Южнокорейската централна банка съобщи днес, че поставя под карантина банкноти за две седмици, за да премахне всяка следа от коронавирус и дори изгаря някои хартиени пари като част от усилията да се справи с епидемията, предаде Ройтерс.

Финансовата институция уточни също така, че "пере" с висока температура банкнотите, както е правила и по-рано, преди да ги пусне в обращение.

Всички пари в брой, които идват в централната банка от местните банки, ще бъдат оставени в сейф за две седмици, като се има предвид, че вирусът обикновено умира за девет дни, посочи пред Ройтерс представител на институцията.

По-рано днес Южна Корея потвърди 196 нови случая на заразени от коронавирус, като общо засегнатите са достигнали 6284, което накара близо 100 държави да въведат ограничения за южнокорейските пътници.

Рутинните процедури за изгаряне на мръсни банкноти, събрани от всички краища на страната, също са затегнати, за да се преодолее епидемията в страната, в която броят на заразените е най-висок извън Китай, посочи представителят на банката.

Рутинната процедура за обработка на парите в брой в Южна Корея предвижда загряване на банкнотите до 150 градуса по Целзий за две до три секунди, а след това се пазят при 42 градуса след пакетирането, което на практика дезинфекцира парите, отбелязва банката.

По-рано китайски медии съобщиха, че правителството е разпоредило на банките да дезинфекцират и съхраняват банкнотите на сухо място за седем дни като част от битката срещу вируса