Живко Тодоров е новият изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската банка за развитие, съобщиха от пресцентъра на банката. Финансист и професионален банкер, той има дългогодишна практика в българската банкова система.

Тодоров, който замества на поста Стоян Мавродиев, притежава магистърска степен по Счетоводство и контрол от УНСС в София, както и Executive MBA от Hult International Business School в Лондон. Мавродиев бе отстранен заради скандала с отпускането на кредит в размер на 75 милиона лева на колекторска фирма.

Професионалната кариера на новия директор на ББР започва през 1997 г. в ING Bank - клон София, където до 2012 г. заема последователно длъжностите оперативен счетоводител, финансов контролер, главен финансов директор и член на Управителния съвет за България.

В периода 2012-2014 г. е назначен за главен финансов директор и член на УС на Алфа Банк - клон България.

От юни 2014 до март 2020 г. е главен финансов директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, където отговаря за ресорите Финанси, Счетоводство, Връзки с инвеститорите, Трежъри и Финансови институции, Кореспондентски отношения. Под негово ръководство се разработва и внедрява вътрешна политика за трансферно ценообразуване на средства и модел за разпределение на разходите, както и модел за изчисляване на рентабилност на ниво бизнес линия, продукти и клиенти, допринася за надграждане на рейтинга на банката в периода 2014-2017, като й създава и звено за финансов и бизнес анализ.

През 2018 г. получава награда за финансов директор на годината от списание Forbes и EY България в категорията "Стратегия за развитие на финансовата функция".