Голямата промяна: 40 години от началото на „Китайското чудо“

Как изостаналата преди години държава стана втора икономическа сила с претенции да измести и САЩ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Китай е след Доминиканска република по БВП на човек, или на 79то място в света...та има още вода да изтече по Яндзъ преди да стигнат нивото на Пуерто Рико примерно, за Европа да не говорим или пък щатите. А от тук на татък трудностите тепърва предстоят, не че последните години икономическият им устрем не затихва леко по леко. Погледнете им борсовите индекси примерно, от години затъват...

Интересни данни имаш. Ще ги споделиш ли пред хора занимаващи се със статистика?

Това уважаеми е точно копие на НЭПа от 1923 година , когато пак капиталистическите отношения помагат на държавата да си стъпи на краката ....Комунизмът е приятен за окото и невъзможен в реалността ....жалко .

Явно нищо не си разбрал от случващото се в Китай, но това вероятно се дължи на краткия ти жизнен път до сега.

Това е модела и рано или късно всички капацитети ще трябва да си поставят дипломите в тоалетната за да има някаква полза от тях поне. До тогава можете спокойно да се упражнявате в писането на глупости и псевдо концепции за собствено удоволствие. Лошото е че доста народ ще си пати до тогава от глупостта ви концептуални капацитети на загнилото ни общество.

Китай разбра, преди 40 години, че трябва да привлича американски инвестиции. Бетонните тикви на комунистите в България, още не могат да го проумеят!

Това да го прочетат всички "демократи", управляващи България след 89-а година.

и във всеки дом по света има поне един китайски боклук който се е скапал след покупката. Прибрахани паричките за своите боклуци и сега им лапаме праха... Силно се надявам бай Дончо да ги посмачка малко..

Ганю "простияT" винаги са го дупили дебиле и сега си надупен и беден защото си ПРОСТ!!;)))

И вие наричате Китай комунистическа държава? Това, което не пише в статията е че по милионери (в USD) САЩ може да са напред, но в милиардери Китай ги превъзхожда по брой. Много ми е интересно как някой партиен секретар ще се изтъпанчи пред Джак Ма (Alibaba, 20 милиарда USD) и ще го подкара на Ленински (при тях сигурно е Маовски) съботник. Рано или късно на продобилите такава колосална икономическа мощ ще им писне от партийния диктат и ше духнат под опашката на ККП. Още повече, че самата ККП се отказа от най-основния си механизъм за подновяване като отмени 10 годишния срок за управление на Генералния секретар и направи сегашния си шеф доживотен. Скапването от геронтофилия - основен проблем на управляващите комунистически партии по принцип сега ше достигне и до Китай. Въпрос на време е.

Всъщност за последните 5 хиляди години Китай е бил водеща световна икономика в 4500 от тях. Запада е имал прозорец от последните 500 години през които е бил водещ и вече нещата си се връщат пак в нормалното русло!

Искаш да кажеш водеща икономика единствено пред себе си....щото по-затворено, недостъпно и нетолерантно към нищо чуждо общество Историята непознава. Единствено Русия може да се сравнява с тях, но пък тия са пълни диваци.

Докато комунистически Китай дърпа напред и скоро ще стане първа икономика в света! В демократична Европа, гладни французи протестират че не могат да си плащат сметките! Китай има силна управляваща партия чиято цел е да осигурява просперитета на страната и китайците. При демокрацията имаме демократично избирани политици, чиято цел е да си осигуряват сбоствения си просперитет и да защитават интересите на спонсорите си! Е те това е разликата!

Пише за частна собственост и пазарна икономика, които са дръпнали страната напред , на теб ти се привижда комунизъм. Ей болест и неграмотност до гроб ви гони шумкарите , пусти мерак да лежите , крадете и да ви пляскат

Така ще да е. В Китай направо щяха да застрелят 100-тина души и жълтите жилетки да се забранят със закон. Така всички няма да имат проблем с плащането на сметките. - Имаш ли проблем с плащането на сметките? - Да. Бум, бум, бум. - Има ли други, които не могат да си плащат сметките? - Няма. Няма. Няма. Всички сме ОК. Не само сметките си плащаме, а дори и ядем.

Абе, китайците ли държат вече дира, че триете истината?

3% бедни от над 1 000 000 000 население е доста далече от побеждаване на бедността. И там като навсякъде има много бедни , а това е официална статистика значи нивата са много по големи...

Е, в сравнение с 14% във Франция... "Данните на френската статистика показват, че през 2016 г. около 8,8 млн. души във Франция, или 14 процента от населението, са живели в бедност, "

Бедност в Китай е да няма по паничка ориз на ден. Бедност във Франция е да не може да иде на 2 морета през годината.

Четох наскоро хубав лаф - "Китай е успешната версия на СССР". Бил съм там, велик народ са. Добре е да дружим с тях,пък и нали оттам някъде сме дошли...

Жълтурите трябва някой да ги спре преди да са ни поробили всички и да им работим за по 2 канчета ориз. Тръмп добре им набива канчетата, но трябва и още. Предпочитам със запада отколкото с дръпнатите олигофрени.

За разлика от тука където държавната собственост и уравниловката са приоритетни и мечта на всеки лешпер и мързелив и крадлив комуняга.

По китайския път трябваше да тръгне и най-гнусният предател в световната история - Горбачов. Тогава и България щеше да се превърне в икономически силна и независима държава, а не както е сега - колония на ФАЩ. И сега не е късно, и ще стане закономерно, но след като бъде пролята много кръв. За жалост!

Абе тъпак,той точно това искаше,но червените ви кратуни не го разбраха.Сега Китай е със САЩ и вече не работят за купа ориз,както във вашата кочина.

Белите развъртяха китайският двигател, сега той запали и не му трябва тяхната помощ, а скоро всички ще разберат, че това е танк и китайците са си самодостатъчни в световен мащаб, не им трябва никой. Тогава ще разберете, какво значи комунизъм с китайско лице.