ухаеше на хубаво, а сега на софийски въздух. Запаля ли до чужденци в чужбина, бягат като след газова атака. Ако запалят те на съседна маса в ресторант - не пуша, а само вдишвам доволно. Кой ще ме убеди, че и със сиренето и млякото не е същото - всеки случай не моят стомах и белите ми дробове.

пропуснах го.

Ама искам да занесете на чиновниците в Брюксел сирене купено от произволен супермаркет и кисело мляко от съседния щанд! Да видят какъв прекрасен вкус има палмовото масло и суроватката! Също, дайте им да вкусят и уникалния български кашкавал! Ама нека го оставят малко на стайна температура, хубаво да му се разтопи всичкото масло вътре.. така за 1 час... Да разберат какво ядем ние... Пък после ми разправяйте как на запад ядели боклуци!

чужденците бягат, щото им е неприятно някакъв смърдел да им трови въздуха с цигари.

До всички които реват, че не им харесва качеството на храната в България: ама ви е евтино нали?

Ходил ли си на "запад"?

Вие дето се оплаквате, че всичко в България е боклуци, само в Кауфланд, Лидъл и Била ли пазарувате ?

Българите купуват най- евтината стока и се оплакват, че ядат боклуци.

Too late. От 25 години е Йогурт и Фета. Гърците ги имат същите.

пушат пурети и качествени цигари просто

Аз си купувам качествени истински продукти произведени в България, но няма да кажа откъде.

Да де, ама германия е окупирала голями позици в гърция и работи активно млякото да бъде писано гръцко, сиренето моцарела и т.н.

Газиш ли в лайната всеки ден ?

Кое по-точно и от кой магазин, район или производител във Франция, за да видим за кое говориш? Българското сирене има характерни особености, които ги няма във Франция.

кой ви евава вас бугаристанците за нещо в ес бе? елате да ви дам от мойто сирене , специално ще го оставя да сиреняса .

На 90% т.нар. сирене е имитиращ продукт!От години тровят хората с боклуци, държавните органи назначени партийно се правят на разсеяни!Сами си отговорете защо?!?

Ха ха ха... Късно е чадо. Цял свят му казва Фета и знае че е гръцко, а киселото мляко е Йогурт и е френско. А да ви кажа че сърбите държат правото да продават Ракия Та по гореописаните неща можеха да бъдат НАШИ драги ми тикви прости.

Почти 14 години в ЕС иначе ....

То пък едно кисело мляко и сирене се прави в България! :(

Да, но нашите управници вместо да оправят здравна и образователна система са се заяли с тъпите македонци а България се топи и залязва.

Ми изобщо не е най-евтинста. В испанския Лидъл е по евтино

Имитират и тези някаква дейност... с какво сиренето ни е по-различно от това в Гърция, Сърбия, Македония, Румъния? А колкото до киселото мляко, в цял свят се използва думата "йогурт", която не е българска. По-добре се погрижете за качеството на българските продукти, направете БДС като едно време и следете да се спазва стриктно. То и сега на някои продукти го пише, но е с цел реклама и не се следи дали е наистина вярно. Всичко, което не е по БДС трябва да е с огромни червени букви "ИМИТАЦИЯ".

при тато , и сиренето беше сирене, и млякото беше мляко. са ша едете на големите вериги лайната

Предлагам да се защити извара от подквасено /по-скоро самоподквасило се/ козе мляко. В момента поляците произвеждат извара от подквасено мляко, но в България няма прозиводител. Никой не я произвежда, а е била традиционен продукт в продължение на векове. Също така никой не произвежда и не продава мътеница от краве, козе или биволско мляко, известна в Родопите и като бърканица. За последен път съм виждал да се произвежда в цехове по селата около 1965 год. Чух, че гърците искат да регистрират червена тракийска трахана. В цяла Гърция е традиционна само в едно гръцко село близо до Одрин. В Същото време е била традиционен продукт в цяла Югоизточна България. От няколко десетилетия никой не произвежда сирене в стомна, не знам дали някой вече знае как се прави, до 1989 г. се продаваше в магазините. И т.н. и т.н.