Българинът работи средно 33 г. Мъжете в ЕС работят 5 г. повече от жените

Европейската статистика показва къде се работи най-кратко и къде най-дълго и каква е възрастта за пенсиониране

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Двамата ми дядовци работиха съответно 42 и 40 години до пенсия, двете ми баби по 34, майка ми има 35 години стаж и още 4-5 до пенсия, баща ми тази година се пенсионира с 40 години стаж ... аз имам 14 години до момента и ми остават още поне 28 (ако не се увеличи възрастта). Как ги изкарвате тези 33 години? Да не сте включили и тъмнозелените ни "братя", които не стъпват на работа? Или пък военните и полицаите са голям процент от населението и яко дърпат средната възраст назад?

не знам, ама ако съм жоива да се пенсионирам ще имам 43 години трудов стаж. сега ги имам 37 години а трябва да бачкам още до достигане на възрастта

Аз съм на 45. От 16 години насам работя всеки ден без почивка, 365 дни по 10 часа. Това значи, че след 2 г. ще са навъртяни 66 000 часа и трябва да се пенсионирам, за да не пукна от амортизация. Но НЕ! Ще трябва да работя докато пукна - още 20 години, и разбира се много вероятно няма да доживея това.

66 000 часа блъскане, за пенсия 400 лева и възможност да си плащаш тока и пОрното 35 години.

66528 часа-12474 часа за обяд и кафе-паузи, остават 54054 часа

Отдавна е доказано, че при 8 ч. работен ден се работи ефективно 3 до 5 часа. И това е нормално. Работно време означава времето прекарано на работното място, а реалният труд по стандарт си е 40-60% от това време.

Тъй като моите родители са висшисти и доколкото си спомням и като смятам 55 години за жените и 60 години за мъжете се получава, че майка ми би следвало да е имала 32 години трудов стаж, а баща ми 37 - средно се получава към 35 години, а не 33. 33 се получава заради шапкарите, които бяха много и се уволняваха рано. Сега освен на отрудените ни бащи и майки, които са поработили поне 35 години кредно плащаме и на множество милиционери, страшини и други шапкари, които са бачкали по 20 години. Те разбира се са най-недоволни от пенсиите, въпреки, че не са им от най-ниските. Е тия са най-големите наглеци.

Съгласен съм, шапкарите и чантаджиите са най-големите боклуци. НИщо не са работили, само далавери въртяли, накрая двайсе заплати на ръка, пенсия на 40 и хоп охранители, съветници, айдукати, или бизнесмени.

Идиотско заглавие с цел привличане на вниманието. Пише се Българите работят средно 33г.

Очевидно средностатистическия стаж се изчислява като се взема и несъществуващият стаж на стотици хиляди неграмотни и никога неработили "българи". Моят стаж до момента е 39 години и продължавам да работя, имам колега с 50 години стаж и още работи /от 15-годишна възраст, вкл. 2 години в казармата/.

Очевидно имаме пропуски в образователната система ощ от времето на НРБ та до днес и трудно разбираме текст. 33 години е средния трудов стаж на СЕГАШНИТЕ пенсионери. След като ти ще трябва да работиш повече от 39 години това означава, че ще си работил с с 30% повече от тях. Което е много лошо, защото разбива на пух и прах мита за отрудените поколения и мързеливата младеж:) И ако някой от хях са работили повече от 40 часа на седмица, т.е. да кажем най-страрите, то поколението , което направи прехода си работеше по 40 часа седмично и пред комунизма и след това. С други думи най-мързеливото поколение българи осъществи прехода и реши, че трябва да се пенсионира рано. ЗА сметка на предишните и следващи поколения. Не е чудно, че някак не е много справедлив нали? Ами то поколението си е такова нагло:)

Ochevidno, Vizhdam che si nacheten po temata...dazhe i analizi pravish: mladi-stari, marzelivi-rabotni... Zatova i reshih da popitam ( chovek se stremi da popadne na znaesht, nali???) Kazus: na 61 god. sam - imam 22 god. stazh /// = na kolko godini da se pensioniram i na kakva pensija ( v procenti ot palnata polagaema se ) moga da razchitam. Bih se radval da polucha otgovor po sashtestvo, makar i ne zadalzhitelno i samo ot Ochevidno

Преди да давате съвети се научете да се информирате. При положение, че никой повече не напуска страната след 20 години, когато трябва да се пенсионира поколението , което сега е на възраст между 40 и 50 години хората над 65 годишна възраст ще са малко повече от сега, а хората на възраст 20-65, които трябва да изкарват парите за социална дейност , което освен пенсиите вкючва здравеопазване, намаление на билети и въобще намаления за пенсионери и т.н и т.н. ще са с над 700 хиляди човека по-малко от сега. Та яко бяха с 1млн. повече би могло да се говори за намаляване на пенсионна възраст, но това са фактите. Т.е. - абсолютно невъзможно да се говори за друго освен, че ще се работи до гроб от това поколение. Няма никакво значение кой е виновен, дали ще вкарваме в затвора, разстрелваме хора, няма значение колко деца ще се родят отсега нататък - положението е такова. Чиста математика - виждаш колко хора в момента са на възраст от 1 до 45 години, виждаш колко в момента са на възраст от 20 до 65 и виждаш, че има разлика от над 700 хил. човека. То и за следващите не се оправят нещата кой знае колко. Аз досега не съм чул някой политик да бъде съпричастен с това поколение. Нас вълци ни яли - да се оправяме. И да, аз разбирам, че това ни чака, но да не се прави НИЩО по въпроса и само да ни се вменява отговорност ми се струва абсурдно. За мен е направо обидно да се очаква аз да бъда щастлив, защото ми се дава възможност да страдам и умра за България. Та как точно ЩЕ КОМПЕНСИРАТЕ НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ? Може да почнете с паметник - не, че е достатъчно, но ще е едно добро начало, че сте започнали да разбирате.

Разликата с Европа е-там работят , тук бачкат.

хахахаха- ама, че разбирач! Ти да не си некой от неефективните местни бизнесмени, дето постоянно плюят по българите, че са неефективни и мързеливи, а 3 млн. работят ефективно за западни фирми и компании и са се реализирали ефективно на най- конкурентния пазар на труда- Западния!

А другата разлика е, че там им плащат, а тук я платят, я не.

и ? А пък в Турция и други страни хората се пенсионират под 60 години! и ? Най- добре би било за " пазарната икономика", хората да внасят пенсионни осигуровки, но само в частни фондове, да плащат пенсионни застраховки на частни застрахователни фондове, а хората никога да не се пенсионират, а само да плащат на частните финансови фондове! Ето българите плащат по " пазарен принцип" най- високи цени за непроизведено електричство от американските Марици! За пръв път в " пазарно- икономическата западна теория и история" е постигнат забележителен напредък за човечеството- да плащаш максимално висока цена за непроизведено нищо, не пиша потребено, защото как се потребява от потребителите " несъществуващо нищо продукт"!

Какво общо има пазарната икономика с мутренско-тиквенското управление, което си описал? В България не функционира пазарна икономика, тук имаме племенна плутокрация от средно-азиатски тип. Когато хората почнат да се интересуват повече от това кой колко знае и може, вместо от това колко тежки ланци носи и каква кола кара, може би нещата ще се променят :)

" Пазарна икономика" не функционира никъде, това е термин без икономическо съдържание! През 2008- 2009 САЩ- самоопределила се с измисления от нея " бранд термин" за " пазарна икономика"- какво направи? Това което е недопустимо за една " велика пазарна икономика"! Правителството даде директно на частни компании 600 млрд. $ за да не фалират, след мутренските им спекулативни издънки на " свободния фондов пазар на американската пазарна икономика"! В икономиката имаш два субекта- производител( частен или държавен- обществен) и потребител( частен или държавен- обществен)! Пазара представлява трансфер на стоки и услуги! Така, че откакто света е започнал да произвежда и да потребява си е имало производители- пазар-трансфер на стоки и услуги- потребител, защото друга икономика просто няма! А " пазарната икономика" - като западно ноу хау, довлече мутрите на пазара!

мариците имат и ... опа, внимавай, и РУСКО участие хахаххаа

Пазраната икономика се превръща в мутренска , когато населението не е възпитавано в ценностите на пазарната икономика. С други думи когато за теб всяка печалба е била спекула и нещо отвратилелно няма как да се очаква, че може да се развият някакви други пазарни отношения освен бруталните в което малко богати мачкат многото бедни. Т.е. една част от населението продължава да смята печалбата за нещо отвратително и бяга от нея като дявол от тамян, а друга я смята за единстевното важно нещо. В резултат на това хората, които страдат от психопатията нарцизисъм забогатяват, а хората, които страдат от психопатии , които избутват неговата собствена личност на последно място след Държава, деца, родители, идеология, вяра...... затъват в калта. Та проблемът е, че просто през 1989 г. не проведохме дебат какво в Западна Европа се разбира под лош човек. Повечето не знаете и досега. За вас добър проспериращ човек е човек, който е забогатял по такъв начин, ме много добре е скрил, че това е за чужда сметка или е забогатял за сметка на чужденец. А в страните в които винаги е имало пазарна икономика е ясно, че винаги някой забогатява за сметакна друг и просто трябва да се намери колко е справедливо в момента да върне през данъци.

Измислил си го ама не много добре. Почети в САЩ колко народ са останали без цент когато такива частни пенсионни фондове са били ошушкани от някой тарикат.

А спрямо продължителността на живота, как стоят нещата?

Според Гугъл, по следния начин (към 2015 г.): България: 74.47 г. Турция: 75.43 г. Швеция: 82.55 г. Това, което не мога да ти препиша от Гугъл обаче е формата на графиката на нарастване на продължителността на живота, а тя също показва разни важни неща. + За България тя е относително равна за периода 1960-1990 г., след това спада докъм 2000 г., след което почва рязко да нараства, и регистрира нов спад след 2010 г. + За Турция, графиката е изпъкнала крива (т.е. с тенденция към нулев нарастък на продължителността на живота и с последващ спад). + За Швеция, графиката е с формата на права със силен наклон нагоре (с линейна, ясно изразена тенденция към ускоряване на продължителността на живота) Напиши в Google "average lifespan in Bulgaria", "average lifespan in Turkey" и "average lifespan in Sweden", за да видиш какво ти обяснявам. Дори да не го направиш, се надявам да приемеш мнението ми, че в Турция е най-кофти да се живее като пенсионер (като имаш предвид, че смъртността и имотното състояние все още не отразяват опитите на тъпото им диктаторче да съсипе цялата държава и икономика...)

Ах този Гугъл, лесното си е лесно! Баница с 36 яйца, режи и яж- образованието по НПО в МОН базирано на Гъгъл мислене! В икономиката съществува аксиома, че не продължителността на живота, а естетствения прираст/ демографския фактор определя потенциала на една икономика- производителност/ ефективност- бъдещи такива и т.н.! Та продължителността на живот е ясно- увеличава се, някъде с по малко, някъде с повече! Но пенсионната система е основана върхху принципа на положителния естествен прираст- младите, навлизащи в трудоспособна възраст плащат с пенсионните си осигуровки пенсиите на пенсионерите в момента! Следващите генерации ще плащат пенсиите на " сегашните млади работещи! А всичкото осигуровки се записват като " партиди" за финансово- счетоводна отчетност към текущите периоди! Имаш партида на осигуряване, но когато се пенсионираш, тя ще се попълва от младите работещи и ти ще получаваш пенсия! От трите държави единственно Турция има голям естествен прираст, което и гарантира, че няма да има колапс в пенсионната и система! Швеция от средата на 70-те има политика за внос на имигранти от Близкия Изток за разнообразяване на генетичния си фонд, тъй като тогава се очаква зачестяване на близкородствени бракове между шведи, което води до генетични заболявания в шведското население! Та сега имигрантите от Близкия Изток, както в много страни от западна Европа са тази част от населението, която увеличава естествения прираст! Затова пенсионната система в западна Европа среща трудности, тъй като голяма част от младите емигранти от Близкия Изток, живеят на социални помощи и така наречените " далавери"! Реално работещите в по голямата си част са местно население, което застарява и се създава дефицит в пенсионните фондове, който се компенсира с увеличаване на възрастта за пенсиониране! За България- отрицателен естествен прираст, масова емиграция на специалисти и кадри към западна Европа, заради неефективна политическа класа и бизнес елит, които са подкрепяни от ЕС, тъй като по този начин западен ЕС си подсигурява работещи емигранти, които да плащат пенсиите на сегашните западни пенсионери! Работещите ефективно българи в чужбина са почти 3 млн.!

Забравих да допълня! Та тези 3 млн. българи работещи в западен ЕС, освен че с осигуровките си плащат пенсиите на част от западните пенсионери( това правят и гастарбайтерите поляци, румънци и т.н. за друга част от западните пенсионери) успяват да изпратят на роднините си в българия близо 3 млрд евро, които тук в България роднините им ползват за да си подсигуряват по нормален стандарт на живот, за да пазаруват стоки примерно храна внасяна и продавана от западни хранителни вериги, които изнасят приходите си( обем на продажбите) отново на Запад- около 700 млн. лева месечно/ 350 млн. евро месечно, които се разпределят в бюджетите на страните в западен ЕС! Всички( западен ЕС се е самовъзприел за всички и за света) " печелят", с изключение на бедните страни в ЕС, които захранват западната пенсионна система и пазар на труда- теорията за разпределение и спецификация на труда разработена от западните либерални икономисти! Но за да не изглеждат прекалено бедни, чичко Гъгъл и статистическите агенции " произвеждат подходяща статистика" за бедните страни в ЕС- не се отчайвате, работете за западните си партньори в ЕС, пък ще му мислите после!

работещи бедни и прочее простотии. не требва да се работи въобще.

България е трета по смъртност в света, което я прави първа в ЕС! Което означава, че повечето хора няма да доживеят до пенсия или ще я взимат за кратко. Освен това имаше една статия, в която пише, че около 70% от пенсиите се плащат от работещите. Обаче процента на работещите намалява, докато застаряващите се увеличават. Тоест ще дойде момент, когато няма да има кой да плаща пенсиите и хората ще трябва да ядат грудки и корени.

Такна де. И кой всъщност е най-.......... от ситуацията? Дали сегашните пенсионери или ние дето сега изкараваме пари за пенсиите с ясното съзнание, че на нас няма да има кой да ни изкарва. Целувайте ръката, която ви храни - тя не е на Нинова, Борисов, Сидеров и Доган, това е ръката на българите, родени през 70-те, 80-те , 90-те, които още не са направили най-добрия за тях избор да ес махнат от тази въпиюща несправедливост и от неблагодарните си майки и бащи.

Аз ще направя 40 години трудов стаж догодина когато ще се пенсионирам като лекар и няма да мога да взема максимална пенсия.Моите колеги и връстници които бяха военни от 20 години са пенсионери и получават максимума.От 29 години има демокрация,но нещата продължават по същия начин в тази полицейско-мутренска държава.

Не става въпрос аз, който съм на 44 години на колко ще се пенсионирам и колко ТРЯБВА да работя. Пише колко години средно са работили тези, които сега са пенсионери. 33 години са работили тези, които сега са пенсионери - ние сигуно ще трябва да работим поне 40. А като гледам накъде вървят нещата може и 45. Съветвам ви да се научите да четете и да можете да извличате точната информация от текст. За да може да престанат да ви баламосват. А сега отново ще ви напиша нещо, което е толкова неприятно, че може и да ме изтрият, защото не съвпада с правителствената и опозиционна пропаганда и цензурата ще се развихри. След като моето поколение ще работи доста повече заради това, което са ни по-възрастните от нас не е ли ЧЕСТНО да ни оставят ние да имаме основна тежест във взимането на решения и управлението на държавата. Доколко е СПРАВЕДЛИВО да се увеличават пенсиите на сегашните пенсионери, които ние плащаме без това да е обвързано с увеличаване на броя на заетите? Доколко е СПРАВЕДЛИВО възрастните да имат различно от нас мнение по въпроси, които предполагат дългосрочни разходи. Имам предвид примерно разни държавни мега проекти, които предполагат заеми със срок на изплащане 30 години? Колкото и да е цинично, но все пак е вярно, че малко хора на възраст 60+ ще изплащат целия кредит. И тъй като политиците говорят за обединение, общи цели и т.н. обаче не говорят за това, че първата крачка е се нарича КОМПРОМИС. Компромис, който по-възрастните след като се имат за най-мъдри трябва да направят. Та нека всеки активен, сериозен човек обясни горното на своите родители. За да може да има поне малко справедливост. Аз ще добавя само, че не виждам разлика в това да живея сред чужденци, които не искат да правят никакви компромиси с мен и сред българи, които гледат на мен по същия начин. С други думи - не, че ще върнете някой, който е избягал ами ако не се промените ще продължим да бягаме.

Ха, ха, че кой те пита за твоето мнение по държавни мега проекти. И какво зависи от теб. Те си теглят заеми, ние си ги изплащаме, мълчим си и това е. Овчици. Колко пъти някой те попита искаш ли го този заем или не, съгласен ли си с този проект или мислиш по друг начин. И я по-добре да ги избием тези пенсионери бе, защо само да ни тежат. Ама че глупости.

Така де - мен, този който изкарва парите за пенсиите никой не ме пита - защото 50% от местата в парламента се заемат от депутати с гласовете на хора над 60 годишна възраст. Защо трябва да се съобразяваш с образования българин, който изкарва парите като възрастните + безработните дават мнозинството депутати. Ако беше обратното - никой нямаше да си позволи ДА НЕ П

Човек, започнал на 18 години работа и се пенсионирал на 64 има 46 години трудов стаж. Тези с висше образование също са с по 40 години стаж. Как ги изчислиха тези 33 години. Аз и циганин с 0 години стаж средно. Ама за него парични помощи от както се роди докато умре, а за мен все средния.

krasibel

Сложи в сметките и овенните, които се пенсионираха след 20 години в армията на по 45-50 години, и тези от първа категория, които се пенсионираха след двадесетина години стаж, и сметките ще излязат. На времето този, от който нищо не ставаше отиваше във военното училище или ставаше милиционер. Сега ги гледам катилите ухилени и доволни с максимални пенсии и работещи основно охранители /то за друго и не стават де/. Като говорих по въпроса с един такъв комшия, отговорът му беше - ами да си станал и ти овенен, а не инженер. Та така...

Като са се изселели толкова хиляди, че кой да изработва пенсията ч България? Кво сравнявате другите народи, че във Франция работят много повече за пенсиите на старите хора и не се пенсиотират на.... и 2 месеца! Ха ха ...........и 2 месеца........Тъпотия!

Българинът смята, че пенсиите се берат от дърветата от министър-председателя. Ако кажеш, че за да се увеличат пенсиите освен всичко друго няма как да минем без вкарване на чужденци жив ще те одерат.

Може парите да се вземат не от вноски, а от данъци. Например корпоративният данък трябва да бъде рязко увеличен, в пъти. Дянъците върху промишлената собственост и едрото земевладение също са една добра идея, т.е. данъци върху активите.

Може парите да се вземат не от вноски, а от данъци. Например корпоративният данък трябва да бъде рязко увеличен, в пъти. Дянъците върху промишлената собственост и едрото земевладение също са една добра идея, т.е. данъци върху активите.

Глупости,вече имам 39 години трудов стаж и докато се пенсионирам ще станат повече от 40 г.

Защото нямаш възраст. Не може само едното.

Добре ,че ми каза ! Знам,че нямам възраст ,но да пишат ,че българите работят 33 год. са глупости.Поне за нашето поколение това не важи всички работехме и още работим. Младите обаче няма да направят и 10г. стаж у нас.

Всички говорят в години, но защо никой не казва какъв е един работен ден за всяка една държава? Примерно, във Франция вече почти 30г. максималният работен ден е 6ч. като в петък се работи до обед. Работната седмица за французите трудно надхвърля 30ч. Така и аз мога да работя не 30 ами 50 години. В България, работната седмица е 40ч. и то само за държавните служители. Във Франция можеш да вземеш пенсия и след само 10г. стаж, а в България къде са 36г. Въобще робия сме си от всякъде.

Те и други неща премълчават. А за други направо си лъготят виртуозно. По банкевско-пожарникарски, ама отчитайки тенденциите за чалго-циганизация на нацията. Виртуозчета!

В Германия дори след 5 години. За да не се обърка някой нека уточним, че се взима естествено след навършване на пенсионна възраст.

Жените се пенсионират на 61 г. 2 м. и трябва да имат 35 г. 6 м. трудов стаж. А при мъжете - 64 г. 1 м. 38 г. 6 м. Това е за 2018 година. Трудно се правят 40 години трудов стаж в държава като България, където след определена възраст никой не иска да наема.

Добре е да се спомене, че преди да пишете нещо, тряабва да проверите внимателно дали е вярно! Иначе ставате производител на фалшиви неща.

Та каква пенсия взимат българите по сравнение с другите европейци, другарю Борисов?

Увеличиха лекарствата, газта, тока, бензина, винетките, хляба. Сега увеличават вноските за лечение. Мислят те, значи, за пенсионерите. Добре че пенсиите сами си варят ракията и я карат на ракия и телевизия - най-прекия път към по-добрия свят. Едно знам със сигурност, Борисов, че Господ всекиму връща!

Аз имам трудова книжка от 15 годишен, към задругата на майсторите, ма ни майстор, ни калфа, само чирак бех. Да пием за жените, от сутринта, та до следобед /явно съм и неграмотен, въпреки че вечерната гимназия беше "образцова!"/

Този път ДИР-а без да иска е сложил правилното заглавие...щото едните работят, а другите (циганите) само се ползват от социалната и здравната система. Факт е.

Та казвате ако всички си плащаха осигуровките и отчетността беше като в Швеция бачкаме 5 години повече от тях ?

Жените работят с 5 години по малко и живеят поне с 10 години повече???

По последни данни продължителността на живота при мъжете в България се е увеличила от 70 на 74 г. само за двайсетина години. Така че спокойно, каго махнеш всички умрели от болести и катастрофи, ако си доживял 70, имаш огромни шансове да надхвърлиш и 80. Нека не се сдухваме.

нормално е мъжете да се трудят повече от жените . жените все пак гледат деца , повечето поне . мъжкият организъм е създаден за натоварвания - работа . е , износва се по-бързо и затова жените живеят повече от мъжете . но на който както му е вързало ...

Децата вече се гледат от двамата родители. Аз лично не разбирам как баща доброволно ще остави на врага да манипулира децата в своя изгода:) Освен това ти някак предполагаш, че става въпрос за натоварвания - ами то натоварвания може и на 40 да не може да поемаш вече. Жените и мъжете трябва да се пенсионират на една и съща възраст.

Ако средната продължителност е 33 години а бай мангал работи 0 години, тогава питам се колко работи българинът?

Не че харесвам бай мангал, но въпросът Ви е манипулативен и това личи от плюсовете на уловилите се. Ясен е смисълът на статията - 33 години средно за тези, които са работили и получили пенсия. Тези с нула години просто не са в статистиката.

това, че не са в статистиката сигурно ли е? а като получат социална пенсия на 67, и тогава ли ги вадят от статистиката?

Работим средно, но живеем по малко. А не са и включени служителите на МВР и МНО. Кой е най зле - българите.

Добре беше да се спомене , че у нас ако имаш 39г. трудов стаж и си мъж нямаш право на пенсия. А в ЕС имаш право и при три години след като навършиш пенсионна възраст. Такива ми ти работи.