На 1 април 1778 г. Оливър Полок, бизнесмен от Ню Орлиънс, е измислил знака за обозначаване на американския долар. Като национална валута на Съединените щати, тя бива одобрена по-късно - през 1785 година.

Полок взема за образец знака на испанската песета. В знака от песета двете линии над буквата S символизират Херкулесовите стълбове, върху които почива националният герб на Испания. Двете колони, оплетени с панделка, символизират края на земята, а надписът на лентата гласи: "nеc plus ultra" - "няма място за още" ...

Има друга версия, според която буквата S се извлича от множествените крайности в думите "долар" или "песо". На испански това изглежда така: 1 dolar - 2 dolares и 1 peso - 2 pesos, оттук и символът "S".

Има и предположение, че символът за долар идва от малка цифричка 8, която се поставяла на испанските песос, равни на 8 реала, и са добавени две вертикални линии, за да се избегне объркване.

Има много интерпретации и асоциации: някой вижда латинска буква S, прикованa за стабилност с удивителни знаци, някой дешифрира знака като "продажба" - "продажба" и така нататък.

Но американците са уверени, че знакът за долар е формиран като комбинация от първите букви на името на държавата U и S (САЩ), насложени един върху друг, в които долната част на буквата U постепенно изчезва.

Минават години и американците, за да спестят време, когато пишат, започват да пресичат знака за долар само с едно тире, а днес всички разпознават добре разпространения знак за долар.