Китайската експозиция към американския дълг падна под 1 трилион долара за пръв път от 12 години насам, съобщава Си Ен Би Си, цитирана от БТА. Като причина за това се посочва ръстът на лихвите, който прави американските облигации по-малко атрактивен актив.

Като продължение на традицията на спад, започнала в началото на 2021 г., китайското портфолио от американски книжа намаля до 980,8 милиарда долара, сочат данни на американското министерство на финансите. Снижението е с около 23 милиарда долара спрямо април и с близо 100 милиарда долара, или 9 на сто, на годишна основа.

В резултат на това към момента най-голям владелец на американски дълг става Япония, която държи книжа за 1,2 трилиона долара.

Основна причина за намалелия китайски интерес към американския дълг е политиката на Управлението за федерален резерв за повишаване на лихвените проценти. Когато лихвите по облигациите растат, цените падат, което води до загуби за инвеститорите и те предпочитат да продадат облигациите преди падеж, обяснява Си Ен Би Си.

Спадът обаче е и част от политиката на Пекин да разнообрази портфолиото си от чужд дълг.