Някои пазарни оптимистични прогнози за деескалация на руско-украинския конфликт, не се оправдаха. "Макар да се появява информация, че двете страни постигат напредък в преговорите, военните действия на терен сочат друго", отбелязват анализаторите на една от големите японски банки MUFG пред Trading Economics. Според тях, продължаващата война в Украйна кара инвеститорите отново се отказват от рисковите активи и това подкрепя долара.

"Валутният пазар се държеше така, сякаш войната вече е приключила", заяви анализаторът на Informa Global Markets Брус Кларк, цитиран от The Wall Street Journal. "Ескалация на конфликта между Русия и Украйна би подкрепила американската валута, която е "основна валута-убежище" в тази среда, казва Кларк.

3e-news.net

Още на старта на европейската търговия щатският долар се повишава спрямо британския паунд, японската йена и азиатските стокови валути, но отстъпва слабо спрямо еврото, канадския долар и норвежката крона. За възхода на двете силно зависими от цените на петрола валути - канадския долар и норвежката крона, отново е виновен петролът, който върна възходящия си тренд, след като в началото на миналата седмица поевтиня.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1058 щатски долара, което е повишение с 0.06% спрямо 1.1038 долара при затваряне на търговията миналия петък.

В същото време британският паунд спадна до 1.3166 долара, като се понижи с 0.09% от 1.3178 долара в петък. След като Банката на Англия (BoE) повиши за трети път основната си лихва миналата седмица, някои от членовете на борда предупредиха, че по-нататъшно затягане на политиката "може да бъде подходящо" през следващите месеци.

Стойността на американската валута спрямо японската национална валута се повиши с 0.15% до 119,208 йени в сравнение с 119,170 йени при затваряне на търговията в петък, като проби ключовото ниво от 119 йени за пръв път от шест години насам.

Японската централна банка продължава да прилага масирани стимули в подкрепа на икономиката и предупреди миналата седмица, че се увеличават рисковете за крехкото икономическо възстановяване след кризата в Украйна.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.