Вписаха в Търговския регистър новите Надзорен и Управителен съвет на Българската банка за развитие. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

"От днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Всички препятствия, които минаха, се радвам, че завършиха успешно. Сега имаме надзор, който е професионален, фокусиран върху целите, с много висок образователен лиценз. ББР от днешна дата ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 млн. лв.", посочи той.

Припомняме, че с решение от 29 юни Софийският градски съд спря за втори път (с двама различни съдии) вписването на промени в персоналния състав на надзорния и управителния съвет на ББР. Съдът прави това заради неприключили регистърно производство и делата на членът на Надзорния съвет на ББР Велина Бурска и изпълнителният директор на банката Николай Димитров.

Програмата "Възстановяване" ще бъде подпомогната от ликвидността в ББР, каза още Петков.

Кирил Петков обяви още, че Министерски съвет е одобрил нова подкрепа в помощ на малките предприятия с оборот над 500 000 лв.

"Целият бюджет, който ще отиде за тях като директна грантова помощ, е 184.6 млн. лв. Хубавата новина за тях е, че това е наддоговаряне над съществуващия бюджет от 78 млн. лв. с още 106 млн. лв.", уточни служебният министър.

"По наша сметка ще бъдат подкрепени 3694 предприятия, които попадат в тази категория. Те вече са одобрени и са кандидатствали. До този момент средствата не бяха влезли и реално бяха доста по-малко, отколкото одобрените предприятия. Просто сега допълнихме със 106 млн. лв. така, че по-голяма част от одобрените предприятия да получат своето финансиране", отбеляза Кирил Петков, като поясни, че средствата за подкрепата идват по програмата ReactEU.