България се надява да престои в механизма, предхождащ еврозоната, само две години, заяви в Рига заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, цитирана от БНР. Две години е минималният срок, в който страна кандидат за влизане във валутния съюз трябва да остане в т.нар. "чакалня", за да подготви икономиката и финансовата си система за новата валута.

Основното предизвикателство, с което България трябва да се справи, е недоверието към страните от южната част на Европа, допълни Петрова. България очаква през лятото отговор дали ще може да се присъедини към ERM II. Според зам.-министър Петрова сигналите от Брюксел са "окуражителни".

България може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, когато изпълни всички изисквания. Това послание отправи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в латвийската столица, посветена на 5-годишнината от въвеждането на еврото в родната му държава.

Домбровскис подчерта, че икономическите и финансовите условия са се променили от времето, когато Латвия се е присъединила към клуба на богатите. Тъй като кризата, която удари света през 2008 година, започна от финансовия сектор, трябва да се положат повече усилия именно там, допълни Домбровскис:

"В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната - кандидат трябва да се справи. Именно това бе подчертано и от заместник-министър Петрова. Тя подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно-валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на Европейската централна банка".

Валдис Домбровскис подчерта, че нито една държава няма да бъде спряна по пътя към въвеждането на еврото. След България по него върви и Хърватия, подчерта зам.-председателят на ЕК.

България е готова да се присъедини към Шенген, заяви още Домбровскис. Той подчерта, че ЕК насърчава страните, които засега са против, да променят позицията си, но това е "политически въпрос".