За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината пари от гарантираните студентски кредити. Въпреки гарантираните за тази година 40 милиона лева, високите лихви отблъскват студентите.

Александър Узунов от студентското представителство казва, че въпреки гаранцията, процесът на отказ от банките за кредит е малък, но и кандидати няма много заради високите лихви - седем процента. По думите му, ако лихвата е три процента може кредитите да станат по привлекателни:

"Седем процента по-скоро говорим за един потребителски кредит, а не за студентски кредит. Лихвата е изключително висока и трябва да бъде редуцирана около 3 процента, максимален вариант. За да се постигне това е нужно държавата да действа по-активно, а банките да бъдат по-гъвкави".

Според експерта от сайта "Моите пари" Иван Стойков малко вероятно е лихвите да бъдат намалени.

"Икономическата обстановка в нашата държава е такава, че тези студенти след време може да не си намерят работа или пък достатъчно добре платена работа. Знаем какво е нивото на безработица в нашата страна, знаем какви са доходите", обясни Стойков.

За 11 години държавата е погасила дълговете на 1 274 студенти. Сумата е в размер на над 5,6 млн. лева. За този период обаче успява да си върне по-малко от половината - около 2,1 млн. лева.

За 2021 година държавата е гарантирала 40 милиона лева за студентски заеми пред осем от 18-те банки.