Юбър текнолъджис (Uber Technologies) обяви днес, че ще купи Постмейтс (Postmates) за 2,65 милиарда долара в акции, опитвайки се да засили присъствието си в сектора на доставките на харни, в момент когато все повече хора поръчват за вкъщи заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Юбър, който е под натиск, тъй като основният му бизнес с превоз на пътници не успява да се възстанови от последиците от ограничителните мерки заради коронавируса по света, предлага премия от около 10 на сто спрямо последната оценка на Постмейтс за 2,4 милиарда долара. Постмейтс през септември набра 225 милиона долара при частно финансиране.

Бордовете на двете компании са одобрили сделката. И акционерите, притежаващи мнозинството от акциите в обращение на Постмейтс, обещаха да подкрепят сделката, се посочва в съобщение на Юбър.

Постмейтс доставя храна и други продукти по домовете в 4200 града в САЩ. Компанията е създадена през 2011 година в Сан Франциско и към май покрива около 8 процента от пазара за доставки на храни в САЩ, като най-големият й конкурент ДорДаш (DoorDash) е начело с пазарен дял от 44 на сто, по данни на анализаторската компания Секънд межър (Second Measure).

Сделката е обявена само седмици след като Юбър се отказа да купува Гръбхъб (Grubhub) чрез подразделението си Юбър ийтс (Uber Eats). Американската онлайн компания за доставка на храни бе придобита през юни от Джъст ийт тейкауей (Just Eat Takeaway.com NV) за 7,3 милиарда долара.