Българите получават най-ниското заплащане в ЕС

Преди нас е Румъния, а най-много на час взимат во Дания, Люксембург и Белгия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

E, ама пък и луксозните апартаменти са най-евтини в България.

то това заплащане зависи от тях. Никой не им подписва договорите. Те си слагат подписа. Що като БЪЛГАРИТЕ отидат в друга страна получава МНОООООООООООООГО по-голяма заплата в нея. Не, че българите получават най-ниско заплащане. БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ дават най-ниско заплащане, а балъците се ловят.

Отдавна не е тайна, че получаваме най-ниско заплащане в ЕС. За сметка на това компенсираме чрез доходите на управляващите.

В тази почаспва ставка влизат осогуровките ( пенсионни, здраве, отпуск и т.н.)_ които работодателят плаща за служителите.. Ако тпва не е включено, цифрата за Дания също няма да е вярна. Всичко това са разходи за заплата, които по един или друг начин работещият получава.

Каква е тази стъкмистика? 5,4 евро на час заплащане в България, означава месечна заплата от 920 евро=1800 лева. Каква е тази измислена цифра. Средната заплата в България е на половина от тази цифра. Или около 1 100 лева, което е 6,4 лева или 3,3 евро на час. У нас минимална заплата е 560 лева, месечно с такава са около 1 млн. българи. И тя се облага с данъци. След което от нея оставт чисти около 400 лева, което означава, че този човек, ако няма семесйтво разполага с 13,3 лева=6,8 евро на ден. Ако има семесйство и деца то сумата драстично намалява. В България над 1 млн. пенсионери разполагат с под 300 лева месечно или 10 лева=5,1 евро на ден

Абе с тез огромни заплати мутрокомунягите реват че няма квалифицирани балъци за роби.

Вдига се миниалната заплата ВДИГА СЕ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ТОЧНО С ТОЛКОВА И СЪОТВЕТНО ОСТАНАЛИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИЙЙ..... МИНИМАЛНАТА Е МИЗЕРИЯ А НЕ ФОРМА ЗА БОРБА С ЛОШАТА ИКОНОМИКА......

Пет евро на ДЕН в провинцията получават,а ние пенсионерите с много стаж дори и социалният минимум не получаваме.Слаба икономика,дори масово закриват фирми,,Благоевград,, Ненормални политици,ненормслни заплати.Геноцида у нас в Действие

реалното заплащане в България е 3лв или 1.5 евро на час евростат не са информирани правилно

Стига с тези опорни точки. Знаем къде се измислят и какво целят, но за щастие ефект от тях не виждаме! Минималната заплата е 3 лева на час, а в големите градове е трудно да се намери работна ръка за под 800 лева чисто, което прави по около 4,50 - 5 лева/ч. и то за неквалифицирана работа.

че това новина ли е?

1.95583= 10.56лв/час. За ден - 10.56лв

Написаното е от румънски издания, а кога, любопитно ми е само, някое българско идздание ще си позволи подобна критика. Май никога. Та ако питаш боко, чоко и пр. измет - тук се строят завод подир завод, икономиката цъфти, народа пее песни и се чуди как да си похарчи парите ..... грррррр.

Така им се струва! При нас едно кило пържоли е колкото 3 билетчета за трамвая, аджеба с лев и шейсе умножено по три получаваш кило пържоли. Начи, ако билетчето е по 6 стинки, зимаш кило пържолета за 18 стинки.Просто е, но трява да се смята.

Longines

Гарантирано от щайката Гроб!

имаме най ниските цени на паратменти, гориво храни - нормлано е !

Най ниското заплащане и ....най ниската пенсия. След като не ни ценят у нас ще продължаваме да работим там където ни ценят - т.е. зад граница, пък работодателите у нас да продължават да се жалват, че уж нямайо кадри!

Стани работодател и плащай високи заплати на работниците си.

Толкова ти е акъла,за да плащаш низки заплати.Закривай като не можеш да плащаш нормално

ой! Най-ниското заплащане на час е в България (5,4 евро), - х 8 х 22 = 950 евро на ден. ко се уплаквати уе?!?! ама що си мисля че е доста по-малко :)

А сега хубаво прочети какво си написъл.

добре де, объркал съм ден с месец. ама цифрите говорят, нали? и къде са тези 950 евро минимално в бг а? я сега ти прочети ?

трябва да се работи ангария на чорбаджиите от московията. за това е така.

Нашата нищожна минимална заплата е 560 лева във великата руска империя минималната заплата е 230 лева а във руските колонии като беларус е 130 лева Смятай....

Журналистите трябва да се уважават.Почвайте.

Пари няма, производство няма. Краде се тотално. Администрацията само събира парите на хората и пречи. Мангалите бият и крадат хората, а полицията им казва да си траят защото сме законова страна. Населението се топи, а ние си траем и чакаме да се п=оправим един ден ...

Верно ли? Не знаех. Като гледам какви имоти имат и купуват нашите политици - не вярвам да сме най зле платени. Като гледам помощите за цииггаанниитте, пак не вярвам. Като гледам колите на работодателите, пак не ми се връзва. Е то пък не може всички да тънат в охолство.

И къде в България взимат по 5,4 Евро на час??? Веднага почвам. Това прави по над 80 лева надник на ден! Вие знаете ли какво сте написали? Ако беше така щяхме да цъфтим!

"Най-ниското заплащане на час е в България (5,4 евро)" - Тези нормални ли са киъде в България ги дават? 600лв.делено на 172ч. равно на 3 ЛЕВА и 48ст. Каво ви става бе хора пет евро че и четири евроцента.

Бе, и аз се зачудих : 5.4 евро 1.95583= 10.56лв/час. За ден - 10.56лв 8 = 84.49лв. За месец - 84.49лв * 21.2раб.дни = 1791 лева!!! Доста хора си мечтаят за такава месечна заплата у нас. А смятай, че хората ни смеят за такава заплата.

stankow

Не е заплата. А разход за работна сила

5 евро и 40 цента!

e ако се махнем от ЕС ,с тези заплати ще сме първи в евразия за която милеят бсп,атака,воля и многото новосформирани партии от партията майка бкп и тогава ще сравняваме заплатите с русия,монголия и тн.

stankow

Може да не се махаме от ЕС, но трябва да изравним данъка печалба с ЕС. Сега е 10%, 90% от печалбата се изнася на запад. Това са 17 милиарда лева на година ! Ако данъкът е колкото в ЕС - 25-29%, това значи 3 милиарда лева годишно повече в бюджета. Това означава магистрала Хемус да се завърши за 3 години, после АЕЦ да се завърши за 3 години, после да се купят изтребители за 1-2 години, болниците, полицията, армията, училищата и т.н и т.н. Т.е след 10 години България ще си е една нормална страна. Но ни ограбват, яко. Та трябва да се разгледа и възможността за напускане.

Или направо да е 99%, тогава мед ще потече от чешмите! От къде ви вадят бе?!

в Германия до 8000 евро необлагаеми . а за семейни 16000 В БГ плащаш за всичко което може да се сетиш под формата на данъци 10 процента и 50 -60 във вид на ВСЕВЪЗМОЖНИ ТАКСИ ......

Благодаря, че ни казахте. Дори не сме си го и помисляли!

Е каква е тая стъкмистика бе?! Според НСИ средната заплата в БГ била близо 1000лева през 2018. Средното работно време е около 150 часа месечно. Това прави 3.40€ на час, а не 5.40€. Някой ще обясни ли това несъответствие?!

stankow

Средната заплата е 1100 лв. Работните часове са 172. Към разходите за работната сила се включват работната заплата, но и осигуровките, които плаща работодателят. Та толкова е, 5.4 евро, за съжаление :(

Това е така, както си написал, но все пак е за средна заплата. А в статията пишат за минимално заплащане на час!?! Или казано по друг начин, следва да се вземе минималната работна заплата за 1 месец като база. Разделя се на средният брой работни часове месечно, което е 160 часа, тъй като има и почивни дни извън уикендите и тогава се получава съвсем друга картинка.

Явно преводача и журналиста е за е...е. Статистиката е за "средните разходи за работна ръка на час", а не за заплата. Средната заплата е 1200 лева, но освен това работодателя плаща част от здравните и пенсионните осигуровки, които не се включват в заплатата, работодателят плаща и за облекло, трудова медицина, евентуално бонове за храна, отопление през зимата, а и други режийни. За да получи човек 1000 лева чисто, работодателя плаща като данъци и осигуровки 1540 лева, към това трябва да се добавят 30 лева трудова медицина, 20 лева за облекла и обувки, 20 лева за отопление и още и още неща, които може да се плащат еднократно в годината, но влизат в разходите за час.

stankow

Обяснявате като интелигентен човек. И целта ви е истината. Целта на журналиста обаче не е истината, а дразненето на хората. Затова той, знаейки много добре какво е разход работна заплата и разход за работна сила, преднамерено сменя двете понятия. И бърка в отворената рана. Това му е задачата - да дразни, да разделя, да смразява хората. Дегенеративна пропаганда.

а не бе.. някой учудва ли се.. като роби работим.. а после ни обяснват как видиш ли ни били високи заплатите ..

ами не работи ,стой на помощи ,..

явно ти така правиш и те устройва .. е такива като теб .. само за е...не са

При определянето на това почасово възнаграждение за България взети ли са предвид доходите на Цецерон и подобните му? Защото ми се вижда доста завишено.

Преди 15 години заплащането във Франция беше около 20х по-високо от това в БГ. Сега е само 7 пъти...С тези темпове България ще настигне Франция след около 40 години.

Ако Франция спре да се развива и тръгне назад

Ако пренебрегнем фактът че нищожен % у нас имат доход 5,4Е /1час как успя съседна сърбия след дълга изтощителна война като беше напълно срината да ни догони че и леко изпревари по заплати? Тук без да сме водили война сме по зле от сърбите и е съвсем нормално да се запитаме каква е причината?

Нормално, много сме крадливи - важи от редовия работник до политиците ни, просто всеки гледа да прецака системата, това е вградено в гените ни, не случайно са писани Бай Ганьо, Андрешко и Хитър Петър, може би изключние са само служителните в клоновете на големите международни компании.

5,4 евро на час в България вземат сигурно ИТ-тата,иначе е масово 3 евро на час! Демек сме още по зле от написаното в статията!

WTF ??????“Най-ниското заплащане на час е в България (5,4 евро) “ БАСИ ПРИБИРАМ СЕ В БГ ОЩЕ УТРЕ !!!!!!!

С кражбите на управниците ни, би трябвало Люксенбург да е след нас!

ЛюксеМбург

Ти само за грешките ли следиш, или имаш мнение по темата? Няма ли да намериш и някаква грешка в статистиката или си от управляващите с купена 6-ца по бълг.език????

Те доходите на политиците ни са ги изключили, че да не чупят статистиката, те и без това в друга България живеят.

Всички политици управлявали България през последните 30 години са за разстрел ! БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ !

Вие лудили сте 5.4x8 часа =43.2 евро на ден x 22 дена = 950.4 евро x 1.95=1853 лева. Кой има такава минимална заплата в Територията.

къде видя минимално заплащане? В статията се говори за СРЕДНИ РАЗХОДИ за труд и средният работен месец е 21 работни дни. Заплатата е около 80% от тези разходи. Примерно за да получиш 1000 лева чисто, работодателя плаща 1540 лева, данъци и осигуровки, но освен това плаща за работно облекло, трудова медицина и кой знае още колко неща

Интересно, защо не ги дадете в абсолютни стойности ...

За по-лесно и ОБЕКТИВНО сравнение!

Ясно се вижда, че всички държави са еднакво корумпирани, което е относително спрямо доходите и богатството на гражданите... Доходите и богатството са обратно пропорционални на корупцията, а двете заедно са константа

Ай сиктир бе, не може да бъде...

Ама имат най-богатите политици!

Усилено увеличаване на заплати?!

Дания, Белгия ама мигрантите не искат там защото знаят че няма да работят. Те искат във Великобритания където са най-високите социални.

ФАЛШИВА НОВИНА или ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ? Икономиката РАСТЕ, ама наобратно.

Още 10 години Тиквун и дори в Судан хората ще има по-висок стандарт на живот!

Кой в България взема 1600 лв (5 евро на час), изключая час от София?

Това е разход за труд мой, не заплата. Освен това не си наясно, че в Бг има и данъци нали и осигуровки. В бг всеки гледа в джоба което влиза, ами нали работодателят ти плаща социални. За заплата от 1.000 лева чисто, работодателят дава едни 1600 лева.

Моя грешка. Кой в България взема 1000 лв на месец, изключая час от София?

Изнесените данни не са за заплата, а почасова ставка. Зависи колко часа труд е вложил работещия. В Дания заплащането на час работа е най-високо (43,5 евро), но само 1/3 от тази сума влиза в джоба. 1/3 за държавата, 1/3 за фирмата, 1/3 за работещия. Това е най-общо казано.

Всяка година по това време ги пускат тези данни...Трябва да се уточнят някой неща, за да се прави сравнение. Първо, тези данни са за РАЗХОД за труд - това автоматично не означава заплата. В тези разходи се включват много други неща, като застраховки, курсове, дрехи, социални и т.н. Второ, тези цифри са преди данък. В Дания ДОД започва от 45%. Трето, гледа се ценовото равнище. Тези 50 евро в Дания са реално толкова> 25 след данък, 8 евро приравнени към бг цените - в България е 3пъти по-евтино от Дания. Заключението е> успокойте се и не гледайте в чужди панички. Работете и парите ще дойдат.

Ще дойдат парите, само че не при тези които работят.

драсти вещ, ама нали при тези равни обстоятелства, като успея да спестя ......кажи го 3% от заплатата си тук, мога да си позволя да заведа жената на вечеря, а датчанина като спеси 3% от месечната си заплата, ще заведе жена си на хостел в Рим (да видят папата), съвсем образно казано, да с данъците и стандарта се приравняват нещата, ама нашите 3% не са другите 3%

В Дания ДОД е прогресивен и започва не от 45%, а от 38% след необлагаем минимум около 1000 BGN. Облагат се сумарно всички доходи, в т.ч. и от ренти, лихви по банкови влогове(без детски влогове), наеми и пенсии.

коментар йок! И нямаш право на такъв щот си бял роб!

Не може да бъде .това е долна инсинуация

Заплащането е само цифра. По-важно е какво можеш да си купиш с тия пари. Животът в България определено е много по-евтин, отколкото в държавите на запад, затова е по-важно да се прави сравнение на стандарта на живот със средната или минималната заплата, а не да се сравняват голи цифри. За съжаление ние сме много добри да гледаме цифри и да цъкаме с език, че шоколад Своге се продавал за стотинки някъде, само че животът не е само шоколад Своге. За справка ще кажа, че с парите, които взимам в България, тук живея много добре, мога да си позволя почивки и то не в Гърция или Турция. Със същите пари едва бих свързвал двата края в Германия, а в Лондон едва ли ще мога да живея. Пак за справка от скорошното ми пътуване до Италия - тук в средно добър ресторан ще хапна за 10 лева, там в обикновен ресторан на гарата ядох за 20 евро! Билетът за 30 минути с влака ми струваше 14 евро...

И между другото кой в България взима 5,2 евро на час??? Това са грубо 80 лева на ден по 20 дни са 1600 лева, което е доста над средната заплата!!! Даже цифрите са невероятно грешни.

Това са разходи за труд, а не работна заплата. Това са 80 лева на ден, които включват освен заплатата ти и данъците и осигуровките върху нея.

я ходи си пий аповете и си свали розовите очила подлога герберастка!

Ти си стой в комунистическото блато и се кланяй на Нинова, тя ще ти оправи живота с апартамента си в центъра на софия за 20 хилки

Това са пълни глупости. Да услугите са скъпи, алкохол и цигари и т.н. Но животът в Западна Европа е многооооооо по-добър от този в България. Повярвай ми, имам база за сравнение. И то не от разходки по ресторантите на гарите в Италия :)

Ако взимаш добри пари, навсякъде е хубаво... въпросът не е да се сравняват цифри, а стандарт на живот. И не, не съм ходил само по ресторантите на гарите в Италия, просто сравнение. Между другото, на гара в България ще хапна още по-евтино :)

Интересно защо някои стоки струват еднакво в различните страни ...

някои струват по-евтино, само че животът е доста повече от няколко стоки. Плащаш наем, данъци.... една-две стоки не оправят положението.

Това новина ли трябва да е?

Да, новина в стил, че топлата вода по принцип е топла. Днеска бълват от сутринта подобни "новини".