В днешно време "облакът" е много популярен IT термин, чието значение знаят малцина, въпреки че почти всеки е използвал или използва услугите на някой голям сървър тип облак (cloud от английски).

На практика облакът представлява множество сървъри, често стоящи на стотици километри един от друг, но свързани в мрежа по между си.

Те могат да се използват за извършването на някаква дейност, като пускането на програма или приложение, което не е инсталирано на Вашия компютър, но до което имате достъп дистанционно, посредством интернет. Тази услуга се нарича още "изчисления в облака", но тя се използва от тесен кръг от хора - най-често IT специалисти.

Много по-разпространено е "съхранението в облака". При него потребителят съхранява своите данни, не на личния си компютър, а на множество сървъри. Ползата от това е, че вашите данни не заемат място на компютъра ви и са лесно достъпни от всяко едно устройство - смартфона ви, PC-то на работа или компютъра на приятел - стига да имате интернет, ще имате достъп и до данните си.

Всеки, съхранявал файловете си Dropbox, Google Drive или OneDrive на Microsoft е използвал "облака", дори и да не е знаел значението на този термин.

Вие имате достъп до информацията си, съхранявана в облака, от всяко едно място

Снимка: Shutterstock

Друга полза от съхранението на данни в облака е, че те няма как да се загубят. Технически проблем или хакерска атака може да унищожи файловете, които съхранявате на вашето РС, същият проблем е налице, ако ги съхранявате само на един сървър. Когато файловете са качени на множеството сървъри, често пръснати по цялото земно кълбо -то е гарантирано, че те няма да изчезнат никога.

Лесната достъпност на облачните услуги карат все повече хора да започнат да съхраняват своите документи, снимки и друга важна информация не на своите компютри, а в облака. Големите компании също имат изгода, защото икономисват средства, като вместо да закупуват свои сървъри, които да поддържат сами, използват чужди такива.

Не всички искат да живеят в облаците

Един от най-известните програмисти и активисти за свободен от лицензи софтуер Ричард Столман, предупреждава, че ако някой съхранява данните си в облака, той на практика става зависим. Според Столман е възможно компаниите, чиято собственост е облака, да променят условията си за ползване и цените си в ущърб на потребителите.

Специалистите от Digital Guardian пък предупреждават, че използвайки облака, потребителят губи контрола над собствените си данни. Думите на Digital Guardian заслужават внимание, защото компанията е лидер в осигуряването на сигурност за данните, като 7 от 10-те най-големите брандове в света използват нейните продукти.

Когато съхранямате данните си в облак е възможно друг да има достъп до тях, предупреждават скептиците

Снимка: Shutterstock

Според ИТ експертите, настройките за поверителност на данните са извън контрола на потребителя. И тъй като повечето от облачните услуги са предназначени да насърчават ползвателите си да архивират данните си в реално време, много от тях, които не са предназначени за споделяне, могат да бъдат разглеждани и от неоторизиран персонал.

Освен това, работещите в компанията, осигуряваща облачното пространство, както и нейните шефове са на практика трета страна, а никой не може да гарантира, че те няма да злоупотребят с поверената им информация.

Ако доставчикът на облачните услуги не е предприел необходимите мерки, то файловете, качени на сървърите му са изложени на риск от хакване и източване. Пропуските в сигурността редовно са експлоатирани, като през 2016 година паролите на 68 милиона потребители на Dropbox, както и техните имейл адреси, изтекоха в интернет след успешна кибер атака.

От значение е и националността на компанията, предлагаща облачни услуги. Това е така, защото законите за поверителност на личните данни са много различни по-цял свят, а възможността някое правителство да прояви нездрав интерес към личната ви информация не е за подценяване.

Решението

Информацията от по-горе може да звучи обезкуражително, но не всичко е толкова безнадеждно. Ключът към решението на всички проблеми със сигурността на файловете в облака е свързана с криптирането - метод, правещ файловете ви нечетими за трети страни, посредством шифрирането на техния код.

Файловете, които са криптирани, предотвратяват достъпа на неоторизирани лица. От значение е файловете да се криптират не само при съхраняването им в облака, но и при техния транзит. Експертите съветват да се обърне начин и на вида криптиране. Неговата надеждност зависи от големината на използвания ключ. Ако той е 128-битов разшифроването му от неоторизирана страна би отнело буквално трилиони години.

Важно е провайдърът на облачните услуги да използва надеждна антивирус, който да предотврати влизане на хакери и извличането на използвания ключ.

Ако заложите на надеждна облачна услуга, то ползите са повече от рисковете

Снимка: Shutterstock

В днешно време почти всички доставчици на облачни услуги имат силно криптиране и използват надеждни антивируси, защото в противен случай репутацията им би пострадала, а това би се отразило и на техните печалби.

Облачни услуги, като Mega и SpiderOak предприемат допълнителни стъпки, за да предложат по-висока сигурност на своите потребители. Google пък гарантира, че няма да се рови из съдържанието на вашите данни, качени в облака, стига да не бъдат помолени за това от законодателните органи. Швейцарците от Tresorit пък обещават, че данните и метаданните на техните сървъри не се съхраняват в четим формат, а потребителите им могат да разчитат на стриктните швейцарски закони, защитаващи неприкосновеността на личните данни. Като надеждни облачни услуги специалистите определят още Egnyte Connect, CertainSafe, pCloud и дори платената версия на Dropbox - Dropbox Bussiness.

В крайна сметка рисковете при съхраняване на данните в облачни пространства определено са намалели, и днес аргументите за тяхната употреба са повече от тези против. Стига да заложите на правилните облачни доставчици, вашето ежедневие би станало една идея по-лесно, а файлове като вашето CV стават леснодостъпни без значение дали сте у дома, на почивка или на работа.